Velg ditt varehus

Eller finn den nærmeste butikken for meg automatisk:

Får ikke tilgang til posisjon

XL-BYGG logo

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din fortrukne XL-bygg-butikk

Hvordan male innendørs

Få ting gir større effekt til et rom enn farger og maling. Med en relativt liten innsats – og til en billig penge, kan du skape magiske forandringer! For å oppnå et godt resultat som du blir fornøyd med over tid, er det viktig å velge både riktig farge OG riktig produkt. Her er noen av våre beste tips til hvordan du kan fornye hjemmet ditt med maling.

Dette trenger du:

 • Maling i ønsket farge
 • Malerull og malebrett
 • Malepensler – én mellomstor og én liten
 • Rørepinne
 • Maskeringsteip
 • Dekkplast (til å dekke til møbler og faste gjenstander)
 • Klut - gjerne mikrofiber (til å tørke støv av veggene)
 • Gardintrapp (til å nå vanskelig tilgjengelige områder på veggen)
 • Klut med litt vann (til å fjerne eventuelle malingsuhell)

Hvilken maling skal du velge

Interiør toppstrøksmalingene kan deles inn i 2 hovedgrupper:

 • Maling til slette overflater som gips, spon, bygningsplater, tapet, betong, pusset mur osv. – malinger som skal påføres med rull
 • Maling til tre og panel som listverk, dører, vinduskarmer, panel, paneltak, mdf, møbler osv. – malinger som skal påføres med pensel

Innenfor disse 2 kategoriene tilbyr vi malinger (toppstrøk) med ulike egenskaper i forhold til utseende, slitestyrke, inneklima, fuktbestandighet og vaskbarhet. Vi hjelper deg å velge riktig maling til ditt behov i det rommet du skal male! 

Et godt forarbeid før du maler toppstrøket sikrer et resultat du kan være stolt av!

 • Vask overflaten før du maler. Bruk spesialvask før maling, så slipper du såperester som kan skade den nye malingsfilmen.
 • Reparer ujevnheter, sår og riper med sparkel, og puss over til jevn overflate
 • Dersom overflaten ikke er malt fra før kan det være lurt å grunne. Det sikrer god heft til toppstrøket, isolerer misfarget underlag og «fyller» underlaget slik at toppstrøket blir enda mer strøkent.

Husk også; godt maleverktøy gjør maleprosessen enklere og gir enda finere sluttresultat.

Prosess.jpg

Prosessen

Trinn for trinn guide

1. Velg farge på maling

Fargen på veggene har enormt mye å si for det generelle inntrykket og stemningen i et rom, så det er viktig å velge rett farge. Hvis du vil hente fargeinspirasjon, kan du bruke appene Nordsjö Visualizer eller Jotun Colour Design, som gir deg et umiddelbart, digitalt inntrykk av fargen på veggen, slik at du kan prøve ut ulike farger før du plukker opp selve malerpenselen.

2. Bruk maskeringstape

Dekk til strømuttak, vinduskarmer, taklister, dørbeslag og alt annet du ikke vil ha maling på, med maskeringsteip. Legg den på forsiktig, i en jevn linje, slik at kanten på det malte området blir jevn.

3. Dekk til

Der er vanligvis lurt å fjerne alle møblene fra rommet, men hvis du ikke har plass til det, kan du dekke dem med dekkplast i stedet. Mindre gjenstander som lysarmaturer kan du dekke til med vanlige plastposer, en enkel og rimelig løsning.

Du bør alltid dekke til området nedenfor der du maler, og ideelt sett bør du feste dekkplast eller dekkpapp til gulvet med teip. Uansett hvor forsiktig du er, kan det hende at maling drypper ned på gulvet, så det er best å være på den sikre siden.

4. Tørk støv av veggene

Hvis du vil ha en helt jevn overflate, må du tørke støv av veggene før du begynner å male. Det holder vanligvis å tørke over én gang med en tørr klut. Vær ekstra nøye i hjørnene øverst på veggen – her kan det være spindelvev.

Dette er også tidspunktet for å pusse ned eventuelle ujevnheter på veggen og fjerne gamle spikre og skruer i veggene. Fyll eventuelle hull med sparkle og puss med fint sandpaper når det er tørket. Sjekk tørketid på sparkle før du setter i gang med malingen.

5. Sett i gang å male

Du trenger vanligvis ikke å grunne veggene hvis de har vært malt tidligere, så nå er det på tide å åpne malingsboksen. Skal du ha et dramatisk fargeskifte (fra sort til hvitt) vil vi allikevel anbefale deg en grunning.

Rør rundt i malingen med rørepinnen, og hell litt maling på brettet. Bruk den mellomstore penselen til å male de ytterste ti centimeterne på veggen og mal deretter mot kantene av maskeringsteipen. Bruk rullen til å male resten av veggen. For at overflaten skal bli jevn og glatt, er det viktig å ikke ta for mye maling på penselen eller rullen, men ikke spar for mye på malingen. Rullen skal til enhver tid være mettet med nok maling.

La det første strøket tørke, og legg deretter et nytt strøk hvis det trengs. Hvis fargeendringen er veldig stor, kan det hende at du trenger et tredje strøk også.

6. Riv av teipen

Før malingen er tørr, kan du rive av maskeringsteipen forsiktig. Du kan gjerne gjøre det med en gang, men vær da oppmerksom på at tapen vil ha maling på seg - så pass på så du ikke søler. Hvis du venter til malingen er helt tørr med å dra av tapen, risikerer du å rive av deler av malingen sammen med tapen. Hvis dette skjer, kan du alltids gå over med den lille malerpenselen.

7. Ta et skritt tilbake og beundre resultatet

Det var det! Nå er du forhåpentligvis den stolte eieren av glatte og helt jevnt malte vegger, som bare venter på å få danne bakteppet for det helt nye interiøret ditt.

Tips Når du bruker malerull, bør du male i V- eller W-formede strøk, ikke opp og ned eller fra side til side. Dette gir et jevnere resultat uten striper.

Velg fargen som passer din stil

Galleri_inspo_interiormaling_2_Jotun_1050x650.jpg

Bilde: Fargen Adventure 11175 fra Jotun. (Foto: Jotun)

Galleri_inspo_interiormaling_3_Jotun_1050x650.jpg

Bilde: Fargen St. Pauls Blue 5030 fra Jotun. (Foto: Jotun)

Galleri_Nordsjo_TranquilDawn.jpg

Bilde: Fargen Tranquil Dawn fra Nordsjö. (Foto: Nordsjö)

Galleri_Gjoco_Kalkmaling_Chili.jpg

Bilde: Fargen Chili 407 kalkmaling fra Gjøco. (Foto: Gjøco)