Varehusoversikt

Din handlevogn

Ditt varehus

Handlevognen er tom

Tilbake til forsiden
XL-BYGG logo

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne XL-BYGG butikk

Valg av kledning

Når du skal velge ny kledning, er det viktig at du gjør det ut fra dine behov. Du skal tross alt leve godt med valget ditt i mange år, både når det gjelder vedlikehold og utseende.

Det er viktig å tenke på hvilken stil du ønsker på huset ditt. Da er det godt å vite at kledning leveres i et bredt spekter av klassiske og moderne profiler, i flere ulike dimensjoner tilpasset ulike stilarter og arkitektur.

Les også: Når bør du bytte kledning? Her får du svaret

Stående kledning på moderne hus med store glassvinduer

Bilde: Stående kledning gjør at huset virket høyere og smalere, mens liggende kledning vil gjøre at huset virker bredere og lavere. Foto: Fritzøe Engros

Utvendig kledning i tre

Kledning av tre er et svært utbredt fasademateriale på norske hus. Selv om det stadig introduseres nye byggematerialer på markedet, er det ingenting som tyder på at trepanel kommer til å gå av moten. Trekledning gir stor valgfrihet med tanke på forskjellige profiler, treslag og overflatebehandling, samt at det er forholdsvis enkelt å montere og vedlikeholde. I tillegg kan trekledning være et bærekraftig, fornybart og kortreist materiale, som ofte kommer fra sertifiserte skoger.

Les også: Trendfarger: Slik får du det fargerikt utendørs

Fem tips om kledning

 • Stående kledning gir et høyreist og smalt uttrykk, mens liggende kledning gir et lavere og mer kompakt uttrykk.
 • Fabrikkmalt kledning sparer deg for tid – ofte også kostnader (ubehandlet kledning må males av deg selv eller profesjonelle håndverkere etter montering).
 • Vedlikeholdsvennlig kledning sparer deg for vedlikeholdsarbeid over tid, og gir en helt spesiell glød i fasaden.
 • Følg leverandørenes monteringsanvisninger nøye for et godt sluttresultat.
 • Bruk trykkimpregnert kledning på værutsatte steder.
Stående kledning på husfasade

Bilde: Om du skal velge stående eller liggende kledning til huset er gjerne en smakssak. Her ser du 611 Rektangulær Premium malt med Jotun 7053 Lærdal. Foto: G3 Gausdal Treindustrier/RicardoFoto.no

Stående eller liggende kledning?

Om huset ditt skal ha stående eller liggende, smal eller bred, slett eller profilert kledning er i bunn og grunn en smakssak og praktisk vurdering. Kanskje vil du også kombinere flere typer kledning, eller ulike typer materialer? Det meste er mulig med dagens utvalg av kledning fra våre leverandører. Likevel er det noen typer kledning som er mer populære enn andre.

Stående kledning er kledning hvor bordene er loddrette, mens liggende kledning ligger vannrett. Stående kledning gjør at huset virker høyere og smalere, mens liggende kledning gjør at huset ser bredere og lavere ut. Hørt navnet vestlandskledning før? På Vestlandet har liggende kledning fått navnet vestlandskledning, og fordelen med liggende kledning er at man lett kan skifte ut de nederste bordene ved behov. Kjekt med tanke på steder som er utsatt for store nedbørsmengder.

Les også: Kledning til hytte: Dette bør du velge

Tømmermannspanel er en type stående kledning hvor bordkledningen er montert med bred overligger og en smalere underligger. Sveitserkledning er en type kledning med tydelig profilert overflate. Den gir et staselig og herskapelig uttrykk, og brukes ofte til hus med mye detaljering og utsmykking. Som navnet tilsier, brukes den ofte på såkalte sveitservillaer.

I dag ser vi at det går mye av de moderne, dobbelfalsede profilene. Dobbelfals Tett, Dobbelfals med spor eller Dobbelfals Rett, er eksempler på profiler som passer en moderne byggestil.

Les også: Dobbelfals kledning: Dette er alle valgmulighetene du har

Dobbelfalset kledning med spor på vegg

Bilde: Her ser du dobbelfalset ny type med spor. Foto: G3 Gausdal Treindustrier/RicardoFoto.no

Dobbelfals eller enkelfals

Fals er kort forklart fresingen mellom to bord på en kledning, og sikrer en tett overgang når kledningsbordene legges inntil hverandre.

