XL-BYGG logoXL-BYGG logo
Natre vinduer utvendig fasade av moderne funkishusNatre vinduer utvendig fasade av moderne funkishus
Natre vinduer utvendig fasade av moderne funkishusNatre vinduer utvendig fasade av moderne funkishus

La selvrensende vinduer gjøre jobben

Selvrensende vinduer er en type funksjonsglass som blir stadig mer populært. Hva dette er, og hvordan du vasker selvrensende vinduer dersom det blir nødvendig, svarer vi på her.

For mange av oss er ikke vindusvask særlig lystbetont. Det er bare noe vi  gjøre innimellom, og særlig når vårsola avdekker hvordan det egentlig står til. Det er tungt å vaske vinduer og kanskje må du fram med stigen for å komme til.

Nanoteknologi

Bilde: Selvrensende vindusglass er et populært valg på store vindusflater som dette. Foto: Natre vinduer

– Du kan tenke deg vinduer som ikke kan snus og vaskes fra innsiden, skråvinduer eller store vindusflater. Da er det godt å slippe vindusvasken, sier salgssjef Anders Sunde Bråten i Natre vinduer.

Han forteller at selvrensende vinduer i tillegg har den fine egenskapen at glasset blir mindre utsatt for dugg og frost.

Se også: Vedlikeholdsfrie vinduer

Hvordan vaske selvrensende vinduer?

Sjøluft som legger igjen salt på glasset, eller rett og slett perioder med lite regn, vil påvirke glassets evne til å rengjøre seg selv. Skal du derfor vaske selvrensende vinduer, må du være forsiktig for å unngå skader i den spesielle overflaten. Prøv først med hageslange og masse rennende vann.

– Hvis dette ikke er tilstrekkelig, må du vaske. Ofte er det nok med vann på kluten. Bruk eventuelt såpe, men styr helt unna sterke kjemikalier, silikon- og skuremidler, understreker Bråten.

Han legger til at dersom du skulle være så uheldig å søle maling på et selvrensende vindu, må du ikke finne på å skrape det vekk eller bruke sterke kjemikalier. Tørk det umiddelbart vekk med en klut.

Se også: Nye vinduer? Dette må du vite i forkant

Selvrensende vinduer har lang levetid

Bilde: Selvrensende vinduer kan også kombineres med sikkerhetsglass, solfaktor eller ekstra U-verdi. Foto: Natre vinduer

Glasset i selvrensende vinduer skal være like godt som i andre vinduer. Det selvrensende belegget er slitesterkt, og du vil ikke kunne se det. Vinduet har samme gjennomsiktighet som vanlig glass, men gir bedre sikt når det regner. Belegget på glasset vil ha samme levetid som en vanlig glassrute, rundt 25 år.

Selvrensende glass kan kombineres med de fleste andre kvaliteter, som solfaktor (G-faktor), sikkerhetsglass og ekstra U-verdi.

Snakk med en av våre medarbeidere i ditt lokale XL-BYGG varehus, så hjelper vi deg med vindusvalget. Og du – vi kan også bytte ut vinduene for deg, om du trenger hjelp med det.