XL-BYGG logoXL-BYGG logo
Hvitt hus med rød takshingel ved vannet.Hvitt hus med rød takshingel ved vannet.
Hvitt hus med rød takshingel ved vannet.Hvitt hus med rød takshingel ved vannet.

Takshingel

Takshingel har lang levetid og er raskt å legge. Shingeltak har en svært lav vekt når det er ferdiglagt, og passer derfor til de fleste byggkonstruksjoner.

Takshingel som takdekke er svært anvendelig både på eneboliger, hytter, boder og uthus. Det er et solid takbelegg med lange tradisjoner i Norge.

Takshingel kan legges rett på tretak eller rett på gammelt underlag av shingel eller takbelegg, og ved riktig legging har du et solid tak i flere tiår.

Takshingel består av glassfilt med et asfaltbelegg på hver side. Oversiden av shingelen er bestrødd med skifergranulat for å beskytte mot værpåvirkninger.

Takshingel finnes i ulike farger og strukturer, og egner seg godt både til nye og eldre bygninger. På grunn av sin lave vekt er takshingel svært godt egnet ved renovering av hus bygget på 60- og 70-tallet, da bæringen i takkonstruksjonen ikke hadde samme krav til styrke som på nyere boliger.

I motsetning til takpapp som legges i striper, legges takshingel som plater. Takshingel kan ikke males, da kan du ødelegge vanntettheten. Det er også svært viktig med god ventilasjon når du legger shingel.

Les også: Nytt tak: Står valget mellom takstein eller takplater?

Hos XL-BYGG får du gode tips og kyndig veiledning fra våre hyggelige eksperter. Vi følger deg gjerne gjennom hele prosjektet ditt, fra start til slutt – og etterpå. Uansett hva du skal bygge – Det får vi til!

Shingel på flatt tak

For å benytte takshingel, må taket ha et fall på minst 15 grader. Dersom ny takshingel skal legges oppå eksisterende dekke, er kravet 19 grader. Nytt dekke kan legges rett på eksisterende shingeltak, rupanel, kryssfiner eller lignende.

På jakt etter et produkt som kan legges på flatt tak? Les om takpapp på flatt tak her.

Les også: Takpanner

Legge takshingel

Start midt på taket ved takrenna og monter takfotbeslaget, bruk krittsnor for å tegne en rett linje. Monter takfotplaten før du monterer takshingelplaten over skjøtene. Monter belegget i kilrenner med takshingelplater inn på hver side, avslutt mot vindski ved å skjære bort overflødig materiell og monter vindskibeslag og møne. Fest møneplater med overlapp.

Se video av hvordan du legger takshingel:

Utstyret du trenger for å montere takshingel:

  • Hammer
  • Pappstift 25x2,8 (må være lang nok til å gå gjennom taktro)
  • Pappkniv
  • Krittsnor
  • Asfaltlim
  • Takfot og møneplater
  • Hvis taket har kilrenne, må du også ha kilrennebelegg

Steg for steg:

  1. Start midt på taket nede ved takrennen. Monter takfotbeslaget.
  2. Bruk krittsnor til å tegne en rett linje på midten av takfotbeslaget.
  3. Monter takfotplaten ved å fjerne beskyttelsesfolien på baksiden. Påfør fugemasse og fest med pappstift.
  4. Monter den første takshingelplaten over skjøtene på takforplaten. Følg mønsteret på shingelplatene og legg shingeltungen sentrert over fotplatens skjøt. Pass på å legge takshingelplatene helt inntil hverandre i skjøtene. Følg krittsnorlinjen slik at det blir rett. Spikre 2,5 cm fra innsnittet, spikrene skal være usynlige når takshingelplatene er ferdig lagt.
  5. Bruk fugemasse ved takfot, mot beslag og gjennomføringer og i kilrenner.
  6. Fortsett å montere takshingelplatene opp til mønet og ut på sidene.
  7. Avslutning mot vindski: Legg takshingelplaten over trekantlisten og vindskien. Fest med pappstift, skjær av overflødig materiell og monter vindskibeslag.
  8. Kilrenner: Monter belegget ved å stifte i sikksakk for hver 10 cm. Du skal stifte 2,5 cm fra ytterkant. Monter takshingel inn på hver side av kilrennebelegget.
  9. Avslutning mot møne: Renskjær takshingelplatene i flukt med mønet og fest med pappstifter. Legg siste takshingelrad over på motsatt side, minimum 5 cm, og stifte fast. Pass på at møneplaten dekker alle klebefeltene.
  10. Fest møneplater: Møneplatene skal legges med overlapp med halve platen. Del møneplatene i tre og pass på å dekke alle klebeflatene. Ta av folien, stift møneplatene på den ene siden, dra over mønet og spikre på andre siden.

Enkelte av shingelproduktene på markedet leveres med et klebesystem uten folie som skal rives av, mens du må rive av en folie på andre. Fordelen med å gå for en uten avriving er at det er mindre og enklere arbeid, og ikke minst, betydelig mindre avfall.

Bygge selv? Det får vi til!

XL-BYGG er en ekte byggevarehandel med fagfolk som hjelper både privatkunder og profesjonelle entreprenører.

Våre hyggelige eksperter følger deg gjennom ditt byggeprosjekt fra start til slutt – smått eller stort. Foretrekker du å få alt Klappet & Klart uten egeninnsats, kan vi hjelpe deg med det. Vi kan plukke varene ferdig for deg med Klikk & Hent i vår nettbutikk, mange av våre butikker har også tilhenger til utlån for deg som trenger det. 

Bli gjerne medlem i XL-BYGG Klubben for ikke å gå glipp av eksklusive medlemstilbud på byggevarer året rundt.

XL-BYGG – det får vi til!