Varehusoversikt

Din handlevogn

Ditt varehus

Handlevognen er tom

Tilbake til forsiden
XL-BYGG logo

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne XL-BYGG butikk

Hvordan male innendørs

Det er mye å tenke på når det gjelder interiørmaling og malejobben i seg selv. Her får du tipsene du trenger for et godt resultat.

Få ting gir større effekt til et rom enn farger og maling. Med relativt liten innsats – og til en rimelig penge, kan du endre et rom. For å oppnå et godt resultat som du blir fornøyd med over tid, er det viktig å velge både riktig farge og rett produkt. Det er tross alt forskjell på tremaling og metallmaling.

Her er noen av våre beste tips til hvordan du kan fornye hjemmet ditt med maling.

Hvilken interiørmaling skal du velge?

Toppstrøksmaling til interiør kan deles inn i to hovedgrupper:

 • Maling til slette overflater som gips, spon, bygningsplater, tapet, betong, pusset mur osv. – malinger som skal påføres med rull
 • Maling til tre og panel som listverk, dører, vinduskarmer, panel, paneltak, MDF, møbler osv. – malinger som skal påføres med pensel

Innenfor disse to kategoriene tilbyr vi malinger (toppstrøk) med ulike egenskaper når det gjelder utseende, slitestyrke, inneklima, fuktbestandighet og vaskbarhet.

Våre eksperter hjelper deg å velge riktig maling til ditt behov, til det rommet du skal male. Husk at du også får egen maling til gulv og tak.

Å velge glansgrad på maling

XL-BYGG ansatt Monica Berge står foran en lyskaster

Bilde: Butikkleder Monica Berge ved XL-BYGG Berge Sag i Ølensvåg. Foto: Jens-Petter Larsen

Glansgraden på maling forteller deg hvor mye lys som reflekteres fra den malte overflaten, og måles fra 0 til 100. 0 er det matteste og 100 det blankeste. Det finnes fem hovedgrupper av glansgrader:

 • Helmatt
 • Matt
 • Silkematt
 • Halvblank
 • Helblank

Butikkleder Monica Berge hos XL-Bygg Berge Sag forteller at glansvalg har mye å si for sluttresultatet.

– Treet får ekstra glød med glans, og du vil se mer av treverket. Personlig synes jeg at du skal vise at det er tre hvis det er det du har på veggen, og å se strukturen i det er pent. Så skal du male trepanel ville jeg gått for blank maling, mens matt maling maler du på glatte overflater, som for eksempel plater og gips.

– Samtidig som du får frem struktur med blank glans, er den også mer vaskbar enn matt maling, tipser Monica.

Når det kommer til stil, er matt maling kjent for å gi et lunt uttrykk, mens blank maling får frem detaljer. Blank glansgrad vil reflekterer lyset, mens matt absorberer det. Én glansgrad utelukker ikke en annen og forskjellige glansgrader kan fint kombineres. Skal du male selv for første gang vil det være enklere å få et fint resultat med matt maling, fordi den vil skjule skavanker bedre enn blank maling.

Forarbeid er viktig

– Godt forarbeid før du skal male er veldig viktig, og her er hastverk lastverk, sier Monica.

Med disse tipsene vil du få et resultat du kan være stolt av:

 • Vask overflaten før du maler. Bruk spesialvask før maling, så slipper du såperester som kan skade den nye malingsfilmen.
 • Reparer ujevnheter, sår og riper med sparkel, og puss over til du har en jevn overflate.
 • Dersom overflaten ikke er malt fra før, bør du grunne. Det sikrer god heft til toppstrøket, isolerer misfarget underlag og «fyller» underlaget slik at toppstrøket blir enda mer strøkent.
 • Husk også: Godt maleutstyr gjør maleprosessen enklere og gir et penere sluttresultat.
Ansatt står på kne foran en hylle med malekoster og vurderer utvalget

Bilde: Finn Grønland ved XL-BYGG Eidsvoll bidrar gjerne med gode tips og råd når malingsutstyret skal velges. Foto: Spoon

Dette trenger du når du skal male:

 • Maling i ønsket farge
 • Malerull og malebrett
 • Malepensler – én mellomstor og én liten
 • Rørepinne
 • Maskeringsteip
 • Dekkplast, til å dekke til møbler og faste gjenstander
 • Klut – gjerne mikrofiber, til å tørke støv av veggene
 • Gardintrapp, til å nå vanskelig tilgjengelige områder på veggen
 • Klut med litt vann, til å fjerne eventuelle malingsflekker underveis

Slik maler du med et flott resultat

Det er ikke vanskelig å få et godt resultat, så lenge du gjør godt forarbeid. Med denne trinn for trinn-guiden er du sikker på å få resultatet du ønsker:

1. Velg farge på maling

Fargen på veggene har enormt mye å si for det generelle inntrykket og stemningen i et rom, så det er viktig å velge rett farge. Hvis du vil hente fargeinspirasjon, kan du bruke appene Nordsjö Visualizer eller Jotun Colour Design, som gir deg et umiddelbart, digitalt inntrykk av fargen på veggen, slik at du kan prøve ut ulike farger før du plukker opp selve malerpenselen.

