XL-BYGG logoXL-BYGG logo
håndverker setter opp en ringmur på en byggeplasshåndverker setter opp en ringmur på en byggeplass
håndverker setter opp en ringmur på en byggeplasshåndverker setter opp en ringmur på en byggeplass

Grunnmursløsninger dere enkelt bygger selv

Hos XL-BYGG kan du som håndverker velge mellom flere ulike grunnmursystemer som kan oppføres uten behov for ekstern fagkompetanse.

Skal du bygge en ringmur, bør du bruke dedikerte ringmurselementer. Slike finner du blant annet hos BEWI (Jackon) og Vartdal Plast. Disse systemene har kort monteringstid og kan enkelt håndteres av én person.

Fordeler med ringmur

Både Vartdal Plast og Jackon ringmurselementer lages av ekspandert polystyren (EPS) og formstøpes til byggeklosser som er enkle å montere.

Ettersom EPS har svært gode isoleringsegenskaper, bidrar disse elementene til å redusere kuldebroen mellom gulv og ringmur til et minimum. I tillegg øker gulvtemperaturen i randsonene, noe som bidrar til bedre bokomfort og lavere energiforbruk i bygningen.

Ringmurselementene har en fibersementplate på utsiden, slik at det ikke er behov for å gjøre noe mer arbeid med den utvendige overflaten når elementene er montert. De fungerer også som forskaling og tosidig isolering av ringmuren i ett.

Ved montering på avrettet byggegrunn er det ikke behov for ytterligere forskaling.

Det finnes ulike typer ringmurselementer til ulik bruk. Snakk med en proffselger hos XL-BYGG for å finne ut hva som passer til nettopp ditt prosjekt.

Ny løsning for radonsperre

En ny type ringmur som allerede har fått mye oppmerksomhet, er Jackon Ringmur RA-blokk. Denne vil bli tilgjengelig for levering i løpet av sommeren 2023.

Dette er en ny variant av de eksisterende ringmurselementene, utviklet etter nye anbefalinger fra SINTEF for plassering av radonsperre.

mann i gul jakke viser frem Jackon ringmur RA-blokk

– Vi synes den nye anbefalingen om å plassere sperren over isolasjonen er veldig god, sier utviklingssjef Eivind Olsen i BEWI Insulation.

Frem til nå har praksisen vært å legge radonsperren mellom isolasjonslagene og brette den over ringmuren. Dersom det regner i byggeperioden kan fukt bli fanget i isolasjonssjiktet mellom radonsperren og betongplaten.

Ringmurselementene kan brukes på mange typer nybygg, men naturligvis først og fremst til boliger der det settes krav til radonsikring.

Jackon Ringmur type RA har et eget spor i innervangen, som gjør at du ikke lenger trenger å brette, kutte og manuelt tilpasse radonsperren ved montering. Radonsperren føres gjennom elementet og støpes inn i betongkjernen.

Denne nyvinningen gjør montering av radonsperre raskt og enkelt.

mann monterer en grunnmur med ringmurselementermann monterer en grunnmur med ringmurselementer

Enkelt med ringmur til garasje

Vartdal Ringmur av VRG-elementer er perfekt hvis dere for eksempel skal bygge isolert garasje. Dette er en mye brukt løsning av profesjonelle entreprenører, der elementene har en unik kombinasjon av forskaling, isolasjon og ferdig pusset utvendig overflate.

Les også: Isolere garasje og utebod? Dette bør du vite

Dersom det skal bygges en standard uisolert garasje, kan du bruke Vartdal garasjeelement. Disse leveres som en pakke som kan tilpasses alle typer garasjer. Mur og plate støpes i samme prosess, og søyleutformingen reduserer betongforbruket.

Husk at vi i XL-BYGG er her for å hjelpe deg – ikke nøl med å ta kontakt dersom du har spørsmål eller ønsker tips og råd til flere løsninger som kan øke lønnsomheten i deres prosjekter.