XL-BYGG logoXL-BYGG logo
Malebrett som det helles lysegrønn maling oppi.Malebrett som det helles lysegrønn maling oppi.
Malebrett som det helles lysegrønn maling oppi.Malebrett som det helles lysegrønn maling oppi.

Male inne: Dette utstyret trenger du

Skal du male vegg eller tak er det å ha riktig utstyr for hånden essensielt for et flott resultat. Her får du tipsene du trenger, fra malekost og malingsrulle til maskeringstape.

Når du skal male inne er utstyr og godt forarbeid viktig. Hvis du legger litt innsats i forarbeidet før du skal male en vegg, får du nemlig et enda bedre sluttresultat. Finn Grønland hos XL-BYGG Eidsvoll gir deg sine beste tips.

– Forarbeidet er noe mange ofte slurver med når de skal male, men det må til hvis du ønsker et perfekt resultat, påpeker Finn.

Hos XL-BYGG får du gode tips og kyndig veiledning fra våre hyggelige eksperter. Vi følger deg gjerne gjennom hele prosjektet ditt, fra start til slutt – og etterpå. Uansett hva du skal bygge – Det får vi til!

Tipsene du trenger til forarbeidet

Begynn med å vaske veggen med malervask. Gå over med en ren fille og skyllevann for å fjerne eventuelle såperester. Slip deretter lett over veggen med sandpapir for å matte ned overflaten.

– Det gjør at malingen fester seg bedre, forklarer XL-BYGGs malingsekspert.

Les også: Slik maler du taket

Bruk en maskeringstape av god kvalitet langs lister, vinduer og døråpninger. Det sikrer et prikkfritt resultat. Deretter følger du Finns 5 tips for å bli malingsklar:

 1. De fleste vegger har godt av et strøk med vanntynnbar heftgrunn. Skal du male furupanel anbefales kvist og sperregrunn Grunning isolerer og sperrer underlaget slik at misfarging og flekker ikke synes gjennom den nymalte veggen. Ved transparent behandling som olje, beis eller panellakk er det ikke nødvendig med kvist- og sperregrunn.
 2. Se etter hull, sprekker, sår og riper som må dekkes. Bruk sparkel eller akrylfug for å reparere skader. Puss med sandpapir når reparasjonsmassen har tørket. Gå over hele veggen for å kjenne etter ujevnheter.
 3. Følg råd i byggevarehuset når du skal velge maling. Det finnes forskjellige typer maling for ulike underlag som gips, strie og treverk. Riktig maling på riktig sted er viktig for et godt resultat. Tenk gjennom hvilken glansgrad du ønsker, og spør gjerne etter glansprøver.
 4. Invester i pensler av god kvalitet. Siden de fleste malingstyper i dag er vannløselige, kan du bruke den samme penselen til hele jobben så lenge du skyller den grundig. En god malekost varer lenge, og har i tillegg bedre opptak av maling. Det betyr at jobben kan gjøres raskere.
 5. Bruk langskaft med rull for jevnt resultat. Pass på at rullen har nok maling.
Nærbilde av mann som sparkler vegg før han skal male inne.

Bilde: Sparkling av vegg, for å jevne ut overflaten. Foto: Nordsjö

Malingsrulle, pensel og resten av utstyret

Når du skal sjekke hva du har av utstyr til malejobben er det greit med en sjekkliste for hånden. Her får du listen over det du trenger, slik at du vet hva du trenger å handle inn og ikke.

Utstyret du trenger:

 • Malervask: Bruk vaskemiddel spesielt utviklet for å vaske overflater før de males. Salmiakk anbefales ikke.
 • Bøtte, fille og svamp til vaskejobben. Det finnes også engangsmopper spesielt beregnet på rengjøring av vegger og tak før maling.
 • Slipekloss og sandpapir, eventuelt slipemaskin hvis underlaget er veldig ujevnt.
 • Dekkepapp, dekkfilt eller plast til å dekke gulv og møbler.
 • Maskeringstape av god kvalitet.
 • Vanntynnbar heftgrunn til gipsvegger, eller kvist- og sperregrunn til furupanel. Da sikrer du at malingen fester seg bedre til veggen, og at eventuelle kvister ikke synes gjennom malingen.
 • Sparkel til å reparer skader og dekke over hull. Akrylfugemasse til å reparere sprukne hjørner og lignende.
 • Sparkelspade og sandpapir.
 • Maling av god kvalitet for et pent og langvarig resultat
 • Langskaft, rull og pensel.

Bygge selv? Det får vi til!

XL-BYGG er en ekte byggevarehandel med fagfolk som hjelper både privatkunder og profesjonelle entreprenører.

Våre hyggelige eksperter følger deg gjennom ditt byggeprosjekt fra start til slutt – smått eller stort. Foretrekker du å få alt Klappet & Klart uten egeninnsats, kan vi hjelpe deg med det. Vi kan plukke varene ferdig for deg med Klikk & Hent i vår nettbutikk, mange av våre butikker har også tilhenger til utlån for deg som trenger det. 

Med XL-BYGG Byggekonto kan du få full kontroll på kostnadene ved hjelp av én felles, månedlig faktura.

Bli gjerne medlem i XL-BYGG Klubben for ikke å gå glipp av eksklusive medlemstilbud på byggevarer året rundt.

XL-BYGG – det får vi til!