XL-BYGG logoXL-BYGG logo
Stue med parkettgulv fra BOEN i hvalbeinsmønsterStue med parkettgulv fra BOEN i hvalbeinsmønster
Stue med parkettgulv fra BOEN i hvalbeinsmønsterStue med parkettgulv fra BOEN i hvalbeinsmønster

Årets gulv-nyheter: Fokus på mer bærekraftige løsninger

Både i private og offentlige bygg er det viktig at det tas mer miljøbevisste valg i byggeprosesser. Bærekraftsaspektet er godt ivaretatt blant flere av årets gulv-nyheter hos XL-BYGG.

Enten du er utbygger av boliger, prosjektansvarlig for offentlige bygg eller tømrer innenfor det private rehabiliteringsmarkedet, bør anbefalinger og valg av byggevarer og produkter alltid legge et miljøperspektiv til grunn.

Sammen opererer vi i en byggebransje som står for 15 prosent av klimagassutslippene i Norge, men med et uttalt ønske om å bli grønnere. For å få til dette, må vi også gjøre jobben i alle ledd.

Selve byggeprosessen og mulighetene for både ombruk og gjenbruk, har naturligvis en viktig rolle i denne reisen. Men mange endringer begynner i det små, og bevisste valg av mer bærekraftige produkter er et enkelt sted å starte.

Gulv for generasjoner

Et godt gulv skal vare lenge, og kvalitet og egenskaper bør derfor gjenspeile dette. Med et tregulv får kunden et gulv som over tid både kan renoveres, repareres og til og med redesignes dersom det skulle være et ønske.

Les også: Dette er gulvtrendene vi inspireres av nå

Ekte tregulv som parkett og heltregulv varer i generasjoner om det blir vedlikeholdt. Takket være nye, innovative overflater og ulike plankeformater kan også treverk brukes i et bredere spekter enn tidligere. Eksempler på dette er i næringseiendommer med mye gangtrafikk eller i rom hvor det også blir lagt mye andre gulvbelegg, som kjøkken og bad.

Med et laminatgulv får kunden utseendet til tregulv, kombinert med en vanntett overflate og svært god beskyttelse mot slitasje. Også her finnes det et stort utvalg mønstre og plankeformater å velge i. Med dagens teknologi kan laminatgulv av god kvalitet både se og føles tilnærmet likt ut som et ekte tregulv.

Få profftips: Slik legger du laminat eller parkett helt perfekt

Flere spennende gulv-nyheter

Også hos leverandørene står miljø og bærekraft i fokus, noe flere av årets nyheter gjenspeiler. Her er noe av det som er nytt i 2023 blant gulvleverandørene til XL-BYGG:

(foto under: Berry Alloc)

nærbilde av det nye AluLoc Prime-låsesystemet på gulv fra Berry Allocnærbilde av det nye AluLoc Prime-låsesystemet på gulv fra Berry Alloc
Garderoberom sett ovenfra, med Berry Alloc Grand Avenue laminatgulv Garderoberom sett ovenfra, med Berry Alloc Grand Avenue laminatgulv

AluLoc Prime fra Berry Alloc

Som resultat av et langt samarbeid med Norges forskningsråd for å utvikle mer bærekraftige høytrykksgulv, har BerryAlloc nå lansert Grand Avenue-kolleksjonen med det nye AluLoc Prime-låsesystemet.

AluLoc Prime er designet og utviklet på fabrikken i Lyngdal, som en del av deres kontinuerlige produktutvikling.

Dette er en ny type lås som er sammensatt av 100 prosent resirkulert polymer, og erstatter dagens AluLoc på kortsiden av plankene. For håndverkeren gir dette flere fordeler:

  • Forbedret fleksibilitet gir enklere installasjon: Tappeblokk eller hammer trengs ikke lenger brukes på kortsiden av Grand Avenue-plankene.
  • Bredere profiler med mer støtte: Plankene kan låses tettere på tvers av kortsiden og i hjørnene. Dette sikrer en tettere passform.
  • En tettere lås med en bredere låsepinne: Utvidet fjær gir en tettere passform i sporet. I tillegg er låsepinnen forlenget for å øke støtten på den horisontale låsen.
  • Installasjonsmetoden er den samme: Plankene er fortsatt kompatible på langsiden, uavhengig av om du har ny eller gammel kortsidelås.

