XL-BYGG logoXL-BYGG logo
mann monterer Membra våtromssystem på et badmann monterer Membra våtromssystem på et bad
mann monterer Membra våtromssystem på et badmann monterer Membra våtromssystem på et bad

Smarte profftips for mer effektiv bygging av bad

Med riktig valg av tidsbesparende produkter og materialer kan dere effektivisere prosessen når det skal renoveres eller bygges nye bad.

Hos XL-BYGG får du et stort utvalg kvalitetsprodukter fra kjente leverandører.

Våre proffselgere og fagfolk ute i byggevarehusene svarer på spørsmålene du som håndverker eller prosjektansvarlig måtte ha om ulike materialer, produkter eller verktøy som kan være med på å effektivisere og forenkle ulike prosesser – uten å gå på bekostning av kvaliteten.

Glem heller ikke at du med Proffnett kan samle alt av nødvendig dokumentasjon og enkelt generere samledokument av FDV og monteringsanvisninger for overlevering til sluttkunden.

XL-BYGG for proffen

Vi har tatt en prat med noen av våre leverandører, og bedt om deres tips og råd når det kommer til valg av produkter og materialer som gjør at du som håndverker eller prosjektleder kan bygge bad og våtrom mer effektivt.

Les også: Dette er årets baderomstrender

Husk at du som proffkunde hos XL-BYGG alltid kan be oss om bistand når som helst i planleggingsfasen eller byggeprosessen.

mann legger Membra våtromssystem på et badegulvmann legger Membra våtromssystem på et badegulv
Hvitt bad med Litex baderomsplaterHvitt bad med Litex baderomsplater

Bygg bad raskere med Litex® membranplater eller MEMBRA® Våtromsystem Foto: Litex/Isola

Spar tid på membran

Litex® har utviklet membransystemer med materialer som er raske og lette å jobbe med. Med Litex® membranplater kan du redusere byggetiden, ettersom membranplatene erstatter flytende smøremembran og er klare for flislegging umiddelbart. Platene veier kun 1,8 kilo, og er derfor enkle å håndtere.

I juni 2023 fikk Litex Membranplate også EPD-godkjenning på bakgrunn av at platen har en minimum levetid på 60 år. Det betyr at prosjekter som skal miljøsertifiseres etter BREEAM-NOR også får poeng for å benytte Litex-platen.

Et annet produkt er MEMBRA® Våtromsystem, et selvklebende membransystem som også er raskt å montere.

Det er ingen tørketid, du trenger ikke bruke tid på å påføre lim, og både membranduk, rør- og slukmansjett gir et robust og vanntett sluttresultat. Med en gang membransystemet er montert kan du starte flisleggingen. Tid- og kostnadseffektivt for både deg og sluttkunden.

Mer effektiv vanntetting

Bostik PRO vanntettingssystem er utviklet for profesjonelle håndverkere. Systemet inneholder få komponenter, noe som gjør dette til tidsbesparende og svært enkle produkter å jobbe med.

Dette er et foliesystem som er godkjent iht. EU-normen ETAG-022 og SINTEF (TG 2339), og består av følgende produkter:

  • Tettesjiktfolie Pro LX: Godkjent folie med god sprekkoverbyggende og deformasjonsopptakende evne.
  • Tettesjiktremse LX: Sikker forsegling av skjøter og vinkler.
  • Rørmansjetter
  • Tettesjikthjørne: Enkel og sikker forsegling av hjørner. Damptett.
  • Slukmansjett: Selvklebende slukmansjett for tetting ved gulvsluk og designrenner.
  • Foiltac 1C: Miljøvennlig 1-komponent lim.
sekk med Bostik Foiltac 1C blir åpnetsekk med Bostik Foiltac 1C blir åpnet
bøtte med ferdigblandet Foiltac limbøtte med ferdigblandet Foiltac lim

Foiltac 1C er Bostiks unike og tidseffektive lim for både folie og skjøter. Med Foiltac 1C monterer du Bostik tettesjiktsfolie, tettesjiktsremse, inner- og ytterhjørner samt rørmansjetter i våtrom. Foto: Bostik

Hurtigherdende gulvavretting

Ved oppussing av baderom velger mange fortsatt flislagt gulv, men uavhengig av om kunden går for fliser, mikrosement eller annet gulvbelegg er avretting av gulv viktig.

Scan Multiflyt er en fiberbasert, hurtigherdende avrettingsmasse som tåler gangtrafikk etter 1-3 timer. Før gulvet skal avrettes er det viktig å prime med Scan MT primer, både på sugende og ikke-sugende underlag.

