XL-BYGG logoXL-BYGG logo
Håndverkere på byggeplass med arbeidslampe LED.Håndverkere på byggeplass med arbeidslampe LED.
Håndverkere på byggeplass med arbeidslampe LED.Håndverkere på byggeplass med arbeidslampe LED.

Arbeidslampe-guiden: Hvor mange lumen trenger jeg egentlig?

Godt arbeidslys er viktig for en trygg og effektiv arbeidsdag, uansett om du jobber ute på en byggeplass eller i trange rom.

– Godt arbeidslys handler om å optimere lysforholdet, tilpasset til bruksområdet, forteller Margrethe Ekbråten, nordisk markedssjef i Luna Group.

Belysning på arbeidsplassen påvirker både prestasjon og helse. Derfor er arbeidslamper som gir godt og riktig arbeidslys, helt avgjørende. Belysning ivaretar både arbeidsmiljøet, helse og sikkerhet.

Les også: Unngå fall- og arbeidsulykker med kunnskap og kursing

En god arbeidslampe er vesentlig om du skal jobbe inne, ute, i råbygg, i grøfter eller med presisjonsarbeid på liten plass. For å få best mulig lysforhold må arbeidslampene kunne tilpasses.

Lyslist med LED arbeidslys på byggeplass.

Bilde: Mareld Sunlit LED-lyslister lyser godt og gjør byggeplassen tryggere. Foto: Mareld

Hva bør du tenke på når du velger arbeidslampe?

Å velge riktig arbeidslampe handler om å finne den perfekte balansen mellom funksjonalitet, lysstyrke og tilpasningsmuligheter med tanke på dine spesifikke behov og arbeidsoppgaver.

– For å finne en arbeidslysløsning som er optimal, bør du først tenke igjennom hvor du skal jobbe, inne eller ute, og størrelsen på området som skal lyses opp. Større områder krever kraftigere belysning enn mindre områder, forteller Ekbråten.

Hvilke arbeidsoppgaver du skal gjøre, er punkt nummer to.

– Krever arbeidet at du beveger deg på et større område slik at du må ha mer generell belysning, eller krever arbeidet mer nøyaktighets- og retningsbestemt arbeid? Det gjør at arbeidslyset bør være rettet og ofte ikke så kraftig.

Se etter disse egenskapene:

  • Tilstrekkelig lysstyrke for å gi godt lys. En arbeidslampe bør ha minst 3000 lumen.
  • Mulighet for å justere lysstyrken slik at du kan tilpasse lyset etter oppgave og arbeidsområde. Ved å justere lysstyrke kan du balansere godt lys og øyebelastning.
  • Sjekk at arbeidslampen har en bred og jevn stråle dersom du er på jakt etter generell belysning eller er på jakt etter en arbeidslampe som skal kunne lyse opp et stort område.
  • Fargetemperatur er en god funksjon å kunne justere hvis du jobber med oppgaver og miljøer som krever det.
  • Tenk på holdbarhet og velg en arbeidslampe laget av robuste materialer som tåler røff bruk og røffe omgivelser.
  • Arbeidslamper skal også være trygge å bruke, derfor er det viktig at de har de nødvendige sikkerhetsfunksjonene.

Hva er lumen?

Lumen beskriver hvor mye lys som kommer fra en lyskilde i alle retninger. Det er et godt mål på hvor mye lys du får ut av en lyspære.

– Valg av lysstyrke velges basert på hvor stort areal du skal lyse opp og oppgaven som skal gjøres. Generelt sett, større arealer krever kraftigere arbeidslamper som har høyt lumentall. I forhold til oppgaver, er regelen at jo mer presist arbeid du gjør, desto lavere lumen er nødvendig, forteller Ekbråten.

Tips! Hvis du er på jakt etter arbeidslys for utendørsarbeid, bør du tenke på at et utendørsmiljø krever mer lys. Arbeidslampene bør da ha minst IP54 og 6000 lumen.

Fargetemperatur og fargegjengivelse

Fargetemperatur angir en lyskildes farge på lyset, fra et varmt, mykt og litt gult lys til skarpt, kjølig og litt hvitt eller blålig lys. En ideell fargetemperatur utendørs er tilnærmet dagslys, ca. 5000/5500 Kelvin. Innendørs kan fargetemperaturen, eller Kelvin, være lavere, gjerne et sted mellom 4000 og 5000.

Fargegjengivelse angis på en skala fra 0 til 100, og sier noe om hvor nøyaktig fargegjengivelse er i forhold til dagslys.

– Tid på døgnet og graden av sollys påvirker opplevelsen av farger og overflater. Derfor er det viktig å ha arbeidsbelysning som har høy nøyaktighet i forhold til fargegjengivelse. Dette er spesielt viktig når arbeidet handler om farger, lakk og annen overflatebehandling, tipser Ekbråten.

Arbeidslampe LED

De siste årene har LED-teknologien tatt over for halogenlampen, noe som har gitt flere fordeler. LED-lamper er energieffektive, har lengre levetid og blir ikke like varme.

Oppladbar arbeidslampe

En oppladbar arbeidslampe har flere fordeler. Den kan enkelt flyttes, og brukes alle steder uavhengig om det er tilgang til nettstrøm. Med andre ord perfekt for mobile arbeidsoppgaver. En oppladbar arbeidslampe gir også stor fleksibilitet, fordi den kan plasseres uten begrensninger fra en ledning.

– En oppladbar arbeidslampe er også noe mer miljøvennlig hvis en tar i betraktning at du reduserer behovet for engangsbruk av batterier, sier Ekbråten.

