XL-BYGG logoXL-BYGG logo
To håndverkere i XL-BYGG genser som setter inn vindu.To håndverkere i XL-BYGG genser som setter inn vindu.
To håndverkere i XL-BYGG genser som setter inn vindu.To håndverkere i XL-BYGG genser som setter inn vindu.

Proff: Hjelp kunden med å velge riktige vinduer

Det viktigste du bør ha kontroll på når du som håndverker skal gi råd til kundene dine om nye vinduer, handler om egenskaper som ikke er synlig for det blotte øyet.

Norske hus lekker varme. Opptil 40 prosent av denne varmen går ut gjennom dårlig isolerte vinduer, selv om vinduene bare utgjør 5-10 prosent av boligens ytterflate.

EUs nye bygningsenergidirektiv vil føre til at norske boligeiere må gjøre husene mer energieffektive, og vinduene er et godt sted å starte.

Proffkunden er alltid prioritert

Når kundene dine skal ha nye vinduer, vil råd om isoleringsevne, vedlikeholdsvennlighet og ulike typer funksjoner i glasset ha mye å si for komfort, energibruk og fremtidig vedlikeholdsarbeid.

– De vanligste tilvalgene vi ser at mange er flinke til å selge inn, er utvendig aluminiumsramme og soldemping, forteller proffselger Gjermund Vangen hos XL-BYGG Eidsvoll.

Hos XL-BYGG får du gode tips og kyndig veiledning fra våre hyggelige eksperter. Vi følger deg gjerne gjennom hele prosjektet ditt, fra start til slutt – og etterpå. Uansett hva du skal bygge – Det får vi til!

Han forteller at det som regel bare er håndverker og sluttkunde som kan si noe om behovet for tilvalg på de aktuelle vinduene, men at hans jobb i stor grad handler om å være en god rådgiver der det er behov for dette. Som PROFF er du alltid en prioritert kunde hos XL-BYGG.

– Når du sender inn en prisforespørsel på nye vinduer til oss, er målet vårt å svare så raskt som mulig innen ett døgn. Da skal du få et tilbud som inneholder de korrekte produktene og pris på dette. Dersom sluttkunden i etterkant av dette ønsker flere tilvalg og endringer, tilpasser vi det fortløpende, forklarer Vangen.

Stue med havutsikt med store vinduer.

Bilde: Dugg på utsiden av vinduet sperrer for utsikten. Med antidugg-glass er denne utfordringen vesentlig mindre, men det følger også med et par ulemper på kjøpet. Foto: Gilje

Alltid vinduer med 3-lags glass

Dersom vi skal komme med noen anbefalinger til hva du bør diskutere med kunden, er 3-lags glass kanskje det viktigste. Å gå for vinduer med lavest mulig U-verdi er et langsiktig valg som er bra for både for kunden og miljøet. Alle er nødt til å gjøre en innsats for å bruke mindre energi på blant annet oppvarming.

Prisforskjellen fra 2- til 3-lagsglass er ikke veldig stor, men forskjellen i U-verdi gjør at kunden vil tjene inn merkostnaden gjennom reduserte fyringsutgifter over tid. Vinduer med 3-lagsglass har ikke de samme utfordringene med kaldras og opplevelsen av kald trekk langs gulvet som 2-lagsglass har. Dermed får kunden økt komfort.

Den gode isoleringsevnen kan imidlertid føre til dugg på utsiden under enkelte omstendigheter. Det forsvinner som regel så snart temperaturen går litt opp og det blir bevegelse i luften ute, men det er uansett viktig å gjøre kunden klar over at det vil kunne skje. Tips gjerne kundene dine om funksjonsglass med antidugg-belegg.

Vinduer som gir mindre vedlikehold

Vinduer med aluminiumskledning i moderne spisestue med peis.

Bilde: Vinduer med hel- eller delvis aluminiumskledning gir lite vedlikehold. Foto: H-Fasader

De færreste synes at pussing, skraping og maling av vinduer er særlig givende, og ofte innebærer det arbeid høyt over bakken.

For å unngå denne typen vedlikeholdsarbeid, er det smart å anbefale kunden å gå for vinduer med aluminiumskledning. Det er egentlig helt vanlige trevinduer, men på utsiden er de kledd med pulverlakkert aluminium som tåler det meste av vær og vind – og som aldri trenger å males.