En stor fordel med sistnevnte, er at du enkelt kan avslutte en rad med en AluLoc-planke og starte en ny rad med en AluLoc Prime-planke, slik at omlegging av eksisterende gulv ikke vil være et problem.

Grand Avenue er foreløpig den første kolleksjonen til Berry Alloc med denne nye låsen. Etter planen skal Grand Majestic følge etter i 2024, som et ledd i leverandørens bærekraftsmål om å kunne levere nullutslippsprodukter innen 2030.

Hvalbeinsmønster fra BOEN

moderne stue med hvalbeinsmønster, en større variant av fiskebeinsmønstermoderne stue med hvalbeinsmønster, en større variant av fiskebeinsmønster

Totalt seks ulike designalternativer med tre ulike sorteringer og to overflatebehandlinger gir mange valgmuligheter med Fiskeben Click Castle. Foto: BOEN

Fiskebeinsmønster har vært en klassiker gjennom flere tiår. Nå kommer formatet «hvalbeinsmønster», som BOEN håper vil gjøre at mønstergulvet fortsetter å strekke seg over flere generasjoner.

Hvalbeinsmønsteret til Fiskeben Click Castle kan vise til svært imponerende dimensjoner, med 209 mm bredde og 1045 mm lengde på hver stav. Til sammenligning er stavene i vanlig Fiskeben Click 138x690 mm.

Dette åpner for helt nye og uttrykksfulle måter å presentere et rom på, og kanskje spesielt større rom.

– Vi er stolte av Fiskeben Click Castle og tror at det kan bli en oppsiktsvekkende klassiker som vil vare i generasjoner. For oss betyr dette også bærekraft, forteller salgssjef Christian Kvarnes i BOEN.

BOEN fiskebeinsgulv er utelukkende laget av eik, og skal med deres 5G Click-låseteknologi være spesielt raskt å legge. Håndverkeren kan velge om produktet skal legges flytende eller limes fast til underlaget.

Mer effektiv gulvvarme

Trinnlydplaten Hunton Silencio® Thermo er forberedt for vannbåren gulvvarme, og er en tørr løsning som kan brukes på alle typer bjelkelag og betongkonstruksjoner.

Gulv med Hunton Silencio® Thermo gir raskere reguleringstid på temperatur sammenlignet med rør som ligger nedstøpt i betong. Det gjør at man kan holde en lavere vanntemperatur med samme effekt, noe som er et mer energi- og kostnadseffektivt alternativ.

Ferdig utfreste spor til vannrørene forenkler og effektiviserer også jobben for rørleggerne når gulvvarmen skal legges.

Hunton Silencio® Thermo består i hovedsak av trefiber, og treet som brukes kommer fra PEFC™-sertifisert skog.

illustrasjon av hvordan Hunton Silencio Thermo legges under parkettillustrasjon av hvordan Hunton Silencio Thermo legges under parkett
illustrasjon av hvordan Hunton Silencio Thermo legges under gulvbeleggillustrasjon av hvordan Hunton Silencio Thermo legges under gulvbelegg
illustrasjon av hvordan Hunton Silencio Thermo undergulv skal leggesillustrasjon av hvordan Hunton Silencio Thermo undergulv skal legges

Bilde 1: Hunton Silencio Thermo krever en trykkfordelende plate under laminatgulv. På betong kan parkett med tykkelse minimum 14mm legges direkte på alle varianter, mens det på trebjelkelag skal benyttes en trykkfordelende plate.

