XL-BYGG logoXL-BYGG logo

Stadig flere foretrekker veggplater med enkel montering

Skal du montere innvendig vegg eller tak? Proffenes favoritter strekker seg fra rimeligere gipsalternativer til arkitekttegnede veggplater.

Om du skal sette opp vegger eller legge nytt tak inne, er det mange ulike produkter å velge mellom. For proffselger Torbjørn Halstvedt hos XL-BYGG i Tønsberg går det mange salg til nybygg og boligprosjekter i Vestfold, og pågangen for det nye varehuset har vært god siden oppstarten i sommer. Han har derfor rukket å få god oversikt over hvilke vegg- og takprodukter som foretrekkes av deres proffkunder.

Fra gips til eikeplater

Mange byggherrer foretrekker gips, som er godt underlag å male på. Fra Saint-Gobain Byggevarer AS trekker Halstvedt fram Habito gipsplater, som er sterkere og mer robuste enn tradisjonelle gipsplater. Dermed blir det enklere i ettertid å henge opp hyller, bilder og annet som skal på veggen for sluttkunde.

Se fordelene med Habito gipsplater:

– I nybygg er det stort sett gips det går i, men det finnes også mer eksklusive alternativer, sier Halstvedt.

Han trekker spesielt frem arkitekttegnede veggplater i kryssfiner eller eik fra Formica Group, en av de nyeste kolleksjonene i sortimentet til Fritzøe Engros. Kolleksjonen består av 34 nye tresorter og 15 nye farger.

Les også: – I nybygg er det stort sett gips det går i, men det finnes også mer eksklusive alternativer, sier Halstvedt.

Han trekker spesielt frem arkitekttegnede veggplater i kryssfiner eller eik fra Formica Group, en av de nyeste kolleksjonene i sortimentet til Fritzøe Engros. Kolleksjonen består av 34 nye tresorter og 15 nye farger.

Les også: Dette er baderomstrendene som gjelder nå

– Disse er rettet mot litt mer spesielle arkitektoniske løsninger, sier han.

Klikk på plass

For innvendig tak er det blitt enklere med montering med Premium Ceiling fra Forestia, som ble lansert i 2021. Dette er takplater som enkelt klikkes på plass. De trenger heller ikke sparkles, alt du trenger å gjøre er å montere og male dem.

Enkelt blir det også med veggplater fra Fibo AS, når vi beveger oss inn på badet.

Se video om veggplatene her:

– Dette er gjerne rimeligere løsninger, som vi ofte ser i prosjektboliger. Disse veggplatene egner seg imidlertid også godt til vaskerom, tipser Halstvedt om.

For både nybygg og restaurering er veggplater fra Arbor noe som Halstvedt opplever at flere ønsker å bruke. Med disse veggplatene kan du slippe unna alt av grunning, sparkling, sliping og maling. Arbor veggplater har klikkskjøt som nærmest er usynlig. Bare pass på å fjerne eventuelt limsøl med en lett fuktig klut.

Bilde: SOFT Spilepanel fra Protre med spiler av finert eik. Foto: Protre

Furu og gran på hytta

Hvis vi skal snakke om aktuelle interiørtrender, nevnes blant annet Combiwood Barkevik og Protre. De produserer både spiler og listverk.

Les også: Slik får du det stilig med spiler

– Vi merker fortsatt en økt etterspørsel etter spilevegger, forteller Halstvedt.

Med ferdige spilepaneler får du en spilevegg montert raskt og effektivt. Du slipper å montere én og én spile, og trenger heller ikke tenke på duk eller maling bak.

– Er heltrepanel fortsatt like populært som det har vært de siste årene?

– Både ja og nei. Vi leverer fortsatt mye som går til hyttemarkedet. Da er det gjerne furu og granpanel, men vi ser en økende trend mot ferdigmalt panel. Samtidig ser vi at det blir stadig mer populært med veggplater der monteringen går raskere, sier Halstvedt.

Bilde: Nordsjö Ambience Superfinish helmatt er utviklet for blant annet maling av panelvegger. Kjøkkenet er malt i fargen Blue Skies T0.10.70 og J5.03.71

Male tak eller ubehandlet panel?

Brukes det ubehandlet panel, kan vi anbefale Nordsjö Ambiance Superfinish helmatt. Det er en unik kvalitetsmaling med god utflyt, som gjør overflaten motstandsdyktig mot riper og slitasje. Malingen er utviklet for innvendig maling av panelvegger, dører, vindus- og dørkarmer samt tak- og gulvlister.

Les også: Sesongens fargetrender inne

For maling av tak anbefales Nordsjö Ambiance Sky. Dette er en helmatt hvit takmaling som egner seg godt innendørs for gips, men også på glassfibervev, puss og betong.