XL-BYGG logoXL-BYGG logo
Moderne funkishus med sort ytterdør i landlige omgivelserModerne funkishus med sort ytterdør i landlige omgivelser
Moderne funkishus med sort ytterdør i landlige omgivelserModerne funkishus med sort ytterdør i landlige omgivelser

Seks ting å tenke på når du velger ytterdør

Drømmer du om ny ytterdør i eik, eller står en sort ytterdør med sidefelt høyt på ønskelisten? Det er viktig å velge en dør som passer til resten av boligens stil.

Inngangspartiet og ytterdøren er husets velkomst, og en viktig del av førsteinntrykket.

Ytterdøren skal passe inn i husets øvrige arkitektur, og med en god konstruksjon er den både sikker, støydempende og fungerer optimalt i vårt nordiske klima. En ytterdør blir gjerne stående i 20-30 år, så du bør se på valget som en investering som vil lønne seg over tid.

Hos XL-BYGG finner du et stort utvalg kvalitetsdører fra Swedoor, Harmonie, Gilje og Bygg1. Ta gjerne turen innom ditt lokale byggevarehus, våre døreksperter svarer gjerne på det du måtte lure på og viser frem sortimentet som finnes i butikk.

Hvordan velge ny ytterdør?

Sort ytterdør med sidefelt fra Gilje

Bilde: Ytterdør med sidefelt er et populært valg, spesielt til moderne funkishus. Dette huset har en sort ytterdør med dobbelt sidefelt, modellen Doris fra Gilje. (Foto: Gilje)

Har du et klassisk eller moderne hus? En ytterdør som gjør seg bra på en urban funkisvilla kan fremstå helt annerledes på en bolig bygd på 50-tallet. Skal døren forsterke husets arkitektur, skape kontrast med en spesialfarge, eller skal den gå i samme stil som huset?

Les også: Flere velger farge på ytterdøren

Er det hensiktsmessig å benytte glass i døren, eller velge en ytterdør med sidefelt for å gi bedre lys og øke romfølelsen? Særlig hvis du velger en tett dør anbefaler vi å velge sidefelt for å slippe inn lys om du har plass. Har du plass til det, kan du også vurdere en dobbel ytterdør.

Her er seks ting du bør tenke gjennom før du velger din nye ytterdør:

  1. Velg en dør som passer til boligen
  2. Sjekk at døren både er sikker og isolerer godt
  3. Det er lov å velge en sprek farge – stadig flere går bort fra hvit ytterdør
  4. Vurder elektronisk lås for en mer praktisk hverdag
  5. Hvilken størrelse vil du ha? Du får ytterdør i 80x200, 90x190, 90x210, 100x200 – eller en ytterdør skreddersydd etter ditt behov
  6. Bruk leverandørenes apper om du er i tvil om hvilken dør du skal velge. Du finner for eksempel appen Door Designer fra Swedoor i App Store og Google Play.

Døren skal tåle værforholdene

svart ytterdør med stort sidefelt i glass

Bilde: Svart dør er også effektfullt, og populært i moderne boliger. Med elektronisk lås og håndtak trenger du heller aldri å rote bort husnøkler igjen. Foto: Harmonie

Tenk også på hvordan inngangspartiet er plassert i forhold til vær og vind. Har døren overbygg eller takutstikk som skjermer mot vær og vind, er en dør med standardkvalitet rett valg. Står døren mer utsatt plassert, anbefales det å gå for et dyrere alternativ.

Kompaktlaminat kan velges som tilvalg til alle dører, for de som trenger ekstra god beskyttelse. Dette er spesielt anbefalt for dører utsatt for hard bruk eller ekstreme værforhold langs kysten.

Flere av våre leverandører kategoriserer sine dører slik at det skal være enkelt å finne den som passer for deg. Forskjellen på dørene i de ulike kategoriene er blant annet tykkelse, låssystemer og isoleringsevne.

I dagens marked har du også nye valgmuligheter når det gjelder dørhåndtak. Tradisjonelle dørhåndtak med nøkkellås er fremdeles et godt valg, men kanskje det er på tide å vurdere en elektronisk lås og håndtak?

Ytterdørens isoleringsevne

Oransje ytterdør i ECO-serien til Swedoor

Bilde: Alle dørene i ECO-serien til Swedoor tilfredsstiller krav til passivhusstandarden. Foto: Swedoor

En ytterdør med god isolasjonsevne er først og fremst viktig for å stenge kulda ute, men har også en god effekt med hensyn til miljø og lommebok.

Nye ytterdører har langt bedre isolasjonsevne enn gamle dører, med mer isolasjon og bedre pakningssystem. Bor du i et eldre hus, er sannsynligheten stor for at du også har en ytterdør med dårlig isolasjonsevne.

