XL-BYGG logoXL-BYGG logo
dobbeltgarasje med to grå porterdobbeltgarasje med to grå porter
dobbeltgarasje med to grå porterdobbeltgarasje med to grå porter

​​Isolere garasje og utebod: Dette bør du vite

Skal du isolere garasjen eller uteboden er kartlegging av bruk og god planlegging viktig. Både vær og vind kan avgjøre hvordan du må isolere.

For mange er garasjen bare brukt for å gi bilen ly, slik at du slipper å måke den for snø om vinteren. Andre bruker den til både preparering av ski og som hobbyverksted.

Garasjen kommer til å bli mer behagelig å oppholde seg i dersom du isolerer den, og den blir samtidig mer praktisk som lagringsplass. Det samme gjelder en isolert bod.

Les også: 5 ting du må tenke på før du bygger garasje

to menn isolerer et gammelt hus

Foto: Hunton

Tips når du skal isolere garasje:

  • Planlegg godt i forkant
  • Tenk over bruk og hva som skal oppbevares, dette avgjør hvor mye isolasjon du trenger
  • Er det nybygg? Vurder å legge varme i gulvet

Isolering av garasje

Det er noen klare fordeler ved å isolere garasjen eller uteboden.

Den første er at du vil bruke mindre strøm på oppvarming og at den vil holde på varmen lenger, noe som gir lavere utgifter.

Er garasjen vegg-i-vegg med boligen, vil en lufttett garasje også hindre skadelige kjemikalier og karbonmonoksid i å trenge inn i boligen.

At isolasjonen i tillegg demper støy fra for eksempel verktøy, er bra både for resten av familien og naboene.

Les også: Slik isolerer du selv

Hos XL-BYGG får du gode tips og kyndig veiledning fra våre hyggelige eksperter. Vi følger deg gjerne gjennom hele prosjektet ditt, fra start til slutt – og etterpå. Uansett hva du skal bygge – Det får vi til!

Isolert bod og utebod

Skal du isolere en utebod, gjelder de samme prinsippene som for en garasje.

Det er også mulig å kun isolere en innvendig bod i garasjen, i stedet for hele garasjen. Da har du en tørr og isolert bod som kan brukes til oppbevaring, selv om resten av garasjen er uisolert.

Isolere garasjen innenfra

Å etterisolere garasjen er noe du kan gjøre selv. Isolering skal få luften til å stå stille i vegger og tak, dette får du ved å bruke isolasjonsplater.

Både forarbeid, bruk av damp- og vindsperre og å sørge for god ventilasjon er viktig for å oppnå god isolasjonsevne og et godt inneklima i garasje og utebod.

Les også: Slik etterisolerer du yttervegg fra innsiden

Det viktige forarbeidet

Når du skal isolere er det viktig med godt forarbeid. Fyll hull og tett igjen alle sprekker med skum eller silikon.

Bruk forsegling mellom bjelkene og tett rundt åpninger til elektriske ledninger og eventuelle avløpsrør. Ta også en stripe silikon der treverket møter betonggulvet.

Bygger du nytt og har klare planer for bruk av garasje eller bod, bør isolering og varme planlegges tidlig i byggeprosessen. Det kan for eksempel være behov for å isolere gulvet, og dette må gjøres før støping. Vannbåren varme og varmekabler i gulvet er også noe å vurdere.

Hvor mye oppvarming du trenger i garasjen, er avhengig av om du har isolert deler av garasjen eller hele. Spør gjerne oss i XL-BYGG om tips til oppvarming og tanker om bruk.

I store rom er en varmepumpe effektiv, mens i en mindre bod kan en panelovn gjøre jobben.

Skal man bruke dampsperre i garasjen?

Bruk fuktsperre i kald garasje for å forhindre mugg og råte. Fuktsperre (også kalt dampsperre) legger du mellom isolasjon og innervegg for å hindre at fukt trenger gjennom i garasjen.

Ønsker du bare å skjerme for vind på værharde dager, kan vindsperre være tilstrekkelig. Da får du et lunere inneklima. Vindsperre legges på den kalde siden av veggen for å hindre kald luft i å komme inn i isolasjonen.

Ventilasjon i garasjen

Uavhengig av om du har en kald eller varm garasje, er det viktig med god ventilasjon. Dersom du kjører en våt bil inn i garasjen og fukten blir værende i garasjen, er det uheldig både for bilen og det du ellers lagrer i garasjen.

La enten luften slippe inn under takkonstruksjonen eller monter mekanisk ventilasjon i veggene.

Isolere taket

Å isolere taket på garasjen er nødvendig dersom du ønsker å opprettholde varmegrader året rundt.

Les også: Slik etterisolerer du taket

Når både vegger og tak er isolert, egner garasjen og uteboden seg bedre for oppbevaring. Spesielt til ting som ikke tåler lave temperaturer, som for eksempel maling eller en ekstra fryseboks.

Samtidig kan du bruke garasjen som for eksempel hobbyverksted selv på vinterstid.

To moderne eneboliger med hver sin garasje med sorte, isolerte garasjeporterTo moderne eneboliger med hver sin garasje med sorte, isolerte garasjeporter

Isolert garasjeport

Bilde over: Isolerte garasjeporter fra Harmonie. Foto: Harmonie

Så lenge det er tørt inne, er det ingenting galt med en kald garasje. Dersom du varmer opp garasjen din vil du kaste bort penger om ikke garasjen er isolert, derfor bør du også ha en isolert garasjeport.

Les også: Velg riktig garasjeport

De fleste garasjeportene som selges i Norge i dag er isolerte, men du har kanskje en gammel garasjeport i tre? Da kan det være lurt å bytte dersom resten av garasjen isoleres.

En isolert garasjeport er solid og tåler både vær og vind, og har god isolasjonsevne. Det er ingen formelle krav til at garasjen din må ha en isolert port, men det vil forhindre luft- og vanngjennomtrenging.

Ny garasje?

XL-BYGG selger både garasjeporter og uisolerte byggesett til garasje. Ta kontakt med ditt lokale byggevarehus for råd og veiledning.

XL-BYGG følger deg gjerne gjennom hele prosjektet ditt, fra start til slutt – og etterpå.

Bygge selv? Det får vi til!

XL-BYGG er en ekte byggevarehandel med fagfolk som hjelper både privatkunder og profesjonelle entreprenører.

Våre hyggelige eksperter følger deg gjennom ditt byggeprosjekt fra start til slutt – smått eller stort. Foretrekker du å få alt Klappet & Klart uten egeninnsats, kan vi hjelpe deg med det. Vi kan plukke varene ferdig for deg med Klikk & Hent i vår nettbutikk, mange av våre butikker har også tilhenger til utlån for deg som trenger det. 

Med XL-BYGG Byggekonto kan du få full kontroll på kostnadene ved hjelp av én felles, månedlig faktura.

Bli gjerne medlem i XL-BYGG Klubben for ikke å gå glipp av eksklusive medlemstilbud på byggevarer året rundt.

XL-BYGG – det får vi til!