Varehusoversikt

Din handlevogn

Ditt varehus

Handlevognen er tom

Tilbake til forsiden
XL-BYGG logo

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne XL-BYGG butikk

Slik legger du parkett eller laminatgulv helt perfekt

Underlaget må oppfylle flere kriterier for at gulvet skal få lang levetid. Her er tipsene til hvordan du får best resultat når du skal legge parkett eller laminat.

Er du håndverker vet du dette allerede, men det skader aldri å minne om at det aller viktigste du må gjøre for å unngå knirk eller sprekker i gulvet, er å sørge for at underlaget er plant og helt fritt for støv og rusk før gulvet legges.

Håndverker som heller ut avrettingsmasse på gulv.

Bilde: Hey'Di Best Flyt avrettingsmasse kan legges i tykkelser fra 0 til 15 millimeter. Foto: Hey'Di

Dersom det er mer enn et par millimeters forskjell mellom hver andre meter på underlaget, er avrettingsmasse enhver gulvleggers beste venn. Hey'di Best Flyt er et godt eksempel på en avrettingsmasse som er perfekt under både parkett, laminat, fliser og tepper, og kan legges i tykkelser fra 0 til 15 millimeter.

Velg riktig gulvunderlag

Hva slags underlag du velger avhenger av hva slags rom gulvet legges i. For et bruksrom i kjelleren kan det være ulike utfordringer og ønsker som spiller inn for valget av underlag:

  1. I et kjellergulv skal det gjerne være gulvvarme. I så fall skal det brukes underlag med lav isolasjonsverdi, slik at varmen slipper gjennom.
  2. Er det derimot ønske om å stenge ute grunnkulde for å ta vare på varmen som genereres i rommet, skal det brukes isolasjonsplate med høy isolasjonsverdi.
  3. Hvis det er gulv av betong og det brukes avrettingsmasse eller fliser, og det er fare for fukt, skal det brukes fuktsperre for å hindre fuktigheten å vandre opp i rommet.

Skal du legge parkett på betong trenger du nødvendigvis ikke bruke plastfolie som fuktsperre. En tidsbesparende løsning kan være Boengard parkettunderlag, der selve underlaget, plastfolie og tape er i ett og samme produkt.

Se hvordan du legger gulv med BoenGard her:

Butikksjef Øyvind Olsøy hos XL-BYGG Eggedal Sag understreker at det er viktig at produsentens anvisning følges av hensyn til trykkfasthet for underlaget. Hos XL-BYGG står våre proffselgere og fagfolk i byggevarehuset klare til å svare på det du måtte lure på om de forskjellige gulvproduktene og ulike løsninger.

Se flere av våre gulvprodukter i nettbutikken

Ikke glem akklimatisering

Etter at parketten er levert er det viktig å få det akklimatisert, slik at du ikke får problemer med eksempelvis låsesystemet.

Et tips er å legge pakkene litt strødd for bedre luftsirkulasjon. Følg produsentens anvisning. Det er ikke uvanlig at anbefalt akklimatiseringstid er satt til minst to døgn.

Les også: Valg av gulv handler både om utseende og funksjon

Plass for ekspansjon

Parkett og laminatgulv er stort sett bygget på materialer i tre. Det vil si at det krymper og sveller i takt med årstidene. Derfor er det viktig med ekspansjonsrom. Normalt i et bolighus er ca 10 millimeter klaring. Men hvis rommet blir bredere enn seks meter, må du beregne cirka 1,5 millimeter per breddemeter gulv. Hvis rommet har 10 meter bredde, skal det være 15 millimeter mellom veggen og gulvet.

Du må også ta høyde for at gulvet krymper. Derfor bør du velge en gulvlist som er 50 prosent bredere enn ekspansjonsrommet.

Hvitpigmenterte glatte eikelister til gulv.

Bilde: Hvitpigmenterte eikelister er et populært valg som gulvlister. Foto: Pergo

Farge på gulvlister

– Enhver produsent av laminat og parkett tilbyr matchende lister til gulvet. De fleste sluttkunder ønsker å velge lister i samme fargetone som resten av gulvet, sier Øyvind Olsøy hos XL-BYGG Eggedal Sag.

Han forteller at noen fortsatt velger hvitmalte lister, men at mange nå velger mer minimalistiske løsninger med glattkantprofiler.

Les også: Lister og listverk

– Og da gjerne lister i eik som er hvitpigmentert. Det vil si at det er satt inn med litt farge for å lysne eika, tipser Olsøy.

Babybein på halvlagt gulv med gulvvarme.

Bilde: QuickHeat er et gulvvarmesystem fra Pergo som er beregnet for laminat- og tregulv i tørre områder. Foto: Pergo

Gulvvarme egnet for parkett og laminat

For 35 år siden oppfant Pergo laminatgulvet. Dette er et materiale som kombinerer flotte design og langvarig holdbarhet. Men Pergo har også utviklet QuickHeat, et gulvvarmesystem beregnet for laminat- og tregulv i tørre områder. Systemet består av flere lag: Varmefolie som produserer varmen, isolasjonsplater som bidrar til strålingsvarme oppover, og to damptette separasjonslag (fuktsperre) som bidrar til å blokkere eventuell damp som kan sige opp fra undergulvet.

