I hovedsak vil det si isoleringsevne, vedlikeholdsvennlighet og ulike typer funksjoner i glasset. Til sammen har dette svært mye å si både for komfort, energibruk og fremtidig vedlikeholdsarbeid.
– De vanligste tilvalgene vi ser at mange er flinke til å selge inn, er utvendig aluminiumsramme og soldemping, forteller proffselger Gjermund Vangen hos XL-BYGG Eidsvoll.
Hans forteller at det som regel bare er håndverker og sluttkunde som kan si noe om behovet for tilvalg på de aktuelle vinduene, men at hans jobb i stor grad handler om å være en god rådgiver der det er behov for dette. Som PROFF er du alltid en prioritert kunde hos XL-BYGG.
– Når du sender inn en prisforespørsel på nye vinduer til oss, er målet vårt å svare så raskt som mulig innen ett døgn. Da skal du få et tilbud som inneholder de korrekte produktene og pris på dette. Dersom sluttkunden i etterkant av dette ønsker flere tilvalg og endringer, tilpasser vi det fortløpende, forklarer Vangen.
Alltid vinduer med 3-lagsglass

Bilde: Dugg på utsiden av vinduet sperrer for utsikten. Med antidugg-glass er denne utfordringen vesentlig mindre, men det følger også med et par ulemper på kjøpet. Foto: Gilje
Dersom vi skal komme med noen anbefalinger til hva du bør diskutere med kunden, er 3-lagsglass kanskje det viktigste.
Prisforskjellen fra 2-lagsglass er ikke veldig stor, men forskjellen i U-verdi er såpass stor at kunden vil tjene inn merkostnaden gjennom reduserte fyringsutgifter over tid. Vinduer med 3-lagsglass har ikke de samme utfordringene med kaldras og opplevelsen av kald trekk langs gulvet som 2-lagsglass har. Dermed får kunden økt komfort og bedre muligheter til å møblere i nærheten av vinduet.
Den gode isoleringsevnen kan imidlertid føre til dugg på utsiden under enkelte omstendigheter. Det forsvinner som regel så snart temperaturen går litt opp og det blir bevegelse i luften ute, men det er uansett viktig å gjøre kunden klar over at det vil kunne skje.
Risikoen reduseres kraftig ved å gå for glass med antidugg-belegg. Dette belegget har imidlertid også noen ulemper ved seg – blant annet at det krever en viss forsiktighet ved utvendig vask av glasset og at vinduene bør maskeres når den årlige husvasken gjennomføres.
Vinduer som gir mindre vedlikehold

Bilde: Vinduer med hel- eller delvis aluminiumskledning gir lite vedlikehold. Foto: H-Fasader
De færreste synes at pussing, skraping og maling av vinduer er særlig givende, og ofte innebærer det arbeid høyt over bakken.
For å unngå denne typen vedlikeholdsarbeid, er det smart å anbefale kunden å gå for vinduer med aluminiumskledning. Det er egentlig helt vanlige trevinduer, men på utsiden er de kledd med pulverlakkert aluminium som tåler det meste av vær og vind – og som aldri trenger å males.
Det er spesielt gunstig der vinduene utsettes for saltholdig luft, sjøsprøyt eller generelt røft klima. Det er også mulig å få slike vinduer med ulike farger på inn- og utside.
Samme fordeler får man ved å velge PVC-vinduer (et rimeligere alternativ) eller hel-aluminium (et dyrere alternativ).
Vinduer i aluminiumskledning er også spesielt gunstig når kunden velger vinduer og dører i mørke farger, da treprodukter i mørke farger krever mye mer vedlikehold enn lyse farger.

