XL-BYGG logoXL-BYGG logo
Hus med MøreRoyal-kledningHus med MøreRoyal-kledning
Hus med MøreRoyal-kledningHus med MøreRoyal-kledning

Når er det på tide å bytte kledning?

Når er det egentlig på tide å bytte kledning, hvilken kledning skal du bytte til og hva er det lurt å huske på? Her får du svar på spørsmålene du lurer på knyttet til ny kledning.

En kledning er det ytterste laget på huset ditt, og det som oftest utsettes for naturens krefter.

I utgangspunktet skal en kledning være godt rustet for nettopp dette, men det kan oppstå både råte, sprekker og fuktskader.

Kledningens mål er å skape et stabilt og behagelig innemiljø, men det krever at du sjekker ditt stående eller liggende panel på huset i ny og ne.

Les også: Slik velger du riktig kledning

Når må man bytte kledning?

XL-BYGG ansatt Jan-Eddy Narozny står på trelastlageret

Bilde: Jan-Eddy Narozny har svært god oversikt over alle trelastvarene hos XL-BYGG Ski. Foto: XL-BYGG

Det er ikke noe fasitsvar på når du skal bytte kledning, ettersom kledningens levetid påvirkes ulikt av forskjellige forhold. Hvis kledningen vedlikeholdes jevnlig, kan den holde i mange år.

Jan-Eddy Narozny hos XL-BYGG Ski nevner her noen grunner til å bytte kledning:

  • Dersom bordet begynner å råtne: Har du stående panel, er du mest utsatt for råte nederst på bordene eller i tilknytning til vinduer. Dette kan skje hvis treverket har blitt kuttet uten at kuttflatene ble overflatebehandlet etter montering.
  • Dersom du har utsatt husmalingen: Hvis kledningen ikke er overflatebehandlet på 15-20 år, vil du komme til et punkt der bordene er så tørre og sprukne at de ikke har noe funksjon.
  • Dersom du ønsker et nytt uttrykk: Det hender også at det byttes kledning på gamle hus fordi man ønsker et mer spennende eller moderne uttrykk på huset.
  • Dersom du skal etterisolere: Noe som også er veldig aktuelt om dagen, er etterisolering. I mange gamle hus er det ofte ikke mer enn 10 cm isolasjon i veggene, mot dagens standard på 25 cm. Da anbefales det å rive kledningen, etterfulgt av at ytterveggene lektes ut før det etterisoleres og legges på ny utvendig panel.

Les mer: Hvordan montere liggende kledning?

Les også: Hvordan montere stående kledning?