XL-BYGG logoXL-BYGG logo
Lyseblå skyvedørsgarderobe i entré.Lyseblå skyvedørsgarderobe i entré.
Lyseblå skyvedørsgarderobe i entré.Lyseblå skyvedørsgarderobe i entré.

Slik får du en éntre som ønsker deg velkommen hjem

Gangen eller entreen er det første rommet som møter deg og husets gjester. Her er det lurt å velge smarte løsninger som også gir et godt førsteinntrykk.

Et inngangsparti eller éntre sin fremste oppgave er å være funksjonell, men selvfølgelig ønsker vi også at det skal oppleves som et fint rom.

Det er det første rommet du møter når du kommer hjem, og bør derfor sette stemningen. På den andre siden er det mye som skal oppbevares i en gang og det stilles for eksempel større krav til gulvet enn i et soverom.

Med disse rådene får en praktisk gang eller éntre, som samtidig ser innbydende ut:

Hos XL-BYGG får du gode tips og kyndig veiledning fra våre hyggelige eksperter. Vi følger deg gjerne gjennom hele prosjektet ditt, fra start til slutt – og etterpå. Uansett hva du skal bygge – Det får vi til!

Liten gutt og hund i entré med vinylgulv.Liten gutt og hund i entré med vinylgulv.
Laminatgulv med vannsøl på gulvet fra en våt regnjakke.Laminatgulv med vannsøl på gulvet fra en våt regnjakke.

Bilder over: Vinyl er et slitesterkt gulv med flotte design, eller gå for Pergos laminatgulv med AquaSafe-teknologi som skaper en forseglet og vannbestandig overflate. Foto: Pergo

Slitesterkt gulv til gang

Det er få områder hjemme som får like mye belastning som gulvet i gangen. Det må derfor være slitesterkt, vannbestandig og enkelt å rengjøre. Men det betyr ikke at du må gi avkall på utseendet.

– Jeg anbefaler laminatgulv eller en klikkvinyl, begge tåler riper og fukt. Alternativt en tradisjonell keramisk flis. Ønsker du parkett, vil jeg anbefale en med oljet overflate som kan pleies ofte, tipser Rebeca Hernandez Lund hos XL-BYGG Eggedal sag avd. Mjøndalen.

Alle Pergos laminatgulv er ripebestandige, slitesterke og klare for alt hverdagslivet har å by på. Deres AquaSafe-teknologi skaper en forseglet og vannbestandig overflate, og hindrer at vann trenger inn i gulvet.

– Du får slitesterke vinyl- og laminatgulv i flotte design, med forskjellige glansnivåer og overflatestrukturer. Mange av dem er til forveksling lik både tre- og steingulv, forteller markedskoordinator Katja Brôms i Pergo.

Vil du ha en tydelig avgrensning fra tilstøtende rom med tregulv, kan du velge plater av sort skifer. Eller skape en industriell følelse med et utseende av rått betonggulv.

Mann som lakkerer gulv med pensel.

Bilde: Du kan friske opp et slitt gulv med gulvlakk eller gulvmaling. Foto: TreStjerner

Gjør det selv med gulvlakk

Vil du beholde eksisterende gulv, kan du male eller lakkere det for å få et nytt og friskere utseende. På gulvet i gangen anbefales Gulvlakk Oljebasert eller Gulvmaling Premium fra Trestjerner. Sistnevnte spesielt på tregulv og parkett. På betong, fliser og gulvbelegg anbefales TreStjerner 2-komponent Epoxy.

Les også: Lakke parkett uten å slipe

Slik kan du freshe opp en slitt trapp

Hvis du ønsker å male innvendig trapp må den vaskes først, deretter slipes og så påføres kvistlakk, grunning og toppstrøk. Eventuelt lakk på slutten.

Se hvordan du lakkerer trappen:

Lakkere trappen

Tofløyet ytterdør med glass.Tofløyet ytterdør med glass.
Hvit ytterdør med sidefelt på moderne trehus med flatt tak.Hvit ytterdør med sidefelt på moderne trehus med flatt tak.

Bilder over: Velg en tofløyet ytterdør eller ytterdør med sidefelt for å slippe inn dagslys. Foto: Harmonie

Hva med en ny ytterdør med glass?

