XL-BYGG logoXL-BYGG logo
Mann som vasker vinduer ute med teleskoplanse og vindussett til høytrykkspyler.Mann som vasker vinduer ute med teleskoplanse og vindussett til høytrykkspyler.
Mann som vasker vinduer ute med teleskoplanse og vindussett til høytrykkspyler.Mann som vasker vinduer ute med teleskoplanse og vindussett til høytrykkspyler.

Vaske vinduer ute? Dette må du tenke på

Å vaske vinduer kan gjøres enklere enn du tror. Vi har tipsene du trenger for rene og stripefrie vindusglass.

Legger du mer merke til skitt og smuss heller enn en flott utsikt, så vet du det er på tide å vaske vinduene.

For noen oppleves det som et tiltak, men med godt og riktig utstyr er det både enkelt, raskt og kan til og med være ganske tilfredsstillende å vaske vinduene ute.

Hos XL-BYGG får du gode tips og kyndig veiledning fra våre hyggelige eksperter. Vi følger deg gjerne gjennom hele prosjektet ditt, fra start til slutt – og etterpå. Uansett hva du skal bygge – Det får vi til!

Tenk smart om vindusvask

For deg som ikke har så mange vinduer å vaske, finnes det både rimelige og manuelle hjelpemidler som hjelper deg å få skinnende rene glassflater.

Skal du vaske litt større eller flere vindusflater, og kanskje også har behov for å komme litt opp i høyden, finnes det egne verktøy som gjør denne jobben enklere.

Trenger du skikkelig kraft og volum og skal vaske alle vinduene i huset eller på hytta, får du tilleggsutstyr til høytrykkspyler som kan gjøre jobben til en lek.

Mann som vasker vindu ute med forlengerskaft til glassflater høyt oppe.Mann som vasker vindu ute med forlengerskaft til glassflater høyt oppe.
Mann som bruker vindussett for å vaske vinduer ute.Mann som bruker vindussett for å vaske vinduer ute.

Bilder over: Med gode redskaper kan du enkelt vaske vinduene for hånd. Bruk forlengerskaft for å komme til i høyden. Foto: Jordan

Slik vasker du vinduer for hånd

Det er enkelt og krever lite planlegging å vaske vinduer for hånd. Alt du trenger er et vindussett, litt såpe og en bøtte med vann, så kan du starte.

Et vindussett er et komplett sett med forvasker og nal i ett, for enkel og rask vindusvask. Bruk den med forlengerskaft der vinduene er høye, så går jobben både raskere og du står tryggere enn om du klatrer på en stige.

Slik vasker du best for hånd

Steg 1: Bruk en klut, svamp eller sprøyteflaske til å påføre vann. Vær raus med mengden vann, det er viktig at vannet løser så mye av smusset som mulig før man starter.

Steg 2: Ikke hast med forvasken, sørg for at så mye av smusset er løst opp og fjernet før du starter med nalen.

Steg 3: Start på toppen og gå nedover i åttetalls-bevegelse.

Steg 4: Tørk over med en klut, gjerne i semsket skinn eller mikrofiber for best resultat.

HUSK: Mangler du utstyr? Du kan alltid gjøre det enkelt for deg selv ved å benytte deg av Klikk & Hent i våre varehus.

Kvinne som bruker vindusvasker til å vaske vinduer ute.

Bilde: Til store vinduer kan du bruke en batteridreven vindusvasker. Foto: Kärcher

Vask vinduene med vindusvasker

Om du har mange vinduer eller store vindusflater, kan du med fordel vaske vinduene med en batteridreven vindusvasker. Det ledningsfrie verktøyet kan dessuten, utover å gjøre vinduer skinnende rene, vaske både speil, fliser, glassbord og dusjvegger.

De fleste vindusvaskerne har kapasitet på minimum 100 kvm vindusruter, gjerne noe mer. En vindusvasker kommer gjerne med en rekke tilleggsutstyr, som blant annet bred og smal nal. Dette vil variere noe mellom ulike leverandører.

