XL-BYGG logoXL-BYGG logo
håndverker etterisolerer et hus fra utsidenhåndverker etterisolerer et hus fra utsiden
håndverker etterisolerer et hus fra utsidenhåndverker etterisolerer et hus fra utsiden

Oppussing som lønner seg: Slik isolerer du selv

En høy strømregning er bare et av flere tegn på at det kan være på tide å etterisolere. Her får du gode tips til når du bør isolere, og hva du skal være klar over når jobben skal gjøres.

Du har kanskje merket kald trekk fra ytterveggen, eller at det er vanskelig å få varmen i føttene? På ytterveggen kan du på kalde dager se rutemønstre av rim. Da er det kuldebroene som viser seg.

Istapper fra taket er heller ikke noe godt tegn. Vil du undersøke hvordan det står til med hele huset, kan du få en energirådgiver til å termo-fotografere for deg, for å finne ut hvor det er dårlig isolert.

Krav om energioppgradering

Alle boliger som selges eller leies ut har et energimerke som indikerer hvor godt det er isolert. I Norge har over 200.000 boliger energiklasse G eller lavere, men ifølge et varslet EU-direktiv skal alle ingen bygninger har lavere energimerking enn F innen 2030.

For norske boliger er etterisolering og bytte av vinduer og dører det enkleste og mest effektive grepet for å oppfylle dette kravet.

Mineralull er det mest brukte materialet for isolering av vegg, gulv og tak i trebaserte bygg.

Gode isoleringsegenskaper og enkelhet i bruk er stikkord for mineralull. Mineralull leveres hovedsakelig som isolasjonsmatter og -plater, men produseres også som løsfyll til innblåsing og løs utlegging. Mineralull finnes i to hovedtyper; steinull og glassull.

Viktig å tenke på

Det er nødvendig å planlegge godt for å få best mulig resultat. Hva er boligens behov, og hva bør gjøres først?

– Det raskeste og billigste med tanke på effekt, er å etterisolere loftet. men det kan også være nødvendig å ta ytterveggene og bytte vinduer og dører. Skal du uansett bytte eksisterende kledning, bør du også etterisolere samtidig, sier markedssjef Torkel Wæringsaasen i Rockwool.

Skal taket byttes, bør du også vurdere å legge ny isolasjon samtidig, eventuelt sette av plass til etterisolering av veggen under takutstikket.

Riktig mengde er viktig

For å få best nytte av isolasjonen både når det gjelder varmetap og lydisolasjon, er det viktig å fylle opp med riktig mengde. Sørg for at det ikke blir glipper eller lommer uten isolasjon eller stapping av for mye isolasjon.

Et smart tips er derfor å måle opp der det skal isoleres, og å få tettet med tilstrekkelig mengde i vinkler og lommer.

Husk vindsperre og dampsperre

en mann monterer vindsperre på et hus uten kledning

Når du etterisolerer er det like viktig å passe på at både dampsperre og vindsperre er på plass, og virker som de skal.

Vindsperre legges på den kalde siden av veggen for å hindre kald luft i å komme inn i isolasjonen, mens dampsperre legges på den varme siden for å hindre at det kommer vanndamp inn i veggen.

– All inneluft har en ganske høy fuktighet i seg. Uten dampsperre kan kondens skape fuktproblemer. Det er også viktig å sørge for at huset ikke blir for tett. Det vil si: Bruk lufteluker eller monter mekanisk ventilasjon, helst med varmeveksler, understreker Wæringsaasen.

Hvor mye isolasjon bør du ha?

Hus som er mer enn 30 år gamle, har som oftest bare ti centimeter isolasjon i ytterveggene. Dette er kravene til dagens boliger:

  • 20-30 cm i gulv
  • 30-35 cm i tak
  • 20-25 cm i yttervegg

Kilde: Byggteknisk forskrift (TEK17)

Synes du dette høres komplisert ut? XL-BYGG tilbyr også tjenesten Klappet & Klart, der våre håndverkere kan gjøre hele jobben for deg.

Etterisolering av loftet

Det enkleste å gjøre selv, og som også vil merkes godt, er å bedre isolasjonen i loftsgulvet. Siden varmen stiger opp, er det ekstra lønnsomt å ha et tak som er godt isolert.

