XL-BYGG logoXL-BYGG logo
hagetrender-steinhagetrender-stein
hagetrender-steinhagetrender-stein

Inspirasjon: Dette er årets hagetrender

Endelig tid for hage! Inspirasjon til årets trender med gjenbruk i hagen, steinheller i varme farger og magisk stemning med utebelysning får du her.

Med gjenbruk av gamle hagemøbler, mønstret stein i gylne farger og vedlikeholdsvennlig treverk, blir hagen ditt nye feriested.

Norsk hage – inspirasjon fra Hellas

Middelhavstrenden er langt fra ny, men der vi tidligere har sett innflytelse fra Italia og Syd-Frankrike, tar det greske mer plass i årets variant. Norske hager kan nå gjerne få et varmere og mer rustikt preg.

Vi ser mer utsmykninger, malte tremøbler og terrakotta. De gylne fargetonene fra Italia står fortsatt sterkt, og vi lar oss inspirere av både rustikke vingårder og luksuriøse eiendommer og hoteller.

Les også: Store steinheller er i vinden

Ellers i Europa er stein og- flisebruken utbredt. Vi ser allerede tegn her hjemme til mer mønster i flisleggingen inne, og fortsetter utviklingen vil dette også følge ut i hagen. Både kontrastfylte sjakkmønster og monokrom mønstermiks blir å se i fremtiden.

Asak Miljøstein støttemur, steinheller og trapp i gyllen farge.Asak Miljøstein støttemur, steinheller og trapp i gyllen farge.
Hage delt inn i soner med pergola og overbygd terrasse.Hage delt inn i soner med pergola og overbygd terrasse.

Hos XL-BYGG får du gode tips og kyndig veiledning fra våre hyggelige eksperter. Vi følger deg gjerne gjennom hele prosjektet ditt, fra start til slutt – og etterpå. Uansett hva du skal bygge – Det får vi til!

Bilde: Del hagen og uteplassen inn i soner og bruk varme farger for en lun stemning. Foto: Asak Miljøstein og Talgø

Liten hage? Få inspirasjon

Ikke alle har store hager med plass til flere ulike soner. Med liten hage kan du likevel gjøre mye med det du har! Heller ikke rundt Middelhavet er hagene spesielt store, det kan du bruke som inspirasjon til å skape deg din helt egne, intime oase i hagen.

Velg lyse eller gylne heller, mur som levegg rundt sitteplassen og hagemøbler i tre. Plant oliventrær, timian og lavendel i terrakottakrukker og bed, og bruk hvit dekorstein som pynt.

Har du pergola eller tak over terrassen kan du henge opp lingardiner som vegger, de vil skygge for solen. En hageskjerm av bambus i taket vil gi den greske taverna-følelsen. Kjøp servise til hagen i bruktbutikker, der finner du fat og mugger som gir assosiasjoner til ferier i sydlige strøk.

Les også: Må du søke for å bygge tak over terrassen?

Ikke kjøp nytt

Du trenger ikke bytte ut slitte hagemøbler i treverk, med litt kjærlighet blir de nesten som nye. Velg olje, beis eller maling av god kvalitet for å friske opp utseendet.

– Treverk krever rengjøring og behandling, men har lang levetid. Mitt beste tips er å oppbevare møblene under tak, der de ikke blir utsatt for vær og vind, sier Monica Berge hos XL-BYGG Berge Sag.

Les også: Dette er fargene som nå er trendy utendørs

Bevar det originale og fremhev treverket med beis, eller gå for stilen i en gresk taverna ved å male møblene i hvite og klare farger. Knallblått tar deg rett til Santorini, eller velg gyllen oransje og grønt som i Chania på Kreta. Er du flink og vasker møblene både når du tar de frem for sesongen og når du setter de bort for vinteren, har du hagemøbler som varer og varer.

Vedlikehold av treverk i hagen

Den beste måten å ta vare på det som står ute hele året, som terrassebord og rekkverk, er rengjøring både vår og høst. Da fjerne du løv, mose, grønske og annet som kan forringe treverket, og behandler med terrassebeis- eller olje.

Les også: Slik vedlikeholder du terrassen

Les også: Slik beiser du terrassen

Les også: Slik oljer du terrassen

Mørke terrassebord på uteplass i hage med gress.Mørke terrassebord på uteplass i hage med gress.
Lyse terrassebord i termofuru som passer godt til en skandinavisk stil på terrassen.Lyse terrassebord i termofuru som passer godt til en skandinavisk stil på terrassen.

Hageinspirasjon med platting

Vi bruker mer tid på å skape hyggelige uterom. Har du ikke den største hagen, er terrassen ofte favorittplassen.

Les også: Slik bygger du platting på hytta

Skap en naturlig, skandinavisk stil på plattingen med nedtonede lyse terrassebord og minimalistiske hagemøbler, eller få det lunt og varmt med mørke terrassebord og massive tremøbler.

Les også: Se vårt utvalg av terrassegulv her

Bruk stemningsfulle lys og myk opp med puter og pledd på sittebenken. Med et enkelt hjemmesnekra utekjøkken og grillen på plass er du klar for kos.

Stein eller tre?

Du kan også velge belegningsstein eller heller i stedet for klassiske terrassebord for mindre vedlikehold, eller du kan kombinere stein og treverk i en hage med ulike nivåer. En trapp i stein er for eksempel enklere å vedlikeholde enn en tretrapp.

Ny trend for belegningsstein

Når det kommer til belegningsstein og steinheller, er grått på vei ut. Inn kommer mer gylne brunfarger.

Asak steinheller i store formater.Asak steinheller i store formater.
Uteplass med belegningsstein fra Asak Miljøstein og KOI Fargestudio samarbeidskolleksjon.Uteplass med belegningsstein fra Asak Miljøstein og KOI Fargestudio samarbeidskolleksjon.

Bilde: Steinheller og belegningsstein i varmere farger er i vinden. Foto: Asak Miljøstein

Belegningsstein kan brukes i oppkjørsel og på gårdsplassen, men også til å lage soner med steintrapper, mur og blomsterbed. Nå skal de gjerne legges i mønster og brukes til å lage rammer.

Les også: Slik legger du steinheller i hagen

Ellers vil vi også i år ha store heller, og de skal gjerne kombineres med både mur, singel og dekorstein. Ulike varianter av stein er blitt svært populært å bruke for å skape drømmehagen.

Bilde: Bygg terrasse og moderne levegg med spiler med farget senkhode slik at innfestingen blir nesten usynlig. Foto: ESSVE og Bergene Holm

Platting med farget senkhode slik at innfestingen blir nesten usynligPlatting med farget senkhode slik at innfestingen blir nesten usynlig
Sort levegg med spiler på terrasse.Sort levegg med spiler på terrasse.

Utebelysning til hage

Det er enkelt å henge opp lyslenker for å stemningens skyld på sensommerkveldene, men bruker du litt tid og penger på skikkelig lysinstallasjoner i hagen kan du få det utrolig flott.

Få inspirasjon til utebelysning i hagen her

En opplyst sittesone til sene kvelder vil både familie og venner sette pris på. Du kan også bruke lys i blomsterbed for å skape skyggespill, eller lede vei langs stier gjennom hagen.