XL-BYGG logoXL-BYGG logo
Hyttevinduer med sprosser i hytte med steinpeis og rustikk stil.Hyttevinduer med sprosser i hytte med steinpeis og rustikk stil.
Hyttevinduer med sprosser i hytte med steinpeis og rustikk stil.Hyttevinduer med sprosser i hytte med steinpeis og rustikk stil.

Nye hyttevinduer? Få inspirasjon her

Skal du ha nye vinduer til en hytte med utsikt mot sjøen, eller en laftet hytte med store vinduer? Hyttevinduer med eller uten sprosser? Mulighetene er mange.

Med nye vinduer på hytta kan du få mer dagslys og samtidig bedre utsikt. Samtidig holder moderne vinduer bedre på varmen enn eldre vinduer, noe som gjør bytte av vinduer til et energieffektivt tiltak som vil spare deg for strømutgifter i tiden fremover.

Det er derfor et par ekstra ting å tenke på når du skal velge nye hyttevinduer; som u-verdi og hva slags funksjoner glasset skal ha. Samtidig spiller hyttas arkitektur inn i valget: Skal du velge moderne vinduer eller klassiske vinduer med sprosser?

Tips til deg som skal bytte vinduer på hytta

Hyttevinduer kommer i mange størrelser og fasonger – fra kvadratiske og avlange til runde. Du får også vinduer som passer til vegger med skråtak.

Men det er ikke bare formen du skal tenke over når du skal ha nye vinduer på hytta. Ta også med deg disse tipsene:

  • Tenk over hvilken stil du ønsker på vinduet, og hytta som helhet.
  • Vurder hva som er viktig for deg: Utsikt, innsyn og mengde dagslys.
  • Tenk nøye gjennom u-verdi og type glass, å velge et billigere alternativ kan koste deg mer i lengden, strømkostnader tatt i betraktning.
  • Ta ordentlige mål før du bestiller, så får du riktig størrelse på vinduene.
  • Vurder om du skal bytte vinduene selv eller trenger hjelp fra en fagkyndig.

Vi hjelper deg med hele prosjektet!

Når vi sier at vi tar hele jobben, så mener vi det. Alt du trenger å gjøre er å fortelle oss om prosjektet ditt, så tar vi en befaring og gir deg et tilbud på hele jobben.

Hyttevinduer med sprosser og platting med utsikt.Hyttevinduer med sprosser og platting med utsikt.
Nærbilde av hyttevinduer med sprosser.Nærbilde av hyttevinduer med sprosser.
Hyttevinduer med sprosser i hjemmekoselig og rustikk hytte.Hyttevinduer med sprosser i hjemmekoselig og rustikk hytte.

Bilde: Har du en mer klassisk hytte vil vinduer med sprosser passe godt. Foto: NorDan, Lyssand Frekhaug & Natre

Hyttevinduer med sprosser

Vinduer med sprosser passer godt til både klassiske sommerhus og tømmerhytter. Det finnes mange varianter av sprosser på vinduer, fra klassiske ruteinndelinger til store vinduer med mer dekorative rammer med sprosser.

Les også: Vinduer med sprosser – dette må du vite

De store vinduene med rammer er spesielt fine til laftede hytter på fjellet, og gir personlighet til fasaden. Klassiske vinduer med sprosser er særlig fine på hytter ved sjøen, men passer minst like godt til hytta i skogen eller på fjellet.

Moderne hytte med store vindusflater og lyst treverk.Moderne hytte med store vindusflater og lyst treverk.
Hytte med store vinduer mot sjøen.Hytte med store vinduer mot sjøen.

Bilder over: Store vindusflater gir gode lysforhold inne, samtidig som du kan nyte naturen innenfra på kjøligere dager. Foto: Norgesvinduet/Saltdalshytta & NorDan

Hytte med store vindusflater

Det er lite som er så fint som en hytte med store vindusflater mot sjøen eller på fjellet for å nyte utsikten. Store vinduer på hytta tar naturen og omgivelsene inn, og gir en helt egen ro i rommet. Hvem vil ikke sitte inne foran peisen med en kopp kakao og nyte synet av snødekte fjelltopper?

Les også: Selvrensende vinduer

Hytte med panoramavinduer på fjellet.

