XL-BYGG logoXL-BYGG logo

Velg varehus

Velg ditt varehus

For å se sortiment og informasjon om din fortrukne XL-bygg-butikk

Velg gårdsplass med belegningsstein i mønster

Trendene innen hage og utemiljø endrer seg stadig, men belegningsstein er tidløst og brukes til å skape et unikt særpreg på gårdsplass og i hagen. Få inspirasjon her.

Belegningsstein trenger lite vedlikehold, varer i mange tiår og gir et eksklusivt inntrykk på gårdsplassen. Belegningsstein kommer i flere størrelser og med forskjellige farger på steinen, noe som åpner for mange kreative løsninger.

Husk at steinen trenger en tykkelse på minst fem centimeter for å tåle vekten av en bil.

Bilde: Bryt opp dekket med ulike formater og mønstre. Foto: Asak Miljøstein

Del opp tomten i soner

På en flat tomt er det enklere å etablere soner for ulike formål, uten at verdifullt areal går tapt i skråninger og liknende. En gårdsplass skal gi tilstrekkelig parkeringsareal, avfallsbeholdere skal få en egnet plass nær adkomstveg, og det er gunstig å etablere et fysisk skille mellom halvoffentlig adkomstside og privat hage.

Bruk sirkler, halvsirkler og buede former på kantstein eller mur for å skape et mykere uttrykk på gårdsplassen. Med ulike steinsorter eller farger på steinen kan du også skille mellom gangpartier og soner med biltrafikk.

Les også: Slik planlegger du uterommet

I selve hagen kan du bruke belegningsstein og heller til å lage egne soner til for eksempel utekjøkken og sitteområder. Til et loungeområde kan du gå for større heller, mens til en bålplass kan du lage en sirkel med mindre steiner. Ønsker du å ramme inn bålpannen kan du også lage en lav mur eller kant av stein. Bruk kantstein for å skille mellom belegningsstein og blomsterbed eller asfalt, da får du en flott ramme og fine overganger.

Bilde: Et ordinært rettlinjet adkomstareal har fått en mykere form ved å legge belegningsstein og mur i buede linjer, noe som tas igjen i skjermingen av avfallsbeholderne. Foto: Asak Miljøstein

Skap romfølelse i hagen med mønster

Du kan variere uttrykk ved å legge belegningssteinen i mønstre, som for eksempel fiskebensmønster, sirkler og halvsirkler. Både fargen og mønsteret på belegningssteinen du legger vil påvirke opplevelsen av innkjørselen og resten av uterommet.

Formgi dekket på uteområdet med firkanter, sirkler eller organiske former slik at du får den uteplassen du ønsker. Ønsker du å myke opp et moderne nybygg kan organiske former og buede linjer bidra til dette, mens firkantede sitteområder passer til det meste. Er hagen din fylt med ville vekster kan du velge å ramme de inn for å skape et ryddigere uttrykk, eller du kan følge kantene til vekstområdene slik de er. Slyngende gangstier vil understreke det viltre uttrykket, mens hagen blir strammere om steinene legges i rene, rette linjer.

Les også: Utvid sesongen med hagestue og utebod

Visste du at måten belegningssteinen legges på også påvirker opplevelsen av størrelsen til uteplassen? Hvis steinene legges i lengderetningen, forsterker du følelsen av lengde. Legger du derimot steinen på tvers vil du få opplevelsen av at området er bredere. Slik kan du bruke belegningsstein og heller til å skape den opplevelsen du ønsker i uterommet.

Bilde: Med kombinasjonen av støttemur og belegningsstein i riktig leggeretning kan du oppnå følelsen av en større gårdsplass. Foto: Asak Miljøstein

Les også: Slik bygger du platting

Godt og riktig grunnarbeid er viktig

Belegningsstein er praktisk, lettstelt og øker verdien på eiendommen din. Det er imidlertid mange hensyn å ta når du skal sette i gang et steinleggingsprosjekt. Skal du i gang med nytt dekke på gårdsplassen, må du ta hensyn til grunnarbeid med fall, drenering, ledning til lys og fuging. Et godt og riktig grunnarbeid er avgjørende for stabiliteten til steindekket.

Bilde: Spør ekspertene hos XL-BYGG før du setter i gang med grunnarbeidet! Foto: Asak Miljøstein

Velg riktig fugesand

Bruk veksthemmende fugesand. Med tørr fugesand fylles hele fugen, samtidig som ugress-vekst reduseres.

Les også: Slik legger du belegningsstein

Bredt utvalg hos XL-BYGG

Vi har et bredt utvalg i både farger, strukturer, mønster og størrelser av belegningsstein. Kom innom oss hos XL-BYGG, så ser vi på både stein og tilbehørsprodukter som passer best for nettopp ditt prosjekt.