XL-BYGG logoXL-BYGG logo
Klassisk sørlandsk villa ved sjøen med sort glasert taksteinKlassisk sørlandsk villa ved sjøen med sort glasert takstein
Klassisk sørlandsk villa ved sjøen med sort glasert taksteinKlassisk sørlandsk villa ved sjøen med sort glasert takstein

Hvor godt kjenner du dagens takløsninger?

Dagens tak skal tåle stadig større påkjenninger. Som håndverker er det viktig å vite hvilken taktekking og løsninger som gjør boligeieren best rustet til å møte fremtiden med tett tak.

Det meste tyder på at vi kommer til å oppleve mer ekstremvær og større mengder nedbør i fremtiden. At været allerede er i endring, har vi sett stadig flere eksempler på de siste årene.

Da kan det lønne seg å tenke på hvilke typer taktekking som gir best mulig stormsikring, og løsninger som gir den beste beskyttelsen over lengre tid. Her er våre beste profftips til produkter som er gode valg på markedet i dag:

Takplater i stål eller aluminium

Et av de mest holdbare og stormsikre valgene er utvilsomt takplater i stål. Denne typen taktekking har lange tradisjoner i Norge, og har blitt brukt til å beskytte bygninger mot vær og vind i hundrevis av år. Denne typen taktekking har flere fordeler:

  • Platene veier lite og kan monteres på de aller fleste hus uten problemer. Det forenkler også monteringsarbeidet på taket.
  • Takplater er et tilnærmet vedlikeholdsfritt alternativ
  • Platene er uorganiske og binder ikke fuktighet. Dermed reduseres risikoen for fuktskader og soppangrep, som er positivt både med tanke på holdbarhet og utseende.
  • Kunden får et tak med en lavere totaleffekt på klimaet enn mange andre taktekkinger. Materialet kan resirkuleres mange ganger uten at det mister sine positive egenskaper

For deg som skal gjøre monteringsjobben, er det også et poeng at selve monteringen går forholdsvis raskt unna, selv på store tak. For landbruket finnes det også egne takplater som er optimalisert for bruk på driftsbygninger og låver.

Isola takplate rød

Bilde: Kunden kan også få et tradisjonelt uttrykk med takplater i stål. Foto: Isola

Takbelegg til nye og gamle tak

Et to-lags takbelegg gir dobbel sikkerhet, og egner seg spesielt godt for nybygg i værutsatte områder. Her er kravene til innfestning ofte svært høye, og et to-lags takbelegg består som regel av et underbelegg som spikres eller stiftes fast, og et topplag som skal helsveises.

Er det snakk om rehabilitering av et gammel tak eller nybygg i et område med normal værbelastning, kan også asfaltbaserte overlagsbelegg være et godt valg. Her har vi blant annet Mataki Super Safe Xtra, som kommer med et mer effektivt festesystem.

Hver rull på sju meters lengde og 1 meters bredde skal festes med 27 skruer i stedet for 125 pappstift, som normalt. Det sparer mye tid og ikke minst krefter, og gjør ifølge Mataki Super Xtra til det enkleste og raskeste overlagsbelegget å montere. Innfesting og klebefelt er adskilt, noe som sikrer hundre prosent klebeomlegg og god kontroll på klebingen under montering.

Bilde: Mataki Super Safe Xtra er et elastisk og sterkt ett-lags selvklebende overlagsbelegg med SBS asfalt og en kraftig glassfiberforsterket polyesterstamme. Foto: Mataki

Mange muligheter med takstein

Bilde: Benders har produsert tegltakstein i 160 år og er en av Europas ledende produsenter. Taksteinen Tvilling er blant deres bestselgere, her i fargen titansvart. Foto: Benders

Dersom takplater ikke er et alternativ eller ønske fra kunden, er takstein fortsatt det mest brukte takdekket. Dette gir et værbestandig tak i mange tiår fremover.

Takstein av tegl er rene naturprodukter av formet leire som tørkes og brennes i ovner i sterk varme. Denne prosessen gir en svært holdbar takstein med meget lang levetid i det norske klimaet, vesentlig lenger enn de fleste andre takstein og plater på markedet.

