Varehusoversikt

Din handlevogn

Ditt varehus

Handlevognen er tom

Tilbake til forsiden
XL-BYGG logo

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne XL-BYGG butikk

Slik velger du riktig veggplate

Ønsker du å fornye veggen med treplater er det flere typer å velge mellom. MDF, sponplater og kryssfinér er noen av dem.

Ujevne vegger og timesvis med sparkling, pussing og maling er forbi. Med ferdig malte eller tapetserte plater får du ny vegg på 1-2-3. Behandlede veggplater er enkle å montere og godt egnet til både nybygg og restaurering. Men hvilken veggplate skal du velge?

MDF veggplater

Hvit himling med en grå vegg

Bilde: MDF-plater er et bærekraftig alternativ, og finnes både til vegg og tak.

MDF-plater er et fabrikkert treprodukt laget av mykt trevirke. Platene er slitesterke, lette å vaske og kan overmales hvis du vil finne frem malekosten om noen år. MDF er et bærekraftig alternativ, da også skadet tre og restvirke kan benyttes i produksjonen. Det finnes i mange utførelser og design, og platene kan benyttes i både nybygg og eldre hjem, da de gir et klassisk utseende. Du får også MDF takplater og fuktbestandig MDF – som vil si at den kan brukes i fuktige omgivelser.

Har du tidligere hørt om vannfast MDF? Det betyr at limet som brukes i MDF-platen er vannfast. Skal selve platen være vannfast må den overflatebehandles.

Les også: Ute etter en mer moderne stil? Slik lager du din egen spilevegg

Huntonit

Lurer du på forskjellen mellom MDF og Huntonit? Mens MDF er produsert med kjemikalier og lim, er plater i huntonit et naturprodukt. Det brukes med andre ord ikke lim eller andre tilsetningsstoffer i produksjonen av Huntonit-plater. Trefiberplatene er anbefalt av Norges Astma- og Allergiforbund.

Les også: Mer om Huntonit veggplater

blåmalt gang med jakke som henger på en knagg
kjøkken med hvite benkeskap og beige vegger

Bilde: Huntonit veggplater fås i forskjellige utførelser, både som panelbord og slett vegg. Foto: Byggma

Trefiberplater

Trefiberplater lages både med og uten lim. Mens huntonit lages uten lim, produseres OSB-plater med lim. Trefiberplater er veggplater med høykvalitets trefiberkjerne.

Veggplatene er laget av kvernet tremasse som deretter blir kokt i vann, før de blir presset under høyt trykk og høy varme. Platene blir så malt hele fem strøk. Trefiberplater fås både med utseende som hele plater og med utseende som trepanel når de er ferdig monterte.

mann som måler veggplater

Bilde: Trenger du hjelp til oppussingen? Med vår tjeneste Klappet&Klart kan vi gjøre jobben for deg. Ta kontakt for et uforpliktende tilbud.

Kryssfinér

Kryssfinérplater består av tynne finérlag som er krysslimt flere ganger. Kryssfinér er veldig stabilt, krymper lite og har gode styrkeegenskaper. Trenger du en sterk plate er kryssfinér et godt valg.

Kryssfinér får du i tre ulike kvaliteter når det kommer til platenes utseende. Plater i toppkvalitet er en feilfri plate uten misfarging eller små kvister, og brukes derfor gjerne når du vil ha en ubehandlet vegg. Den mellomste kvaliteten kan ha ubetydelige reparasjoner og innvokste kvister, kvister på inntil 5 mm er tillatt. Den laveste kvaliteten brukes gjerne til konstruksjon, den kan ha synlige kvister, enkelte fargefeil og sprekkes tillates, derfor brukes den gjerne ikke til synlige dekorative formål.

Les også: Lurer du på om gipsplater er det rette valget? Her kan du lese alt du trenger å vite om disse

Sponplater

Sponplater brukes til gulv og vegg, hovedsakelig innendørs. Sponplater består av opphakket treverk, spon/sagflis, og produseres ved hjelp av lim, varme og høyt trykk. De kommer i ulike tykkelser, ubehandlede varianter og ferdigmalte, og du får sponplater med og uten klikksystem. Du kan også tapetsere dem.

Sponplatene sparkles som gipsplater når du monterer dem, i skjøtene og hull etter skruer. Platene kan enkelt og raskt monteres på en eksisterende vegg eller direkte på stenderverk. Platene er vaskbare og har en slitesterk overflate.

Les også: Se flere alternativer til innvendig trepanel her

Du får sponplater som er fuktbestandig og derfor egner seg til bruk i vaskerom og grovkjøkken, og andre rom i huset, hvor det er høy fuktighet. Du får for eksempel Arbor Stubbloftsplate Fuktbest som er en 6 mm vannfast sponplate, og Combiwood sine sponplater får du i flere størrelser og har mange bruksområder.

Male sponplater

Før du skal male sponplater er det viktig at veggen er helt ren, og forarbeidet er viktig. En helt glatt overflate kan kreve litt mer grunning, sparkling og sliping enn om du for eksempel har gipsvegg. Ser du støvkorn i malingen etter første strøk kan du slipe lett med et fint sandpapir før du maler strøk nummer to.

Les også: Dette bør du lese før du skal male innendørs

Sparkle sponplater

Om du må sparkle for å male sponplater er avhengig av hvor tette og fine skjøtene er, om det ikke er noen store ujevnheter kan sparkling være unødvendig. Har du tidligere hørt om sponplater som sprekker opp kan det være på grunn av at det er brukt for lite lim ved montering.

Orangsje stol med blå vegg i bakgrunnen

Bilde: FORESTIA Walls4You er ferdigtapetserte veggplater i spon. Det finnes et bredt utvalg og låsesystemet sikrer montering. Med disse veggplatene trenger man ikke tenke på sparkling, pussing og tapetsering. (Foto: Byggma)

Riktig valg av lister til veggen

For optimal finish bør du velge lister som binder sammen eller skiller vegg og gulv på en elegant måte. Kom innom XL-BYGG og prøv list mot vegg, så ser du hvor flott det blir.

Les også: Nå er det trendy med bredere lister