Bilde 2: Ved bruk av belegg, tepper eller lignende benyttes en sponplate med not og fjær og minimum tykkelse 15mm.

Bilde 3: Lette og tunge vegger skal plasseres på bærende underlag og ikke på Hunton Silencio Thermo.

Alle illustrasjoner: Hunton

Pergo presenterer Trondheim

Nyheten Trondheim er et laminatgulv med lange, flotte planker som gir rommet et elegant og eksklusivt utseende inspirert av den skandinaviske naturen. Du kan også få tilbehør som gulvlister og profiler i samme farge. Pergo trekker selv frem tre store fordeler som gjør deres laminatgulv til et godt og langvarig gulvvalg:

Ripebestandig og slitesterkt: Alle planker er dekket med deres TitanX™-teknologi, som beskytter gulvet mot riper og slitasje.

Vanntett overflate: AquaSafe-teknologi skaper en forseglet og vannbestandig overflate ned i v-fas. Dette hindrer at vannet trenger inn i gulvet.

Trefølelse i et laminatgulv: Med Pergo Sensation får man en varm, matt finish og en dypere, finere struktur med nyanser og skygger og naturlige kvister og sprekker i gulvet.

Laminatgulvet Trondheim består av lange, flotte planker og kommer i 14 forskjellige dekorer. Her vist i variantene Fresh nordic oak og Romantic natural oak. Alle foto: Pergo

Moderne, nordisk stue med Pergo Trondheim laminatgulv i stilen Fresh Nordic OakModerne, nordisk stue med Pergo Trondheim laminatgulv i stilen Fresh Nordic Oak
Moderne og lys stue med store vinduer. Laminatgulvet Trondheim Romantic natural oak fra PergoModerne og lys stue med store vinduer. Laminatgulvet Trondheim Romantic natural oak fra Pergo

Velg miljøtilpasset fugemasse

Bostik H760 Seal’N’Flex Pro Seal finnes i mange farger og er det mest fleksible produktet mellom bevegelige underlag. Her får du en tetningsmasse uten isocyanat, ftalater, silikon og løsemidler, som oppfyller høye krav til innemiljø og effektiv fugebearbeiding.

Våre proffselgere hjelper gjerne

I tillegg til nevnte leverandører, har XL-BYGG også flere spennende nyheter og gulvprodukter fra blant annet Kährs og SAGA Hardwood.

Les også: Få luksus og slitestyrke med SAGA Hardwood

Les også: Kährs tar 3-stavs parketten inn i trendbildet igjen

Hos XL-BYGG møter du engasjerte og oppdaterte proffselgere som gjerne bistår med anbefalinger, utregninger eller prosjektering og innkjøp til ditt neste prosjekt.

Du kan også enkelt logge inn i Proffnett for å se egne avtalepriser, lagerstatus eller monteringsanvisninger.

Ekte byggevarehandel – for ekte fagfolk

Som PROFF hos XL-BYGG, er du vår prioriterte kunde. Du får tilgang til PROFFNETT, som skal være markedets beste digitale verktøy for proffen.

Dette er en døgnåpen netthandel og prosjektverktøy som gir deg full tilgang til dine avtalepriser og aktive prosjekter uansett hvor du befinner deg. Spør etter tilgang i ditt lokale XL-BYGG varehus, eller register deg her.

Eksisterende PROFF-kunder kan logge inn her.

Vi bistår også våre PROFF-kunder med tekniske tjenester, kurs- og kompetanseheving, verktøy og festemidler og produkter til byggeplassen.

Som PROFF hos oss får du en samarbeidspartner som er konkurransedyktige på pris, og helt rå på oppfølging.

Hver måned sendes også nyhetsbrevet Proffen ut med eksklusive PROFF-rabatter, nyheter og tips fra våre fagfolk og leverandører, meld deg på her. Vi i XL-BYGG lover ikke mer enn vi kan holde – og vi holder det vi lover.

Det får vi til!