Bilde: Har du utsikt på tomten bør du vurdere panoramavinduer. Foto: Norgesvinduet/Saltdalshytta

Hytte med panoramavinduer

Ligger hytta du eier på en tomt med utsikt, bør du vurdere å sette inn panoramavinduer. Da kan du nyte utsikten sommer som vinter, uavhengig av om du er ute eller inne. Passer særlig godt i moderne hytter.

Husk at dersom du skal endre på den eksisterende vindusstørrelsen, for eksempel for å sette inn et panoramavindu på en vegg som tidligere var lukket, må du søke kommunen om tillatelse til fasadeendring.

Du kan også jukse deg til panoramavinduer med balkongdør og flere enkeltstående vinduer som går fra gulv til tak.

Hos XL-BYGG får du gode tips og kyndig veiledning fra våre hyggelige eksperter. Vi følger deg gjerne gjennom hele prosjektet ditt, fra start til slutt – og etterpå. Uansett hva du skal bygge – Det får vi til!

Kjøkken med takvindu på hytta.Kjøkken med takvindu på hytta.
Hytte med takvindu.Hytte med takvindu.

Bilder over: Takvinduer gir mer enn dobbelt så mye lys som fasadevinduer. Foto: Velux

Velux takvindu på hytta

Uavhengig om hytta har flatt eller skrått tak kan du få takvindu på hytta. Takvinduer gir også mer enn dobbelt så mye lys som fasadevinduer.

Har du for eksempel en mindre hytte hvor veggflatene ikke gir nok lys i alle rom, kan takvindu være en god investering.

På hytta vil vi ha mest mulig kos og hygge, så hva med et takvindu på soverommet slik at du kan sove under stjernene hver natt?

Les også: Takvindu

Hytte med store vindusflater på soverom med køyeseng.

Bilde: Selv om du ikke velger store vinduer i alle rom er det også fint å utnytte takhøyden på soverom eller for eksempel bad. Foto: Norgesvinduet/Saltdalshytta

Utnytte takhøyden

Du trenger ikke å ha fire meter under taket for å få mye dagslys. Selv mindre og smalere vinduer på for eksempel soverom, bad eller i entreen vil gi rikelig med dagslys i hytta om du utnytter høyden fra gulv til tak.

Kondens på vindu i hytte

Når du skal velge vinduer til hytta er det greit å ikke bare tenke på pris. Det er lett å gå for den rimeligste løsningen med to-lags vindusglass, men på hytta lønner det seg å velge 3-lags vinduer med lavere u-verdi og antidugg-glass for å unngå kondens.

Andre energieffektive vedlikeholdsjobber på hytta

Når du først bytter vinduer, er det også smart å se på andre vedlikeholdstiltak du kan gjøre for å redusere størrelsen på strømregningen.

Bytte ytterdør: Dagens ytterdører er bedre isolert enn dører for 10 år siden. Les mer om hvorfor du bør bytte ytterdør her.

Se også: Seks flotte hyttedører

Etterisolere: Trekker det fra ytterveggen eller er du stadig kald på føttene på hytta? Da bør du etterisolere. Les mer om hvorfor du bør etterisolere og hvordan her.

Bytte kledning: Råte og sopp kan spre seg innover i konstruksjonen og gjøre at kledningen ikke lenger skaper et stabilt innemiljø. Les mer om når du må bytte kledning her.

Les mer om tips til energieffektive og bærekraftige tiltak du kan gjøre her.

Bygge selv? Det får vi til!

XL-BYGG er en ekte byggevarehandel med fagfolk som hjelper både privatkunder og profesjonelle entreprenører.

Våre hyggelige eksperter følger deg gjennom ditt byggeprosjekt fra start til slutt – smått eller stort. Foretrekker du å få alt Klappet & Klart uten egeninnsats, kan vi hjelpe deg med det. Vi kan plukke varene ferdig for deg med Klikk & Hent i vår nettbutikk, mange av våre butikker har også tilhenger til utlån for deg som trenger det. 

Med XL-BYGG Byggekonto kan du få full kontroll på kostnadene ved hjelp av én felles, månedlig faktura.

Bli gjerne medlem i XL-BYGG Klubben for ikke å gå glipp av eksklusive medlemstilbud på byggevarer året rundt.

XL-BYGG – det får vi til!