XL-BYGG logoXL-BYGG logo
Peis på kjøkken med grønn veggPeis på kjøkken med grønn vegg
Peis på kjøkken med grønn veggPeis på kjøkken med grønn vegg

7 tips for å spare strøm hjemme

Over halvparten av det totale energiforbruket i en husstand går til oppvarming. Her får du sju tips til hvordan du kan spare strøm med mer effektiv oppvarming.

Visste du at det er et mål om at alle europeiske bygninger skal være nullutslippsboliger innen 2050? Både nye som gamle. Et nytt EU-direktiv som skal vedtas i 2023 vil trolig kreve at ingen boliger, heller ikke norske, skal ha dårligere energimerking enn F innen 2030.

Det er med andre ord ikke bare de nåværende strømprisene som gjør det nødvendig med energitiltak i flere hundre tusen norske boliger.

Hvordan spare strøm

Mann som etterisolerer innvendig vegg.

Bilde: Boliger bygd før 1990 har sjelden mer enn 10 centimeter isolasjon i veggene. Her isoleres det med Hunton trefiberisolasjon. Foto: Hunton

1. Etterisolering av bolig

Har du et eldre hus, kan det være lurt å etterisolere for å redusere varmetap. Boliger bygd før 1990 har sjelden mer enn 10 centimeter isolasjon i veggene. Dagens forskrifter krever minst 25 centimeter isolasjon i nye bygninger.

Det er fullt mulig å etterisolere både innvendig og utvendig. Har du allerede planer om å pusse opp eller bytte utvendig kledning, er dette en gyllen mulighet for etterisolering.

Les også: Dette må du vite om etterisolasjon

2. Montere tetningslister

Tetningslister er et rimelig og effektivt tiltak for å redusere varmetap fra trekkfulle steder som dører og vinduer. I tillegg kan de fungere lyddempende og minske risikoen for fuktskader.

Det finnes forskjellige typer og tykkelser av tetningslister. Spør oss gjerne om hjelp til å velge riktig type for din bolig. For best mulig effekt, er det viktig at de monteres riktig.

3. Bytte vinduer og dører?

Bilde: Gamle vinduer kan stå forså mye av 40 prosent av varmetapet i en bolig. Foto: Gilje

Så mye som inntil 40 prosent av varmetapet i en bolig skyldes vinduene, til tross for at de ofte ikke utgjør mer enn 10 prosent av fasaden. Med dagens strømpriser blir det fort dyrt om du har gamle vinduer. Derfor er det en god investering å bytte.

Når du skal velge nye vinduer, må du se på U-verdi. Jo lavere U-verdi, desto mindre varmetap fra vinduene. 3-lags glass har en lavere U-verdi enn 2-lags glass. Derfor bør du vurdere 3-lags glass om du skal bytte vinduer for å holde på varmen hjemme. Det er litt dyrere, men det lønner seg over tid.

Bytter du til nye vinduer, vil du både få redusert energitapet og spare strøm, i tillegg til å få en jevnere innetemperatur. Dermed sparer du også penger.

Les også: Guide til deg som skal bytte til nye vinduer

Også gamle ytterdører og balkongdører kan være effektfullt å bytte ut – sjekk her hva du bør tenke på når du skal velge ny dør.

stue med peisovn fra Jøtul stue med peisovn fra Jøtul

Bilde: Dagens ovner oppnår 30 prosent mer varme per vedkubbe enn gamle peisovner. Foto: Jøtul

4. Mer effektiv oppvarming

All oppvarming trenger ikke komme fra strøm. Vedfyring kan være et billigere alternativ. Det forutsetter selvfølgelig at du har peis eller vedovn.

Les også: Dette må du tenke på før du kjøper ny peis

Hvilken type vedovn du har vil også være avgjørende for hvor god effekt du får av fyringen. Alle vedovner som installeres i dag har krav om å være rentbrennende. De slipper ut 90 prosent færre partikler, og sammenlignet med gamle ovner oppnår du 30 prosent mer varme per vedkubbe. Med andre ord er det både mer økonomisk og mer miljøvennlig.

5. Senk innetemperaturen

Et enkelt tiltak du kan gjøre for å spare strøm, er å senke temperaturen hjemme. Energiforbruket kan reduseres med cirka fem prosent for hver grad du senker innetemperaturen.

I tillegg trenger ikke alle rom å ha samme temperatur. Ved å ha temperatursoner reduserer du kostnaden til romoppvarming. For å holde temperaturen i et rom, kan du gjøre noe så enkelt som å lukke døren.

6. Bytt til solenergi

Sjønært hus med integrerte solcellestein på taket

Bilde: Du kan også få solceller integrert i takstein. Foto: Skarpnes

Det har blitt mer og mer vanlig å høste solenergi fra taket på boligen eller hytta. Fordelene med solenergi er at du kan slippe ekstra utgifter som nettleie eller offentlige avgifter. Energimerkingen på boligen vil også forbedres.

Ved egenprodusert strøm fra solceller kvalifiserer du også til å kunne søke tilskuddsordninger, både ved nybygg og rehabilitering. Du kan også selge overskuddsstrøm av det du produserer til strømnettet.

Imidlertid får ikke alle tillatelse fra kommunen til å installere tradisjonelle solcellepaneler på taket, eller ønsker å gjøre det av estetiske grunner. Hos XL-BYGG kan du som alternativ velge både takplater og takstein med integrerte solceller som en løsning.

Les også: Kvalitetstak for nordisk klima

7. Strømsparing med sparedusj

Etter oppvarming av rom, er det varmtvannet som drar mest strøm. Omtrent 20 prosent av energiforbruket i en husstand går til oppvarming av vann. Du kan effektivt kutte forbruket ved å skaffe deg en sparedusj. Jo mindre varmtvann du bruker, desto mindre vil du ha behov for å varme opp også.

Les også: Vurderer du å pusse opp hele badet? Dette er baderomstrendene som gjelder nå