XL-BYGG logoXL-BYGG logo
Kvinne maler en vegg med malingsrulle og skaft.Kvinne maler en vegg med malingsrulle og skaft.
Kvinne maler en vegg med malingsrulle og skaft.Kvinne maler en vegg med malingsrulle og skaft.

Hvordan male innendørs

Det er mye å tenke på når det gjelder interiørmaling og malejobben i seg selv. Her får du tipsene du trenger for et godt resultat.

Med relativt liten innsats – og til en rimelig penge, kan du enkelt endre stilen i et rom ved hjelp av nye farger og to strøk maling.

Les også: Dette er årets fargetrender inne

For å oppnå et godt resultat som du blir fornøyd med over tid, er det viktig å velge både riktig farge og rett produkt. Det er tross alt forskjell på tremaling og metallmaling.

Her er noen av våre beste tips til hvordan du kan få det beste resultatet når du skal male veggene inne.

XL-BYGG ansatt som fyller på med malingspensler i butikk.

Bilde: Finn Grønland ved XL-BYGG Eidsvoll bidrar gjerne med gode tips og råd når malingsutstyret skal velges. Foto: XL-BYGG

Hos XL-BYGG får du gode tips og kyndig veiledning fra våre hyggelige eksperter. Vi følger deg gjerne gjennom hele prosjektet ditt, fra start til slutt – og etterpå. Uansett hva du skal bygge – Det får vi til!

Hvilken interiørmaling skal du velge?

Interiørmaling kan deles inn i to hovedgrupper:

  • Maling til slette overflater, som gips, spon, bygningsplater, tapet, betong og pusset mur: Dette er maling som skal påføres med rull.
  • Maling til tre og panel, som listverk, dører, vinduskarmer, panel, paneltak, MDF og møbler: Dette er maling som skal påføres med pensel.

Innenfor disse to kategoriene tilbyr vi maling (toppstrøk) med ulike egenskaper når det gjelder utseende, slitestyrke, inneklima, fuktbestandighet og vaskbarhet.

Våre hyggelige eksperter hjelper deg å velge riktig maling til ditt behov, til det rommet du skal male. Husk at du også får egen maling til gulv og tak.

Dette trenger du når du skal male vegg inne:

  • Maling i ønsket farge
  • Malerull og malebrett
  • Malepensler – én mellomstor og én liten
  • Rørepinne
  • Maskeringsteip
  • Dekkplast, til å dekke til møbler og faste gjenstander
  • Klut – gjerne mikrofiber, til å tørke støv av veggene
  • Gardintrapp, til å nå vanskelig tilgjengelige områder på veggen
  • Klut med litt vann, til å fjerne eventuelle malingsflekker underveis

Les også: Flere tips til deg som skal male inne

Kvinnelig ansatt hos XL-BYGG som smiler mot kamera.

Bilde: Butikkleder Monica Berge ved XL-BYGG Berge Sag i Ølensvåg. Foto: XL-BYGG

Glansgrad på maling til vegg

Glansgraden på maling forteller deg hvor mye lys som reflekteres fra den malte overflaten, og måles fra 0 til 100. 0 er det matteste og 100 det blankeste. Det finnes fem hovedgrupper av glansgrader:

  • Helmatt
  • Matt
  • Silkematt
  • Halvblank
  • Helblank

Butikkleder Monica Berge hos XL-Bygg Berge Sag forteller at glansvalg har mye å si for sluttresultatet.

Soverom hvor dørene er malt i sort med ulik glansgrad fra veggene.Soverom hvor dørene er malt i sort med ulik glansgrad fra veggene.
Vegg og dør i stue som er malt i forskjellige glansgrader.Vegg og dør i stue som er malt i forskjellige glansgrader.

Over ser du: Soverom med dører malt med fargekode SN.01.18 fra Nordsjö og vegg og dører malt med Jotun Lady 201143 Lively Red og 20144 Grounded Red. Foto: Nordsjö og Jotun

– Treet får ekstra glød med glans, og du vil se mer av treverket. Personlig synes jeg at du skal vise frem trestrukturen hvis det er det du har på veggen. Skal du male trepanel ville jeg derfor gått for blank maling. Matt maling maler du på glatte overflater, som for eksempel plater og gips.

Samtidig som du får frem strukturer med blank glans, er den også mer vaskbar enn matt maling.

Når det kommer til stilvalg, er matt maling kjent for å gi et lunt uttrykk, mens blank maling får frem detaljer. Blank glansgrad vil reflekterer lyset, mens matt absorberer det.

Én glansgrad utelukker ikke en annen og forskjellige glansgrader kan fint kombineres. Skal du male selv for første gang vil det være enklere å få et fint resultat med matt maling, fordi den vil skjule skavanker bedre enn blank maling.

Slik maler du veggene

Det er ikke vanskelig å få et godt resultat, så lenge du gjør godt forarbeid. Med denne trinn for trinn-guiden er du sikker på å få resultatet du ønsker:

1. Velg farge på maling

Fargen på veggene har enormt mye å si for det generelle inntrykket og stemningen i et rom, så det er viktig å velge rett farge. Hvis du vil hente fargeinspirasjon, kan du bruke appene Nordsjö Visualizer eller Jotun Colour Design, som gir deg et umiddelbart, digitalt inntrykk av fargen på veggen, slik at du kan prøve ut ulike farger før du plukker opp selve malerpenselen.

