XL-BYGG logoXL-BYGG logo
Lyst enstavs laminatgulv med brede plankerLyst enstavs laminatgulv med brede planker
Lyst enstavs laminatgulv med brede plankerLyst enstavs laminatgulv med brede planker

Laminatgulv

Dersom du trenger et gulv som skal tåle mye trafikk og tøff slitasje, er laminatgulv et klokt valg. Besøk ditt lokale byggevarehus for å se og kjenne på alle laminatgulvene vi har utstilt.

Laminatgulv: Se vårt utvalg her

Laminatgulv er slitesterkt, enkelt å legge og gir uendelig med muligheter.

Med egenskaper som slagfasthet og vannbestandighet egner laminat seg godt i rom med stor gjennomfart, slik som entréen og kjøkkenet. Har du barn eller husdyr, kan laminat også være et godt valg.

Les også: Laminat vs. parkett – slik velger du riktig

Stor utstilling av ulike gulv i en XL-BYGG butikk

Bilde: XL-BYGG har et bredt sortiment av ulike gulvtyper, og store utstillinger i våre varehus. Foto: XL-BYGG

Hos XL-BYGG får du gode tips og kyndig veiledning fra våre hyggelige eksperter. Vi følger deg gjerne gjennom hele prosjektet ditt, fra start til slutt – og etterpå. Uansett hva du skal bygge – Det får vi til!

Hva er laminatgulv?

Utviklingen av gulv har de senere årene gjort sitt til at laminat kommer i så naturtro finish at det kan være vanskelig å skille gulvet fra en ekte parkett. Enten det er tre, stein eller flis du ønsker å forestille deg, finnes det en etterligning.

Laminatgulv har en kjerne av tre. Denne består av HDF-plater laget av resirkulerte trefibre komprimert under høyt trykk. Oppå denne kjernen ligger det et stabiliserende lag, et lag med selve designet og til slutt et vannbestandig topplag.

Laminatgulv kommer i ulike bordstørrelser og lengder, og det er fullt mulig å få ekstra lange eller ekstra brede bord. Ønsker du fiskebensmønster eller ekstra smale bord, finnes også dette.

Garderoberom sett ovenfra, med Berry Alloc Grand Avenue laminatgulvGarderoberom sett ovenfra, med Berry Alloc Grand Avenue laminatgulv
Moderne, nordisk stue med Pergo Trondheim laminatgulv i stilen Fresh Nordic OakModerne, nordisk stue med Pergo Trondheim laminatgulv i stilen Fresh Nordic Oak

Bilder over: Laminatgulvene Berry Alloc Grand Avenue Potsdamer og Pergo Trondheim Fresh Nordic Oak. Foto: Berry Alloc & Pergo

Ofte stilte spørsmål om laminatgulv

Kan man male laminatgulv?

Ja, de fleste laminatgulv kan males. Det er viktig at underlaget er rent, og gjerne mattslipt. I tillegg er det viktig å bruke gulvmaling, og helt avgjørende at du følger tørketiden som produsenten har oppgitt på spannet før du flytter møbler inn i rommet igjen.

Les også: Male gulv? Slik gjør du det

Det er også mulig å lakkere laminatgulv i en annen farge.

Kan jeg få bort knirk i laminatgulv?

Ja, det kan du. Det kan være flere grunner til at et gulv knirker, men noen ganger skyldes det at skjøtene er for tørre og gnisser mot hverandre.

Disse skjøtene er det mulig å smøre i etterkant, ved hjelp av Liberon Møbelrens og Liberon klar antikkvoks. Blandingsforholdet avhenger av størrelsen på sprekkene i gulvet. Prøv med 50/50-blanding ved store sprekker, kanskje må du ned i 1/20-blanding med voks/møbelrens dersom sprekkene er veldig tynne.

  1. Blant voks og møbelrens og hell det på gulvet der det knirker.
  2. La det virke i 30 minutter. Gå gjerne rundt på gulvet slik at sprekkene utvider seg og blandingen kan trekke ned i skjøtene.
  3. Voksen som trekker ned i sprekkene blir liggende igjen som smøring, mens møbelrensen vil fordampe. Overskuddet tørker du vekk med en fille.

Tips! Dersom det ligger voks igjen oppå gulvet, kan du vaske det vekk med utynnet møbelens.

Vi hjelper deg med hele prosjektet!

Når vi sier at vi tar hele jobben, så mener vi det. Alt du trenger å gjøre er å fortelle oss om prosjektet ditt, så tar vi en befaring og gir deg et tilbud på hele jobben.

Oppvaskkost og såpevann som ligger på et laminatgulv.

Bilde: Rengjøring av laminatgulv er enkelt, men det er enkelte ting du ikke skal bruke, som for eksempel grønnsåpe. Foto: Pergo

Hvordan vaske laminatgulv?

Selv om laminatgulv er vannavvisende, er det viktig å ikke bruke for mye vann når gulvet skal vaske. Du skal heller ikke bruke grønnsåpe eller andre natursåper, da disse legger seg som en hinne oppå gulvet.

Dette er anbefalingen fra Pergo, en av våre leverandører av laminatgulv:

Ukentlig rengjøring: For regelmessig vedlikehold anbefaler vi å bruke støvsuger eller tørr Pergo-mopp en gang i uken. Moppens spesielle fiber har høy kapasitet for å ta opp støv. Ikke bruk engangskluter! Disse inneholder ofte oljeprodukter som tiltrekker seg støv, men kan etterlate flekker på gulvet.

Månedlig rengjøring:Én eller to ganger per måned, avhengig av hvor intenst gulvet brukes og hvor skittent det blir, anbefaler vi en mer grundig rengjøring med en litt fuktig mikrofibermopp.

  1. Støvsug eller mopp gulvet grundig for å være sikker på å fjerne alt støv. Sørg for at støvsugeren er utstyrt med myke hjul og en spesialbørste for parkett.
  2. Fyll en bøtte med vann og tilsett to fulle korker med Pergo Floor Cleaner eller annet vaskemiddel beregnet på laminatgulv. Tørk over gulvet med en litt fuktig mikrofiberklut. Skyll og vri opp regelmessig og unngå for mye vann.
  3. Fyll opp en bøtte med rent vann for å skylle opp moppen. Skyll mikrofiberkluten og vri den godt opp. Deretter tørker du over gulvet igjen inntil det blir helt tørt.

Se vårt tilbud av laminatgulv

Bygge selv? Det får vi til!

XL-BYGG er en ekte byggevarehandel med fagfolk som hjelper både privatkunder og profesjonelle entreprenører.

Våre hyggelige eksperter følger deg gjennom ditt byggeprosjekt fra start til slutt – smått eller stort. Foretrekker du å få alt Klappet & Klart uten egeninnsats, kan vi hjelpe deg med det. Vi kan plukke varene ferdig for deg med Klikk & Hent i vår nettbutikk, mange av våre butikker har også tilhenger til utlån for deg som trenger det. 

Med XL-BYGG Byggekonto kan du få full kontroll på kostnadene ved hjelp av én felles, månedlig faktura.

Bli gjerne medlem i XL-BYGG Klubben for ikke å gå glipp av eksklusive medlemstilbud på byggevarer året rundt.

XL-BYGG – det får vi til!