Det er en grei jobb, særlig hvis du har et kaldloft uten gulvbord over isolasjonen.

Steg for steg: Slik etterisolerer du loftet

Det er også viktig å sjekke om dampsperren i loftets himling er hel. Den kan eventuelt repareres med dampsperretape. Sørg også for at luftingen blir opprettholdt.

Etterisolere ytterveggene

Det er alltid bedre med utvendig isolering enn innvendig isolering, for da bryter du flere kuldebroer.

– Det er fordi du også får isolert ved skillevegger og etasjeskiller, noe som ikke er mulig fra innsiden, forklarer Torkild Wæringsaasen i Rockwool.

Steg for steg: Slik isolerer du yttervegg fra utsiden

Også her er vindsperre helt avgjørende for effekten. Det er nemlig ikke isolasjonen i seg selv som isolerer, men den stillestående luften som oppstår inne i isolasjonen – vel og merke om vindsperren er intakt og på plass.

håndverker med gul hjelm og maske skjærer glassull på en byggeplass

Bilde: Glava har to fasadesystemer som de anbefaler til etterisolering, og glassullen leveres i flere tykkelser. Foto: Glava

Isolering av innvendig vegg

Dersom du ikke bor i enebolig, eller du egentlig bare er ute etter å isolere veggene i ett rom, kan etterisolering fra innsiden være løsningen.

Steg for steg: Etterisolering av yttervegg fra innsiden

Her er det viktig å passe på at dampsperren ikke havner for langt inn i konstruksjonen. Det kan skape fuktproblemer. Når du først etterisolerer, ønsker du at resultatet skal bli bra og ikke skape nye problemer. Spør gjerne vår fagfolk i byggevarehuset om råd!

Vi i XL-BYGG følger deg gjennom hele prosjektet, fra start til slutt – og etterpå.

Isolering av vinduer og dører

En mor og to små barn i en stue kan ses gjennom et vindu

Bilde. Med tetteremser kan du stoppe mye av varmetapet fra gamle vinduer. Foto: Glava

Det er gjerne en god ide å bytte eldre vinduer og dører når du kjenner den kalde luften trekke inn i huset eller hytta, men noen ganger kan du også komme langt med ekstra isolasjon.

Tetteremser av glass- eller steinull rundt vinduer og dører kan stoppe varmetapet herfra. Din jobb blir å ta ned listene rundt vinduer og dører og fjerne eventuell gammel isolasjon, før du dytter tetteremsen på plass, og deretter bruker en egnet teip.

Les også: Nye vinduer? Dette må du tenke på

Les også: Seks ting å vite før du velger ny ytterdør

Isolere kjeller innvendig

Noen ønsker også å isolere kjelleren har praktiske årsaker, for eksempel for å få flere oppholdsrom i boligen. Dette var en trend som startet på 1980-tallet, og frem til 2000-tallet var metoden å legge all utforing og isolasjon på innsiden av kjellerveggen. Dette vet vi i dag at er feil måte å isolere på.

Når det kun isoleres på innsiden, reduseres varmetapet til mur- eller betongveggen. Den blir kaldere, og sjansen for kondensering øker. Hvis halvparten av isolasjonen i stedet legges på utsiden, reduseres faren for fukt betraktelig. Da flytter du kondenspunktet utover, slik at det ikke oppstår på den varme siden.

Å isolere en kjeller kan være en ganske krevende oppgave, rådfør deg gjerne med fagpersoner før du setter i gang på egen hånd.

Du kan også bestille gratis befaring og tilbud fra Klappet & Klart.

Husk Enova-støtte

Tidligere var det vanlig med 10-20 cm isolasjon i tak og vegger. Jo eldre huset er, desto mindre isolasjon vil du finne. Etter dagens byggeforskrifter (TEK 2017) skal det benyttes minst 20 – 25 cm isolasjon i vegg og 30 – 35 cm i tak. Vi kan hjelpe deg til å finne ut hva du trenger av ekstra isolasjon, og hvordan du løser etterisoleringen.

Husk at du kan få økonomisk støtte fra Enova når du gjør flere tiltak, og oppgraderer boligen til dagens energistandard eller høyere.