Varehusoversikt

Din handlevogn

Ditt varehus

Handlevognen er tom

Tilbake til forsiden
XL-BYGG logo

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne XL-BYGG butikk

Trenger du nye vinduer? Slik velger du riktig

Når du skal velge vinduer tar du et valg for mange år fremover. Her får du vite mer om alt fra tre- og PVC-vinduer, til selvrensende glass og solskjerming.

Hvilke vinduer du bør velge avhenger av plassering og behov, og krever derfor god planlegging.

Bytte av vinduer er ikke noe vi gjør annet hvert år, det er et valg vi tar for mange år fremover. Ikke bare er det en god investering som gir økt boligverdi, det er også et smart valg med tanke på å redusere varmetap.

Det finnes en rekke ulike typer vinduer på markedet, og før du tar valget bør du tenke over hva slags behov et nytt vindu skal fylle.

Åpningsmuligheter på vindu

En sittegruppe i en lys stue med fin utsikt

Når du skal velge nye vinduer tar du et valg for mange år. Bruk derfor tid på å finne den riktige løsningen for din bolig. (Foto: Natre)

Du tenker kanskje ikke på det, men et av de mest betydningsfulle valgene du tar når du skal velge vindu er hva slags åpningsmulighet vinduet skal ha. Dette vil nemlig ha mye å si for vinduets funksjonalitet.

  • Et vindu med sidesving eller som er innadslående vil gjøre vindusvasken enklere, fordi den kan utføres fra innsiden av boligen.
  • Den samme muligheten gir et toppsvingt vindu, som kan snus helt rundt. Til forskjell fra det første alternativet er dette vinduet utadslående og vil dermed ikke komme i konflikt med gardiner og planter i vindukarmen.
  • Et vipp/drei-vindu kan være praktisk i de tilfeller hvor du kun ønsker å ha vinduet i luftestilling (vipp), men også ha mulighet til å åpne helt.
  • Kombinasjonsvinduet er praktisk når du trenger flere funksjoner i ett og samme vindu. Her kan du kombinere faste felt, og felt som kan åpnes.
  • Topphengslede vinduer brukes ofte på steder der det ikke er behov for svingfunksjon eller krav til rømningsvei. Vinduene er ofte avlange og vippes oppover fra innsiden.

Hos XL-BYGG har vi også et stort utvalg takvinduer fra våre kvalitetsleverandører. Les mer om takvinduer her

Pris vs. kvalitet på vinduer

Det finnes flere priskategorier og ulike kvaliteter å velge blant. Anbefalingen fra fagfolk er ofte at det lønner seg å satse på kvalitet. Investeringen som i utgangspunktet ble rimelig, kan vise seg å bli dyr dersom vinduene ikke innfrir forventningene om verken funksjonalitet eller levetid.

Disponibelt budsjett er som regel avgjørende for valget du skal ta, og det kan være smart å tenke 25-30 år fram i tid. Fordelt på antall leveår opplever mange at investeringen ikke er så omfattende som først antatt. Norskproduserte vinduer med kjerneved på den utvendige siden, lever opp til forventningene enhver boligeier har.

En mann som sitter på en uteplass i solen foran et hus

Budsjett, materialvalg og helhetsinntrykk av huset er blant de avgjørende faktorene å tenke på ved vindusbytte. (Foto: NorDan)

Materialvalg kan også være helt avgjørende, ikke minst når det gjelder geografisk sted. I enkelte områder er det «mer vær» enn andre steder, og det stilles da krav til mer værbestandige løsninger. Miljøaspektet er også et avgjørende element for den bevisste kjøper, og ved å velge norskproduserte trevinduer ivaretar du det miljøvennlige valget på en god måte.

Hvilket vindu du velger betyr dessuten mye for helhetsinntrykket av huset. Store vindusflater gir et moderne preg mens vinduer med kvadratiske sprosser ofte oppfattes mer nostalgisk.

Sammen kan vi i XL-BYGG hjelpe deg med å finne den løsningen du ønsker.

Funksjonsglass

Dagens glassteknologi gir deg et større produktutvalg enn du sannsynligvis er klar over. Hvor i huset vinduet skal plasseres, er avgjørende for hvilket tilleggsfunksjoner vindusglasset bør ha.

Selvrensende glass

Selvrensende glass har et belegg på glasset som gjør at skitt og smuss vaskes bort når det regner. Slike vinduer er spesielt praktisk der det er vanskelig å komme til for å vaske.