Bilde: Det anbefales å velge en vedlikeholdsvennlig kledning på vinduet dersom rammen skal være i en mørk farge. Foto: Lyssand-Frekhaug
Ulike typer funksjonsglass
Det er ofte behov for ulike typer glass på ulike deler av huset. Er du i tvil om hva du skal anbefale kunden, kan det være lurt å ta kontakt med leverandørene for å diskutere løsninger. Noen generelle tips kan vi dele her:
- Soldempende glass stopper solvarmen fra å komme inn i huset og kan ha mye å si for innetemperaturen når solen steker. I mange tilfeller kan det redusere eller eliminere behovet for tradisjonelle solskjermingsprodukter. Vinduer med soldempende glass er spesielt nyttig på sør-vestvendte fasader.
- Selvrensende glass gjør at glassflaten vasker seg selv ved hjelp av regnvann og sollys. Selvrensende glass gjør vindusvasken enklere når kunden faktisk må til pers – ofte holder det å spyle dem med hageslangen. Det er en god egenskap på store glassflater eller på vinduer det er vanskelig å komme til.
- Sikkerhetsglass bidrar til å forhindre risiko for skade dersom det forekommer sammenstøt mellom mennesker og glass. Det er spesielt relevant på vinduer som går langt ned mot gulvet, og i henhold til TEK17 skal det alltid brukes sikkerhetsglass dersom vindu/glassfelt er lavere enn 0,8 meter over gulvet. Herdet sikkerhetsglass reduserer også faren for termisk brudd.
- Lyddempende glass tar brodden av utfordringen med stadig mer støy rundt oss. Det viktigste her er å kartlegge hvilke støykilder som finnes og å vurdere hva slags vinduer som kan bidra til å redusere problemet. Det finnes lydglass i alle prisklasser, så det trenger ikke nødvendigvis å bli så dyrt for kunden. Visste du forresten at riktige vinduer demper så mye lyd at de kan eliminere behovet for støyskjermer langs trafikkerte veier?

Bilde: Glasspartier som går langt ned mot gulvet bør ha sikkerhetsglass for å minimere risikoen for knusing og skader. Foto: Uldal
Enkelte produsenter kan også levere vinduer som er klargjorte for smarthus. Ved å investere i smarthus-klare vinduer er det enkelt å innlemme vinduene i et fremtidig system på et senere tidspunkt.
Dokumentasjon er avgjørende

Bilde: Bruk gjerne en sjekkliste når du er på befaring, så får kunden vite om alle valgmuligheter, og du får dokumentert kundens valg. Foto: Natre
Alle valgmulighetene som finnes i dagens marked, har konsekvenser for hvordan du som snekker eller byggmester bør gå frem når du hjelper en kunde med å velge nye vinduer. For det første er det viktig å gjøre kundene klar over alle valgmulighetene de har. Får de ikke vite om det før de tar valget, er sjansen stor for at de finner det ut i etterkant. Da risikerer du å få en telefon med klager på at de ikke har fått muligheten til å velge 3-lagsglass, tre/alu-vinduer eller ulike typer funksjonsglass.
I mange tilfeller kan det være smart å være litt formell underveis. Dokumenterer du hva kunden har valgt og hva som har blitt valgt bort, er det vesentlig mindre risiko for at det oppstår uenighet i etterkant. Natre har eksempelvis laget vindusguiden «Steg for steg».
Denne inneholder informasjon og sjekklister som kan fylles ut når du er på befaring. Dermed er du sikker på å få med all informasjon, samtidig som du får dokumentert kundens valg når det gjelder glass, sprosser, vridere, åpningsfunksjon osv.
Dette bør du også om kundene i utgangspunktet er fast bestemte på hva slags vinduer de skal ha. De vet ikke nødvendigvis at det finnes flere egenskaper å velge mellom, så ved å ta en gjennomgang kan du både få mersalg og mer fornøyde kunder.
Unngå monteringsfeilene

Bilde: Husk at alle vinduer er forskjellige – følg monteringsanvisninger fra produsenten for å unngå monteringsfeil. Foto: NorDan
Montering av vinduer er kanskje ikke den mest krevende oppgaven, men leverandørene forteller likevel at en del slurv forekommer. Noen problemområder stikker seg frem:
- Mangelfull isolering mellom karm og vegg, som bidrar til redusert U-verdi totalt sett.
- Feilmontering av vannbord – blant annet at vannbord og beslag ikke har nok klaring mot dryppnesen på vinduet. For at monteringen skal være korrekt, må det være 5-6 mm. klaring her.
- Vindsperren tapes på aluminiumskledningen på tre/alu-vinduer. Vindtetting må alltid skje mot treverk for å unngå at regnet blåser inn mellom treverket og aluminiumsprofilen.
Det er imidlertid såre enkelt å unngå slike problemer, og løsningen er rett og slett at du følger produsentens monteringsanvisning. Det er slettes ikke sikkert at det neste vinduet du skal sette inn i et hus, skal monteres på samme måte som det forrige.
Hos oss får du bestilt vinduer fra flere norske kvalitetsprodusenter, blant annet Gilje, Lyssand, Norgesvinduet, Byggma/Uldal, Natre, Nordan og H-fasader.
XL-BYGG – det får vi til!