XL-BYGG logoXL-BYGG logo

Hagetrender: Skap harmoni med stein og belysning

Nå skal uterommet ha myke, organiske former. Steinbedet med blomster skal svinge seg gjennom hagen. Jo mer naturlig, desto mer trendy er det denne sesongen.

Mange hageeiere bruker ulike typer av stein for å skape sin drømmehage. Trenden med at belegningsstein og heller skal være gråfarget, er imidlertid avtagende. Nå ønsker vi mer farger i uterommet.

Bilde: Varme farger gir en lunhet til uterommet. Foto: Asak Miljøstein

Fra grå til brun belegningsstein

– I den populære Herregårdsserien velger flere nå brunmix, og Vertica Natur blir mer og mer populær. Det er en stein med rustikt preg som passer alle typer hus. Vi har også merket en økning i salget av mer helhetlige steinkolleksjoner, forteller Heida Grua i Asak Miljøstein.

Hun forteller at varme jordfarger gir en lunhet i uterommet, også til grå fasader.

– Vi har tidligere utviklet en fargepalett sammen med fargeekspert Dagny Thurmann-Moe med fire ulike nyanser. Fargene er tilpasset det nordiske lyset og står godt til både ny og tradisjonell byggestil. Fargene heter Sand, Rød terrakotta, Blek terrakotta og Trøffel.

Les også: Nå vil vi ha store steinheller i hagen

Kombiner gjerne ulike størrelser og former, og bruk både mur, steinheller og belegningsstein for å lage et funksjonelt uterom med helhet. Planlegg godt i forkant, så får du dekket dine behov og ønsker for ulike soner på eiendommen.

Les også: Få inspirasjon til belegningsstein på gårdsplassen

Brun belegningsstein utenfor rødt murhus.Brun belegningsstein utenfor rødt murhus.

Over ser du: Belegningsstein i varmere farger står også godt til fargerike fasader. Til høyre ser du belegningsstein fra kolleksjonen som er utviklet i samarbeidmed KOI fargestudio. Foto: Asak Miljøstein/Einar Aslaksen

Organisk og tilfeldig

Stein som allerede finnes i hagen bruker du som dekorelement, og heller av naturstein skal legges tilfeldig for å skape naturlige stier i hagen.

Sitteområdene kan rammes inn med vegger i mur for å skape lunhet. Linjene skal gjerne være buede og myke på både bed og mur.

Les også: Få inspirasjon til steinmur i hagen

Vekster og blomsterbed skal se ville og vilkårlige ut, som en frodig blomstereng. Du får et organisk uttrykk ved å kombinere steinheller, singel og dekorstein.

Bilde: Runde former på blomsterbed er i vinden. Foto: Asak Miljøstein

Store heller er populært

På bakken er tett legging med fug en favoritt for å unngå ugress. Store heller i 60x60 og 60x40 er fortsatt populært.

Bruk lyse heller med singel eller gress imellom for å skape arkitektonisk enkelhet inspirert av overdådige eiendommer, og velg strå og skulpturelle trær til. Brede mellomrom mellom steinhellene vil gi et mer dramatisk uttrykk.

Spar tid på vedlikehold

Med økt bevissthet rundt bærekraft, seiler også stein opp som en ny favoritt i hagen.

Produktene fra Asak Miljøstein kan både gjenvinnes og gjenbrukes. I tillegg har betongstein lang levetid, ca. 60 år, og det er minimalt med vedlikehold. Spyling er ofte nok når det gjelder stein, men kantklipping og ugressluking slipper du nok ikke unna.

En annen fordel med Asak Miljøstein er at de er produsert i Norge, i motsetning til for eksempel naturstein som ofte kommer fra Kina og India. Produksjonen er fordelt på fem fabrikker over hele landet. Alle fabrikkene er ISO 14001 miljøsertifiserte.

Over ser du: Utebelysning er både praktisk og stemningsskapende. Du kan også få lampene innfelt i for eksempel mur og blomsterbed. Foto: Asak Miljøstein

Skap stemning med lys

Utebelysning kan du bruke opp til å pynte opp både uteområdet og fasaden på huset, og gjør at du kan nyte hagen uavhengig av om du er inne eller ute.

Det finnes mange forskjellige typer utendørsbelysning, inkludert vegglamper, stolpebelysning og spotter. Enklere hagebelysning som lysslynger og enkeltstående lamper kan brukes for å skape den stilen du ønsker ute.

Les også: Utebelysning hage - slik gjør du det.

Asak Miljøstein har både integrert og innfelt belysning som kan brukes i for eksempel mur og gangveier for å skape stemning og markere. Det gir et sammenhengende og stemningsfullt uterom.

Du kan også bruke utebelysningen til å markere et spesielt vakkert tre eller dine favorittblomster. Ellers får du overflatebelysning til for eksempel trapper, frittstående lamper, vegglamper og spotter. Sjekk også ut in-lite systemet.

I alle våre byggevarehus møter du på hyggelige eksperter som gjerne bidrar med gode tips og råd til ditt hageprosjekt.