– Tenke over om du vil ha dør med eller uten glass. Flere prioriterer tofløyet ytterdør hvis de har mulighet til det. Det gir en god romfølelse, og slipper inn mye lys. Hvis ikke anbefaler vi ytterdør med sidefelt for å få inn lyset i gangen, sier Raymond Lyngmo, salgssjef i Harmonie.

XL-BYGG fører et stort utvalg av design, farger, klassiske og moderne dører fra kjente kvalitetsleverandører. Tenk også på å velge en ytterdør som isolerer godt. Vi lever i et land med store værforandringer, så det er viktig å tenke kvalitet.

Les også: Seks ting å tenke på når du velger ytterdør

– Dører fra Harmonie har side- og høydejusterbare hengsler, noe som gjør det enkelt å etterjustere døren ved behov. Vi har også 115 centimeter karm som standard. Det sikrer en meget stabil dør, påpeker Raymond i Harmonie.

Det er viktig å vedlikeholde døren din for å bevare utseendet i lang tid. Det anbefales at dører vokses 1-2 ganger i året, og vaskes jevnlig med mildt såpevann uten slipemiddel.

Dobbel hvit innerdør med glass.Dobbel hvit innerdør med glass.
Innerdør med frostet glass.Innerdør med frostet glass.

Bilder over: Dører med glass binder entreen sammen med neste rom og leder lys. Foto: Harmonie & Bygg1

Innerdør med glass

Har du en gang med lite lys eller et kott til oppbevaring av ytterklær uten vindu kan en innerdør med glass lede lys inn i rommet. En innerdør med glass kan også brukes til å binde rom i hjemmet sammen og lede gjestene videre.

Ønsker du ikke å ha direkte innsyn til neste rom kan du velge en dør med frostet glass, selv om det vil gi noe mindre lys.

Les også: Smarte tips til valg av riktig innerdør

Svart entré med svart skyvedørsgarderobe for oppbevaring i gang.Svart entré med svart skyvedørsgarderobe for oppbevaring i gang.
Rosa skyvedørsgarderobe for oppbevaring i gang.Rosa skyvedørsgarderobe for oppbevaring i gang.

Bilder over: Elfa og Langlo har mange gode oppbevaringsløsninger til gangen. Foto: Elfa & Langlo

Oppbevaring i gang

For god og effektiv oppbevaring, er det smart å ha en fleksibel løsning som passer til alle sesonger og kan justeres etter behov. Men først er det viktig å få oversikt over tingene du skal lagre her, som sko, jakker, treningsutstyr eller turutstyr.

– Småting som nøkler, reflekser og lommebok burde få en dedikert plass. I tillegg er det viktig å velge materialer som tåler alt det vi tar med oss inn i gangen, for eksempler kurvsystemer og oppheng i aluminium, forteller markedspesialist Linn Rebecca Carlsen i Elfa.

Det velkjente Elfa-systemet tilbyr mange smarte tilleggsprodukter, som krokrekker, universalkroker og fronthengere, som er med på å gi deg full utnyttelse av din garderobeløsning.

Kombiner gjerne garderoben med organiske materialer som trespiler, for en lun og god følelse i gangen.

Entré med spiler i lyst treverk på veggen.

Bilde: Spiler gir sjel og varme til et rom. Foto: Protre/Ricardo foto

Ikke matt maling i gangen

Visste du at du ikke bør velge matt maling i gangen? Den kan nemlig være vanskeligere å vaske enn blank og halvblank maling. Så selv om det er en vakker maling med en nydelig fargegjengivelse, bør du vurdere å bytte glansgrad.

Bygge selv? Det får vi til!

XL-BYGG er en ekte byggevarehandel med fagfolk som hjelper både privatkunder og profesjonelle entreprenører.

Våre hyggelige eksperter følger deg gjennom ditt byggeprosjekt fra start til slutt – smått eller stort. Foretrekker du å få alt Klappet & Klart uten egeninnsats, kan vi hjelpe deg med det. Vi kan plukke varene ferdig for deg med Klikk & Hent i vår nettbutikk, mange av våre butikker har også tilhenger til utlån for deg som trenger det. 

Med XL-BYGG Byggekonto kan du få full kontroll på kostnadene ved hjelp av én felles, månedlig faktura.

Bli gjerne medlem i XL-BYGG Klubben for ikke å gå glipp av eksklusive medlemstilbud på byggevarer året rundt.

XL-BYGG – det får vi til!