Mareld arbeidslamper

I Marelds sortiment av arbeidslamper finner du premiumlamper for alle behov, fra trange plasser til en hel byggeplass, og alle utfordringer og miljøer.

Mareld tilbyr arbeidslamper, LED-lyslister, hodelykter, lomme- og håndlykter og smart tilbehør. Arbeidsbelysningen fra Mareld begynner ved 1000 lumen og går opp til 45.000 lumen. Hodelyktene starter fra 145 lumen og går opp til 5000 lumen.

5 arbeidslamper fra Mareld

Maler som bruker Mareld Canopus 5000 led arbeidslys.

Bilde: Mareld Canopus 5000 kan styres via app. Foto: Catchlight Fotostudio

Oppladbar og regulering av fargetemperatur: Mareld Canopus 5000 RE APP

Mareld Canopus 5000 er en lyssterk arbeidslampe med sine 5000 lumen. Den kan lades opp, dimmes, har batteritid på tre timer, styres via app og har IP65.

Du kan regulere fargetemperaturen, noe som gjør den til en god arbeidslampe for generell belysning og hvis en jobber med oppgaver hvor nyanser og gjengivelse av farger og struktur er viktig.

Mareld Bany 6000 APP led arbeidslampe på byggeplass.

Bilde: Mareld Bany 6000 APP kan dimmes. Foto: Mareld

Arbeidslampe som drives av elverktøy-batterier: Mareld Bany 6000 APP

Bany har en lysstyrke på 6000 lumen, er støtsikker, dimbar og kan styres via app. Lampen har IP65. Arbeidslampen har også en praktisk fordel ved at den er kompatibel med de vanligste batterisystemene for el-håndverktøy.

Adaptere for Bosch, Milwaukee, Makita, DeWalt, Metabo og Hikoki inngår

Person Mareld Gleam 600 RE hodelykt på byggeplass.

Bilde: Mareld Gleam 600 RE hodelykt kan lades opp eller drives med vanlige alkaliske AAA-batterier. Foto: Mareld

Hodelykt med bred lysstråle: Mareld Gleam 600 RE

Mareld Gleam er en lyssterk hodelykt på 600 lumen. Hodelykten kan lades opp og har en batteritid på tre timer. En stor fordel, og grunnen til at dette er en godt likt hodelykt blant proffene, er at den er blendfri og gir et meget bredt lysbilde. Det gjør at du ser bedre og mer ut på begge sider, i tillegg til å se godt langt fremme.

Jobber du i mørke omgivelser og er avhengig av å se fremfor deg og rundt deg, eksempelvis i en tunnel, er dette en svært god hodelykt. Gleam kan også drives med vanlige alkaliske AAA-batterier og har IP66.

Mareld Sirius 30000 led arbeidslampe ute på byggeplass.

Bilde: Mareld Sirius 30000 er en lyssterk arbeidslampe med sine 35 000 lumen. Foto: Mareld

Til stativ og seriekobling: Mareld Sirius 30000

Mareld Sirius, med sine 35 000 lumen, er ekstremt lyssterk og har god lysspredning. Denne er sammenlignbar med Byggsola som var en «must have» på 80-tallet, bare med ny og moderne teknologi. Arbeidslampen har en robust konstruksjon, kan seriekobles på stativ som gjør den perfekt for å lyse opp større flater. Lampen har IP65 og kan monteres opp på stativ og bli stående ute.

Mareld Sunlit LED-lyslister hengt opp i stillas ute på byggeplass.

Bilde: Lyslist er praktisk og lyser godt opp både ute og inne. Foto: Mareld

Lyslist: Mareld LED-lister

Mareld Sunlit LED-lyslister er utmerket som generell belysning på byggeplasser og til å lyse opp heissjakter, trappehus m.m. De kommer i ulike lengder og utførelser, og er enkle å montere med strips, monteringskroker eller bare ved å henge dem opp.

LED-lyslistene kan seriekobles opp til 60 meter med vanlig strømkabel, og 100 meter med en flimmerfri driver. Mareld Sunlit LED-lyslister har IP65 og tåler utendørs bruk og andre tøffe miljøer.

Sunlit LED-lyslister har 120 lm/w som er ledende innenfor kategorien og gjør at den oppfyller gjeldende lovkrav. Den har et energiforbruk på 6 watt/meter, som er lavere sammenlignet med lignende produkter på markedet.

Ekte byggevarehandel – for ekte fagfolk

Som PROFF hos XL-BYGG, er du vår prioriterte kunde. Du får tilgang til PROFFNETT, som skal være markedets beste digitale verktøy for proffen.

Dette er en døgnåpen netthandel og prosjektverktøy som gir deg full tilgang til dine avtalepriser og aktive prosjekter uansett hvor du befinner deg. Spør etter tilgang i ditt lokale XL-BYGG varehus, eller register deg her.

Eksisterende PROFF-kunder kan logge inn her.

Vi bistår også våre PROFF-kunder med tekniske tjenester, kurs- og kompetanseheving, verktøy og festemidler og produkter til byggeplassen.

Som PROFF hos oss får du en samarbeidspartner som er konkurransedyktige på pris, og helt rå på oppfølging.

Hver måned sendes også nyhetsbrevet Proffen ut med eksklusive PROFF-rabatter, nyheter og tips fra våre fagfolk og leverandører, meld deg på her. Vi i XL-BYGG lover ikke mer enn vi kan holde – og vi holder det vi lover.

Det får vi til!