 • Enkelfals: Med enkelfals ligger kledningsbordene over hverandre med overlapp på skrå.
 • Dobbelfals: Har en flat overside som skilles av med et tynt spor. Også dobbelfals ligger med overlapp.
 • Dobbelfals med staff: har i tillegg til spor mellom hvert bord, en avrundet kant.

Malt eller beiset kledning?

Om du skal male eller beise kledningen er avhengig av hva du foretrekker. Visuelt sett er det en forskjell. Malingen dekker treverket, mens beis vil la trestrukturen skinne gjennom. For mens maling legger seg som en beskyttende film på treverket, trenger beisen inn i treverket.

Les også: Beis eller maling – hva er best?

fire kledningsplater i ulike farger

Bilde: Malt kledning fås i den fargen du ønsker. Illustrasjon: Bergene Holm AS

Smart med fabrikkmalt

Kledning handler også om farge. Se i brosjyrer, søk opp inspirasjon, sjekk ut referanseprosjekter i sosiale medier, oppsøk din lokale XL-BYGG, lytt til råd eller be om vareprøver, så blir det straks enklere å ta en beslutning.

Uansett hva du velger, anbefaler vi at du går for en type kledning som er fabrikkmalt. Fabrikkmalt kledning er behandlet med grunning og deretter et mellomstrøk, som gjør at treverket er beskyttet mot vær og vind. Kledningen behandles industrielt, det vil si at treverket grunnes med ensartede strøk innendørs under optimale forhold, uten påvirkning fra sol, regn eller vind. En annen fordel med fabrikkmalt kledning er at den kan monteres uavhengig av vær og årstid. På grunn av mellomstrøket trenger du heller ikke å male kledningen med en gang, du kan vente inntil to år med toppstrøk. Det du derimot må gjøre, er å overflatebehandle spikerslag og endeved, altså der bordene er kappet, etter montering.

Ubehandlet utvendig kledning

På ubehandlet treverk bør overflaten behandles innen to uker etter at kledningen er montert. Med ubehandlet treverk er alle porer åpne, slik at forurensning lett slipper til.

lysebrun kledning med et lite vindu mitt i bilde

Bilde: Varmebehandlet kledning trenger ingen behandling etter montering. Foto: Moelven

Varmebehandlet kledning

En kledning i varmebehandlet tre, også kalt termotre, trenger ikke vedlikehold, kun vasking og spyling. Fasader i varmebehandlet tre er meget råtebestandig, formstabilt og har lang levetid. Overflater eksponert for vær og vind får en sølvgrå patina.

Trykkimpregnert kledning

Bor du i et område som er veldig vær- og fuktighetsutsatt, anbefaler vi å bruke trykkimpregnert kledning. Impregnert kledning kan som regel bestilles ferdig tørket og grunnet, slik at du ikke trenger å vente på at impregneringsvæsken skal tørke ut før du kan male.

Royalimpregnert kledning

Royalimpregnert kledning på husfasade

Bilde: MøreRoyal fra Talgø er dobbeltbehandlede materialer, der impregnering og olje presses inn i treverket for å oppnå maksimal beskyttelse. Foto: Talgø MøreRoyal/Nathan Lediard

Royalimpregnert kledning er vedlikeholdsvennlig og leveres med og uten farge. Den trenger ikke annet stell enn spyling med hageslangen. Royalimpregnering er tradisjonell råtebeskyttelse gjennom kobberimpregnering og deretter trykkoking i linolje. Behandlingen gir et formstabilt virke som er mindre utsatt for sprekkdannelser enn tradisjonelt trykkimpregnert treverk.

Vedlikeholdsvennlig kledning

Vil du slippe å male eller beise resten av livet, bør du velge en vedlikeholdsvennlig kledning. Eksempler er NORD fra Bergene Holm eller Malm 100 fra Moelven:

 • NORD behandles på en måte som gir en diffusjonsåpen overflate der fukt trekkes raskt inn og ut. Gjøres jobben riktig ved oppsetting, vil ikke NORD grankledning kreve videre etterbehandling. Du får et tøft værgrått uttrykk på fasaden og kan selvfølgelig kombinere NORD med felter av kledning i andre farger og behandlinger.
 • Malm 100 er 100 % kjerneved – treverk hentet fra den innerste delen av trestokken som er mettet med harpiks. Det gir en naturlig beskyttelse mot råte og gjør at treverket ikke trenger noe form for overflatebehandling etter montering. I løpet av noen år får kledningen en sølvgrå overflate, men et slikt uttrykk kan du også oppnå umiddelbart ved å behandle den med jernvitrol.

