XL-BYGG logoXL-BYGG logo

Himling

Innetaket, himlingen, har stor betydning for lyd- og lysforhold i rommet. Tak i et rom kan også påvirke stiluttrykket du ønsker.

Uansett om man har små rom, store rom eller boligarealer med akustikk, er man godt tjent med å få hjelp til å finne den riktige løsningen med tanke på støyforhold. Himlingen du velger i ditt hus kan bidra til bedre lyd- og lysforhold.

Himling er takflaten du ser i et rom. Tak brukes i dagligtalen, mens på fagspråket heter det himling.

Tenk støydemping aller først

Det finnes en rekke produkter som kan benyttes i himlingen, som den synlige delen av taket. Det som imidlertid er viktig før himlingen monteres, er faktisk det som er mellom gulvet i etasjen over og den synlige delen av taket i etasjen man oppholder seg i.

Les også: Slik maler du taket

Mange har ergret seg i etterpåklokskapens lys ved å ikke ta hensyn til støyforhold fra både etasjen over og i eget rom før de monterte selve himlingen.

Bilde: Tak-ess-plater kan er raske å montere og kan festes rett på lektene. Foto: Forestia

Himlingsplater

Himlingsplater i spon, også kalt tak-ess-plater, er foliebelagte plater som er raske å montere og har den fordelen at det kan skrus og festes ting rett i takplatene. Disse platene kan benyttes i alle rom hvor det ikke settes krav til fuktbestandige materialer.

Den mest vanlige fargen på himlingsplater er hvit. Tak-ess-plater kan festes rett på lektene med spiker etter stifter.

Bilde: Med MDF-plater i taket slipper du kvistgjennomslag, men oppnår likevel et utseende som trepanel. Foto: Huntonit

MDF-plater

MDF-plater som takpanel, gir utseende som trepanel. På grunn av at MDF er et fabrikkert materiale, slipper du risikoen med kvistgjennomslag. MDF-plater påvirkes heller ikke i samme grad av temperaturforandringer som ekte trepanel. Kan benyttes i både nye og eldre hjem, da de gir et klassisk utseende.

Les også: Takvindu

Trepanel i taket

Trepanel er det nærmeste du kommer naturen når du skal velge himling. Trepanel er også det mest miljøvennlige produktet til taket. Med trepanel får man synlige endeskjøter, og disse vil variere etter temperatur og luftfuktighet i rommet.

Bilde: Trepanel i taket er miljøvennlig og gir gode akustiske forhold! Foto: Bergene Holm

Gipsplater til tak

Gipsplater er et dødt materiale, og vil således ikke bevege seg ved temperatursvingninger. Det har de siste årene kommet flere nye typer gipsplater som er lydabsorberende, støt- og slagsikre og er beregnet for oppheng av tyngre gjenstander.

Velger du gips, er det viktig å sørge for riktig type gipsplate til himlingen.

Ettermontering av nedsenket himling

Dersom du ikke skal rive himlingen i eksisterende rom, kan en god løsning for støydemping være å ettermontere en nedhengt lydhimling.

Les også: Tre takvinduer i ett

Med en nedhengt lydhimling monteres en himling litt under den gamle for å stoppe støyen eller redusere akustikken. En nedsenket himling kan bestå av ulike typer materialer.