XL-BYGG logoXL-BYGG logo
nærbilde av et vindunærbilde av et vindu
nærbilde av et vindunærbilde av et vindu

Vedlikeholdsfrie vinduer

Velger du vedlikeholdsvennlige eller vedlikeholdsfrie vinduer, slipper du å tenke på skraping og maling i flere tiår fremover.

Å skrape og male vinduer er en tidkrevende og nøysom jobb. Men det finnes vinduer på markedet som gjør at du slipper å tenke på vedlikehold, og heller kan bruke tiden på andre ting.

Les også: Nye vinduer? Dette må du tenke på først

Tenk langsiktig

Norge er et trehusland hvor det tradisjonelle trevinduet laget av naturlig materiale med lang levetid passer inn. Men, levetiden på et trevindu avhenger av jevnlig vedlikehold, og kvaliteten på vinduet er bare så god som kvaliteten på trevirket som benyttes.

De siste årene har derfor interessen for vedlikeholdsfrie vindusvarianter blomstret opp.

Trevindu med aluminiumskledning

Trevinduer med aluminiumskledning er et trevindu for deg som ikke orker tanken på å skrape og male vinduene dine med jevne mellomrom. Vinduet består fortsatt av treverk, men har fått en beskyttende aluminiumskledning utvendig.

Overflaten har en like fin og silkematt finish som et trevindu, og holder seg like fin år etter år – selv uten vedlikehold. Innvendig bevarer du det tradisjonelle trevinduet du kjenner fra før, og som kun har behov for litt støvtørking i ny og ne.

Bilde: Alubeslått vindu har aluminium på utsiden og treverk innvendig. (Foto: Natre)

Aluminiumsvinduer

Prismessig er hel-aluminiumsvinduer et mer eksklusivt alternativ enn tre- og PVC-vinduer. Til gjengjeld får du full valgfrihet, og noe av det ypperste markedet kan by på.

Som et av få materialer, kan aluminium skreddersys på de fleste måter. Med et hel-aluminiumsvindu har du derfor muligheten til å spesifisere blant annet stil, form, størrelse og overflatebehandling, for å oppnå akkurat den løsningen du er på jakt etter.

Les også: Velg helaluminium på større glasspartier

Bilde: Hel-aluminiumsvinduer er et eksklusivt alternativ. Men gir til gjengjeld full valgfrihet. (Foto: H-fasader)

PVC-vinduer

Fordi karmer og rammer i PVC-vinduer er konstruert med hulrom, oppnår du like god isolasjonsevne som et tradisjonelt trevindu.

PVC-materialene som brukes til å lage vinduer er forskjellig fra de som brukes i møbler. Materialene har en unik egenskap som gjør sitt til at sol, regn, snø og andre klimatiske forhold ikke påvirker vinduets profil. Ifølge SINTEF Byggforsk har et PVC-vindu en forventet levetid på minimum 30 – 40 år.

Les mer om vedlikeholdsfrie PVC-vinduer her

Bilde: PVC-vinduer har en forventet levetid på minimum 30-40 år. (Foto: H-fasader)

Velg riktig løsning

Vedlikeholdsfrie vinduer kan leveres med toppsving, sidehengslet, fastkarm, balkongdør og heve-/skyvedører, og med alle typer glass. Både ytterside og innerside kan leveres i ulike farger og finish.

Les også: Slik velger du riktige vinduer