XL-BYGG logoXL-BYGG logo
Hytteinteriør med liggende trepanel i stue som er beiset mørk og har grå sofa og peis i hjørnet.Hytteinteriør med liggende trepanel i stue som er beiset mørk og har grå sofa og peis i hjørnet.
Hytteinteriør med liggende trepanel i stue som er beiset mørk og har grå sofa og peis i hjørnet.Hytteinteriør med liggende trepanel i stue som er beiset mørk og har grå sofa og peis i hjørnet.

Hytteinteriør: Topp tre på hytta

Den avslappende følelsen av kos, hygge og lunhet er noe alle ønsker å oppnå på hytta. Med beiset trepanel på veggene kan du enkelt få stilen du drømmer om.

Den norske hyttestilen er trygg og hjemmekoselig, og gir rom til å senke skuldrene.

Bruker du hytta mest på vinterstid, er det gjerne et sted du tilbringer mye tid innendørs. Da er det viktig at interiøret er med på å underbygge den deilige hyttestemningen. Trepanel egner seg godt for klimaet på fjellet, med store variasjoner i temperatur og fukt.

– Panel er et levende materiale og gir en helt egen lunhet. Det er også godt for akustikken, og passer inn både på fjell- og sjøhytta, sier Vibecke Caspari Nord, interiørarkitekt for XL-BYGG.

Malt panel i sval blåfarge i hytte.Malt panel i sval blåfarge i hytte.
Trepanel på hytte som er beiset svart.Trepanel på hytte som er beiset svart.

Bilder over: Maling skjuler strukturen i treverket. Med beis fremhever du strukturen, selv med med mørke farger. Foto: Gjøco & Hasås/Anne Bråtveit, Styling: made by VEDA, Maria Hove Vestre

Farge på trepanel

Fargen du velger på panelet er med på å sette den rette stemningen basert på hvor hytta ligger.

– Til en fjellhytte ville jeg definitivt valgt panelbeis i varme farger, fra beige til dempet sort. I en sjøhytte vil malt panel i en sval farge eller panelbeis i lyse toner være fint. Gå for samme farge på vegger og tak slik at det blir myke overganger, foreslår Vibeke.

Ved å bruke beis i stedet for maling, vil strukturen i treverket være synlig. Dette er igjen med på å skape et lunere uttrykk.

Les også: Beise eller male innvendig hyttepanel?

Hos XL-BYGG får du gode tips og kyndig veiledning fra våre hyggelige eksperter. Vi følger deg gjerne gjennom hele prosjektet ditt, fra start til slutt – og etterpå. Uansett hva du skal bygge – Det får vi til!

Valg av lister

Listverk er viktig for helheten i et rom. Der brede lister gjør at rommet virker mindre, vil smale lister øke romfølelsen. Brede lister er pent i store rom, mens i mindre rom er smale lister et bedre alternativ. Velger du panel og listverk i samme farger vil vegg og tak gå i ett, mens om du velger lister i andre farger enn veggen, får du fremhevet rommets ulike flater.

– Ta utgangspunkt i hyttetypen når du velger profil på listene, tipser markedsansvarlig Elin Hasås Pettersen i Hasås om.

Ønsker du en hytte med et rolig uttrykk, bør listene harmonere med panelet både i stil og farge. Vil du ha et mer kreativt uttrykk i hytta, kan du mikse ulike tak- og gulvlister og for eksempel dekorere med hjørneklosser.

Les også: Alt du må vite om listverk

Bilder under: Med lister i samme farge som veggen får du et roligere uttrykk i rommet. Foto: Bergene Holm & Moelven

Hytte med profilerte taklister og hjørnekloss i samme farge som panel på vegg og i taket.Hytte med profilerte taklister og hjørnekloss i samme farge som panel på vegg og i taket.
Glatte, smale lister i samme farge som veggpanel.Glatte, smale lister i samme farge som veggpanel.

Leggeretning på trepanel

Har du en hytte hvor det er lavt under taket, vil stående panel gi følelse av høyere takhøyde. Liggende panel vil gjøre at rommet virker bredere, og er det høyt under taket vil det gi en lunere romfølelse.

Tips! Ved montering bør du sørge for litt avstand mellom panel og gulv/tak, slik at panelet har plass til å bevege seg.

3 stiler med trepanel

Rustikt hytteinteriør i laftet hytte med vinduer med sprosser.

Bilde: Kombiner grove teksturer og jordfarger for et rustikt hytteinteriør. Foto: Røros Dører og Vinduer AS

Rustikt og koselig

Tradisjonelt, enkelt og ekte håndverk. Den rustikke hyttestilen gjør stundene foran peisen ekstra koselig med naturlige materialer og stoffer, og gir en varm og koselig atmosfære.

Møbler i treverk, trepanel, tredører med speil og profiler og vinduer med sprosser. Tenk grovere teksturer i kombinasjon med jordfarger, velg møbler med patina og kombiner gammelt og nytt til en helt personlig miks.

Moderne hytteinteriør med lyst panel i furu og møbler i rotting og lyst treverk.