Med maksimal effekt på 60 watt per kvadratmeter er QuickHeat ikke ment som en erstatning for det primære oppvarmingssystemet i eldre hus, men for å gi et komfortabelt og lunt gulv i hele rommet. I nyere bygg kan det derimot brukes som hovedoppvarming.

Se hvordan du installerer QuickHeat her:

Tregulv og gulvvarme er i dag en svært vanlig kombinasjon som fungerer godt. Hvilket oppvarmingssystem som velges – strøm eller vann – har ingen betydning for gulvet.

Kährs er blant leverandørene som understreker at gulvets overflatetemperatur aldri bør overstige 27 grader. Ved for høy temperatur kan man risikere at parketten eller laminatgulvet slår sprekker, at det buer og det kan bli stavslipp.

Flere ulike gulvalternativer

Parkett og laminat er mest vanlig, men klikkvinyl er også blitt en varegruppe mange foretrekker. Den største forskjellen er at parkett og laminat krymper og sveller som følge av endringer i luftfuktighet, mens klikkvinyl beveger seg som følge av temperaturendringer. Klikkvinyl har derfor heller ikke samme krav til ekspansjonsrom.

Lyst herdet tregulv i åpen stue-kjøkken-løsning.

Bilde: Saga Hardwood er et herdet tregulv med ekstra god holdbarhet. Her ser du gulvet Saga Hardwood Skomvær Kremhvit. Foto: Saga Hardwood

Dersom kunden ønsker seg et tregulv med ekstra god holdbarhet, er Saga Hardwood et eksempel på gulv der klassisk trevirke møter det ypperste av høyteknologiske innovasjoner.

Les mer om heltregulv

Dette er et herdet tregulv som har høy styrke mot trykkbelastninger. Stiletthæler og fotballsko lager vesentlig mindre merker her enn på tradisjonell parkett. Samtidig oppleves overflaten varm og komfortabel.

Lysegrått laminatgulv i stue med bildevegg.

Bilde: Høytrykkslaminat fra BerryAlloc er et solid norskprodusert gulv. På bildet vises Grand Avenue Nyhavn. Foto: BerryAlloc

Er et solid gulv viktig, kan også høytrykkslaminat fra BerryAlloc være et godt alternativ. Det sier seg vel selv når Heathrow flyplass bruker dette norskproduserte laminatgulvet i sine terminaler.

Les mer om laminat

Dette er gulvtrendene nå

Dersom naturlig treverk er viktig for sluttkunden, er det også mye inspirasjon å hente fra BOEN. Deres nye gulvkolleksjoner deler de samme jordfargene som vi også ser i dagens interiørtrender. Mange liker det mykt og varmt, kombinert med naturlige elementer.

Parkettgulv i spisestue med vinduer fra gulv til tak.

Bilde: Eik White Nights enstavsgulv er et av gulvene i den nye kolleksjonen til BOEN. Foto: BOEN

Les mer om parkett

Butikksjef Øyvind Olsøy hos XL-BYGG Eggedal Sag har merket seg at trenden for valg av parkett har endret seg de siste årene.

– Før ville kundene ha klassisk trestavsparkett, og da gjerne laminat i gul eik. Nå har dette endret seg, og de fleste vil ha enstavsgulv i nyanser av grå- og hvite toner, med matchende gulvlister, forteller Olsøy.

XL-BYGG har et stort utvalg kvalitetsprodukter både i nettbutikk og våre lokale byggevarehus. Hos oss får du kjøpt alt du trenger til gulvleggingen på samme sted.

Sammen gir vi sluttkunden den beste løsningen!

Ekte byggevarehandel – for ekte fagfolk

XL-BYGG sitt ansvar slutter ikke når vi har levert byggevarer til byggeplassen. Som PROFF hos oss får du en samarbeidspartner som er konkurransedyktige på pris, og helt rå på oppfølging. Våre hyggelige eksperter har en lidenskap for faget, kundene og miljøet, og kan tilby kompetanse og bærekraftige løsninger for den profesjonell håndverksbedriften.

Som PROFF hos XL-BYGG, er du vår prioriterte kunde. Du får tilgang til PROFFNETT, som skal være markedets beste digitale verktøy for proffen. Dette er en døgnåpen netthandel og prosjektverktøy som gir deg full tilgang til dine avtalepriser og aktive prosjekter uansett hvor du befinner deg. Spør etter tilgang i ditt lokale XL-BYGG varehus, eller register deg her.

Eksisterende PROFF-kunder kan logge inn her.

Vi bistår også våre PROFF-kunder med tekniske tjenester, kurs- og kompetanseheving, verktøy og festemidler og produkter til byggeplassen.

Meld deg på nyhetsbrev

Hver måned sendes også nyhetsbrevet PROFFnytt ut med eksklusive PROFF-rabatter, nyheter og tips fra våre fagfolk og leverandører, meld deg på her. Vi i XL-BYGG lover ikke mer enn vi kan holde – og vi holder det vi lover.

Det får vi til!