Velg ditt varehus

Eller finn den nærmeste butikken for meg automatisk:

Får ikke tilgang til posisjon

XL-BYGG logo

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din fortrukne XL-bygg-butikk

Listverk

Lister er kronen på verket og det siste du monterer når du pusser opp vegg, gulv og tak. Listverket skal ramme inn rommet, skjule glipper og lage fine avslutninger for å gjøre rommet komplett. Men hva bør du tenke på før du bestemmer deg?

Moderne eller tradisjonelle lister?

Husets byggestil og din smak avgjør hvilke listverk som bør velges. På nye, moderne boliger beholdes stilen med rettkantede og slette lister. På eldre og herskapelige boliger pleier bredere listverk med profilering å harmonere best. Har du rom med stor takhøyde kan du med fordel velge en bredere type taklist enn du ville gjort i et rom med standard takhøyde. Tenk derfor på rommet som en helhet når du står overfor valg av listverk. Størrelse, profil og fargevalg bidrar også mye til å påvirke romstørrelsen og inntrykket av takhøyden. Det beste resultatet får du ved å velge listverket samtidig med de øvrige materialene til resten av prosjektet.

Artikkelbilde_Moelven.jpg
Velg listverk sammen med resten av materialene, så får du en helhet i rommet. Avbildet er panel og listverk fra Moelven. (Foto: Moelven)

Listverk i samme stil skaper helhet

Lister kan fås i mange profiler og størrelser - glatte, smale, brede og i flere ulike materialer. Ved å velge listverk i samme serie til gulv, himling, rundt vinduer og dører, får du en stilistisk renhet som rammer inn rommet og gir helhet.

Listverk i farger er i tiden

Nordmenn leker mer med farger enn tidligere – også når det kommer til listverk i hjemmet. Stadig flere velger kraftigere fotlister og brede, profilerte karm- og taklister i andre farger enn hvitt. Hvite og minimalistiske lister er fremdeles det mest valgte, men hvorfor ikke velge å la listverket gå i samme farge som veggen i for eksempel ett rom?

Artikkelbilde_Jotun_Savanna Sunset.jpg
Bruk av samme farge på listverk og vegger er i tiden. På bildet er det benyttet fargen Savanna Sunset fra Jotun. (Foto: Jotun)

Alle som har malt lister vet hvor nøye man må være for å få et pent sluttresultat. Heldigvis kan du få ferdigbehandlede lister, slik at de kan monteres rett på veggen. Dermed kan du bestille den fargen du vil dersom du ønsker listverk i samme farge som for eksempel på veggen eller dørene.

Skal du ha ferdigmalt, hvitt listverk er dette standard på lager hos XL-BYGG. Da må du imidlertid være klar over at det finnes to forskjellige hvitfarger på ferdigmalt listverk, hvor bomull (S 0502-Y) har mer gulskjær enn klassisk hvit (S 0500-N). Velger du feil hvitfarge, vil dette vises veldig godt dersom du har en annen hvitfarge på veggen eller i taket. Spør derfor ekspertene hos XL-BYGG før du velger nye, hvite lister slik at du får riktig hvitfarge!

Dersom du har beiset eller oljet trepanel på veggene, vil det gi et helhetlig inntrykk og en myk overgang å velge fot- og taklist med samme utførelse. Skal du pusse opp og bytte gulv, vil dette rammes fint inn ved å bruke fotlister i samme materiale.

Galleri_inspo_trepanel_4_BergeneHolm_1050x650 (1).jpg

Med trepanel på veggene, får du et helhetlig inntrykk med å velge listverk i samme utførelse. Avbildet er granpaneltypen Drivved. (Foto: Bergene Holm)

Velg fotlister etter rommets bruk

Når du skal velge nye fotlister, er det viktig å hensynta bruken i rommet. Listverket i gangen og stua blir utsatt for tøffere bruk enn for eksempel fotlistene på soverommet. Sko som sparkes av og skolesekker som slenges inntil veggen i yttergangen eller støvsugere og møbler som skubbes inntil veggen? Rom med hard bruk vil med tidens tann vises på listverket.

Et smart tips er å ta vare på malings-, olje-, beis- eller lakkoden på listverket som velges, slik at du kan utbedre med å påføre riktig overflatebehandling når tiden er inne.