Å kjøpe inn malingsprøver og male større firkanter ved siden av hverandre på veggen vil hjelpe deg å velge den endelige fargen. Husk at fargen kan variere fra vegg til vegg på grunn av lysinnslipp i rommet, så test gjerne på flere vegger. Husk også å se fargen både i dags- og kveldslys før du bestemmer deg.

Vi hjelper deg med hele prosjektet!

Når vi sier at vi tar hele jobben, så mener vi det. Alt du trenger å gjøre er å fortelle oss om prosjektet ditt, så tar vi en befaring og gir deg et tilbud på hele jobben.

Maskeringsteip over gulvlist hvor en mann maler inne med malingsrulle.Maskeringsteip over gulvlist hvor en mann maler inne med malingsrulle.
Mann som dekker til gulvet før han skal male vegg inne.Mann som dekker til gulvet før han skal male vegg inne.

Bilder over: Ved å dekke til kan du spare tid på selve malingsjobben og få et resultat uten søl underveis. Foto: Jordan

2. Bruk maskeringstape

Dekk til strømuttak, vinduskarmer, taklister, dørbeslag og alt annet du ikke vil ha maling på, med maskeringstape. Legg den på forsiktig i en jevn linje, slik at kanten på det malte området blir jevn. Lange drag med tape vil gi finere resultat enn mange små biter.

3. Dekk til med plast og papp

Det er lurt å fjerne alle møblene fra rommet, men hvis du ikke har plass til det, kan du dekke dem med dekkplast. Mindre gjenstander på veggen og lysarmaturer kan du dekke til med vanlige plastposer, en enkel og rimelig løsning.

Du bør alltid dekke til området nedenfor der du maler, og ideelt sett bør du feste dekkplast eller dekkpapp til gulvet med teip. Uansett hvor forsiktig du er, kan maling dryppe ned på gulvet, så det er best å være på den sikre siden.

Engangsservietter som dras ut av beholder under malingsjobben.

Bilder under: Husk at å tørke støv av veggene før du starter arbeidet. Foto: Jordan

4. Tørk støv av veggene

Hvis du vil ha en jevn overflate, må du tørke støv av veggene før du begynner å male. Det holder vanligvis å tørke over én gang med en tørr klut. Vær ekstra nøye i hjørnene øverst på veggen – der kan det gjerne henge litt spindelvev. Du får kjøpt egen mopp til tak og vegg.

Dette er også tidspunktet for å pusse ned eventuelle ujevnheter på veggen og fjerne gamle spikre og skruer i veggene.

Nærbilde av mann som sparkler vegg før han skal male inne.

Bilde: Å sparkle igjen hull er en viktig del av forarbeidet. Foto: Nordsjö

5. Sparkle veggene

Når spikere og skruer er fjernet må du fylle hullene med sparkel og pusse med fint sandpapir når det er tørket.

Bruk fingeren eller hånda til å dra over veggen for å kjenne etter at du har fått det helt glatt, og husk å sjekke tørketid på sparkelen før du setter i gang med malingen.

Les også: Slik sparkler du veggen

Malebrett som det helles maling oppi og maleutstyr på gulvet bak.

Bilde: Er alt forarbeidet i boks? Da er det bare å male! Foto: Jordan

6. Mal veggene

Du trenger vanligvis ikke å grunne veggene hvis de har vært malt tidligere. Skal du derimot ha et dramatisk fargeskifte, fra sort til hvitt for eksempel, vil vi likevel anbefale deg å grunne.

7. Riv av teipen

Før malingen er tørr, kan du rive av maskeringstapen forsiktig. Du kan gjerne gjøre det med en gang, men vær da oppmerksom på at tapen vil ha maling på seg – så pass på så du ikke søler.

Visste du at hvis du venter til malingen er helt tørr med å dra av tapen, risikerer du å rive av deler av malingen sammen med tapen? Hvis dette skjer, kan du alltids gå over med den lille malerpenselen.

Tips! Når du bruker malerull, bør du male i V- eller W-formede strøk, ikke opp og ned eller fra side til side. Dette gir et jevnere resultat uten striper.

Bygge selv? Det får vi til!

XL-BYGG er en ekte byggevarehandel med fagfolk som hjelper både privatkunder og profesjonelle entreprenører.

Våre hyggelige eksperter følger deg gjennom ditt byggeprosjekt fra start til slutt – smått eller stort. Foretrekker du å få alt Klappet & Klart uten egeninnsats, kan vi hjelpe deg med det. Vi kan plukke varene ferdig for deg med Klikk & Hent i vår nettbutikk, mange av våre butikker har også tilhenger til utlån for deg som trenger det. 

Med XL-BYGG Byggekonto kan du få full kontroll på kostnadene ved hjelp av én felles, månedlig faktura.

Bli gjerne medlem i XL-BYGG Klubben for ikke å gå glipp av eksklusive medlemstilbud på byggevarer året rundt.

XL-BYGG – det får vi til!