XL-BYGG logoXL-BYGG logo

Populært valg: Terrassegulvene som gir minst vedlikehold

Stadig flere huseiere blir oppmerksomme på at det å velge billigste terrassebord ikke nødvendigvis gir den laveste sluttsummen i lengden.

Det er med terrassebord som med så mye annet her i verden: Jo bedre kvalitet, desto lengre holdbarhet og sjeldnere behov for vedlikehold.

I tillegg blir både hus- og hytteeiere stadig mer bevisste. Ikke bare følger de med på trendene, de har også tydelige visjoner for hva de ønsker å oppnå med uterommet sitt.

Prisene på trevirke har falt mye sammenlignet med toppnoteringene under pandemien. Det kan også være grunn til å tro at den øvrige prisstigningen i samfunnet gjør at flere velger å  oppgradere i egen hage, fremfor å reise utenlands denne sommeren.

Logg inn i Proffnett for å se dine avtalepriser på ulike terrassebord. Husk at du også kan bruke Proffnett til å sette opp tilbud med eget påslag til kunden, eller hente ut prisfiler for å lage kalkyler til større prosjekter.

Dette er terrasse-trenden nå

Stilmessig ser vi stadig mer av varme, gylne farger både på treverk og steinprodukter. Flere ønsker seg en uteplass med organiske former som bukter seg naturlig gjennom hagen.

Vedlikeholdsvennlige alternativer har naturligvis vært en etterspurt kvalitet over lengre tid, men de siste årene har vi sett at terrassen gjerne også skal ha et unikt uttrykk – og gi en følelse av eksklusivitet.

Fiberon kompositt terrassegulv

Det får du uten tvil med serien Fiberon fra Fritzøe Engros. Dette er terrassebord i kompositt med opptil 50 års garanti på fargen, som gir et terrassegulv helt fritt for sprekker, fliser eller råte.

Fiberon kommer i tre ulike modeller og kvaliteter:

 • Good Life: To ulike farger med 30 års fargegaranti. Lettere (frest på undersiden) og mer strukturert med fargespill.
 • Sanctuary: Tre ulike farger med 40 års fargegaranti. Ikke frest under, coating på tre sider. Roligere i fargen.
 • Symmetry: Tre ulike farger med 50 års fargegaranti. Coating på alle fire sider, roligere i fargen.
Kurvstol med puter står på kompositt terrasse av typen Fiberon Good Life i fargen Beach HouseKurvstol med puter står på kompositt terrasse av typen Fiberon Good Life i fargen Beach House
Kurvstol med røde puter står på en kompositt terrasse av typen Fiberon Sanctuary i fargen latte Kurvstol med røde puter står på en kompositt terrasse av typen Fiberon Sanctuary i fargen latte
nærbilde av en kompositt terrasse av typen Fiberon Symmentry i fargen Burnt Umber. Bakgrunnen er av fokusnærbilde av en kompositt terrasse av typen Fiberon Symmentry i fargen Burnt Umber. Bakgrunnen er av fokus

Den klassiske Fiberon-kunden er lei av vedlikehold, miljøbevisst og opptatt av det estetiske uttrykket. Terrassebordene består av 94 prosent resirkulert materiale, og er laget helt uten bruk av giftige kjemikalier.

Å velge Fiberon terrassebord er en investering, men ifølge Fritzøe Engros vil det være det billigste alternativet over tid, når vi tar utgangspunkt i den lange levetiden.

Kunden vil få en tilnærmet vedlikeholdsfri terrasse som klarer seg med en vask med mildt såpevann ved behov, og ikke minst et eksklusivt utseende som varer.

Bilde: 40 prosent av alle terrassebord Fritzøe Engros solgte i 2022, var Fiberon. Foto: Fritzøe Engros

Hvorfor velge Fiberon?

 • Tilnærmet vedlikeholdsfri
 • Ingen solbleking eller falming
 • Ingen råte
 • Sklisikker overflate
 • Eksklusivt utseende som varer
 • 94% resirkulert innhold
 • Uten giftige kjemikalier
 • Skjult innfestning
 • Lang levetid
 • Produsert med bærekraftige prosesser
stor terrasse som går i ett med fjellet, utsikt over fjorden. Bygget med Fiberon kompositt terrassebordstor terrasse som går i ett med fjellet, utsikt over fjorden. Bygget med Fiberon kompositt terrassebord

Mer miljøvennlig med royalimpregnert

Som håndverker er det mange gode grunner til å oppfordre kunden til å velge materialer av god kvalitet. Ved å velge royalimpregnert trelast, vil de få et formstabilt og råtebestandig materiale av førstesortering.

