XL-BYGG logoXL-BYGG logo

Slik hjelper du kunden med å velge riktige vinduer

Det viktigste du bør ha kontroll på når du som håndverker skal gi råd til kundene dine om nye vinduer, handler om egenskaper som ikke er synlig for det blotte øyet.

I hovedsak vil det si isoleringsevne, vedlikeholdsvennlighet og ulike typer funksjoner i glasset. Til sammen har dette svært mye å si både for komfort, energibruk og fremtidig vedlikeholdsarbeid.

– De vanligste tilvalgene vi ser at mange er flinke til å selge inn, er utvendig aluminiumsramme og soldemping, forteller proffselger Gjermund Vangen hos XL-BYGG Eidsvoll.

Hans forteller at det som regel bare er håndverker og sluttkunde som kan si noe om behovet for tilvalg på de aktuelle vinduene, men at hans jobb i stor grad handler om å være en god rådgiver der det er behov for dette. Som PROFF er du alltid en prioritert kunde hos XL-BYGG.

– Når du sender inn en prisforespørsel på nye vinduer til oss, er målet vårt å svare så raskt som mulig innen ett døgn. Da skal du få et tilbud som inneholder de korrekte produktene og pris på dette. Dersom sluttkunden i etterkant av dette ønsker flere tilvalg og endringer, tilpasser vi det fortløpende, forklarer Vangen.

Alltid vinduer med 3-lagsglass

Bilde: Dugg på utsiden av vinduet sperrer for utsikten. Med antidugg-glass er denne utfordringen vesentlig mindre, men det følger også med et par ulemper på kjøpet. Foto: Gilje

Dersom vi skal komme med noen anbefalinger til hva du bør diskutere med kunden, er 3-lagsglass kanskje det viktigste.

Prisforskjellen fra 2-lagsglass er ikke veldig stor, men forskjellen i U-verdi er såpass stor at kunden vil tjene inn merkostnaden gjennom reduserte fyringsutgifter over tid. Vinduer med 3-lagsglass har ikke de samme utfordringene med kaldras og opplevelsen av kald trekk langs gulvet som 2-lagsglass har. Dermed får kunden økt komfort og bedre muligheter til å møblere i nærheten av vinduet.

Den gode isoleringsevnen kan imidlertid føre til dugg på utsiden under enkelte omstendigheter. Det forsvinner som regel så snart temperaturen går litt opp og det blir bevegelse i luften ute, men det er uansett viktig å gjøre kunden klar over at det vil kunne skje.

Risikoen reduseres kraftig ved å gå for glass med antidugg-belegg. Dette belegget har imidlertid også noen ulemper ved seg – blant annet at det krever en viss forsiktighet ved utvendig vask av glasset og at vinduene bør maskeres når den årlige husvasken gjennomføres.

Vinduer som gir mindre vedlikehold

Bilde: Vinduer med hel- eller delvis aluminiumskledning gir lite vedlikehold. Foto: H-Fasader

De færreste synes at pussing, skraping og maling av vinduer er særlig givende, og ofte innebærer det arbeid høyt over bakken.

For å unngå denne typen vedlikeholdsarbeid, er det smart å anbefale kunden å gå for vinduer med aluminiumskledning. Det er egentlig helt vanlige trevinduer, men på utsiden er de kledd med pulverlakkert aluminium som tåler det meste av vær og vind – og som aldri trenger å males.

Det er spesielt gunstig der vinduene utsettes for saltholdig luft, sjøsprøyt eller generelt røft klima. Det er også mulig å få slike vinduer med ulike farger på inn- og utside.

Samme fordeler får man ved å velge PVC-vinduer (et rimeligere alternativ) eller hel-aluminium (et dyrere alternativ).

Vinduer i aluminiumskledning er også spesielt gunstig når kunden velger vinduer og dører i mørke farger, da treprodukter i mørke farger krever mye mer vedlikehold enn lyse farger.