Bilde: Furu gir varme til en lys, moderne hyttestil. Foto: Hasås/Anne Bråtveit, Styling: made by VEDA, Maria Hove Vestre

Lyst og beroligende

En moderne hytte i lyst treverk gir en egen ro. Du kan for eksempel gå for trepanel i lyse, varme eller grålige toner, eller velge vegger og gulv i hvitlasert furu. Med furu blir hytta langt fra steril, men du får den tradisjonelle hyttefølelsen med en moderne vri.

Ved å velge beige i stedet for hvitt, får du en behagelig ro i rommet. Dempede gul- og blåtoner passer også godt til den lyse stilen. Skap kontrast med hvite lister, eller velg lister i samme farge som veggene for et dempet uttrykk.

Moderne hytteinteriør hvor stue er i svart trepanel og har svarte møbler med stramme linjer.

Bilde: Kombiner svart med varme fargetoner på hytta og få et lunt uttrykk. Foto: Hasås/Anne Bråtveit, Styling: made by VEDA, Maria Hove Vestre

Mørk og moderne

Mørkt interiør og mørke vegger blir alt annet enn dystert om du går for varme fargetoner i kombinasjon med stramme linjer. Hytta får et lunt og rolig uttrykk, og sorte detaljer til det varme trepanelet gir hytta en elegant finish.

Kombiner det med tunge tekstiler om du ønsker å understreke kosen, eller gå for møbler i lyst treverk for å fremheve det moderne uttrykket. Passer like godt ved havet som på fjellet.

Fire tips til hyttekosen:

  • Knitring fra flammer i en varmeeffektiv peis.
  • Gode vinduer og dører med lav U-verdi, som holder varmen inne i hytta.
  • Varme farger og mye tekstiler.
  • Et tregulv som er varmt og mykt å gå på.

Pusse opp hytta? Det får vi til!

Hos XL-BYGG møter du hyggelige eksperter som har en lidenskap for faget og det å gi deg som kunde gode råd. Vi følger deg gjennom hele prosjektet fra start til slutt – og gjerne etterpå.

Her ser du et utvalg av våre leverandører:

  • Baderomsinnredning: Noro Norge AS (bla. Hafa)
  • Dør: Harmonie Norge AS, Bygg 1 Produkter AS, Jeld-Wen Norge AS (Swedoor), Røros dører og vinduer AS
  • El-verktøy: Makita Norge AS
  • Festemidler: Essve Norge AS
  • Garasjeporter: Lista treindustri AS
  • Garderobe: Elfa Norge AS, Langlo AS
  • Gipsplater: Saint-Gobain Byggevarer AS - Gyproc
  • Gulv: Boen Bruk AS, Kährs Norge AS, Unilin Nordic AB (Pergo), Berry Alloc, Malorama AS
  • Gulvavretting og mørtel: Hey Di AS, Saint-Gobain Byggevarer AS - Weber
  • Innvendig vegg og tak: Byggma AS, Arbor AS
  • Isolasjon: Jackon AS, Vartdal plastindustri, Glava AS, Rockwool AS
  • Limtre: Sørlaminering AS
  • Listverk: Combiwood Barkevik AS, K. Kværner industri AS
  • Maling: Akzo Nobel Coating AS (Nordsjö maling)
  • Takrenner: Lindab AS
  • Trelast: Ringalm AS, Larvik impregneringskompani AS, Moelven Wood AS, Hasås AS, Inntre Kjeldstad Trelast AS, Bergene Holm AS, Norra Skogsägerna, G3 Gausdal treindustrier
  • Trelast royalimpregnert: Marnar Bruk AS, Alvdal Skurlag AS
  • Uterommet: Krifon AS, Arnøy Engros AS
  • Utvendig tak: Alsvåg plater AS, Nordic Waterproofing AS, Arcelormittal Construction, BMI Norge AS Icopal, Isola AS
  • Varme: Jøtul AS, Nordpeis AS
  • Verktøy og jernvarer: Luna Norge AS
  • Vindtetting: Hunton Fiber AS
  • Vindu: Velux Norge AS, Gilje Tre AS, Lyssand-Frekhaug Salg AS, Natre Vinduer AS, Nordan AS, Norgesvinduet Bjørlo AS, Røros vinduer og dører AS
  • Våtrom: Fibo AS

Bygge selv? Det får vi til!

XL-BYGG er en ekte byggevarehandel med fagfolk som hjelper både privatkunder og profesjonelle entreprenører.

Våre hyggelige eksperter følger deg gjennom ditt byggeprosjekt fra start til slutt – smått eller stort. Foretrekker du å få alt Klappet & Klart uten egeninnsats, kan vi hjelpe deg med det. Vi kan plukke varene ferdig for deg med Klikk & Hent i vår nettbutikk, mange av våre butikker har også tilhenger til utlån for deg som trenger det. 

Med XL-BYGG Byggekonto kan du få full kontroll på kostnadene ved hjelp av én felles, månedlig faktura.

Bli gjerne medlem i XL-BYGG Klubben for ikke å gå glipp av eksklusive medlemstilbud på byggevarer året rundt.

XL-BYGG – det får vi til!