XL-BYGG logoXL-BYGG logo

Derfor bør du velge vedlikeholdsfri kledning

En kledning som er vedlikeholdsfri, eller kanskje mer presist vedlikeholdsvennlig, er et smart valg for deg som ikke vil bruke mye tid på utvendig vedlikehold av huset.

Utvendig kledning finnes i en lang rekke ulike materialer. Noen er behandlet på forskjellige måter for å tåle vær og vind, mens andre er vedlikeholdsvennlige fra naturens side.

– Kledning med minimalt vedlikehold har normalt vært i materialene malmfuru, termofuru, kebony, seder og accoya, men dette er produkter i en prisklasse som kanskje har vært uoppnåelig for mange, forteller butikkleder Monica Berge hos XL-BYGG Berge sag i Ølensvåg.

Bilde: Monica Berge hos XL-BYGG Berge Sag i Ølensvåg har god kunnskap om vedlikeholdsvennlig kledning, populært kalt vedlikeholdsfri kledning.

Hun fortsetter:

– Nå begynner de fleste kledningsleverandører å komme med alternativer i impregnerte, fargebehandlede furukledninger som krever lite vedlikehold og som er rimeligere enn de ovennevnte alternativene.

Les også: Dette er royalimpregnert kledning

Fortsatt selges det svært mye kledningsbord av gran som ikke er impregnert, men entreprenører bruker ofte ferdig overflatebehandlede materialer, kjent som fabrikkmalt kledning. På den måten sikrer du at treverket ikke blir stående ubeskyttet lenge før du har tid til å gjøre malejobben selv. Med trevirke som ikke er impregnert eller har impregnering fra naturens side, må man regne med mer vedlikeholdsarbeid.

– Gran har en overflate som egner seg mye bedre enn furu når treet skal beises eller males, mens furu brukes til impregnerte materialer, forklarer forskningsleder i bransjeforeningen Treteknisk, Per Otto Flæte.

Impregnert kledning

Bilde: Nord kledning fra Bergene Holm er en impregnert kledning laget for et nordisk klima. Foto: Bergene Holm

Impregnering av treverk brukt til for eksempel jernbanesviller og stolper har en lang historie, men kjemikaliene som ble brukt før var giftige saker.

I dag er det ikke lenger slik, og det er ingen grunn til å styre unna dagens trykkimpregnerte trekledning, som gir god beskyttelse mot sopp, råte og insektangrep. Det anbefales å beise eller male kledningen av estetiske hensyn, fordi treverket vil gråne og bli tørt og flisete uten overflatebehandling.

Royalimpregnert kledning

Bilde: Her ser vi royalimpregnert kledning i serien Concise fra Talgø. Foto: Ragnar Hartvig/Talgø MøreRoyal

Royalimpregnert furu av furu blir først impregnert for å beskytte mot råte, sopp og insekter. Deretter kokes olje inn i treet, sammen med fargepigmenter. Oljen trenger to-tre millimeter inn i treverket, og alle sider av materialet blir forseglet. Dette gjør treverket svært motstandsdyktig, og det finnes i flere farger.

– Skal du ha en svært vedlikeholdsvennlig og formstabil kledning til en grei pris, kan jeg absolutt anbefale royalimpregnert. Vi gir en råtegaranti over bakken på 50 år, sier Lars Lillegård i Talgø.

Talgø produserer MøreRoyal, det mest kjente royalbehandlede treverket. Produktet har vært på markedet i 40 år, og har opplevd stor vekst de senere årene.

Det har tidligere blitt stilt spørsmål ved brannsikkerheten til royalkledning opp mot preakseptert ytelse i veiledningen til TEK17. Det siste året har imidlertid flere forskningsrapporter underbygget produsentenes påstand om at royalimpregnert trekledning er like trygt som beiset eller malt trekledning.

På bakgrunn av dette har kommunal- og distriktsministeren bedt Direktoratet for byggkvalitet om å vurdere brannkravene til ytterkledning til vegg i byggteknisk forskrift, og svare på om disse bør endres. Du kan lese mer om dette her.

Naturlig vedlikeholdsfritt

Malmfuru

Bilde: Hytte med kledningen Malm100 i malmfuru fra Moelven. Foto: Moelven

Malmfuru er et velprøvd materiale i Norge. Det har lenge vært kjent at kjerneved, den innerste delen av trestammen, er impregnert fra naturens side. Vikingene brukte det i skipene sine, og det ble brukt i konstruksjonen til stavkirkene våre. Det er den høye andelen harpiks som gir en naturlig impregnering.

Hos Moelven går malmfuru under navnet Malm100. Ubehandlet får den etter hvert en vakker patina – mot sør og vest vil den bli gyllenbrun, mot nord og øst gråere. For å gjøre fargen jevnere, kan den overflatebehandles med jernvitrol.

Sibirsk lerk

Sibirsk lerk har vært kjent som bygningsmateriale i Europa i århundre, også til en viss grad her hjemme, før det ble glemt. Nå har det dukket opp igjen, for egenskapene kan sammenliknes med norsk malmfuru. Den har høy andel kjerneved på grunn av lang voksetid, og inneholder mye harpiks.

Sedertre

Bilde: Moelvens sedertre-kledning lages av Western Red Cedar. Foto: Moelven

Sedertre kommer fra Nordvest-­Amerika og Canada, vokser langsomt og har lang levetid. Det er uten harpiks, men den store andelen kjerneved gir det en naturlig beskyttelse mot råte og sopp.

Flere vedlikeholdsvennlige kledninger

Kebony

Kebony er laget av furu, og produsenten har utviklet en miljøteknologi som gir et alternativ til truede tropiske tresorter og tradisjonelt impregnert tre. I prosessen brukes det en væske utvunnet av planteavfall fra landbruk. Med trykk, vakuum og varmebehandling bindes væsken til treets cellestruktur for å skape vedlikeholdsvennlige materialer.

Accoya

Bilde: Enebolig med utvendig kledning i accoya. Foto: Fritzøe Engros

Accoya er et annet av de noe mer ukjente, men både miljøvennlige og vedlikeholdsvennlige materialene.

Accoya lages av Radiata-furu som gjennomgår acetylering. Det er en behandling som omfatter trykk, varme og eddiksyreanhydrid. Prosessen utløser en kjemisk reaksjon i cellestrukturen, som bidrar til at trefibrene mister sin naturlige evne til å oppta og holde på fuktighet. Resultatet blir et stabilt og holdbart trevirke.

Termotre

Bilde: Hytte med kledning i termofuru fra Fritzøe Engros. Foto: Fritzøe Engros.

Varmebehandling er også en måte å skape vedlikeholdsvennlige materialer på. Kledning