Bilde: Det anbefales å velge en vedlikeholdsvennlig kledning på vinduet dersom rammen skal være i en mørk farge. Foto: Lyssand-Frekhaug

Ulike typer funksjonsglass

Det er ofte behov for ulike typer glass på ulike deler av huset. Er du i tvil om hva du skal anbefale kunden, kan det være lurt å ta kontakt med leverandørene for å diskutere løsninger. Noen generelle tips kan vi dele her:

  • Soldempende glass stopper solvarmen fra å komme inn i huset og kan ha mye å si for innetemperaturen når solen steker. I mange tilfeller kan det redusere eller eliminere behovet for tradisjonelle solskjermingsprodukter. Vinduer med soldempende glass er spesielt nyttig på sør-vestvendte fasader.
  • Selvrensende glass gjør at glassflaten vasker seg selv ved hjelp av regnvann og sollys. Selvrensende glass gjør vindusvasken enklere når kunden faktisk må til pers – ofte holder det å spyle dem med hageslangen. Det er en god egenskap på store glassflater eller på vinduer det er vanskelig å komme til.
  • Sikkerhetsglass bidrar til å forhindre risiko for skade dersom det forekommer sammenstøt mellom mennesker og glass. Det er spesielt relevant på vinduer som går langt ned mot gulvet, og i henhold til TEK17 skal det alltid brukes sikkerhetsglass dersom vindu/glassfelt er lavere enn 0,8 meter over gulvet. Herdet sikkerhetsglass reduserer også faren for termisk brudd.
  • Lyddempende glass tar brodden av utfordringen med stadig mer støy rundt oss. Det viktigste her er å kartlegge hvilke støykilder som finnes og å vurdere hva slags vinduer som kan bidra til å redusere problemet. Det finnes lydglass i alle prisklasser, så det trenger ikke nødvendigvis å bli så dyrt for kunden. Visste du forresten at riktige vinduer demper så mye lyd at de kan eliminere behovet for støyskjermer langs trafikkerte veier?

Bilde: Glasspartier som går langt ned mot gulvet bør ha sikkerhetsglass for å minimere risikoen for knusing og skader. Foto: Uldal

Enkelte produsenter kan også levere vinduer som er klargjorte for smarthus. Ved å investere i smarthus-klare vinduer er det enkelt å innlemme vinduene i et fremtidig system på et senere tidspunkt.

Dokumentasjon er avgjørende

Bilde: Bruk gjerne en sjekkliste når du er på befaring, så får kunden vite om alle valgmuligheter, og du får dokumentert kundens valg. Foto: Natre

Alle valgmulighetene som finnes i dagens marked, har konsekvenser for hvordan du som snekker eller byggmester bør gå frem når du hjelper en kunde med å velge nye vinduer. For det første er det viktig å gjøre kundene klar over alle valgmulighetene de har. Får de ikke vite om det før de tar valget, er sjansen stor for at de finner det ut i etterkant. Da risikerer du å få en telefon med klager på at de ikke har fått muligheten til å velge 3-lagsglass, tre/alu-vinduer eller ulike typer funksjonsglass.

I mange tilfeller kan det være smart å være litt formell underveis. Dokumenterer du hva kunden har valgt og hva som har blitt valgt bort, er det vesentlig mindre risiko for at det oppstår uenighet i etterkant. Natre har eksempelvis laget vindusguiden «Steg for steg».

Denne inneholder informasjon og sjekklister som kan fylles ut når du er på befaring. Dermed er du sikker på å få med all informasjon, samtidig som du får dokumentert kundens valg når det gjelder glass, sprosser, vridere, åpningsfunksjon osv.

Dette bør du også om kundene i utgangspunktet er fast bestemte på hva slags vinduer de skal ha. De vet ikke nødvendigvis at det finnes flere egenskaper å velge mellom, så ved å ta en gjennomgang kan du både få mersalg og mer fornøyde kunder.

