XL-BYGG logoXL-BYGG logo

Velg varehus

Velg ditt varehus

For å se sortiment og informasjon om din fortrukne XL-bygg-butikk

Mange muligheter med steinheller og belegningsstein

Ønsker du minst mulig vedlikehold og mest mulig hygge, er stein- eller betongheller og belegningsstein et smart valg til uteplassen.

Det finnes mange produkter og farger å velge i. La smaken og stilen du ønsker avgjøre valget, men ta hensyn til bruksområdene. Trenger du kjøresterke produkter til gårdsplassen eller kanskje en hagemur for å ramme inn blomsterbedene? XL-BYGG har alt du trenger til ditt prosjekt.

Har du først lagt belegningsstein, kreves det lite av deg. Du kommer langt med å spyle en gang iblant. Stein og heller gir et tidløst og eksklusivt uttrykk, samtidig er det slitesterkt og kan brukes på mange måter. Det passer ikke bare til parkeringsplassen eller innkjørselen, men egner seg godt til markterrassen, til å forme blomsterbed, lage kanter mot plenen eller bygge støttemur. Du kan også bruke store heller til å forbinde ulike soner i hagen med en koselig sti, eller kanskje du vil mure den utepeisen du drømmer om?

Les også: Hva med belegningsstein i fiskebeinsmønster?

Bilde: Stein med et rustikk uttrykk er anvendelig som kantstein så vel som til å lage for eksempel små murer, trapper, blomsterbed eller utepeis. Velg mellom flere farger. (Foto: Asak)

Betongheller og steinheller

Heller er et allsidig produkt og kan benyttes til alt fra sitteplassen i hagen til gangstier kombinert med naturstein. Valgmulighetene er mange og kombinasjoner av overflater, farger og formater kan gi uterommet ditt en helt egen personlighet.

En tydelig trend vi har sett mer av de siste årene, er etterspørselen etter store steinheller i formatene 50x50, 60x40 og 60x60. Ofte i farger som ikke har vært så vanlig i Norge tidligere, og som gir terrassen et ekstra eksklusivt utseende.

Bilde: Heller finnes i ulike formater, slik at du kan kombinere spennende leggemønstre. (Foto: Multiblokk)

Å legge steinheller krever samme type forarbeid som all annen belegningstein, men når grunnarbeidet først er gjort, går selve leggingen ofte raskt. Siden store stein- og betongheller er tunge, er det imidlertid viktig å få lagt hellen riktig på plass ved første forsøk, så ikke settelaget blir ujevnt. Bruk gjerne en rettholt som hjelp for å få lagt den første rekken forsiktig ned, deretter vipper du resten av hellene forsiktig ned mens du presser kanten mot hellen som allerede ligger på plass.

Les også: Tips til deg som skal legge belegningsstein

Belegningsstein

Belegningsstein kommer i mange ulike typer, overflater og farger, slik at du kan velge og vrake i uttrykk og enkelt finne en stil som passer deg. En av de mest populære variantene er tromlet stein med litt slitte kanter og flater som gir en naturlig og rustikk stil. En belegningsstein med struktur i overflaten gjør omgivelsene litt røffere. Strukturen endres i takt med lysforholdene og gir et levende uttrykk. Det finnes også varianter som gir en strammere og mer moderne stil.

Fargen og mønsteret på belegningssteinen påvirker opplevelsen av uterommet enormt, og det er mulig å velge noe helt annet enn grått. Pass på at du tenker helhetlig når du velger farger, det bør matche fargen på bygninger og terrasser rundt.

Kantstein

Bilde: Med kantstein kan du ramme inn gårdsplassen og skape en perfekt avgrensning mot steindekket. (Foto: Asak)

Med kantstein kan du ramme inn gårdsplassen eller lage en flott avgrensning mot belegningsstein eller plen og terrasse. Kantstein er dekorativt og samtidig praktisk ved at den sikrer kanter mot utglidninger. Kantstein fåes i flere farger og typer som glir fint inn i miljøet.

Støttemur

Bilde: Ved å kombinere ulike elementer som kantstein og støttemur kan du skape din helt egen stil. Naturstein som et kontrastelement gir et spennende uttrykk. (Foto: Asak)

Går du med tanker om å dele av tomten, lage en avskjerming mot naboen eller skille av eiendommen med ulike platåer er det smart å se nærmere på ulike systemer for mur. Mindre hagemurer er svært dekorative og du kan lage blomsterbed, sittebenk og mye mer ved bruk av murprodukter.

Forskalingsblokk

Bilde: Forskalingsblokker er allsidig i bruk og finnes i et bredt utvalg av strukturer. (Foto: Aas Betong)

Forskalingsblokker er anvendelig til grunnmur, garasje, ringmur og forstøtningsmur. En mur kan både være dekorativ og praktisk. Benytt gjerne ulike former, farger, strukturer og materialer for å bidra til et variert og estetisk uttrykk.

Modul- og multiblokk

Hos XL-BYGG finner du ulike murkonsepter for bygging av hagemur, levegg, utekjøkken, benker, bord, blomsterbed og mye mer.

Bilde: Med MODUL mur fra Asak kan du bygge komplette uterom med lekkert utekjøkken, bord og benker. Velg mellom to gråtoner som kan benyttes hver for seg eller i kombinasjon. (Foto: Asak)

Kombiner stein med andre materialer

Det lyse og lette uttrykket som forbindes med den skandinaviske interiørstilen står sterkt i trendbildet også utendørs. Lyse farger, enkle linjer, naturlige materialer og fokus på funksjonalitet er noe mange ønsker seg. Hos XL-BYGG finner du stein og heller som passer perfekt til alt fra moderne arkitektur, minimalistiske hager og for deg som ønsker en tradisjonell stil. Kombiner stein og tre når du planlegger uterommet, så får du en spennende hage med ulike soner.

Snakk med våre eksperter om ditt neste uteprosjekt, vi hjelper deg gjerne!