Både impregneringsmetoden og materialkvaliteten gjør dette til et mer miljøvennlig valg enn å velge billigste sortering terrassebord. Det gjelder både på kort og lang sikt.

Concise lektegulv

For kunder som ønsker følelsen av ekte treverk under barbeinte føtter, har særlig Concise Collection fra Talgø blitt et populært valg siden lanseringen i 2020.

Det er spesielt lektegulvet som åpner for mange spennende muligheter til å leke med ulike dimensjoner, og skape et unikt uttrykk på terrassen.

Concise Collection er en serie med produkter spesialutviklet for moderne arkitektur med rette linjer, skarpere kanter og et strammere uttrykk. Den kan brukes til hele uterommet: Fra terrassegulv til blomsterkasser, rekkverk, kledning og tretak.

Bilde: Hele Concise-serien er MøreRoyal-behandlet, og kommer med en spesialbehandlet overflate (sawcut) som gir en børstet følelse når man går på den. Foto: Talgø MøreRoyal

platting med busker og tre som vokser ut av et bed midt i plattingen. Bygget med Concise lektegulvplatting med busker og tre som vokser ut av et bed midt i plattingen. Bygget med Concise lektegulv
Detaljbilde av et terrassegulv lagt med Concise terrassebord fra TalgøDetaljbilde av et terrassegulv lagt med Concise terrassebord fra Talgø

XL-BYGG får mange spørsmål fra håndverkere som skal prise prosjekter ut til kunde, om hvordan man regner ut riktig materialmengde til et terrasseprosjekt der det skal brukes forskjellige dimensjoner.

Da må kunden først finne ut av om de ønsker en overvekt av den smaleste eller bredeste lekten, deretter kan du bruke Talgøs terrassekalkulator til å regne ut antallet løpemeter eller kvadratmeter du trenger av hver dimensjon.

Foto: Talgø MøreRoyal

Skjult innfesting av terrassebord

Skjult innfesting av terrassebord er en populær metode for å gi terrassen et rent og pent utseende. Ved å skru terrassebordene fast underfra eller i siden, slipper man synlige skruer på overflaten.

Dette gir ikke bare et estetisk pent utseende, men gjør også terrassen mer behagelig å gå på barfot.

Det finnes flere måter å skjule innfestingen av terrassebord på. HDS (Hidden Decking System) fra ESSVE er et system for skjult montering av terrasseskruer som er enkel i bruk og gjør at du også får en mer effektiv monteringsprosess.

På bildet under ser du snekker Andreas Nikolaisen demonstrere hvordan HDS-verktøyet fungerer. (foto: Essve)

Snekker Andreas Nikolaisen viser hvordan man bruker HDS-verktøy fra Essve til skjult innfesting av terrasseskruerSnekker Andreas Nikolaisen viser hvordan man bruker HDS-verktøy fra Essve til skjult innfesting av terrasseskruer

Slik bruker du HDS-verktøyet

Proffens favorittskrue?

Dersom terrassen skal festes med tradisjonelle skruer, har terrasseskruen ESSDECK Max blitt en favoritt blant proffene.

Skruen har fresespor i spissen, som nærmest fungerer som et bor og gjør at risikoen for sprekker forsvinner. Du kan til og med sette skruen godt ut mot kanten av terrassebordet uten fare.

Ulik gjengestigning gjør at skruen drar bordet ned mot underlaget mye bedre enn andre terrasseskruer. Selv kuvede bord tvinges på plass.

På bildet under skrur snekker Daniel Mork terrasse med ESSDECK Max terrasseskruer fra Essve. Foto: Essve

snekker skrur inn terrasseskruer med en drillsnekker skrur inn terrasseskruer med en drill

Velg syrefaste terrasseskruer

En terrasse skal holde i mange år, og da er det viktig å velge syrefaste skruer av god kvalitet. Du ønsker ikke reklamasjon fra sluttkunden på grunn av billige skruer som knekker og ruster.

Husk også at store terrasser betyr større bevegelser i konstruksjonen. Syrefaste skruer er sterkere og seigere og takler sånt uten problemer.