De siste årene har det også kommet strengere og strengere krav til U-verdi på nye dører og vinduer. U-verdien sier noe om hvor god isolasjonsevne ytterdøren har. Jo lavere U-verdi, desto bedre isolasjonsevne. En godt isolert ytterdør har en U-verdi på 1,0 eller mindre.

Husk også at døren er noe vi bruker hele dagen. Den skal åpnes, lukkes, slamres og bankes på. Den skal ganske enkelt brukes, og derfor er garanti viktig. Alle våre leverandører gir inntil 10 års formgaranti på sine ytterdører.

Tykkelsen spiller en viktig rolle her! En tykkere dør er mer solid, isolerer bedre, tåler harde værforhold og har bedre lydreduserende evne.

Høyrehengslet eller venstrehengslet dør?

grønn, høyrehengslet dør fra Gilje

Bilde: Denne ytterdøren er høyrehengslet. Foto: Gilje

Noe av det viktigste du må vite før du bestiller ny ytterdør, er hvilken slagretning døren skal ha, altså hvilken vei den åpner seg.

Slagretningen forteller om hengslene sitter på høyre eller venstre side når du står foran den lukkede døren og kan se dem. En høyrehengslet dør har synlige hengsler på høyre side, mens en venstrehengslet dør har synlige hengsler på venstre side.

hvitt hus ved sjøen som har knallgul ytterdør med rundt vinduhvitt hus ved sjøen som har knallgul ytterdør med rundt vindu
Knall oransje ytterdør fra Swedoor med vindusfelt i en mursteinsbygningKnall oransje ytterdør fra Swedoor med vindusfelt i en mursteinsbygning

Bilde 1: Atlas ytterdør fra Gilje i en sprek gul farge. Foto: Gilje Bilde 2: Knæsj oransje Amazon ytterdør fra Swedoor. Foto: Swedoor

Spreke farger er lov

Du skal heller ikke være redd for å velge en dør i en sprek farge. Ifølge Harmonie har salget av fargede ytterdører økt med hele 154 % de siste fire årene.

Hos de fleste leverandørene våre kan du få ytterdøren din i akkurat den NCS-fargen du ønsker, og det er fullt mulig å velge en to-farget ytterdør. Dermed kan du ha en sprek farge på den ene siden av døren og en dusere farge på den andre siden av døren.

Ytterdør med eikespiler

Gilje ytterdør i eik med eikespiler

Bilde: Trym ytterdør i naturfarget eik. Foto: Gilje

Naturmaterialer i naturlige farger har blitt stadig mer populært de siste årene. Vi har sett en økt etterspørsel etter ytterdører i eik eller teak, og disse kan fås både som enkeltdør og dobbeldør.

For at en ytterdør i eik eller teak skal holde seg flott i mange år, er det ekstra viktig at du overflatebehandler den umiddelbart etter montering med oljen som følger med. Oljede ytterdører skal også jevnlig påføres ny olje for å beskytte overflaten mot slitasje fra vær, vind og forurensning.

Dobbel ytterdør

Eksklusivt inngangsparti med svarte dobbeltdører

Bilde: En dobbel ytterdør gir virkelig et herskapelig inntrykk. Foto: Bygg1

En dobbel ytterdør får virkelig inngangspartiet ditt til å skille seg ut. Ikke bare skaper det et herskapelig inntrykk, du vil også få en ekstra lys og luftig entré.

En pardør eller dobbeldør består av en gangdør som brukes til å gå inn og ut av, pluss en skåtedør som vanligvis vil være lukket. Mange vanlige dørmodeller kan også fås som dobbel ytterdør.

Swedoor Debussy ytterdør i rødtSwedoor Debussy ytterdør i rødt
Grønn ytterdør fra Swedoor i et gult husGrønn ytterdør fra Swedoor i et gult hus
Tind ytterdør fra Bygg1 i brunt treverkTind ytterdør fra Bygg1 i brunt treverk

Fargerike dører fra Swedoor (1 og 2) og Bygg1.

Trenger du hjelp til å bytte ut og montere din nye ytterdør? Spør i din lokale XL-BYGG om en kostnadsfri befaring, så hjelper vi deg med å få det helt Klappet & Klart.

Bygge selv? Det får vi til!

XL-BYGG er en ekte byggevarehandel med fagfolk som hjelper både privatkunder og profesjonelle entreprenører.

Våre hyggelige eksperter følger deg gjennom ditt byggeprosjekt fra start til slutt – smått eller stort. Foretrekker du å få alt Klappet & Klart uten egeninnsats, kan vi hjelpe deg med det. Vi kan plukke varene ferdig for deg med Klikk & Hent i vår nettbutikk, mange av våre butikker har også tilhenger til utlån for deg som trenger det. 

Med XL-BYGG Byggekonto kan du få full kontroll på kostnadene ved hjelp av én felles, månedlig faktura.

Bli gjerne medlem i XL-BYGG Klubben for ikke å gå glipp av eksklusive medlemstilbud på byggevarer året rundt.

XL-BYGG – det får vi til!