XL-BYGG logoXL-BYGG logo

Velg varehus

Velg ditt varehus

For å se sortiment og informasjon om din fortrukne XL-bygg-butikk

hage med svømmebasseng og treplattinghage med svømmebasseng og treplatting
hage med svømmebasseng og treplattinghage med svømmebasseng og treplatting

Inspirasjon til terrasse og uteområde

Legg rammene for en supersommer uten kjedelig vedlikeholdsarbeid. Ved å velge smarte materialer kan du skape et fantastisk uterom med ulike soner av tre, stein og natur.

Nordmenn er i verdenstoppen når det gjelder å pusse opp, og nå vil vi også freshe opp utendørs. De siste årene har mange anlagt frodige hager, trivelige utestuer og uteområder som nytes i all slags vær. Ute er det din personlige stil som gjelder.

Bruk terrenget, gå en runde på tomten og se mulighetene. Kanskje vil du bygge en ny terrasse eller forlenge eksisterende, sette opp et utekjøkken, lage en sittebenk eller platåer i ulike nivå? Et nedsenket område av terrassen kan kles med stein og gi plass til en bålpanne for ekstra hygge. Ekstra lekkert blir det om du kombinerer tre med stein og andre naturmaterialer.

Vedlikeholdsfri terrasse?

Bilde: Concise lektegulv fra Talgø er MøreRoyal-impregnert, og trenger ingen øvrig vedlikeholdsbehandling utover eventuelle kosmetiske endringer. Foto: Ragnar Hartvig/Talgø MøreRoyal

For å navigere i de mange valgmulighetene du har, bør du vurdere værforhold og beliggenhet, og tenke over hva du skal bruke uterommet til. Det avgjør hva slags materialer og skruer du bør velge. Med HDS terrasseskruer blir innfestingen skjult, og du slipper skruer som fliser opp treverket. Du kan lese mer om hvilke skruer du bør velge til terrasse og platting her.

De klassiske, trykkimpregnerte terrassebordene er fremdeles folkefavoritten. De har svært lang holdbarhet og er et forholdsvis rimelig valg. Vedlikeholdsfrie materialer koster litt mer, men er en investering for deg som vil bruke fritiden på noe annet enn olje og beis.

En terrasse trenger heller ikke være firkantet. Mange velger å formskjære terrassen til terrenget for å virkelig tilpasse naturen. Da passer termofuru godt. Den er varmebehandlet og gjør treverket mer stabilt og mindre utsatt for å flise opp. Over tid utvikles en flott, grå patina som holder seg pen lenge, uten at du trenger gjøre noe. Kebony er for deg som ønsker et eksklusivt uttrykk. Det er holdbart og vedlikeholdsfritt med egenskaper som gir 30 års garanti mot råte. Treverket har en dyp, brun farge som glir over i en sølvgrå patina med årene. Trenger du materialer som tåler en støyt, bør du velge kompositt. Overflaten er hard slik at det ikke dannes riper, og er gode å gå barbent på. Terrassebordene har inntil 25 års garanti mot misfarging og bleking, og er et godt valg hvis du vil lage et bassengområde.

Bilde: Kompositt passer bra ved bassenget. Foto: Fritzøe Engros

Uansett hva du drømmer om, finnes det materialer som passer. Velg smart, så får du mer tid å nyte sommeren utendørs.

Pergola eller tak over terrassen

Bilde: En frittstående pergola kan både gi skygge for solen og ly for regnet. Foto: Ragnar Hartvig/Talgø MøreRoyal

Et uterom kan bygges på mange forskjellige måter, men fellestrekket er at det gjerne har et tak, slik at det kan brukes i typisk norsk sommervær. Du velger selv hvor mange vegger rommet skal ha, og hvordan det skal se ut. Ønsker du å bygge tak over terrassen, er det greit å vite at det i de fleste tilfeller er søknadspliktig. Et annet alternativ er å sette opp en pergola, eller hva med levegger kombinert med et stor solseil?

Trapp og rekkverk til terrasse

Bilde: Spilerekkverk med liggende lekter har lenge vært et populært valg, spesielt på områder av terrassen der man ønsker ekstra skjerming mot innsyn eller vind. Foto: Bergene Holm AS

Når terrassebordene er lagt har du muligheten til å skjerme og sikre plattingen ytterligere med både trapp og rekkverk. Hvis du vil at rekkverket skal virke lavt anbefaler vi deg liggende kledning. Som en bonus tar det også kortere tid å lage. Om du vil at rekkverket skal skjerme for mest mulig innsyn anbefaler vi deg stående kledning. Av sikkerhetsmessige årsaker må du bygge rekkverk hvis terrassen er over en halv meter over bakkeplan.

Om du vil slippe å bygge alt selv, har vi flere produkter som kan hjelpe deg på veien. Til trapp fra veranda eller terrasse og ut i hagen får du kjøpt trappevanger i alt fra to til syv trinn. I tillegg kan du få kjøpt trappetrinnsett med antiskli i forskjellige størrelser. Vi tilbyr også ferdigmalte rekkverk i hvitt, glassrekkverk eller pvc-rekkverk, som du enkelt kan sette opp selv.

Bilde: Med en trapp skaper du flere spennende uteområder over flere nivåer i hagen. Foto: Ragnar Hartvig/Talgø MøreRoyal

Ønsker du heller at vi skal gjøre hele eller deler av jobben for deg? Spør oss om en uforpliktende befaring, så finner vi riktig pris og løsning sammen. Dette er Klappet & Klart

Har du verktøyet du trenger?

Det er viktig å ha rett verktøy i god kvalitet, da dette er med på å gjøre jobben enklere for deg. Både sag og drill vil bli flittig brukt, og da er det viktig å ha noe som ikke slites i stykker. Disse verktøyene anbefaler vi at du har tilgjengelig før du setter i gang med prosjektet:

  • Kappsag: Gjør jobben raskere, enklere og penere
  • Sirkelsag: Til å kappe av endene på alle bordene når dekket er montert
  • Krittsnor: For å vise deg hvor du skal kappe
  • Vater: Du vil vel ikke ha en skjev terrasse?
  • Måleutstyr: Det er mye bedre å måle to ganger og kappe én gang, enn omvendt…

Ta turen innom din lokale XL-BYGG for gratis tips og råd. Vi hjelper deg gjerne med å planlegge handlelisten og beregne materialmengden du trenger.

Rimelig eller vedlikeholdsvennlig?

Bilde: Concise lektegulv fra Talgø er MøreRoyal-impregnert, og trenger ingen øvrig vedlikeholdsbehandling utover eventuelle kosmetiske endringer. Foto: Ragnar Hartvig/Talgø MøreRoyal

De klassiske, trykkimpregnerte terrassebordene er fremdeles folkefavoritten. De har svært lang holdbarhet og er et forholdsvis rimelig valg.

Såkalte vedlikeholdsfrie materialer koster litt mer, men er en investering for deg som vil bruke fritiden på noe annet enn olje og beis. MøreRoyal-impregnerte terrassebord fra Talgø er et eksempel på vedlikeholdsvennlige materialer, det samme er varmebehandlet terrassebord og kompositt terrassebord.

Skjult innfesting

For å navigere i de mange valgmulighetene du har, bør du vurdere værforhold og beliggenhet, og tenke over hva du skal bruke uterommet til. Det avgjør hva slags materialer og skruer du bør velge.

Med HDS terrasseskruer blir innfestingen skjult, og du slipper skruer som fliser opp treverket. Du kan lese mer om skjult innfesting og valg av terrasseskruer her.

Interiørarkitektens tips til terrassen og hagen