XL-BYGG logoXL-BYGG logo
Hvit villa med rød takstein.Hvit villa med rød takstein.
Hvit villa med rød takstein.Hvit villa med rød takstein.

Hvilken takstein skal du velge?

Ved å velge takstein får du et støydempende og værbestandig tak i mange tiår. Av takstein-typer kan du velge mellom et rikt utvalg profiler, farger og overflatebehandlinger.

Når vi nordmenn skal bytte tak, er takstein det meste brukte takdekket. Med takstein er det enkelt å foreta vedlikehold, siden du lett kan bytte ut enkeltsteiner som måtte bli ødelagt.

En forutsetning for å benytte denne typen dekke, er imidlertid at takkonstruksjonen tåler vekten av steinen og har en tilstrekkelig hellingsgrad.

Før du velger nytt tak er det lurt å sette seg inn i utvalget av ulike takstein-typer, slik at du får sluttresultatet du ønsker.

Takstein: Se vårt utvalg her

Hvit sveitservilla med rød takstein.

Bilde: Takstein er det mest brukte takdekket i Norge. Foto: BMI Zanda

Hos XL-BYGG får du gode tips og kyndig veiledning fra våre hyggelige eksperter. Vi følger deg gjerne gjennom hele prosjektet ditt, fra start til slutt – og etterpå. Uansett hva du skal bygge – Det får vi til!

Ulike takstein-typer: Tegl eller betong

Takstein produseres enten som teglstein eller betongstein. Takstein i tegl er et rent naturmateriale produsert av brent leire. Teglstein har høyere forventet levealder enn takstein av betong. Prismessig er teglstein noe dyrere enn takstein i betong.

Les også: Bytte av tak

Takstein i betong er et sterkt og håndterbart materiale. Ved å velge betongstein får du et tak med forventet levetid på mange tiår.

Vurderer du solceller på taket? Les om takstein med solceller her.

Flat takstein

Med flat takstein får huset et stramt og stilrent utseende. Flat takstein passer særlig godt på moderne hus i funkisstil, men kan også passe godt som takdekke på mer tradisjonelle hustyper.

Les også: Takshingel – dette er forskjellen

Flat takstein og krommet takstein.

Bilde: Takstein fås både i flat og krommet utførelse. Illustr.: Ferskvann

Krummet profil på taksteinen

Takstein i krom leveres som enkel- eller dobbelkrommet. Profilen gir et klassisk utseende, men fremstår like vakkert med et robust uttrykk på moderne hus. Dobbelkrum er regnet for å være den vanligste formen. Mens dobbelkrum har to bølger, har enkelkrum én. Dobbelkrum ligger også mer stabilt på undertakets lekter.

Glasert takstein

Har du løvtrær nær huset skaper dette grobunn for mose. Da er det smart å velge en takstein med glatt overflate, slik at steinen holder seg lettere ren.

Vær oppmerksom på at snøen lett kan skli av lagvis på tak med glasert takstein. Dette kan imidlertid sikres med snøfangere.

Matt takstein

Matt takstein gir et mer nedtonet uttrykk til taket enn glasert takstein, det er også færre reflekser enn i glasert takstein.

Takstein med struktur holder også snøen mer stabilt på taket, og kan i mange tilfeller gjøre at man unngår behov for snøfangere.

Illustrasjon av glasert takstein og matt takstein.

Bilde: Et tak med glatt takstein holder seg lettere fri for grønske og groing, men holder ikke like bra på snøen. Illustr.: Ferskvann

Mer miljøvennlig takstein

BMI Zanda takstein i svart.

Bilde: Zanda betongtakstein fra BMI kommer som bådedobbelkrum go flat takstein. Foto: BMI

BMI Norge, en av Europas fremste leverandører innen tak, har lansert en ny og innovativ overflatebehandling på alle sine Zanda betongtakstein. Den nye overflatebehandlingen er mer skånsom mot miljøet, samtidig som den gir den samme effektive beskyttelsen mot tilgroing av mose og alger som dagens takstein.

Den tradisjonelle måten å forhindre tilgroing av mose og alger på malte overflater, har vært å tilsette filmkonserverende kjemikalier i malingen. I likhet med utemaling for hus, har dette også vært den tradisjonelle metoden for betongtakstein.

– Den nye overflatebehandlingen har så gode mekaniske egenskaper at de filmkonserverende kjemikaliene ikke er nødvendige lenger for å oppnå beskyttelse mot tilgroing. Derfor får du en like god beskyttelse som før, bare mer skånsom mot naturen, forteller Mikael Berg i BMI Norge.

Vedlikehold av takstein

I likhet med andre typer tak er det viktig med en årlig taksjekk for å se at det ikke er skader på taksteinene, at ting ligger som det skal og fjerne eventuell mose og skitt.

Les mer om å vaske takstein her.

I tillegg til en årlig sjekk og vask av taket, kan du faktisk også male taket for å friske opp utseendet. Les mer om å male takstein her.

Kom og se vår takutstilling i butikk

Ansatt hos XL-BYGG som viser frem ulike takstein-typer til kunde.Ansatt hos XL-BYGG som viser frem ulike takstein-typer til kunde.
Utstilling av ulike takstein-typer i XL-BYGG-butikk.Utstilling av ulike takstein-typer i XL-BYGG-butikk.

Bilde: Opplev forskjellen på ulike farger og strukturer på takstein i butikk. Våre takeksperter hjelper deg gjerne. Foto: XL-BYGG

Vi hjelper deg med hele prosjektet!

Når vi sier at vi tar hele jobben, så mener vi det. Alt du trenger å gjøre er å fortelle oss om prosjektet ditt, så tar vi en befaring og gir deg et tilbud på hele jobben.

Menn som arbeider på taket med å legge takstein.Menn som arbeider på taket med å legge takstein.
Nærbilde av takstein som legges.Nærbilde av takstein som legges.
Håndverkere som legger takstein på tak.Håndverkere som legger takstein på tak.

Bilde: Med proffe håndverkere som utfører jobben, går jobben raskere. Foto: XL-BYGG

Bygge selv? Det får vi til!

XL-BYGG er en ekte byggevarehandel med fagfolk som hjelper både privatkunder og profesjonelle entreprenører.

Våre hyggelige eksperter følger deg gjennom ditt byggeprosjekt fra start til slutt – smått eller stort. Foretrekker du å få alt Klappet & Klart uten egeninnsats, kan vi hjelpe deg med det. Vi kan plukke varene ferdig for deg med Klikk & Hent i vår nettbutikk, mange av våre butikker har også tilhenger til utlån for deg som trenger det. 

Bli gjerne medlem i XL-BYGG Klubben for ikke å gå glipp av eksklusive medlemstilbud på byggevarer året rundt.

XL-BYGG – det får vi til!