Unngå monteringsfeilene

Bilde: Husk at alle vinduer er forskjellige – følg monteringsanvisninger fra produsenten for å unngå monteringsfeil. Foto: NorDan

Montering av vinduer er kanskje ikke den mest krevende oppgaven, men leverandørene forteller likevel at en del slurv forekommer. Noen problemområder stikker seg frem:

  • Mangelfull isolering mellom karm og vegg, som bidrar til redusert U-verdi totalt sett.
  • Feilmontering av vannbord – blant annet at vannbord og beslag ikke har nok klaring mot dryppnesen på vinduet. For at monteringen skal være korrekt, må det være 5-6 mm. klaring her.
  • Vindsperren tapes på aluminiumskledningen på tre/alu-vinduer. Vindtetting må alltid skje mot treverk for å unngå at regnet blåser inn mellom treverket og aluminiumsprofilen.

Det er imidlertid såre enkelt å unngå slike problemer, og løsningen er rett og slett at du følger produsentens monteringsanvisning. Det er slettes ikke sikkert at det neste vinduet du skal sette inn i et hus, skal monteres på samme måte som det forrige.

Hos oss får du bestilt vinduer fra flere norske kvalitetsprodusenter, blant annet Gilje, Lyssand, Norgesvinduet, Byggma/Uldal, Natre, Nordan og H-fasader.

XL-BYGG – det får vi til!

Verktøy som gjør monteringsjobben enklere

Med godt og riktig verktøy er halve jobben gjort. Sjekke disse tipsene til verktøy du bør ha for å få et perfekt resultat ved montering av dører eller vinduer.

1. Hammer LunaTools EVO 16/22

Snekkerhammer som er smidd i ett stykke. Spikerholder med magnet. Bøyd og ekstra tynnslipt klo som lett får grep under spiker eller lister som skal brytes opp. Vibrasjonsdempende håndtak. Lett hammer i forhold til slagkraft. Forberedt for verktøysikring.

2. Brekkjern LunaTools 625

Proft brekkjern i høylegert stål. Tynne, slipte overflater på både klo og meisel-ende for å forenkle innslag, spikeruttrekk og minske brytemerker på karmer og overflater. Forberedt for verktøysikring.

3. Stemjernsett

Stemjernsett med grepsvennlig tokomponentshåndtak. Gjennomgående klinge med slagkappe. Skarpslipt blad av CRV med 30 grader eggvinkel.

4. Vater LunaTools LHS 180

Presisjonsvater med meget høy følsomhet og nøyaktighet. Libellen er ekstremt følsom for små forandringer og har en feilmargin på +/-0,3mm/m. Dette vateret brukes der det kreves høy følsomhet og nøyaktighet, f.eks. døråpninger, vinduer, veggstendere, bjelkelag, bordplater osv.Forberedt for verktøysikring.

5. Justerbar vinkel

Stillbar snekkervinkel med 8 fjærbelastede kraftfulle posisjoner, intervall på 22,5 grader mellom 0 og 180 grader. Denne er justerbar og veldig hendig å ha i lommen når du jobber.

6. Hurtigvinkel

Hurtigvinkel av planfrest aluminium. Denne vinkelen er et smidig multiprodukt med mange bruksområder. Lasermerket mål og tekst gjør at den klarer tøff bruk. Dette er et verktøy alle vil ha når de skifter dører og vinduer.

7. Vinklet bitsholder

Vinklet bitsholder med hurtigutløsningsfunksjon. Mulig å vinkle tuppen 25 grader for å få bedre tilgang til skruer som det er vanskelig å nå.

8. Mora håndverkerkniv

Kniven er utviklet for håndverkere og har utmerkede egenskaper for personer som trenger å ha et virkelig godt verktøy for hånden. Bladet er laget av svensk rustfritt stål som gir både styrke og stabilitet i hvert kutt og bladet beholder sin skarphet i lang tid.

Tetting av vindu: Mataki viser deg her hvordan du best tetter vinduet innvendig.

Lim til vinduer

Bostik tilbyr et utvalg lim og kitt til vinduer for profesjonelle vindusmontører og håndverkere. En kombinasjon av innovasjon, teknologi, sertifisering og kostnadeffektivitet betyr at produktene oppfyller lim- og fugekravene til selv de mest krevende arbeider.