Å kjøpe inn malingsprøver og male større firkanter ved siden av hverandre på veggen vil hjelpe deg å velge den endelige fargen. Husk at fargen kan variere fra vegg til vegg på grunn av lysinnslipp i rommet, så test gjerne på flere vegger. Husk også å se fargen både i dags- og kveldslys før du bestemmer deg.

2. Bruk maskeringstape

En dame som maler med lyseblå på en vegg

Bilde: Bruk maskeringstape for å få et pent resultat.

Dekk til strømuttak, vinduskarmer, taklister, dørbeslag og alt annet du ikke vil ha maling på, med maskeringstape. Legg den på forsiktig i en jevn linje, slik at kanten på det malte området blir jevn. Lange drag med tape vil gi finere resultat enn mange små biter.

3. Dekk til med plast og papp

Det er lurt å fjerne alle møblene fra rommet, men hvis du ikke har plass til det, kan du dekke dem med dekkplast. Mindre gjenstander på veggen og lysarmaturer kan du dekke til med vanlige plastposer, en enkel og rimelig løsning.

Du bør alltid dekke til området nedenfor der du maler, og ideelt sett bør du feste dekkplast eller dekkpapp til gulvet med teip. Uansett hvor forsiktig du er, kan maling dryppe ned på gulvet, så det er best å være på den sikre siden. Husk å dekke hele gulvet om du skal male taket.

4. Tørk støv av veggene

Hvis du vil ha en jevn overflate, må du tørke støv av veggene før du begynner å male. Det holder vanligvis å tørke over én gang med en tørr klut. Vær ekstra nøye i hjørnene øverst på veggen – maler du for eksempel i en kjeller kan det være spindelvev der. Du får også kjøpt egen mopp til tak og vegg.

Dette er også tidspunktet for å pusse ned eventuelle ujevnheter på veggen og fjerne gamle spikre og skruer i veggene.

5. Sparkle veggen etter spiker og skruer

Når spikere og skruer er fjernet må du fylle hullene med sparkel og pusse med fint sandpapir når det er tørket. Bruk fingeren eller hånda til å dra over veggen for å kjenne etter at du har fått det helt glatt, og husk å sjekke tørketid på sparkelen før du setter i gang med malingen.

Maling som helles i malebrett

Bilde: Er alt forarbeidet i boks? Da er det bare å male! Foto: Jordan

6. Sett i gang å male

Du trenger vanligvis ikke å grunne veggene hvis de har vært malt tidligere. Skal du derimot ha et dramatisk fargeskifte, fra sort til hvitt for eksempel, vil vi likevel anbefale deg å grunne.

Rør rundt i malingen med rørepinnen, og hell litt maling på brettet. Bruk den mellomstore penselen til å male de ytterste ti centimeterne på veggen og mal deretter mot kantene av maskeringstapen. Bruk rullen til å male resten av veggen. For at overflaten skal bli jevn og glatt, er det viktig å ikke ta for mye maling på penselen eller rullen, men ikke spar for mye på malingen heller. Rullen skal til enhver tid være mettet med nok maling.

La det første strøket tørke – tørketiden står på malingsspannet, og mal deretter et nytt strøk. Hvis fargeendringen er veldig stor, kan det hende at du trenger et tredje strøk også.

7. Riv av teipen

Før malingen er tørr, kan du rive av maskeringstapen forsiktig. Du kan gjerne gjøre det med en gang, men vær da oppmerksom på at tapen vil ha maling på seg – så pass på så du ikke søler.

Visste du at hvis du venter til malingen er helt tørr med å dra av tapen, risikerer du å rive av deler av malingen sammen med tapen? Hvis dette skjer, kan du alltids gå over med den lille malerpenselen.

8. Ta et skritt tilbake og beundre resultatet

Det var det! Nå har du forhåpentligvis et jevnt resultat på veggen, som kan få danne bakteppet for interiøret ditt.

Tips! Når du bruker malerull, bør du male i V- eller W-formede strøk, ikke opp og ned eller fra side til side. Dette gir et jevnere resultat uten striper.

Maling av fliser

veggfliser males hvite med rulle

Bilde: Det går fint an å male gamle fliser som en midlertidig løsning.

I tillegg til vegger i stue, kjøkken og soverom kan du også male fliser. Det er en rimelig måte å forandre for eksempel flisene over kjøkkenbenken på dersom du vil skjule uønskede dekorfliser og ikke har budsjettet til nye fliser.

Når du skal male flisene må du avgjøre om du vil male fugene eller ikke. Det er mulig å maskere fugene, men det kan være tidkrevende. Du kan også skrape bort gammel fug og legge ny som passer til malingen.

Pass på dette:

 • Grundig vask av flisene
 • Puss flisene før heft og fjern alt støv
 • Bruk gulvmaling på veggen, da trenger du gjerne ikke grunning
 • Vær nøye med tørke- og herdetid
 • Vær obs på at maling av fliser er en midlertidig løsning