Les også: Derfor bør du velge vedlikeholdsfri eller vedlikeholdsvennlig kledning

Malmfuru kledning på moderne hus

Bilde: Malmfuru fra Hasås kan behandles med Jernvitrol, eller monteres ubehandlet. Foto: Hasås

Kjapt resultat med jernvitrol

Jernvitrol er en behandling som gjør treverket sølvgrått med en gang, en kjemisk beising. Behandlingen gir et varig resultat.

Hvit sveitservilla med stående kledning

Bilde: Hva slags kledning du bør velge, avhenger gjerne av stilen til huset. Foto: Bergene Holm AS

Klassiske og tradisjonelle husfasader

På mer klassiske og tradisjonelle norske hus ser vi gjerne kledning med litt mer profiler og utsmykninger, men det er ikke alltid så lett å vite akkurat hva som passer. Da skal du for eksempel vite at Hasås har to kolleksjoner som er rettet inn mot denne typen hus:

 • Klassisk Eleganse passer deg som vil ha vakre detaljer i en herskapelig, klassisk og elegant stil. Sveitservillaer, bygg i rokokkostilen og andre herskapelig bygninger er eksempler på Klassisk Eleganse. Stilen er elegant, lun, vakker – og ekstravagant.
 • Norske Tradisjoner velger du dersom du har et typisk et sørlandshus, 70- og 80-tallshus, 2- og 4-mannsboliger, rekkehus eller typiske nøkkelferdige byggefelt-hus.

Les også: Seks ting å tenke på når du velger ytterdør til det nye huset

Noe annet som har blitt populært, er bruk av lekter. Der dette tidligere var ensbetydende med konstruksjonsvirke, har de nå fått fornyet oppmerksomhet og utvidet bruksområde. Lekter brukes nå både som fasademateriale på hele bygg, og som designelement for å bryte en ellers monoton og ensartet flate. Hva med å legge inn lekter på partier som bryter over to etasjer, under overbygg eller inntrukne inngangspartier?

Fasadeskruer i esker med drill

Bilde: Når du skal montere er det viktig å bruke riktige fasadeskruer. Disse kan du også få tilpasset fargen til kledningen, slik at de blir tilnærmet "usynlige" i fasaden. Foto: ESSVE

Montere kledning riktig

Bilde: Det er viktig å montere kledningen riktig, men også sørge for å følge anbefalt byggveiledning hele veien gjennom veggen. Her ser vi et eksempel på dobbelfalset kledning. Illustrasjon: Moelven

Uansett hva slags kledning du går for, er det viktig å huske på at levetiden er avhengig av en rekke forhold. Dette har gjerne mer med utførelse og omgivelsene å gjøre, enn trevirket i seg selv. Det er derfor svært viktig å montere kledningen på riktig måte og sørge for korrekt overflatebehandling. Dette kalles ofte for konstruktiv værbeskyttelse.

Det er særlig viktig å unngå såkalte vannfeller, som gjerne oppstår rundt vinduer, dører og i overganger mellom bygningsdeler. Det er dessuten viktig å sørge for gode takutstikk som beskytter veggene, noe som ofte ikke er tilfelle på moderne hus bygget i funkisstil.

Les også: Derfor velger mange vedlikeholdsfrie vinduer

Bruk fasadeskruer

Fasadeskruer får du gjerne tilpasset fargen til kledningen. Da går skruen nesten i ett med fasaden og huset får et helhetlig uttrykk på fasaden.

Bruk syrefaste skruer til fabrikkmalt og royalimpregnert kledning. Syrefaste skruer tåler norsk klima ekstra godt, og avsetter ikke rust når skruen utsettes for fuktighet. Bygger du ved sjøen eller på fjellet er også syrefaste skruer det du skal gå for.

Bygge selv? Det får vi til!

Skal du bygge selv eller pusse opp? XL-BYGG er en ekte byggevarehandel med fagfolk som hjelper både privatkunder og profesjonelle entreprenører. Våre hyggelige eksperter følger deg gjennom ditt byggeprosjekt fra start til slutt – smått eller stort.

Foretrekker du å få alt Klappet & Klart uten egeninnsats, kan vi hjelpe deg med det. Vi kan plukke varene ferdig for deg med Klikk & Hent i vår nettbutikk, mange av våre butikker har også tilhenger til utlån for deg som trenger det.  Med XL-BYGG Byggekonto kan du få full kontroll på kostnadene ved hjelp av én felles, månedlig faktura.

Bli gjerne medlem i XL-BYGG Klubben for ikke å gå glipp av eksklusive medlemstilbud på byggevarer året rundt.

XL-BYGG – det får vi til!