XL-BYGG logoXL-BYGG logo
stort hus med stående kledning i thermofurustort hus med stående kledning i thermofuru
stort hus med stående kledning i thermofurustort hus med stående kledning i thermofuru

Slik monterer du stående kledning

Skal du montere stående kledning? XL-BYGG viser deg hvordan du monterer tømmermannskledning og stående lektekledning.

Utvendig kledning kan monteres to veier: Stående og liggende. Innenfor disse retningene finnes det flere ulike profiler og måter å montere kledningen på.

Les også: Stor guide til valg av riktig kledning

Når du skal montere stående kledning, trenger du horisontale spikerslag for feste.

Det er viktig å bruke tilstrekkelig tykke lekter både med tanke på innfesting og lufting. På kledning med over- og underligger (som tømmermannskledning), må du unngå å spikre gjennom underliggeren. Dette kan føre til sprekker i kledningen.

Les også: Slik monterer du liggende kledning

illustrasjon av hvordan montere tømmermannskledning

Bilde: Det er viktig å følge de generelle tipsene, både når det gjelder omlegg og plassering av spiker. Her ser du et eksempel på montering av tømmermannskledning.

Vår anbefaling er å alltid montere kledningen i henhold til FDV-dokumentasjonen (forvaltning, drift og vedlikehold) som følger med. Godt vedlikehold og riktig montering vil gi kledningen lang levetid på veggen og et fint uttrykk.

Får du skade på veggen, kan du som regel skifte ut kun de bordene som er skadet.

Les også: Må du bytte kledning? Dette er tegnene du må se etter

Uansett hva slags kledning du går for, er det viktig å huske på at levetiden er avhengig av en rekke forhold. Dette har gjerne mer med utførelse og omgivelsene å gjøre, enn trevirket i seg selv.

Det er derfor svært viktig å montere kledningen på riktig måte og sørge for korrekt overflatebehandling. Dette kalles ofte for konstruktiv værbeskyttelse.

Husk dryppkant

– Hvis du skal sette opp stående panel, skal det alltid være en 15 graders dryppkant i bunnen. Denne skråskjæringen forhindrer at vannet samler seg og blir sugd opp i bordet, forteller Jan-Eddy Narozny hos XL-BYGG Ski.

Han anslår at du kan forlenge kledningenss levetid med opptil 15 år ved å lage en slik dryppkant.

– Det anbefales å montere opp bordene litt for lange, og så skru en vatret lekt opp i riktig høyde. Deretter tar du en sirkelsag og stiller på 15 grader, drar den opp under lekten og skjærer skråningen hele veien, tipser Narozny om.

Du bør smøre inn kuttflater med Visir grunning med en gang, for å lukke treverket.

Skjøte stående kledning?

Unngå lengdeskjøting av kledningsbord dersom det er mulig, da dette øker risikoen for lokale råteskader og avflassing av maling nær skjøtene.

Dersom du likevel må skjøte, bør skjøtene plasseres så høyt opp på veggen som mulig og ligge på et spikerslag. Også her må skjøtene kappes i en fallende vinkel på 15 grader, før skjøtene forsegles grundig med maling/beis. Stikkspikre hvert av bordene nær skjøten.

Les også: Derfor bør du velge vedlikeholdsfri kledning

Inndeling under- og overliggere

illustrasjon av hvordan montere lektekledning

Bilde: Du må feste slik at kledningen kan bevege seg mest mulig fritt. En spiker eller skrue må aldri gå gjennom to overlappende bord. Bruk bare én spiker eller skrue på underligger ved hvert spikerslag, og to for hver overligger.

På stående kledning lønner det seg å regne ut på forhånd hvor du havner opp med tanke på hjørner, vinduer og dører, så ikke det siste bordet blir mye smalere enn de andre. Målet ditt er å få tilnærmet lik avstand mellom overliggerne.

Husk også at omlegget til nabobordene må være så stort at vanlig krymping, kuving og unøyaktigheter under montering ikke skaper problemer.

Avstanden mellom bordene bør være lik overleggerens bredde, minus et beregnet overlapp på 2 x 2–2,5 cm. Pass på at både under- og overliggere er i lodd.

Hos XL-BYGG får du gode tips og kyndig veiledning fra våre hyggelige eksperter. Vi følger deg gjerne gjennom hele prosjektet ditt, fra start til slutt – og etterpå. Uansett hva du skal bygge – Det får vi til!

Tre gode tips til montering av kledning

  • Spiker- og skruelengde vil avhenge av type og dimensjon. Velg festemidler fra en anerkjent leverandør, og forsikre deg om at du velger riktig kvalitet med tanke på bruksområdet og materialet du skal feste det i.
  • ALLE kappflater, endeved og spikerhull må overflatebehandles – også om du har valgt fabrikkbehandlet kledning.
  • Det er viktig å følge produsentens anbefalinger om lektedimensjoner, lufting og avstander mellom spikerslag.

Montere musebånd

Med et musebånd stenger du for mus på innsiden av kledningen, samtidig som kledningen får mest mulig lufting. Musebåndet festes på bunnsvillen med pappspiker.

Montere vannbrett

Du må montere vannbrett over og under vinduer og dører før du monterer kledningen. Vannbrettene monteres sammen med beslag, og har som hensikt å sørge for at eventuell fukt som kommer på baksiden av kledningen eller vindtettingen renner ut igjen.

XL-BYGG hjelper deg

Dersom du skal montere kledning selv for første gang, er det ikke alltid så enkelt å forstå alle begreper eller ulike steg for steg-guider. Snakk gjerne med oss i ditt lokale byggevarehus, så hjelper vi deg med det du måtte lure på!

Ser du at oppgaven blir litt mer omfattende enn du hadde sett for deg? Husk at du også kan be om et gratis tilbud for å få jobben Klappet & Klart.

XL-BYGG følger deg gjerne gjennom hele prosjektet ditt, fra start til slutt – og etterpå.