XL-BYGG logoXL-BYGG logo
Pergola med spisegruppe i hage.Pergola med spisegruppe i hage.
Pergola med spisegruppe i hage.Pergola med spisegruppe i hage.

Slik bygger du pergola selv

En pergola i hagen skaper hygge og lunhet. Her får du vite hvordan bygge pergola selv, ved å følge byggeanvisningen til Signatur Pergola fra Bergene Holm.

Vind, sol, naboer, trafikk – det er mange grunner til at vi ønsker oss en form for skjerming i uterommet. 

Les også: Levegg til terrasse og hage

Uansett om hagen er stor eller liten, vil et takoverbygg eller en pergola skape hygge og lunhet. En pergola lar seg lett kombinere med andre bygg i hagen. Les mer om hagestue og uteboder her.

Pergolaen kommer opprinnelig fra Italia, og er benyttet i hager helt fra renessansetiden. Nå brukes ordet pergola helst om sitteplasser ute, med et helt eller delvis åpent tak.

Hos XL-BYGG får du gode tips og kyndig veiledning fra våre hyggelige eksperter. Vi følger deg gjerne gjennom hele prosjektet ditt, fra start til slutt – og etterpå. Uansett hva du skal bygge – Det får vi til!

Pergola med sittegruppe på terrasse med peis.

Bilde: En pergola i hagen skaper lunhet og hygge. Foto: Bergene Holm AS

Bruk solide materialer

Å bygge en pergola er et overkommelig prosjekt for de aller fleste, men du bør ha håndtert treverk og sag før du starter med dette selv. Ved bruk av solide og kraftige dimensjoner får du en varig og god løsning.

Prinsippene er enkle, men ettersom vekten på materialene er betydelig bør du vurdere å ha litt ekstra hjelp, spesielt når taket skal monteres.

Pergola som er bygget i stor hage.

Bilde: Sørg for å benytte solide materialer når du skal bygge pergola. Foto: Bergene Holm AS

Følg byggeguiden og få en solid pergola

En pergola kan kles delvis igjen på den ene eller flere sider, et enkelt tak kan også være aktuelt. Slik kan man enkelt skape en trivelig og praktisk uteplass til bruk sommeren gjennom.

For å bygge pergola, levegger og fundament til terrasser og balkonger, trenger du konstruksjonsvirke av riktig kvalitet. Det hjelper vi deg selvfølgelig med hos XL-BYGG.

Les også: Slik bygger du platting

Er du nøyaktig og følger byggeguiden til Signatur Pergola fra Bergene Holm, får du en solid og elegant pergola som tåler det nordiske klimaet.

Signatur Pergola er et modulsystem utviklet i samarbeid med den prisvinnende hagedesigneren Darren Saines.

Ilustrasjon som viser hvordan bygge pergola av spiler.

Bilde: Ved å følge byggeguiden til Bergene Holm, får du stegvise instruksjoner til hvordan du går frem. Foto/Illustr.: Bergene Holm AS

Les også: Mer inspirasjon til terrasse og uteområdet

Ofte stilte spørsmål

Er det lov å bygge pergola uten å søke?

Vær oppmerksom på at oppføring av en pergola kan være meldepliktig til kommunen. Sjekk derfor med egen kommune før du starter. Og husk, selv om det ikke nødvendigvis er et et krav om å varsle naboen, så er det alltid lurt å si fra.

Hvor nærme naboen kan man bygge pergola?

Pergolaen må bygges minst én meter fra nabogrensen og ha en maks mønehøyde på fire meter.

Hvor stor pergola kan man bygge?

Du kan i utgangspunktet bygge en frittliggende pergola på inntil 50 kvadratmeter uten å søke.

Pergolaen vil telle som bebygd areal dersom den har tett tak eller skyvbare lameller, og da er det viktig å ikke overgå utnyttelsesgraden til tomten når du bygger.

Bygge selv? Det får vi til!

XL-BYGG er en ekte byggevarehandel med fagfolk som hjelper både privatkunder og profesjonelle entreprenører.

Våre hyggelige eksperter følger deg gjennom ditt byggeprosjekt fra start til slutt – smått eller stort. Foretrekker du å få alt Klappet & Klart uten egeninnsats, kan vi hjelpe deg med det. Vi kan plukke varene ferdig for deg med Klikk & Hent i vår nettbutikk, mange av våre butikker har også tilhenger til utlån for deg som trenger det. 

Med XL-BYGG Byggekonto kan du få full kontroll på kostnadene ved hjelp av én felles, månedlig faktura.

Bli gjerne medlem i XL-BYGG Klubben for ikke å gå glipp av eksklusive medlemstilbud på byggevarer året rundt.

XL-BYGG – det får vi til!