Slik bruker du vindusvasker

  1. Bruk en våt svamp eller spray vann blandet med vaskemiddel på vindusglasset.
  2. Bruk en mikrofiberklut til å fjerne smuss og flekker fra glasset.
  3. Bruk vindusvaskeren til å suge opp fuktigheten ved å dra den nedover eller bortover vinduet. Det skitne vannet går rett inn på tanken og havner ikke på gulvet.
  4. Tørk av overflødig vann fra kanter og vinduskarmer ved behov når vinduene er rene med en ren mikrofiberklut

Blir det tørkestriper på glasset etter vindusvaskeren? Etter en tid blir nalen slitt og ujevn – da kan du vri den rundt og bruke andre siden også før du bytter den ut.

Med riktig tilbehør kan du bruke høytrykkspyler til å vaske vinduer ute.

Bilde: Vask rutene på drivhus effektivt med høytrykkspyler. Foto: Kärcher

Vaske vinduer med høytrykkspyler?

Det er som utgangspunkt ikke anbefalt å høytrykkspyle vindusflater. Har du mange eller store vinduer, kan det med riktig utstyr likevel være en fordel å vurdere høytrykkspyler. Det finnes nemlig vindussett også til høytrykkspyler.

Kärcher sitt vindussett til teleskoplanse har fire høytrykksdyser som effektivt fjerner smuss, samt en myk mikrofiberklut med ramme som skånsomt rengjør vinduene. Selve kostehodet veier ikke mer enn 600 gram, så belastningen for nakke og rygg blir mest mulig effektiv.

Slik høytrykksypler du vinduer

  1. Fest høytrykksdysen på teleskoplansen etter anvisning. Skyll deretter av vinduene for å fjerne mest mulig skitt og smuss.
  2. Bytt til rammen med mikrofiberklut og gå over alle vinduene. Start på toppen og gå nedover i åttetalls-bevegelse til alt glass er berørt av kluten.
  3. Fest høytrykksdysen på teleskoplansen igjen og spyl av.

Er ikke vindusflatene for store eller høyt oppe, avslutt gjerne med å tørke av karmene med en mikrofiberklut.

Trenger du en høytrykkspyler? Vi har det du trenger i våre varehus.

Gode tips til deg som skal vaske vinduer ute

  1. Det beste tidspunktet å vaske vinduer på er når været er overskyet, grått eller solen har gått ned og vinduene ikke er varme.
  2. Vasker du vinduer i sterkt solskinn kan det lett bli skjolder i glasset.
  3. Du bør unngå å vaske vinduer i minusgrader, ettersom vannet kan tørke og fryse direkte på ruten. Må vinduene vaskes når det er frost, er det anbefalt med litt rødsprit i vannet.
  4. Når du vasker vinduene, husk å vaske av rammene også, for et ekstra pent resultat.
  5. Har du sprosser på vinduene, sørg for å ta dem av før du starter å vaske.

Bygge selv? Det får vi til!

XL-BYGG er en ekte byggevarehandel med fagfolk som hjelper både privatkunder og profesjonelle entreprenører.

Våre hyggelige eksperter følger deg gjennom ditt byggeprosjekt fra start til slutt – smått eller stort. Foretrekker du å få alt Klappet & Klart uten egeninnsats, kan vi hjelpe deg med det. Vi kan plukke varene ferdig for deg med Klikk & Hent i vår nettbutikk, mange av våre butikker har også tilhenger til utlån for deg som trenger det. 

Med XL-BYGG Byggekonto kan du få full kontroll på kostnadene ved hjelp av én felles, månedlig faktura.

Bli gjerne medlem i XL-BYGG Klubben for ikke å gå glipp av eksklusive medlemstilbud på byggevarer året rundt.

XL-BYGG – det får vi til!