XL-BYGG logoXL-BYGG logo
Hvit stue med mørkt eikegulv fra Kährs og designmøbler.Hvit stue med mørkt eikegulv fra Kährs og designmøbler.
Hvit stue med mørkt eikegulv fra Kährs og designmøbler.Hvit stue med mørkt eikegulv fra Kährs og designmøbler.

Dette er gulvtrendene vi inspireres av nå

Nå skal gulvet ha varme toner og matte overflater som gir en behagelig romfølelse. Et solid gulv i ekte tre er både trendy og en evig klassiker.

Å ta bærekraftige valg under oppussing blir stadig viktigere. Fellesnevneren for gulvtrendene vi ser i 2024, er at gulvet skal ha en varmere fargetone enn tidligere og være så miljøvennlig som mulig.

Kvalitet og struktur med tre

Å legge eller bytte gulv er en stor investering. Ønsker du et gulv som kan behandles igjen og igjen, bør du gå for kvalitetsgulv i tre. Gulv i eik har lenge vært populært, men både ask, furu og gran er fine alternativer.

Les også: Nytt gulv i heltre? Sjekk disse alternativene!

Tregulv oppleves som eksklusivt og varmt å gå på, og gir et lunt uttrykk til hjemmet. Den naturlige, skandinaviske trenden fortsetter også i år, men nå er det ikke bare fargene som skal være naturlige. Kvistfritt har lenge vært populært, men nå skal gulvet ha mer spill og naturlig struktur. Ja takk til kvister, sprekker og fargevariasjoner i treverket. Husk at ubehandlet tregulv bør behandles, og ønsker du å understreke treverkets naturlige struktur går du for et gulv med matt finish.

Under ser du: Furugulv fra Moelven og Eik Authentic fra Boen. Foto: Moelven og Boen

Spisestue med furugulv, en av årets store gulvtrender.Spisestue med furugulv, en av årets store gulvtrender.
Tregulv oppleves som varmt og mykt å gå på, og kan både slipes og beises.Tregulv oppleves som varmt og mykt å gå på, og kan både slipes og beises.

Furu er tilbake

Med natur i fokus har furu fått sin store retur i trendbildet. Furu er både tradisjonelt og moderne på samme tid, enten som ubehandlet eller hvitoljet. Det er lunt og levende med kvister, og passer også godt på hytta. Det gir en rustikk kvalitet til interiøret. Er du inspirert av interiør fra Frankrike, Italia og Spania, vil et furugulv gi et fint samspill til kalkmalte vegger, terrakotta og lingardiner.

Les også: Hvordan legge parkettgulv

Vedlikehold av tregulv

Utsettes gulvet for mye slitasje, er den store fordelen med tregulv at du kan slipe det og behandle det på nytt i stedet for å bytte, da får du bort gamle riper og flekker. Bra for miljøet og litt rimeligere for lommeboken. Du kan både beise, lakke, lute, olje, vokse og male det, og på den måten også endre uttrykket i rommet.

Mens beis fremhever treets naturlige utseende og årringer, vil maling gi uendelige fargemuligheter. Olje gir et varmt og behagelig uttrykk, og fremhever de naturlige årringene. Lut gjør gulvet mindre sensitivt for fukt og riper, bremser innfargingen i treet og hindrer for eksempel furugulv i å gulne. Et hardvokset gulv er motstandsdyktig mot smuss og flekker, og et lakkert gulv er solid og enkelt å vedlikeholde. Til daglig renholder du gulvet med tørrmopp eller støvsuger, husk at såper basert på fett vil etterlate en film på overflaten.

Ellers får du naturligvis både parkett, laminat og vinyl med utseende som naturlig tre, og de lange, brede plankene holder fortsatt stand i trendbildet. Velg et tregulv som passer ditt hverdagsliv.

Chevrongulv fra Kährs.Chevrongulv fra Kährs.
Kjøkken med klassisk fiskebeinsmønster.Kjøkken med klassisk fiskebeinsmønster.

Over ser du: Gulv fra Kährs i fargene Grey og Dark Brown. Foto: Kährs

Eksklusivt uttrykk med mønster

Ønsker du et tidløst og klassisk gulv, men som likevel gir karakter til rommet skal du gå for et gulv med klassiske mønstre. Mønstret gulv ser eksklusivt ut, samtidig som det passer mange stiler. Dette er noen av de mest kjente mønstrene:

  • Hollandsk mønster: Også kjent som hollandske ruter og nederlandsk mønster med aner tilbake til 1600-tallet. Et klassisk rutemønster med tre staver liggende horisontalt og to kortere staver vertikalt.
  • Versailles: et sammenvevd mønster av rektangler, trekanter og firkanter.
  • Fiskeben: V-mønster kappet i 90 grader som opprinnelig ble brukt til å legge belegningsstein. Det stammer fra Romerriket og ble tatt i bruk som tregulv i Europa på 1600-tallet.
  • Chevron: V-mønster som er kappet i vinkel og gir et sømløst sikksakk-mønster. Det kom også til Europa på 1600-tallet og blir ofte forvekslet med fiskebensmønster.
  • Sjakkmønster: En velkjent klassiker som ofte er sett i entré. Skap kontrast med sterke farger eller gå for en dempet variant med farger som er mer ton-i-ton.

Mønstergulv får du i ekte tre med ulike leggemønster, eller for eksempel laminat med design.

Spisestue med laminatgulv i eik.Spisestue med laminatgulv i eik.
Gulv med steindekor i gang.Gulv med steindekor i gang.

Over ser du: Laminat gulv i eik og vinylgulv med steindekor. Foto: BerryAlloc og Farveringen

Slitesterkt med stein

Stein som materiale er tungt, hard og kostbart, men med vinylgulv med steindesign får du den samme stilen til en rimeligere kostnad. Stein gir en følelse av ro og stabilitet, og både betong, marmor og naturstein er nordiske favoritter. Kalkstein som travertin ser vi også mer av. Steindesign på fliser i baderom og entre har vært i trendbildet lenge, men hva med å prøve vinylgulv med steindesign i oppholdsrom som stue og kjøkken? Det ser delikat ut og du kan plukke opp fargen i steinen på kjøkkenbenken eller veggfargen.

Bygge selv? Det får vi til!

XL-BYGG er en ekte byggevarehandel med fagfolk som hjelper både privatkunder og profesjonelle entreprenører.

Våre hyggelige eksperter følger deg gjennom ditt byggeprosjekt fra start til slutt – smått eller stort. Foretrekker du å få alt Klappet & Klart uten egeninnsats, kan vi hjelpe deg med det. Vi kan plukke varene ferdig for deg med Klikk & Hent i vår nettbutikk, mange av våre butikker har også tilhenger til utlån for deg som trenger det. 

Med XL-BYGG Byggekonto kan du få full kontroll på kostnadene ved hjelp av én felles, månedlig faktura.

Bli gjerne medlem i XL-BYGG Klubben for ikke å gå glipp av eksklusive medlemstilbud på byggevarer året rundt.

XL-BYGG – det får vi til!