Listverk i våtrom

På badet og andre rom som utsettes for direkte fukt og høy luftfuktighet, vil listverk i tradisjonelt treverk svelle og etter hvert råtne. I disse rommene er det derfor fordelaktig å velge lister i kunstmaterialer, som for eksempel PVC. Spesielt viktig er dette på fot- og karmlister som er i direkte kontakt med gulvet og ekstra utsatt for vannsøl.

Ferdig oppusset - har bare listene igjen...

Kjenner du deg igjen ved at oppussingsprosjektet føles helt ferdig – du har bare listene igjen? Ønsker du å gjøre jobben selv så har vi både materialene, festemidlene og verktøyet du trenger for å utføre jobben.

Dette trenger du når du skal montere lister:

 • Listverk i tilstrekkelig mengde
 • Kapp- og gjærsag
 • Spikerpistol eller hammer
 • Tommestokk
 • Trelim
 • Vater
 • Blyant
 • Akryl - for å skjule eventuelle glipper
 • Jigg – for å holde materialene på plass
 • Dor – dersom du skal benytte hammer
 • Gjæringsvinkel – slik at du kan kopiere med deg vinkelen fra veggen til saga

Vi kan ta hele jobben - Klappet & Klart

Mange kvier seg for jobben, da listverket er kronen på verket som krever nøyaktig millimeterpresisjon med kapp- og gjærsag i riktige vinkler. Da er det godt å vite at XL-BYGG kan ta jobben, slik at oppussingsprosjektet faktisk blir helt ferdig – utført av fagfolk.

Nye lister, Klappet & Klart?

Vi hjelper deg med hele prosjektet!

Galleri_kogk_listverk_1_1050x650.jpg
Egen prosjektleder som er din faste kontaktperson. Foto: XL-BYGG
Galleri_kogk_listverk_2_1050x650.jpg
Byggevarer kun fra ledende leverandører. Foto: XL-BYGG
Galleri_kogk_listverk_3_1050x650.jpg
Proffe håndverkere som utfører jobben. Foto: XL-BYGG
Galleri_kogk_listverk_4_1050x650.jpg
Fagfolk gjør jobben raskere. Foto: XL-BYGG

Kom og se vårt listutvalg i butikk

Galleri_utstilling_listverk_1_1050x650.jpg
Få hjelp av våre listverkeksperter. Foto: XL-BYGG
Galleri_inspo_listverk_1.jpg
Lister i materialer, profiler og behandling som passer deg. Foto: XL-BYGG
Galleri_inspo_listverk_2.jpg
Malt, oljet, beiset eller ubehandlet - valget er ditt! Foto: XL-BYGG
Galleri_inspo_listverk_4.jpg
Kom til butikken og prøv listverk mot gulv eller tak. Foto: XL-BYGG

Hvorfor velge XL-BYGG til å ta hele jobben:

Egen prosjektleder som koordinerer håndverkere og er din faste kontaktperson gjennom hele prosjektet. Enkelt og oversiktlig, enten du trenger hjelp til et lite eller stort prosjekt.

Riktig kompetanse og fageksperter som hjelper deg med valg av materialer, finner gode løsninger og sørger for proffe håndverkere til gjennomføring av prosjektet ditt.

Trygghet i å ha valgt en lokal aktør med nasjonal tilstedeværelse som har Norges største bolig- og byggevareaktør som eier. Vi bryr oss om lokalsamfunnet, og ved å handle hos oss støtter du lokalt næringsliv.

Konkurransedyktige priser fordi XL-BYGG er en ledende aktør i byggevarebransjen. Det kommer naturligvis deg som kunde til gode ved at vi kan tilby deg byggevarer av beste kvalitet til en god pris.

Én fakturaavsender og ingen overraskelser og du slipper faktura fra forskjellige hånd­verkere og byggevarehus. Du får kun faktura fra XL-BYGG som gir deg full oversikt over vareforbruk og håndverksarbeid. Prosjektet ditt blir levert som avtalt. Enklere blir det ikke, Klappet & Klart.

Slik fungerer det:

1. Fortell oss om prosjektet og vi kommer på en uforpliktende befaring. Sammen finner vi riktig løsning og pris.

2. Din personlige prosjektleder sørger for en effektiv prosess i samarbeid med proffe håndverkere.

3. Så blir jobben gjort som avtalt og du får faktura fra XL-BYGG. Enklere blir det ikke.