XL-BYGG logoXL-BYGG logo
Utepeis Loke på uteplass med sittegruppe ved sjøen.Utepeis Loke på uteplass med sittegruppe ved sjøen.
Utepeis Loke på uteplass med sittegruppe ved sjøen.Utepeis Loke på uteplass med sittegruppe ved sjøen.

Slik skaper du en hyggelig uteplass med bålpanne eller utepeis

Uansett hvor du er, hvor mye plass du har eller ønsker å investere i en bålpanne eller utepeis, finnes det muligheter for deg som ønsker en hyggelig og trygg bålplass utendørs.

Bålpanner og utepeis fikk sin renessanse i det norske markedet for noen få år siden. Både bålpanner og utepeis gir masse kos, enten du ønsker en varmekilde, vil grille og spise noe godt, ha noe fint å se på eller etablere en arena for venner og familie til å samles.

Som navnet tilsier, er en bålpanne en dyp panne der du brenner ved. En utepeis baserer seg på det samme, men er gjerne noe større i størrelse og er oftere mindre mobil av den grunn. Begge kan benyttes til å varme eller tilberede mat på, og det finnes masse utstyr som gjør det enkelt og effektivt.

Hos XL-BYGG får du gode tips og kyndig veiledning fra våre hyggelige eksperter. Vi følger deg gjerne gjennom hele prosjektet ditt, fra start til slutt – og etterpå. Uansett hva du skal bygge – Det får vi til!

Hva skal du velge?

Som utgangspunkt for hva du vil ha og trenger, kan du stille deg selv disse spørsmålene:

  • Ønsker jeg en permanent innretning?
  • Hvordan er omgivelsene rundt bålpannen eller utepeisen?
  • Hvor mange skal sitte rundt bålpannen eller utepeisen?
Mann og kvinne som fyrer i utepeis.Mann og kvinne som fyrer i utepeis.
Utepeis på terrasse ved vannet.Utepeis på terrasse ved vannet.

Bilder over: Utepeis 180 fra Espegard og Terrazza utepeis fra Jøtul. Foto: Jøtul

Litt avhengig av hva du ønsker, så er det flere alternativer. En bålpanne tar mindre plass og lar seg enklere flytte på, enn en utepeis. Hvis du har god plass og ønsker en mer permanent løsning, kan en utepeis være noe for deg.

Bålpanne på terrassen?

En sone for bålpanne kan du lage på en lun plass i hagen, eller et sted på tomten som er forholdsvis flat og gir muligheter for benker eller stoler rundt.

De aller fleste bålpanner er egnet for bruk på terrassen, og er gjerne designet for å være ekstra sikre ildsteder som ikke skader underlaget. Husk da å sette bålpannen så den står støtt. Et tips for ekstra sikkerhet om du ønsker å sette bålpannen på terrassen, er å legge en steinhelle under bålpannen. Da er du så trygg som mulig, og hindrer potensiell varmeoverføring.

Fleksibel bålpanne

Bålpanner eller bålfat finnes i mange størrelser, fra store og ned til så små at du ikke behøver å begrense plasseringen. Jo mindre og nettere en bålpanne er, jo enklere er den å flytte og transportere.

Det finnes bålpanner helt ned til 56 cm i diameter, nesten så du kan ta den under armen og ut på tur.

Utepeis på uteplass.Utepeis på uteplass.
Person som fyrer i utepeis.Person som fyrer i utepeis.

Bilde: Terrazza XL fra Jøtul og Utepeis 160 fra Espegard. Foto: Jøtul og Espegard.

Plassering av utepeis

En sone for utepeis er gjerne noe mer permanent, og kan for eksempel være i nærheten av en utesofa på terrassen, eller en lun plass i hagen. En utepeis passer også fint i nærheten, eller som en del av et utekjøkken.

Det er lurt å plassere utepeisen slik at den ikke skygger for solen på terrassen om sommeren, eller står utsatt til med tanke på vind og vær i andre deler av sesongen.

Tenk brannsikkerhet

Plasser alltid utepeisen eller bålpannen i trygg avstand fra brennbare materialer, vegger eller andre innretninger som kan ta fyr eller bli skadet. Sett aldri en utepeis eller bålpanne under en markise, annen terrasse, eller tak. Det er viktig med god ventilering rundt åpen ild, og dermed også viktig å aldri plassere en utepeis eller bålpanne på en innelukket eller innglasset terrasse eller balkong.

Uansett hvor du ender opp med din bålplass, sørg for at underlaget er sikkert. Du kan enkelt sikre deg ved å legge et ubrennbart materiale under bålpannen eller utepeisen, som for eksempel en steinhelle, om ikke underlaget allerede er av ubrennbart materiale.

Hva er en rentbrennende bålpanne?

Nyere bålpanner er såkalte rentbrennende bålpanner, det vil si at de avgir mer varme og minimalt med røyk. Til tross for at de er rentbrennende, er det lurt å brenne av pannen før første gangs bruk. Avbrenningen kan nemlig lukte og oppleves noe ubehagelig om man blir sittende i lukten.

Det finnes også en rekke smarte tilleggsutstyr som kan bedre sikkerheten på en enkel måte, som for eksempel en gnistfanger eller vindskjerm.

Husk alltid å sjekke dette!

  • Mellom 15. april og 15. september er det generelt bålforbud i Norge. Da er det normalt ikke tillatt å tenne bål, engangsgriller, bålpanner og annen åpen ild i skog og utmark uten tillatelse fra kommunen.
  • Mange borettslag og leiligheter har forbud mot utepeis og bålpanner. Sjekk husordensregler og vedtekter der du bor om du er usikker.

Bygge selv? Det får vi til!

XL-BYGG er en ekte byggevarehandel med fagfolk som hjelper både privatkunder og profesjonelle entreprenører.

Våre hyggelige eksperter følger deg gjennom ditt byggeprosjekt fra start til slutt – smått eller stort. Foretrekker du å få alt Klappet & Klart uten egeninnsats, kan vi hjelpe deg med det. Vi kan plukke varene ferdig for deg med Klikk & Hent i vår nettbutikk, mange av våre butikker har også tilhenger til utlån for deg som trenger det. 

Med XL-BYGG Byggekonto kan du få full kontroll på kostnadene ved hjelp av én felles, månedlig faktura.

Bli gjerne medlem i XL-BYGG Klubben for ikke å gå glipp av eksklusive medlemstilbud på byggevarer året rundt.

XL-BYGG – det får vi til!