Varehusoversikt

Din handlevogn

Ditt varehus

Handlevognen er tom

Tilbake til forsiden
XL-BYGG logo

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne XL-BYGG butikk

Fem ting du bør tenke på når du velger nytt tak

Taket er husets femte fasade, og hva slags tekking du velger har mye å si for hvordan huset fremstår.

Hvis vi skal gjøre et grovt skille mellom de mest vanlige taktekkingsproduktene på markedet i dag, kan vi si at det enten dreier seg om tekking som lektes opp og tekking som ikke lektes opp.

Eksempler på førstnevnte er takstein i betong eller tegl, samt takplater (også kalt takpanner). Eksempler på sistnevnte er takshingel og andre typer overlagsbelegg.

Her er fem ting du bør tenke på når du velger nytt tak:

 • Takpanner gir et lett, men sterkt og solid tak
 • Glatt tekking gir større risiko for at snøen sklir av og forsterker behovet for snøfangere
 • Ru eller bestrødd tekking er mer utsatt for mose og begroing
 • Shingel og overflatebelegg er enkelt å legge for selvbyggeren
 • Flate takstein er i vinden – kan det være noe for ditt hus?
Et tak med takpanner

Bilde: Takpannen Aerodek fra BMI. (Foto: BMI)

Tradisjon med takplater

Mange tenker nok at takpanner eller takplater er et nytt fenomen, men det er faktisk ikke tilfellet. Takpanner i stål har nemlig vært benyttet til taktekking i Norge i lang tid. Det gjelder særlig langs kysten, hvor vær og vind ofte kan gi store utfordringer for taktekkingen. Da er takpanner, som er uknuselige og utviklet for å tåle ekstreme mengder regn, vind og snø, et svært godt valg.

Med dagens utvalg av profiler og overflatebehandlinger, har imidlertid takplater blitt et populært valg i alle deler av landet. I dag får du både takpanner med klassiske bølgeprofiler som ser ut som tradisjonell takstein og takpanner med mer moderne utførelse.

Hvitt og brunt hus med stort uteområde

Bilde: Takplate av typen Metrolite fra Mataki. (Foto: Mataki)

Rent teknisk har takplater en kjerne av stål som er behandlet for å gi lang levetid. Tidligere, og på rimeligere varianter, kan dette være galvanisert stål. I dag er det som oftest aluzink, som noen ganger er tilsatt magnesium for å heve levetiden ytterligere. Stålkjernen er beskyttet med en grunning, og deretter enten lakkert eller bestrødd med granulat for å gi ønsket utseende og farge. Lakkerte plater kan leveres i både høyglanset og matt utførelse.

Bestrødde eller lakkerte takplater

Forskjellene på bestrødde og lakkerte plater er ikke veldig store, og valget mellom ulike overflatebehandlinger er i første rekke et spørsmål om smak og behag.

Bestrøingen på granulerte plater gjør imidlertid at platen får noe bedre beskyttelse og dermed noe lenger levetid. Med granulerte plater kan det også være at du ikke trenger snøfangere, da snøen ikke sklir så lett av dem. Med lakkerte plater bør du ha snøfangere fra tre graders takfall, mens på granulerte plater klarer du deg med snøfangere fra ca 27 graders takfall.

Lakkerte plater reduserer på sin side utfordringer knyttet til mose og grønske. Da den lakkerte overflaten er så glatt, er det ganske enkelt mindre fare for at sporer setter seg, samt at de skylles lettere av ved nedbør.

Et klassisk hvit hus

Bilde: Takstein i dobbelkrom utførelse fra Skarpnes. (Foto: Skarpnes)

Takplater med lydisolering

Mange tenker nok at stålplater gir opphav til mye lyd når det regner, men med moderne ståltakpanner trenger det ikke å være slik. På granulerte plater vil faktisk ikke lyden av regn skille seg nevneverdig fra f.eks. takstein eller takshingel.

På lakkerte plater vil du kunne få en trommelyd, men i nyere hus med tykke isolasjonslag er dette sjelden plagsomt. Bor du i et eldre hus med mindre isolasjon, eller bare vil sikre deg, skal du vite at det finnes ståltakpanner med lyddemping. Velger du slike får du en lydprofil tilsvarende granulerte plater.

Takshingel

Et tak med takshingel

Bilde: Takshingel fra Mataki. (Foto: Mataki)

Takshingel er enkelt forklart laget av en type asfaltpapp som er bestrødd med mineralstrø, og kan sies å være en taktekkingsløsning med fokus på enkel montering. Det er imidlertid ikke et mindreverdig produkt, for det er en type taktekking som er utviklet for nordisk klima. Det betyr blant annet at den er svært kuldeelastisk. Den harde skiferoverflaten gir taket lang levetid ved at både overflatebelegget og fargene har svært god holdbarhet. Den ru overflaten holder snøen på taket og behovet for snøfangere vil dermed begrenses.

Shingel finnes i flere ulike farger og med ulike utforminger. Vi kan blant annet nevne shingel med dråpeform som ser ut som skifer eller rektangulær shingel med et moderne uttrykk.

Takshingel kan både legges på nye tak eller som omtekking av gamle shingeltak. Vil du legge ny shingel oppå gammel, er det fullt mulig. Du bør imidlertid kontakte leverandøren for å høre hvilke krav de stiller i slike sammenhenger. I en del tilfeller stilles det også krav om underlagsbelegg i tillegg til shingelen, typisk når takfallet er under et visst antall grader eller i værharde strøk.