Til å lage fall mot sluk bruker du Scan baderomsstøp, som er en hurtigherdende støp til lagtykkelser fra 2-8 cm. Herdetiden er på 18 timer dersom du skal legge flis oppå, eller 24 timer for tette belegg og membran.

Her får du flere gode tips til hva som er lurt å tenke på ved støp og avretting av baderomsgulv:

Hvordan fuge og lime riktig?

Det kan være fristende å velge enkleste og raskeste løsning når det kommer til fuging og liming på badet også, men er det et sted du ikke har noe å vinne på å være for effektiv i byggeprosessen, er det her.

Leverandøren av Tec7-produktene i Norge, Relekta, har flere eksempler på både håndverkere og selvbyggere som ikke har nok kunnskap om viktigheten av god rengjøring med riktige rengjørings- og avfettingsmidler før det skal fuges og limes.

– Jeg har selv gjort samme feil som privatperson tidligere. Jeg skulle lime en dusjgardinstang på veggflis med Tec7, men den ville ikke feste seg på veggen. Selv om veggen så ren ut, hadde jeg ikke brukt rengjøringsmidler som også tok vekk usynlige lag med fett, såpe og kalk på veggen. Etter en ny runde med riktig rengjøring, fungerte Tec7 som det skulle, og stanga har hengt støtt siden, forteller Bjørn Ivar Høiendahl i Relekta.

Alt som ligger i mellom limet og flaten du skal feste på gjør at du ikke får nok heft til materialet du skal feste. Det er kjedelig om speilet du limte opp på veggen ender på gulvet om noen uker eller måneder.

Silikonfugemassen Xealpro, er fullsertifisert for bruk i våtrom og har høyeste klassifisering for soppmotstand. Den kan også benyttes til liming på baderom. Foto: Relekta

Fuging av bad med Tec7 XealproFuging av bad med Tec7 Xealpro
Fuging og liming av bad med Tec7 XealproFuging og liming av bad med Tec7 Xealpro

Rengjøring ved oppussing av bad

En utfordring på baderom er at det kan være vanskelig å se smuss som såperester eller fugeslør på flater som for eksempel glatte fliser. Det er da viktig å bruke rengjøringsmidler som ikke legger igjen rester av kjemikalier som reagerer negativt mot fugemassene over tid.

1. Gammel fugemasse eller gammelt lim må først fjernes. Skjær eller skrap bort så mye som mulig, før du fjerner støv og løse rester.

2. Påfør Remove All på all resterende masse, og la den virke til massen løsner. Den fordamper svært sakte og virker helt til den blir vasket vekk med vann. Vask eller skrap vekk restene med en våt klut eller en liten sparkel.

rengjøring av overflater med Tec7 Prepare & Finish

Du trenger ikke skylle flatene før påføring av lim eller fugemasse, da rester av Prepare & Finish fordamper i løpet av 2-3 minutter. Foto: Relekta

3. Rengjør så flatene som skal fuges. Prepare & Finish er et profesjonelt og biologisk nedbrytbart produkt som brukes til rengjøring og avfetting av overflater, samtidig som den gir perfekt heft til underlaget ved bruk av fugemasse og lim.

Tips! Er det kalkrester som skal fjernes, bør du bruke CA Clean i kombinasjon med en solid rengjøringssvamp.

Bruk våre hyggelige eksperter

Du kan være trygg på at som PROFF hos XL-BYGG, er du vår prioriterte kunde. Det innebærer at du ikke skal være redd for å spørre oss om råd, produktforslag, hjelp til prosjektering og bestillinger.

Husk også at du finner mange gode tips, nyheter og profftjenester på våre Proffsider.

Ekte byggevarehandel – for ekte fagfolk

Som PROFF hos XL-BYGG, er du vår prioriterte kunde. Du får tilgang til PROFFNETT, som skal være markedets beste digitale verktøy for proffen.

Dette er en døgnåpen netthandel og prosjektverktøy som gir deg full tilgang til dine avtalepriser og aktive prosjekter uansett hvor du befinner deg. Spør etter tilgang i ditt lokale XL-BYGG varehus, eller register deg her.

Eksisterende PROFF-kunder kan logge inn her.

Vi bistår også våre PROFF-kunder med tekniske tjenester, kurs- og kompetanseheving, verktøy og festemidler og produkter til byggeplassen.

Som PROFF hos oss får du en samarbeidspartner som er konkurransedyktige på pris, og helt rå på oppfølging.

Hver måned sendes også nyhetsbrevet Proffen ut med eksklusive PROFF-rabatter, nyheter og tips fra våre fagfolk og leverandører, meld deg på her. Vi i XL-BYGG lover ikke mer enn vi kan holde – og vi holder det vi lover.

Det får vi til!