XL-BYGG logoXL-BYGG logo

Hva er sikkerhetsglass og herdet glass?

Valgene du tar når du bygger eller pusser opp er mange, og hvilken type glass du velger til vinduene dine kan ha mye å si. Les om forskjellige funksjonsglass, sikkerhetsglass og forskjellen på herdet og laminert glass.

Glass er glass, tenker kanskje du? Men vindusglass kommer med flere forskjellige egenskaper. I dag bygger mange moderne hus med store glassflater, og hva slags glass du velger kan være med på å forhindre både personskade og innbrudd. Du får også glass med andre praktiske egenskaper, som selvrensende og soldempende glass. Her er det du trenger å vite for å ta riktige valg til dine vinduer og glassflater.

Les også: Slik velger du riktig vinduer.

Sikkerhetsglass til bolig

Sikkerhetsglass er glasset du skal velge for å forebygge eventuelle uhell på utsatte steder i boligen. Sikkerhetsglass minsker også faren for personskade dersom vinduet faktisk knuser. Dette glasset blir nemlig til småbiter uten skarpe kanter om det knuses. I tillegg til vinduer er listen over bruksområder til sikkerhetsglass lang: Rekkverk til terrassen, trappeløp og oppganger, som glassvegg, i dører, glassløsninger til bad og kjøkken og som glassgulv og glasstak.

Krav til sikkerhetsglass

Hovedregelen er at vindu, glassfelt og dører som er lavere enn 0,8 meter over gulvet skal sikres, i alle etasjer. Det er to typer sikkerhetsglass, herdet glass og laminert glass. Du får også glass som er både herdet og laminert.

Se også: Hva slags solskjerming trenger du?

Herdet glass

Herdet glass er enkelt forklart glass som blir kjemisk behandlet eller varmebehandlet og som får økt varmebestandighet og styrke. Når det knuses faller det ut av rammen og blir til små, ufarlige glassbiter – som et bilvindu. Herdet glass brukes ofte der hvor det er vinduspartier med glass helt ned til gulvet.

Laminert sikkerhetsglass

Laminert glass er flere lag glass som er laminert med en plastfolie som holder glasset sammen. Det brukes ofte der hvor sikkerhet er ekstra viktig, ettersom glasset henger sammen selv om selve glassoverflaten er knust. Glasset er også med på å redusere risikoen for innbrudd og hærverk. I tillegg er det vanlig å bruke laminert glass der det er fare for fallulykker. En god huskeregler er å bruke laminert glass der mennesker oppholder seg.

Laminert glass bremser UV-stråler og beskytter også møbler mot bleking fra solen.

Andre typer funksjonsglass

I tillegg til sikkerhetsglass får du også glass med andre smarte funksjoner. Funksjonsglass kan ha én funksjon eller glasset kan kombinere flere funksjoner i ett, og hvor du skal plassere vinduet er avgjørende for hvilken tilleggsfunksjon glasset bør ha.

Flere typer funksjonsglass:

Støyreduserende glass: Brukes ofte i boliger hvor for eksempel soverom eller stue vender ut mot en trafikkert vei. Vinduer med to lag isolerende glass demper lyd bedre enn vinduer med enkelt glass.

Selvrensende glass: Lei av å vaske vinduer? Selvrensende glass har et belegg som gjør at skitt vaskes bort med regnet. Glasset har også klar sikt når det regner. Er det lite regn kan du bare spyle vinduene med en hageslange. Denne glasstypen egner seg spesielt der det er vanskelig å komme til.

Soldempende glass: En skulle tro at moderne hus med store glassflater blir veldig varme, men med soldempende glass får du en stabil innetemperatur uavhengig av om solen står på hele dagen. Soldempende glass stopper nemlig mye av solvarmen fra å trenge inn.

Dekorglass: Et allerede velkjent funksjonsglass er dekorglass. Dette er glass som hindrer innsyn, for eksempel frostede glass. De brukes ofte i baderom og dører.

Antidugg: Glass som reduserer risikoen for utvendig dugg.

Brannhemmende glass: Denne typen glass utsetter tilførselen av oksygen ved brann.