Les mer om selvrensende glass her

Soldempende glass

Soldempende glass stopper mye av solvarmen fra å trenge inn i huset. Soldempende glass bør alltid vurderes på deler av fasaden hvor solen stå på store deler av dagen. Et alternativ til soldempende glass er å bestille vinduer med integrerte screens fra fabrikk. De stopper opptil 90 prosent av solvarmen uten å ødelegge husets estetikk.

Les om soldempende glass og annen solskjerming her

Støyreduserende glass

Støyreduserende glass isolerer bedre mot støy enn standardglass. Støyreduserende glass er spesielt aktuelt i områder med mye trafikkstøy eller i sentrumsstrøk med mye folkeliv.

Sikkerhetsglass og herdet glass

Sikkerhetsglass og herdet glass gjør vinduet vanskeligere å knuse og beskytter mot personskader dersom uhell skulle oppstå. Sikkerhetsglass er spesielt relevant dersom du skal ha store vinduer eller vinduer som går helt ned til gulvet.

Les mer om sikkerhetsglass og herdet glass her

Smarte vinduer

Hos eksempelvis Gilje og NorDan er det mulig å få vinduene levert med smarthus-sensorer som gir deg full kontroll på om dører og vinduer er åpne eller lukket. Dette kan være praktisk både hjemme og på hytta.

Åpen stue- og kjøkkenløsning med utgang til terrasse

Noen av våre leverandører tilbyr vinduer med sensorer som gir deg full kontroll på om dører og vinduer er åpne eller lukket. (Foto: Gilje)

Med eller uten sprosser?

Sprosser endrer uttrykket på vinduene og dermed også uttrykket på hele husfasaden. De er med på å gi fasaden et litt mer tradisjonelt uttrykk, og derfor ikke uvanlig å se på tradisjonelle hus og hytter.

Det er flere typer sprosser å velge mellom, både når det gjelder utseende og hvordan de er festet til vinduet.

  • Utenpåliggende sprosser klipses fast på utsiden av glasset, og kan tas av når vinduene skal vaskes.
  • Gjennomgående sprosser går fysisk gjennom glasset og deler det opp i mindre flater.

Les mer om vinduer med sprosser her

Vedlikehold av vinduer

Hvitt funkishus med terrasse og badebasseng

Bilde: Velger du trevinduer som er alubeslåtte på utsiden, såkalte tre/alu-vinduer, trenger du ikke tenke på vedlikehold med skraping og maling. (Foto: Uldal)

Før du velger vindu, bør du også stille deg spørsmålet om hvor mye vedlikehold du er villig til å utføre. Trevinduer har lange tradisjoner i Norge, men er også de vinduene som krever jevnlig vedlikehold. Et normalt vindu må ettersees årlig og kanskje skrapes og males så ofte som hvert femte år. Velger du derimot vinduer i PVC eller hel- eller delvis kledd i aluminium, slipper du dette.

Les også: I disse tilfellene bør du velge vinduer i helalumininum

De to sistnevnte variantene har utviklet seg såpass mye de siste årene, at uttrykket ser ut som og føles som treverk.

Her kan du lese mer om vedlikeholdsfrie vinduer

2- eller 3-lags glass?

To jenter som slapper av på sofaen i en stue

Valget mellom 2- eller 3-lags glass påvirker hvor god isolasjonsevne vinduet har. (Foto: Natre)

I dag har du hovedsakelig mulighet til å velge mellom 2- eller 3-lags glass når du skal velge hvilket glass du skal ha i vinduet. Forskjellen går på hvor mye du vil redusere varmetapet gjennom vinduene, en isolasjonsevne som ofte omtales som vinduets U-verdi.

  • 2-lags glass inneholder to lag med glass, der ett av lagene har et tynt, usynlig energibelegg. Mellom glassene er det argongass, som forsinker varmeutslippet.
  • I 3-lags glass har to av glassene innebygd isolasjon, i tillegg til at det er to lag argongass.

3-lags glass koster litt mer enn 2-lags glass, men forskjellen er så minimal at denne investeringen er tjent inn igjen i løpet av noen år som følge av lavere fyringskostnader.

3-lags glass slipper ut så lite varme at det på kalde og vindstille dager kan oppstå dugg på utsiden av vinduet. Dette er kun et tegn på god kvalitet, og kan unngås ved valg av antidugg-glass.

Du kan også velge forskjellige farger på inn- og utside av dine nye vinduer hvis du vil det. Innvendig kan du for eksempel velge samme farge som på veggene, mens utsiden kan være standard hvit eller en annen av regnbuens mange farger. Våre leverandører kan levere alle mulige farger og bruker både NCS- og RAL-systemet for å gi deg full valgfrihet.

Mer om vinduer