XL-BYGG logoXL-BYGG logo
mann monterer ny kledning på en ytterveggmann monterer ny kledning på en yttervegg
mann monterer ny kledning på en ytterveggmann monterer ny kledning på en yttervegg

Etterisolering av yttervegg: Slik gjør du det selv

Etterisolering av yttervegg er et godt alternativ for bedre inneklima og en lavere strømregning i eldre hus. Slik kan du isolere ytterveggen selv fra utsiden eller innsiden av boligen.

Hvordan etterisolere yttervegg?

Det er fullt mulig å etterisolere huset selv. Samtidig er det viktig å vite at isolering av yttervegg er et tidkrevende prosjekt. Vær nøye og bruk godkjent materiale ved isolering.

Det finnes flere måter å etterisolere yttervegger på, det kan kan gjøres både utenfra og innenfra. Ofte anbefales isolering utenfra fordi det er byggteknisk lettere å gjennomføre, samtidig som det gjør huset beboelig i byggeperioden.

Les også: Slik etterisolerer du loftet

Innvendig isolering

Velger du etterisolering fra innsiden påvirkes ikke husets karakter eller fasaden. Men alt av innvendig montert vegg må ned før du starter med arbeidet.

I tillegg påvirkes tekniske systemer langs yttervegg, som VVS og elektriske installasjoner. Dette gjør at det kan bli vanskelig å bo i huset når man etterisolerer fra innsiden.

Utvendig isolering

Det er lurt gjennomføre etterisolering på utsiden hvis du uansett skal bytte kledning. Slik får huset en oppdatert fasade og blir varmere og mer behagelig å bo i.

Det er lurt å ta én vegg av gangen, så ikke huset blir stående uten beskyttelse over en lengre periode.

mann fester ny kledning på en ytterveggmann fester ny kledning på en yttervegg

Slik etterisolerer du yttervegg fra innsiden

  1. Start med å fjerne all panel og lignende helt inn til selve bindingsverket.
  2. Fjern dampsperren i veggen, gjør klart til montering av ny dampsperre og sørg for at det er helt tett. Dampsperren er viktig for å hindre kondens og risiko for fuktskader.
  3. Lekt så utforingen i ønsket tykkelse og sett inn isolasjonen.
  4. Velger du inntrukket dampsperre, må du huske at du skal ha tre ganger så mye isolasjon på utsiden av dampsperren som på innsiden.
  5. Krysslegg isolasjonen og monter inntrukket dampsperre. Elektriske kabler og lignende legges uten at det lages hull i dampsperren.
  6. Monter nytt veggpanel eller veggplater.

Dette bør du tenke på når du isolerer

Når du skal isolere yttervegg fra utsiden er det viktig med vindsperre. Denne gjør at luften i isolasjonen står stille og isolasjonen holder på varmen. Uten vindsperre vil ikke isolasjonen fungere optimalt. Det er den stillestående luften i isolasjonen din som isolerer.

Det kan være lurt å vurdere om du skal skifte eldre vinduer og dører når du først bytter kledning og etterisolerer yttervegg, for å få et optimalt og komfortabelt inneklima. Ved tykkere etterisolasjon kan eksisterende vinduer og dører bli sittende litt lenger inn på veggen, disse kan flyttes lenger ut for å passe den nye kledningen.

Les også: Dette må du vite om bytte av vinduer

Få det Klappet & Klart

Større endringer av en bygnings karakter kan være søkepliktig i din kommune. Sjekk regler ved bytting av kledning og farge på ditt lokale byggesakskontor.

Den kan også være lurt å kontakte elektriker tidlig i prosessen for å planlegge eventuelle elektriske installasjoner som skal gjøres utendørs, som utebelysning.

Et mer energieffektivt hus er ikke bare besparende for deg, men det kan øke verdien på boligen. Isoleringen gjør at huset holder en mer behagelig temperatur både sommer og vinter.

Med Klappet & Klart kan XL-BYGG hjelpe deg med hele eller deler av prosjektet.