Tegl er derfor et veldig godt valg for de som ønsker en mest mulig vedlikeholdsfri taktekking.

En takstein med ubehandlet overflate vil gi en patinert og mer levende utseende i sin levetid, mens en glasert overflate vil holde seg like blank og fin.

Betongtakstein er også prisgunstig og godt alternativ. Her vil man også få et svært holdbart tak, ettersom betong er blant de mest værbestandige materialene som finnes.

Bilde: Overflaten til Zanda Arktis holder seg ru i år etter år, uansett klimapåkjenninger. Foto: BMI Norge

Zanda Arktis fra BMI har en forventet levetid på minst 50 år, og er ifølge leverandøren Norges sterkeste betongtakstein. I steinen er det støpt inn kvarts og fargepigmenter, før den er malt to ganger. Dette gjør steinen ekstra slitesterk og motstandsdyktig mot vær og vind.

Nå er Zanda takstein mer skånsom mot naturen! Løsningen er en unik overflatebehandling som gir like god beskyttelse mot tilgroing som tidligere, nå uten filmkonserverende kjemikalier.

Med Zandas nye overflatebehandling blir det enklere å velge en betongtakstein som er mer skånsom mot miljøet, uten å gå på kompromiss med den kjente Zanda kvaliteten og designet. (Foto: BMI)

Betongtakstein fås både i tradisjonelle og mer moderne profiler og farger.

Enkel tetting av kritiske gjennomføringer

Ved vindtetting på tak finnes det flere kritiske og vanskelige punkter, blant annet rundt piper og kasser. Spesielt ved vindtetting av nybygg stilles det strenge krav i TEK17 til tettheten.

I tilfeller som dette, kan Isola FlexWrap være en god og enkel løsning. FlexWrap er en for-komprimert, fleksibel og selvklebende butylmembran for forsegling av gjennomføringer i diffusjonsåpne undertak.

Slik bruker du FlexWrap

Også Bostik har produkter som kan lime, fuge og tette etter ditt behov. For å lime eller tette takrenner, er Bostik H750 en god løsning som gjør begge deler. Produktet herder med fukt, tåler et nordisk klima og har høy miljøgodkjennelse.

Dersom du trenger å reparere eller tette gliper i takrenner eller pipebeslag, anbefales Bostik Aqua Blocker. Dette er en fleksibel og smørbar reparasjonsmasse, som også er overmalbar. Husk at et godt forarbeid alltid gir best resultat:

  1. Rubbing: Puss underlaget med sandpapir der det kreves for å få festepunkt.
  2. Rengjøring: Rengjør alltid der du skal fuge eller lime. Få bort urenheter, støv og smuss.
  3. Avfetting: Bruk rødsprit eller aceton på underlaget for å få bort oljefilm, spesielt på metaller.
  4. Priming: Porøse underlag bør primes for å få feste i underlaget.

Ekte byggevarehandel – for ekte fagfolk

Som PROFF hos XL-BYGG, er du vår prioriterte kunde. Du får tilgang til PROFFNETT, som skal være markedets beste digitale verktøy for proffen.

Dette er en døgnåpen netthandel og prosjektverktøy som gir deg full tilgang til dine avtalepriser og aktive prosjekter uansett hvor du befinner deg. Spør etter tilgang i ditt lokale XL-BYGG varehus, eller register deg her.

Eksisterende PROFF-kunder kan logge inn her.

Vi bistår også våre PROFF-kunder med tekniske tjenester, kurs- og kompetanseheving, verktøy og festemidler og produkter til byggeplassen.

Som PROFF hos oss får du en samarbeidspartner som er konkurransedyktige på pris, og helt rå på oppfølging.

Hver måned sendes også nyhetsbrevet Proffen ut med eksklusive PROFF-rabatter, nyheter og tips fra våre fagfolk og leverandører, meld deg på her. Vi i XL-BYGG lover ikke mer enn vi kan holde – og vi holder det vi lover.

Det får vi til!