Det er spesielt gunstig der vinduene utsettes for saltholdig luft, sjøsprøyt eller generelt røft klima. Det er også mulig å få slike vinduer med ulike farger på inn- og utside.

Samme fordeler får man ved å velge PVC-vinduer, et rimeligere alternativ, eller hel-aluminium, et mer kostbart alternativ.

Moderne stue med store vindusflater.

Bilde: Det anbefales å velge en vedlikeholdsvennlig kledning på vinduet dersom rammen skal være i en mørk farge. Foto: Lyssand-Frekhaug

Vinduer i aluminiumskledning er også spesielt gunstig når kunden velger vinduer og dører i mørke farger, da treprodukter i mørke farger krever mer vedlikehold enn lyse farger.

Les mer om vinduer i tre og aluminium her.

Dokumentasjon er avgjørende

Hvitt moderne hjem med store vindusflater.

Bilde: Bruk gjerne en sjekkliste når du er på befaring, så får kunden vite om alle valgmuligheter, og du får dokumentert kundens valg. Foto: Natre

Alle valgmulighetene som finnes i dagens marked, har konsekvenser for hvordan du som snekker eller byggmester bør gå frem når du hjelper en kunde med å velge nye vinduer.

For det første er det viktig å gjøre kundene klar over alle valgmulighetene de har. Får de ikke vite om det før de tar valget, er sjansen stor for at de finner det ut i etterkant. Da risikerer du å få en telefon med klager på at de ikke har fått muligheten til å velge 3-lags glass, tre/alu-vinduer eller ulike typer funksjonsglass.

To barn som leser bok foran et stort vindu.

Bilde: Natre produserer utelukkende i Norge, og utvikler og produserer vinduer som er ment for norske forhold med mye vær. Foto: Natre

Bruk en vindusguide

I mange tilfeller kan det være smart å være litt formell underveis. Dokumenterer du hva kunden har valgt og hva som har blitt valgt bort, er det vesentlig mindre risiko for at det oppstår uenighet i etterkant. Natre har eksempelvis laget vindusguiden «Steg for steg».

Denne inneholder informasjon og sjekklister som kan fylles ut når du er på befaring. Dermed er du sikker på å få med all informasjon, samtidig som du får dokumentert kundens valg når det gjelder glass, sprosser, vridere, åpningsfunksjon osv.

Å dokumentere og bruke guiden er også lurt selv om kundene i utgangspunktet er fast bestemt på hva slags vinduer de skal ha. De vet ikke nødvendigvis at det finnes flere egenskaper å velge mellom, så ved å ta en gjennomgang kan du både få mersalg og mer fornøyde kunder.

Toppsvingt vindu fra Uldal med sorte rammer.

Bilde: Uldal toppsving, Uldals beste åpningsvindu, med luftestilling, integrert barnesikring og mulighet for å vaske vinduet fra innsiden av huset. Foto: Uldal

Tips! For å hjelpe kunden med estetiske valg er dette en god huskeregel: Store vindusflater gir et moderne preg, mindre vinduer med sprosser gir en tradisjonell stil.

Hos XL-BYGG får du bestilt vinduer fra flere norske kvalitetsprodusenter, som Gilje, Frekhaug, H-Fasader, Lyssand, Natre, Nordan og Norgesvinduet. I tillegg får du takvinduer fra Velux.

Ekte byggevarehandel – for ekte fagfolk

Som PROFF hos XL-BYGG, er du vår prioriterte kunde. Du får tilgang til PROFFNETT, som skal være markedets beste digitale verktøy for proffen.

Dette er en døgnåpen netthandel og prosjektverktøy som gir deg full tilgang til dine avtalepriser og aktive prosjekter uansett hvor du befinner deg. Spør etter tilgang i ditt lokale XL-BYGG varehus, eller register deg her.

Eksisterende PROFF-kunder kan logge inn her.

Vi bistår også våre PROFF-kunder med tekniske tjenester, kurs- og kompetanseheving, verktøy og festemidler og produkter til byggeplassen.

Som PROFF hos oss får du en samarbeidspartner som er konkurransedyktige på pris, og helt rå på oppfølging.

Hver måned sendes også nyhetsbrevet Proffen ut med eksklusive PROFF-rabatter, nyheter og tips fra våre fagfolk og leverandører, meld deg på her. Vi i XL-BYGG lover ikke mer enn vi kan holde – og vi holder det vi lover.

Det får vi til!