XL-BYGG logoXL-BYGG logo
Hvit himling i grått rom med lyslenke.Hvit himling i grått rom med lyslenke.
Hvit himling i grått rom med lyslenke.Hvit himling i grått rom med lyslenke.

Himling

Innetaket, himlingen, har stor betydning for lyd- og lysforhold i rommet. Tak i et rom kan også påvirke stiluttrykket du ønsker.

Himling er takflaten du ser i et rom. Tak brukes i dagligtalen, mens på fagspråket heter det himling.

Himling kan være ulike plater og panel, som trepanel, gipsplater, fiber- eller sponplater som dekker takkonstruksjonen, eller den kan ha overflatebehandlet underside av etasjeskillere av betong eller lettbetong. Taket kan også bestå av synlig takkonstruksjon med for eksempel bjelkelag av tre.

Himlingen du velger i ditt hus kan også bidra til bedre lyd- og lysforhold. Du kan plassere lydabsorberende produkter på himlingen for å redusere støy.

Hos XL-BYGG får du gode tips og kyndig veiledning fra våre hyggelige eksperter. Vi følger deg gjerne gjennom hele prosjektet ditt, fra start til slutt – og etterpå. Uansett hva du skal bygge – Det får vi til!

Tenk støydemping aller først

Det finnes en rekke produkter som kan benyttes i himlingen, som den synlige delen av taket. Det som imidlertid er viktig før himlingen monteres, er faktisk det som er mellom gulvet i etasjen over og den synlige delen av taket i etasjen man oppholder seg i.

Du får for eksempel også kledning som øker lydisoleringen ved å monteres på undersiden av en etasjeskiller. Det virker både mot luft- og trinnlyd.

Les også: Slik maler du taket

Mange har ergret seg i etterpåklokskapens lys ved å ikke ta hensyn til støyforhold fra både etasjen over og i eget rom før de monterte selve himlingen.

Det er også vanlig å bruke himlingen for å skjule for eksempel tekniske installasjoner, som ventilasjonskanaler, ledninger og andre elektriske kabler.

Tak-ess som himling i stue med skråtak.

Bilde: Tak-ess-plater kan er raske å montere og kan festes rett på lektene. Foto: Forestia

Himlingsplater

Himlingsplater i spon, også kalt tak-ess-plater, er foliebelagte plater som er raske å montere og har den fordelen at det kan skrus og festes ting rett i takplatene. Disse platene kan benyttes i alle rom hvor det ikke settes krav til fuktbestandige materialer.

Den mest vanlige fargen på himlingsplater er hvit. Tak-ess-plater kan festes rett på lektene med spiker etter stifter.

Treplate på vegg og himling.

Bilde: Med MDF-plater i taket slipper du kvistgjennomslag, men oppnår likevel et utseende som trepanel. Foto: Huntonit

MDF-plater

MDF-plater som takpanel, gir utseende som trepanel. På grunn av at MDF er et fabrikkert materiale, slipper du risikoen med kvistgjennomslag. MDF-plater påvirkes heller ikke i samme grad av temperaturforandringer som ekte trepanel. Kan benyttes i både nye og eldre hjem, da de gir et klassisk utseende.

Les også: Takvindu

Trepanel i taket

Trepanel er det nærmeste du kommer naturen når du skal velge himling. Trepanel er også det mest miljøvennlige produktet til taket. Med trepanel får man synlige endeskjøter, og disse vil variere etter temperatur og luftfuktighet i rommet.

Hvit himling i rom med trepanel.

Bilde: Trepanel i taket er miljøvennlig og gir gode akustiske forhold! Foto: Bergene Holm AS

Gipsplater til tak

Gipsplater er et dødt materiale, og vil således ikke bevege seg ved temperatursvingninger. Det har de siste årene kommet flere nye typer gipsplater som er lydabsorberende, støt- og slagsikre og er beregnet for oppheng av tyngre gjenstander.

Velger du gips, er det viktig å sørge for riktig type gipsplate til himlingen.

Ettermontering av nedsenket himling

Dersom du ikke skal rive himlingen i eksisterende rom, kan en god løsning for støydemping være å ettermontere en nedhengt lydhimling.

Les også: Tre takvinduer i ett

Med en nedhengt lydhimling monteres en himling litt under den gamle for å stoppe støyen eller redusere akustikken. En nedsenket himling kan bestå av ulike typer materialer.

Bygge selv? Det får vi til!

XL-BYGG er en ekte byggevarehandel med fagfolk som hjelper både privatkunder og profesjonelle entreprenører.

Våre hyggelige eksperter følger deg gjennom ditt byggeprosjekt fra start til slutt – smått eller stort. Foretrekker du å få alt Klappet & Klart uten egeninnsats, kan vi hjelpe deg med det. Vi kan plukke varene ferdig for deg med Klikk & Hent i vår nettbutikk, mange av våre butikker har også tilhenger til utlån for deg som trenger det. 

Med XL-BYGG Byggekonto kan du få full kontroll på kostnadene ved hjelp av én felles, månedlig faktura.

Bli gjerne medlem i XL-BYGG Klubben for ikke å gå glipp av eksklusive medlemstilbud på byggevarer året rundt.

XL-BYGG – det får vi til!