XL-BYGG logoXL-BYGG logo
Stue med gipsplater som er malt beige og moderne skandinaviske møbler.Stue med gipsplater som er malt beige og moderne skandinaviske møbler.
Stue med gipsplater som er malt beige og moderne skandinaviske møbler.Stue med gipsplater som er malt beige og moderne skandinaviske møbler.

Slik velger du riktig gipsplate til ditt prosjekt

Gipsplater gir godt underlag for slette og fine overflater for både tapet og maling, men velg riktig plate til ditt formål.

Når du skal gi råd til kundene dine i valg av gipsplater til et byggeprosjekt, er det viktig å minne kunden på de ulike egenskapene til gipsplater for å unngå at de kun går etter pris.

Fordeler med gipsplater

  • Gipsplater er et stabilt materiale som ikke sveller eller krymper, og som leveres i flere kvaliteter og formater.
  • Kan brukes på alle typer vegger og tak.
  • Er enkle å tilpasse.
  • Platene er brannhemmende, noe som også gjør det til en investering i boligens sikkerhet.
  • Gipsplater isolerer mot støy.
  • Gipsplater er 100 prosent resirkulerbare og kan resirkuleres om og om igjen.
  • Det er regnet for å være et rimelig alternativ sammenlignet med andre bygningsplater.

Hos XL-BYGG får du gode tips og kyndig veiledning fra våre hyggelige eksperter. Vi følger deg gjerne gjennom hele prosjektet ditt, fra start til slutt – og etterpå. Uansett hva du skal bygge – Det får vi til!

Det viktigste å tenke på er hva gipsplaten skal utsettes for. Skal den brukes i våtrom, bør man velge en gipsplate med lavt fuktopptak. Skal den tåle litt ekstra skal du velge hardere gipsplater.

Viktig å tenke brannsikkerhet

Når du bygger nytt eller pusser opp er det viktig å tenke brannsikkerhet. Gips er et ubrennbart materiale og gipsplater er derfor et godt valg på innvendig vegger.

Gipsplater består av gips med krystallvann, papp og luftporer. Krystallvannet omdannes til H2O når det varmes opp, og bidrar derfor til at gipsplatene kjøles ned og hemmer brann.

Gyproc PROTECT F Klima Branngipsplate har meget gode brannbeskyttende egenskaper. Siniat Branngips fra BMC AS er et annet eksempel på en gipsplate som egner seg der kravene til brannmotstand er høye.

Gyproc® Klima

Med strengere klima- og miljøkrav er det viktigere enn noen gang å tenke bærekraftig.

Klima-serien fra Gyproc er CO2-fritt produsert på fabrikken deres i Fredrikstad, hvor hele produksjonen går på elektrisk kraft. Platene har derfor rundt 70 prosent lavere CO2-avtrykk enn gipsplater som er fremstilt på tradisjonelt vis, ved bruk av gass.

I Klima-serien finner du platene: Gyproc Normal Klima, Gyproc Normal Foring Klima, Gyproc ROBUST Klima, Gyproc PROTECT F Klima, Gyproc ErgoLite Klima, Gyproc Vindtett Klima, Glasroc X Klima, Gyproc Plank Klima, Gyproc Byggplate Klima.

Velg lyddempende gipsplate

Hvilken gipsplate det lønner seg å velge, avhenger også av hvor den skal monteres. Skal det settes opp en vegg med ekstra lydisolasjon, for eksempel mellom stue og soverom, bør du velge en gipsplate med lyddempende egenskaper som kan forsterke effekten fra den øvrige konstruksjonen.

Gipsplater egner seg nemlig spesielt som lydskillende bygningsdeler på grunn av forholdet mellom vekt og stivhet. Det gjør at gipsplater effektivt kan absorbere lydenergi og gir en bedre romopplevelse.

Skrufast gipsplate

Gyproc Habito er en gipsplate med ekstra god lydisolering, samtidig som det er en skrufast gipsplate som kan brukes der du skal henge tyngre gjenstander, uten behov for gipsplugger. Du kan i mange tilfeller bruke Gyproc Habito i stedet for OSB og kryssfinér.

LaDura Premium fra BMC AS er også en sterk gipsplate som er perfekt når du har behov for ekstra styrke for skru- og slagfasthet i veggen.

Lys stue med grønn sofa, gul lenestol og LaDura Premium gipsplater på veggene.

Bilde: LaDura premium gipsplater gir slette vegger som er skru- og slagfaste. Foto: BMC AS

Den har en kjerne i klasse H1 som har et maks fuktopptak på 5 prosent, dette gjør at gipsplaten egner seg godt i rom som vaskerom, toalett eller utendørs under gesimser.

LaDura Premium er et eksempel på en gipsplate som er miljødeklarert (EPD), og derfor egner seg til BREEAM-bygg. Den er også listet i databasen med byggevareprodukter som kan benyttes i svanemerkede bygg. BMC AS jobber kontinuerlig for å øke graden av gjenbruk og redusere klimagassutslipp.

Du tilpasser både LaDura Premium og Gyproc Habito på samme måte som standard gipsplater, ved bruk av kniv. Du kan montere dem med skruer eller ved bruk av kramper, og platene etterbehandles som andre innvendige gipsplater med sparkling og maling.

Tips! Dersom du ikke skal ha skrufaste gipsplater på for eksempel kjøkkenet, er det vanlig å ha kryssfinér under gipsen for å få godt feste i bakkant.

Ekte byggevarehandel – for ekte fagfolk

Som PROFF hos XL-BYGG, er du vår prioriterte kunde. Du får tilgang til PROFFNETT, som skal være markedets beste digitale verktøy for proffen.

Dette er en døgnåpen netthandel og prosjektverktøy som gir deg full tilgang til dine avtalepriser og aktive prosjekter uansett hvor du befinner deg. Spør etter tilgang i ditt lokale XL-BYGG varehus, eller register deg her.

Eksisterende PROFF-kunder kan logge inn her.

Vi bistår også våre PROFF-kunder med tekniske tjenester, kurs- og kompetanseheving, verktøy og festemidler og produkter til byggeplassen.

Som PROFF hos oss får du en samarbeidspartner som er konkurransedyktige på pris, og helt rå på oppfølging.

Hver måned sendes også nyhetsbrevet Proffen ut med eksklusive PROFF-rabatter, nyheter og tips fra våre fagfolk og leverandører, meld deg på her. Vi i XL-BYGG lover ikke mer enn vi kan holde – og vi holder det vi lover.

Det får vi til!