XL-BYGG logoXL-BYGG logo
En byggeplass med grunnmur hvor det er brukt såleblokk.En byggeplass med grunnmur hvor det er brukt såleblokk.
En byggeplass med grunnmur hvor det er brukt såleblokk.En byggeplass med grunnmur hvor det er brukt såleblokk.

Er du sikker på at du kan bygge uten såleblokk?

Skal du bygge med stor fundamentbredde eller der det er dårlige grunnforhold? Med et godt fundament sikrer du at bygningen ikke siger med årene.

Et godt grunnarbeid gir et godt sluttresultat. Utsagnet har aldri vært mer riktig enn når det gjelder grunnmuren og fundamentet til bolighus og andre bygg.

Blir det ikke gjort en grundig nok jobb med å vurdere grunnforholdene før det velges produktløsninger, kan kunden få problemer senere. Løsningene som velges må være egnet til å tåle påkjenningen de blir utsatt for.

Les også: Grunnmursløsninger dere enkelt bygger selv

Oftere enn du kanskje skulle tro, ser vi at det kan skorte på kompetansen i den grunnleggende planleggingen. Før du velger grunnmursløsning, er det viktig å ta godt nok hensyn til alle faktorer som vil påvirke konstruksjonen, som laster og tilbakefylling.

I en del tilfeller velges ringmur uten bruk av såleblokk, uten at det tas hensyn til laster. Overstiger lastene kapasiteten til ringmuren alene, kan dette føre til problemer senere. Her kunne problemene vært løst med bruk av såleblokk, som har en større lastflate. Denne løsningen øker kapasiteten betraktelig.

Dersom du er usikker på hvordan du skal gå frem for å vurdere riktig fundamentering ut fra grunnforholdene, kan du spørre en av XL-BYGGs proffselgere i ditt lokale varehus. Vi er alltid tilgjengelige når du trenger ekspertråd eller produktanbefalinger.

Dette gjør en såleblokk

Såleblokk som er støpt med Thermomur eller Ringmur.

Bilde: Såleblokken fra BEWI støpes samtidig som Thermomur eller Ringmur. Da får du et trygt og holdbart fundament raskt og effektivt. BEWI Såleblokk støpes i Jackopor med trykkfasthet 200. Den finnes i innvendig bredde 400 mm og 600 mm. Med innvendig bredde på 600 mm får du 50 prosent bedre bærekapasitet. Den er velegnet for teglstein i kombinasjon med Ringmur og Thermomur. Foto: BEWI

Såleblokk er en kraftig fundamentblokk som er enkle å montere, og er et alternativ til plasstøpt grunnmurssåle. Såleblokk brukes ved store laster, der det er dårlige grunnforhold og der det er behov for større fundamentbredde.

– Ulike typer mark bærer ulikt. Pukk og leire tåler lite, står bygget på fjell tåler det mye. Med såleblokk mangedobles bæreevnen – også kjent som linjelasten, forklarer Svend Anders Karlsen-Moum, Marketing Manager i BEWI Insulation Norge.

Han råder deg til å bli kjent med hva som kreves av linjelast på det aktuelle underlaget for bygget før du velger grunnmursløsning.

Produktbilde av såleblokk på hvit bakgrunn.

Bilde: BEWI Såleblokk legges ut på avrettet grunn, og låses sammen med plastkiler. BEWI har også et tilhørende endestykke for å blende elementene under støping. Disse festes også med plastkiler. Foto: BEWI

Såleblokk gir god isolasjon, større stabilitet og solid bæring, og gir et trygt og holdbart fundament. Du får såleblokker fra blant annet Vartdal Plast og BEWI hos XL-BYGG.

Se våre produkter.

Selv om det å bruke såleblokk gjør grunnmursløsningen noe dyrere, er det viktig å ha et solid og trygt fundament under bygget. Med dårlige grunnforhold kan kunden risikere at bygget siger, og å rette opp en grunnmur er en mye større jobb og kostnad enn å bytte ut noen kledningsbord.

Hos XL-BYGG får du gode tips og kyndig veiledning fra våre hyggelige eksperter. Vi følger deg gjerne gjennom hele prosjektet ditt, fra start til slutt – og etterpå. Uansett hva du skal bygge – Det får vi til!

Velg komplette byggesystemer

Mann som holder på med såleblokk.

Bilde: Vartdal Plast har ulike typer såleblokker som er designet for å møte spesifikke behov og krav i byggeprosjekter. Såleblokkene varierer i størrelse, form og funksjon. Foto: Vartdal Plast

– Fordelen med såleblokk som en del av et komplett byggesystem, er naturligvis brukervennligheten. Alt fungerer sammen, påpeker Anders Karlsen-Moum.

Med komplette byggesystemer kan du ta en større del av oppdraget for kundene dine, og selv sette opp grunnmur i stedet for å sette bort deler av jobben til underleverandører.

– Bruk av ferdige byggesystemer kan gi mer effektive, kostnadseffektive og bærekraftige byggeprosjekter. Disse fordelene gjør dem attraktive for en rekke byggeprosjekter, forteller Mounir El’Mourabit, markeds- og innkjøpssjef i Vartdal Plast.

Bruk av ferdige byggesystemer har flere fordeler:

  • Tidsbesparelser: Kan redusere byggetiden betydelig sammenlignet med tradisjonelle byggemetoder, siden komponentene er prefabrikkerte og klare til bruk. Det eliminerer behovet for å bygge strukturer fra grunnen av.
  • Kostnadsbesparelser: Selv om selve kjøpet av komponentene kan ha høyere pris, kan den totale byggekostnaden bli lavere på grunn av redusert arbeidskraft og kortere byggetid.
  • Kvalitetskontroll: Prefabrikkerte byggesystemer produseres i fabrikker under kontrollerte forhold. Det gir rom for strengere kvalitetskontroll og bedre standardisering av komponentene, som kan føre til mer presise konstruksjoner.
  • Fleksibilitet og tilpasningsevne: De kan tilpasses ulike design- og konstruksjonsbehov. Det finnes et bredt utvalg av prefabrikkerte komponenter som kan tilpasses for å passe til spesifikke prosjekter og arkitektoniske stiler.
  • Mindre avfall: Avfallsmengden kan reduseres, siden materialene kan optimaliseres og brukes mer effektivt i produksjonsprosessen.
  • Miljøvennlig: Kan bidra til å redusere miljøpåvirkningen av byggeprosjekter ved å minimere energiforbruket, avfall og utslipp av klimagasser.

Ekte byggevarehandel – for ekte fagfolk

Som PROFF hos XL-BYGG, er du vår prioriterte kunde. Du får tilgang til PROFFNETT, som skal være markedets beste digitale verktøy for proffen.

Dette er en døgnåpen netthandel og prosjektverktøy som gir deg full tilgang til dine avtalepriser og aktive prosjekter uansett hvor du befinner deg. Spør etter tilgang i ditt lokale XL-BYGG varehus, eller register deg her.

Eksisterende PROFF-kunder kan logge inn her.

Vi bistår også våre PROFF-kunder med tekniske tjenester, kurs- og kompetanseheving, verktøy og festemidler og produkter til byggeplassen.

Som PROFF hos oss får du en samarbeidspartner som er konkurransedyktige på pris, og helt rå på oppfølging.

Hver måned sendes også nyhetsbrevet Proffen ut med eksklusive PROFF-rabatter, nyheter og tips fra våre fagfolk og leverandører, meld deg på her. Vi i XL-BYGG lover ikke mer enn vi kan holde – og vi holder det vi lover.

Det får vi til!