XL-BYGG logoXL-BYGG logo

Alt du må vite om listverk

Valgmulighetene er mange når det kommer til lister. Skal du ha profilerte, tynne eller brede lister i taket og langs gulvet?

Lister er kronen på verket og det siste du monterer når du pusser opp vegg, gulv og tak. Listverket skal ramme inn rommet, skjule glipper og lage fine overganger for å gjøre rommet komplett. Med lister kan du dekorere et ellers upersonlig rom.

Profilerte eller glatte lister?

Husets byggestil og din smak avgjør hvilke listverk du bør velge. På nye, moderne boliger beholdes stilen med rettkantede og glatte lister. På eldre og herskapelige boliger vil bredere listverk med profilering harmonere best.

Har du rom med god takhøyde, kan du med fordel velge en bredere type taklist enn du ville gjort i et rom med standard takhøyde. Tenk derfor på rommet som helhet når du står overfor valg av listverk. Størrelse, profil og fargevalg vil også kunne påvirke romfølelsen og inntrykket av takhøyden. For å få det beste sluttresultatet bør du velge listverket samtidig med de øvrige materialene til resten av boligen.

Bilde: Velg listverk sammen med resten av materialene, så får du en helhet i rommet. Avbildet er panel og listverk fra Moelven. (Foto: Moelven)

Listverk i samme stil skaper helhet

Lister kan fås i mange profiler og størrelser – glatte, smale, brede og i flere ulike materialer. Ved å velge listverk i samme serie til gulv og himling, rundt vinduer og dører, får du en stilistisk renhet som rammer inn rommet og gir helhet.

Nordmenn leker mer med farger enn tidligere – også når det kommer til listverk i hjemmet. Stadig flere velger kraftigere fotlister og brede, profilerte karm- og taklister i andre farger enn hvitt.

Les også: Nå er det populært å male lister i samme farge som veggen

Hvite og minimalistiske lister er fremdeles det mest valgte, men hvorfor ikke velge å la listverket gå i samme farge som veggen?

Å velge en mørkere eller lysere nyanse av veggfargen er også trendy, eller du kan bruke listverket til å skape kontraster i rommet. Ønsker du å skape en mer eksklusiv eller industriell stil, og du har valgt vinduer med sort ramme, kan sorte lister være med på å understreke uttrykket. Velger du en matt maling, understreker du det eksklusive utrykket til de sorte listene, noe som gjerne gir assosiasjoner til den behagelige hotellfølelsen.

Bilde: Bruk av samme farge på listverk og vegger er i tiden. På bildet er det benyttet fargen Savanna Sunset fra Jotun. (Foto: Jotun)

Velge ubehandlede eller ferdigbehandlede lister?

Alle som har malt lister vet hvor nøye man må være for å få et pent sluttresultat. Heldigvis kan du få ferdigbehandlede lister, slik at de kan monteres rett på veggen. Du kan bestille den fargen du ønsker og få listverk i samme farge som for eksempel veggen eller dørene. Vær obs på at spikerhull vil synes med ferdigbehandlede lister, med mindre du går over spikerhodene med en liten malekost etter montering.

Skal du ha ferdigmalt hvitt listverk, er dette standard på lager hos XL-BYGG. Du må imidlertid være klar over at det finnes to forskjellige hvitfarger på ferdigmalt listverk, hvor bomull (S 0502-Y) har mer gulskjær enn klassisk hvit (S 0500-N). Velger du feil hvitfarge, vil det vises godt dersom du har en annen hvitfarge på veggen eller i taket. Spør derfor ekspertene hos XL-BYGG før du velger nye, hvite lister slik at du får riktig hvitfarge.

Les også: Male inne? Dette gjør fargene med rommet

Lister i tre, MDF, PVC og aluminium

Dersom du har beiset eller oljet trepanel på veggene, vil det gi en myk overgang å velge fot- og taklist med samme utførelse. Skal du pusse opp og bytte gulv, vil dette rammes fint inn ved å bruke fotlister i samme materiale. Du får lister i diverse treverk: for eksempel furu, eik, bjørk og ask, MDF, PVC og aluminium.

Gulvprodusentene tilbyr også som regel alltid gulvlister i samme treverk som selve gulvet.

Hytte med veggpanel og himling i samme materialer.

Bilde: Med trepanel på veggene, får du et helhetlig inntrykk med å velge listverk i samme utførelse. Avbildet er granpaneltypen Drivved. (Foto: Bergene Holm)

Velg fotlister etter rommets bruk

Når du skal velge nye fotlister, er det viktig å ta hensyn til bruken i rommet. Listverket i gangen og stua blir utsatt for tøffere bruk enn for eksempel fotlistene på soverommet. Alt fra sko som sparkes av og skolesekker som slenges inntil veggen i yttergangen, til støvsugere og møbler som skubbes inntil veggen. Rom med hard bruk vil etterhvert vises på listverket, da kan det være verdt å merke seg at eikelister er mer hardføre enn furulister.

Et smart tips er å ta vare på lakk-, olje-, beis- eller malingskoden på listverket som velges, slik at du kan utbedre med å påføre riktig overflatebehandling når tiden er inne.

Listverk i våtrom

På badet og andre rom som utsettes for direkte fukt og høy luftfuktighet, vil listverk i tradisjonelt treverk svelle og etter hvert råtne. I disse rommene er det derfor fordelaktig å velge lister i kunstmaterialer, som for eksempel PVC.

Spesielt viktig er dette på fot- og karmlister som er i direkte kontakt med gulvet og ekstra utsatt for vannsøl.

Les også: Pusse opp badet? Slik får du det både tidløst og trendy

Montere lister selv

«Ferdig pusset opp, har bare listene igjen».

Kjenner du deg igjen ved at oppussingsprosjektet føles ferdig, men listene gjenstår? Ønsker du å gjøre jobben selv, har vi både materialene, festemidlene og verktøyet du trenger for å utføre jobben. Spør gjerne en av våre eksperter om tips og råd dersom du er usikker.

Dette trenger du når du skal montere lister:

  • Listverk i tilstrekkelig mengde
  • Kapp- og gjærsag
  • Spikerpistol eller hammer
  • Tommestokk
  • Trelim
  • Vater
  • Blyant
  • Akryl – for å skjule eventuelle glipper
  • Jigg – for å holde materialene på plass
  • Dor – dersom du skal benytte hammer
  • Gjæringsvinkel – slik at du enkelt kan kopiere vinkelen fra veggen og over på listverket som skal kappes.

Kom og se vårt utvalg av lister i butikk

Bilde: Få hjelp av våre listverkeksperter. Foto: XL-BYGG

Bilde: Lister i materialer, profiler og behandling som passer deg. Foto: XL-BYGG

Bilde: Malt, oljet, beiset eller ubehandlet - valget er ditt! Foto: XL-BYGG

Bilde: Kom til butikken og prøv listverk mot gulv eller tak. Foto: XL-BYGG