Velg ditt varehus

Eller finn den nærmeste butikken for meg automatisk:

Får ikke tilgang til posisjon

XL-BYGG logo

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din fortrukne XL-bygg-butikk

Ikke glem våtsonen

Visste du at mesteparten av tiden du oppholder deg på kjøkkenet brukes rundt våtsonen? Det bør du tenke på når du skal i gang med planleggingen av ditt neste kjøkkenprosjekt – enten du skal bygge helt nytt kjøkken eller pusse opp ditt gamle.

Hva er kjøkkenets våtsone?

Sammen med kjøkkenkran, avfallssortering og matavfallskvern, inngår kjøkkenvasken i det som omtales som kjøkkenets våtsone.

De fleste som skal planlegge kjøkken starter ofte med design; skap, former og farge. Der man derimot bør starte med behovsanalysen, er området rundt vanntilgangen – vann og rør er sjelden mulig å flytte på.

Valg av kjøkkenvask

Hva slags kjøkkenvask du skal velge avhenger av behovene dine på kjøkkenet. Kjøkkenvasken er ikke lenger kun et sted for skitten oppvask, men et sted hvor du også vasker hender, skyller, renser og kutter maten. 

NIBU_Kjokkenvask-800x600.jpg

Bilde: Hvilke behov du har på kjøkkenet har stor betydning for hva slags kjøkkenvask du bør velge. (Foto: NIBU AS)

Du bør derfor stille deg noen viktige spørsmål før du velger hva slags kjøkkenvask du skal ha til ditt nye kjøkken:

  • Hvor mye skal du vaske opp for hånd?
  • Er det viktig å ha plass til å vaske opp store ting, slik som et stekebrett?
  • Hvor mye mat lager du til vanlig?
  • Fisker eller jakter du?
  • Hva slags materiale ønsker du?

Disse spørsmålene kan være avgjørende for om du bør velge enkel-kum, dobbel-kum eller en tradisjonell i kombinasjon med en liten kum.

Blandebatteri for enklere matlaging

Størrelsen på kummen kan også være avgjørende for hva slags blandebatteri du skal velge til vasken. Ikke bare rent praktisk, men også på det estetiske plan. Med en stor kum kan det lønne seg med et blandebatteri med uttrekk, for å kunne holde vasken ren helt ut til kantene.

Lager du mye mat, hadde det kanskje vært praktisk med et blandebatteri som ikke krever berøring når du har hendene fulle av matsøl. I dag finnes det en rekke smarte løsninger, og du får blandebatterier som gjør matlagingen enklere og mer effektive.

NIBU_Blanco_Blandebatteri-800x600.jpg

Bilde: Du bruker i gjennomsnitt blandebatteriet 75 ganger hver dag, så det er viktig å sørge for å velge blandebatteri tilpasset dine behov. (Foto: NIBU AS)

Smarte løsninger for avfallssortering

Krav til kildesortering, krever gode løsninger for avfallssortering i hjemmet. Renhold og opprydding skal være enkelt og effektivt, og det finnes gode løsninger både for skap, skuff, og integrerte løsninger.

Det mange ikke tenker på er at valg av kum bestemmer størrelsen på skap eller skuffer i benken under, som igjen avgjør hva slags avfallssorteringsløsning man har plass til. Det er derfor viktig at dette planlegges tidlig i fasen.

NIBU_Blanco_Avfallssortering-800x600.jpg

Bilde: NIBU har løsninger for avfallssortering tilpasset skap, skuff, integrert, benkeplate eller frittstående. (Foto: NIBU AS)

Våtsonen er ikke bare en kjøkkenvask. Det er en arbeidsstasjon som dreier som om en helhet. Det er derfor viktig at planleggingen av nytt kjøkken starter i denne delen, så du skaper gode løsninger du er fornøyd med i flere år fremover.