Dette utstyret trenger du for å montere takshingel selv:

 • Hammer
 • Pappstift 25x2,8 (må være lang nok til å gå gjennom taktro)
 • Pappkniv
 • Snor
 • Asfaltlim
 • Takfot og møneplater
 • Hvis taket har kilrenne, må du også ha kilrennebelegg.

Enkelte av shingelproduktene på markedet leveres med et klebesystem uten folie som skal rives av, mens du må rive av en folie på andre. Fordelen med å gå for en uten avriving er at det er mindre og enklere arbeid, og ikke minst, betydelig mindre avfall.

Overlagsbelegg til taket

I forholdsvis nær familie med shingel, finner vi ettlags selvklebende belegg, også kalt overlagsbelegg. Denne typen belegg er elastisk og sterk, med SBS-asfalt og en kraftig glassfiberforsterket polyesterstamme. SBS-asfalten gir god brukervennlighet selv ved lave temperaturer, og gir bedre vedheft for overflatestrøet. Beleggene leveres med dimensjon 1x7 meter.

Overlagsbelegg kan legges på nye tak eller som omtekking av gammel takpapp, og egner seg spesielt godt til enklere prosjekter som boliger, garasjer, småhytter, boder og lekestuer. Altså enkle prosjekter hvor huseier monterer selv. De kan legges på tak med fall helt ned mot tre grader, og på terrasse med så lite som 1,5 grader fall. Montering skjer ved bruk av taklim og pappspiker eller skruer. Sjekk leverandørens monteringsanvisninger.

Takstein - det klassiske valget

Selv om takplater har vært mye brukt i store deler av Norge, er det ikke til å komme unna at takstein anses av mange som det mest klassiske valget av taktekking. Og aller mest klassisk er takstein laget av tegl. Med tegl på taket får du et rent og svært slitesterkt naturmateriale som velges i prosjekter der kvalitet, estetikk og holdbarhet er viktig. Tegltakstein har en forventet levetid på 75 år eller mer, og blir bare vakrere med årene. Steinen verken blekner, ruster eller mister fargen, og ligger stabilt på taket.

Et svart hus med svart tak

Bilde: Takstein i tegl av typen Domino fra Skarpnes. (Foto: Skarpnes)

Selv om tegl er et tradisjonelt materiale, har det også foregått mye produktutvikling, slik at du i dag får teknisk taktegl med falser som sørger for tette og værbestandige tak. Takstein av tegl kan fås i en rekke ulike farger, og med engobert, glasert og naturell overflate. Det gjør det enkelt å finne taket som vil gi fasaden et løft i flere tiår.

Takstein av betong

Et klassisk hvitt hus med vinrød glossy takstein

Bilde: Takstein av typen Zanda fra BMI. (Foto: BMI)

De siste tiårene har det også blitt mer og mer populært å velge takstein av betong. Denne typen takstein er noe rimeligere enn takstein av tegl, men kan skilte med svært gode kvaliteter når det gjelder å tåle norske værutfordringer, slik som regnfylte høststormer, barske vintre og høye sommertemperaturer. Betongtakstein er dessuten gjennomfarget uansett hva slags farge du velger, og gir deg en taktekking med forventet levetid på 50 år eller mer.

Både betongtakstein og takstein av tegl kan fås i flate varianter, og flate takstein er faktisk i vinden som aldri før. I utgangspunktet passer denne typen stein ypperlig på moderne bygg, men flate takstein kan også være et godt valg på mer tradisjonelle hus. Hos Skarpnes er det faktisk også mulig å få flate takstein med integrerte solceller. Solcelletakstein har de samme egenskapene som en ordinær takstein når det gjelder vanntetthet og estetikk, samtidig som de lager strøm.

Et beiset hus med utsikt utover fjorden

Bilde: Visste du at man nå kan få takstein med integrerte solceller? (Foto: Skarpnes)

Bytte fra takplate til takstein?

Har du shingel eller plater på taket i dag, men vil bytte til takstein av betong eller tegl? Da skal du vite at begge typer takstein tilfører svært mye vekt til taket ditt, og det er ikke sikkert at takkonstruksjonen tåler det. Før du går videre med planene om å legge takstein, bør du derfor kontakte fagfolk for å få en vurdering av hva konstruksjonen tåler.

XL-BYGG har takprodukter fra kjente merkevarer som Armat™, BMI Group (tidligere Icopal og Zanda), Isola, Mataki og Skarpnes. Kom gjerne innom for en prat med en av våre hyggelige eksperter i byggevarehuset, vi hjelper deg gjerne med å finne den rette løsningen for ditt hus eller hytte.

Det får vi til!

Bygge selv? Det får vi til!

Skal du bygge selv eller pusse opp? XL-BYGG er en ekte byggevarehandel med fagfolk som hjelper både privatkunder og profesjonelle entreprenører. Våre hyggelige eksperter følger deg gjennom ditt byggeprosjekt fra start til slutt – smått eller stort.

Foretrekker du å få alt Klappet & Klart uten egeninnsats, kan vi hjelpe deg med det. Vi kan plukke varene ferdig for deg med Klikk & Hent i vår nettbutikk, mange av våre butikker har også tilhenger til utlån for deg som trenger det.  Med XL-BYGG Byggekonto kan du få full kontroll på kostnadene ved hjelp av én felles, månedlig faktura.

Bli gjerne medlem i XL-BYGG Klubben for ikke å gå glipp av eksklusive medlemstilbud på byggevarer året rundt.

XL-BYGG – det får vi til!