XL-BYGG logoXL-BYGG logo
nærbilde av et vedlikeholdsfritt vindunærbilde av et vedlikeholdsfritt vindu
nærbilde av et vedlikeholdsfritt vindunærbilde av et vedlikeholdsfritt vindu

Vedlikeholdsfrie vinduer

Velger du vedlikeholdsvennlige eller vedlikeholdsfrie vinduer, slipper du å tenke på skraping og maling i flere tiår fremover.

Å skrape og male vinduer er en tidkrevende og nøysom jobb. Men det finnes vinduer på markedet som gjør at du slipper å tenke på vedlikehold, og heller kan bruke tiden på andre ting.

Les også: Nye vinduer? Dette må du tenke på først

Tenk langsiktig

Norge er et trehusland hvor det tradisjonelle trevinduet laget av naturlig materiale med lang levetid passer inn. Men, levetiden på et trevindu avhenger av jevnlig vedlikehold, og kvaliteten på vinduet er bare så god som kvaliteten på trevirket som benyttes.

De siste årene har derfor interessen for vedlikeholdsfrie vindusvarianter blomstret opp.

Trevindu med aluminiumskledning

Trevinduer med aluminiumskledning er et trevindu for deg som ikke orker tanken på å skrape og male vinduene dine med jevne mellomrom. Vinduet består fortsatt av treverk, men har fått en beskyttende aluminiumskledning utvendig.

Overflaten har en like fin og silkematt finish som et trevindu, og holder seg like fin år etter år – selv uten vedlikehold. Innvendig bevarer du det tradisjonelle trevinduet du kjenner fra før, og som kun har behov for litt støvtørking i ny og ne.

Illustrasjon av alubeslått vindu

Bilde: Alubeslått vindu har aluminium på utsiden og treverk innvendig. (Foto: Natre)

Aluminiumsvinduer

Prismessig er hel-aluminiumsvinduer et mer eksklusivt alternativ enn tre- og PVC-vinduer. Til gjengjeld får du full valgfrihet, og noe av det ypperste markedet kan by på.

Som et av få materialer, kan aluminium skreddersys på de fleste måter. Med et hel-aluminiumsvindu har du derfor muligheten til å spesifisere blant annet stil, form, størrelse og overflatebehandling, for å oppnå akkurat den løsningen du er på jakt etter.

Les også: Velg helaluminium på større glasspartier

Funkishus med vedlikeholdsfrie vinduer i aluminium

Bilde: Hel-aluminiumsvinduer er et eksklusivt alternativ. Men gir til gjengjeld full valgfrihet. (Foto: H-fasader)

Vedlikeholdsvennlige vinduer i plast

Fordi karmer og rammer i plastvinduer (PVC-vinduer) er konstruert med hulrom, oppnår du like god isolasjonsevne som et tradisjonelt trevindu.

PVC-materialene som brukes til å lage vinduer er forskjellig fra de som brukes i møbler. Materialene har en unik egenskap som gjør sitt til at sol, regn, snø og andre klimatiske forhold ikke påvirker vinduets profil. Ifølge SINTEF Byggforsk har et plastvindu en forventet levetid på minimum 30 – 40 år.

Les mer om PVC-vinduer her

Vedlikeholdsfritt vindu i plast

Bilde: plastvinduer av PVC har en forventet levetid på minimum 30-40 år. (Foto: H-fasader)

Velg riktig løsning

Vedlikeholdsfrie vinduer kan leveres med toppsving, sidehengslet, fastkarm, balkongdør og heve-/skyvedører, og med alle typer glass. Både ytterside og innerside kan leveres i ulike farger og finish.

Les også: Slik velger du riktige vinduer

Vedlikeholdsfrie vinduer med sprosser

Sprosser endrer uttrykket på vinduene, og dermed også uttrykket på hele husfasaden. De er med på å gi fasaden et litt mer tradisjonelt uttrykk, og derfor ikke uvanlig å se på mer klassiske hus og hytter.

Det er ikke noe problem å bestille vedlikeholdsfrie vinduer med sprosser, ta kontakt med en av våre flinke fagfolk i ditt lokale byggevarehus, så hjelper vi deg med å finne frem til riktig løsning.

Sprosser lages i både tre og aluminium, i dag er aluminium i mange tilfeller det vanligste, og det mest vedlikeholdsvennlige.

Du kan lese mer om vinduer med sprosser her.