XL-BYGG logoXL-BYGG logo
Lite kjøkken i treverk med kjøkkenhette og overskap med glassfronter.Lite kjøkken i treverk med kjøkkenhette og overskap med glassfronter.
Lite kjøkken i treverk med kjøkkenhette og overskap med glassfronter.Lite kjøkken i treverk med kjøkkenhette og overskap med glassfronter.

Slik planlegger du et lite og kostnadseffektivt kjøkken

Med en liten eller flyttbar kjøkkenøy kan selv de minste kjøkken få en smart og praktisk løsning. Se våre tips til effektive løsninger for deg som har liten plass.

Har du et lite kjøkken, krever det gjerne litt ekstra i planleggingsfasen for å få utnyttet plassen best mulig. Det finnes heldigvis mange gode løsninger, slik at du kan få et smart og funksjonelt kjøkken på mindre areal.

Spør en av våre erfarne kjøkkenkonsultenter hos XL-BYGG om råd og veiledning, sammen kan vi finne den beste løsningen for akkurat ditt kjøkken.

Liten kjøkkenøy i kjøkken med høyskap på bakveggen.Liten kjøkkenøy i kjøkken med høyskap på bakveggen.
Liten kjøkkenøy i beige kjøkken med svart kjøkkenhette.Liten kjøkkenøy i beige kjøkken med svart kjøkkenhette.
Smart oppbevaring til smale partier på liten kjøkkenøy.Smart oppbevaring til smale partier på liten kjøkkenøy.

Bilder over: Kjøkkenøy gir deg ekstra arbeidsflate og oppbeavring i mindre kjøkken. Foto: Sigdal, RørosHetta & Nibu

Liten kjøkkenøy

Selv i mindre kjøkken kan du ha kjøkkenøy, så lenge avstanden til omkringliggende skap er minst 100-110 cm.

Avhengig av romløsningen kan du velge en standard kjøkkenøy eller halvøy. Er rommet stort nok, velger du skap eller skuffer på begge sider av kjøkkenøya, slik at du får utnyttet gulvplassen maksimalt.

Les også: Velg riktig benkeplate til kjøkken

Kjøkkenøya kan også fungere som spiseplass dersom du ikke har plass til spisebord. La gjerne benkeplaten stikke 30 cm utenfor sokkelen, så får du god plass til beina når du sitter inntil med en barstol.

Flyttbar kjøkkenøy

For en fleksibel løsning kan du velge en flyttbar kjøkkenøy. Med hjul på kjøkkenbenken kan du flytte den rundt om du for eksempel trenger større plass til å trekke ut spisebordet til middagsselskap. Du kan også bruke den som utekjøkken hjemme eller på hytta om du har enkel tilgang til terrassen fra kjøkkenet.

En annen løsning er Smart Benk fra Sigdal Smarte Kjøkkenløsninger, et sortiment av spesialinnredninger til kjøkken. Smart Benk ser ut som en vanlig kjøkkenfront, men gir ekstra arbeidsflate eller spiseplass ved å trekke den ut.

Hos XL-BYGG får du gode tips og kyndig veiledning fra våre hyggelige eksperter. Vi følger deg gjerne gjennom hele prosjektet ditt, fra start til slutt – og etterpå. Uansett hva du skal bygge – Det får vi til!

Grått kjøkken med høyskap til taket.Grått kjøkken med høyskap til taket.
Kjøkken med åpne hyller i høyden for å utnytte takhøyden.Kjøkken med åpne hyller i høyden for å utnytte takhøyden.
Kjøkken med åpen hylle ved siden av høyskap.Kjøkken med åpen hylle ved siden av høyskap.

Bilder over: Utnytt veggplassen i mindre kjøkken med skap til taket og åpne hyller. Foto: JKE Design & Drømmekjøkkenet

Utnytte veggplassen i kjøkkenet

Du får mye oppbevaring på kjøkkenet ved å utnyttet veggflatene. Bruk høyden i rommet ved å la overskapene strekke seg helt opp i taket, og bruk hjørnene i kjøkkenet godt – enten med hjørneskap eller ved å montere åpne hyller. Du får også dekorside med kroker og holdere hos Sigdal som monteres på sideveggen av kjøkkenskapet.

Har du ledig veggplass i høyden, bør du bruke denne til oppbevaring. Sett opp hyller i samme farge som kjøkkeninnredningen og plasser kokebøker og kjøkkenredskaper du ikke bruker så ofte der.

Tips! Sjekk ut hylle i heltre eik for montering på innsiden av skap fra Sigdal.

Smarte løsninger til underskap

Velger du dypere kjøkkenskap får du ekstra mye benkeplass og oppbevaringsplass i skapene. Husk også å utnytte hjørneskapet – der er det mye lagringsplass. Har du smalere kjøkkenmoduler kan du velge uttrekkbar innredning for å komme enkelt til i skapet.

I underskap med skuffer vil innvendig skuff i skuffen gi også ekstra lagringsplass. JKE Design leverer også sokkelskuffer, slik at du får utnyttet hele skapmodulen til det fulle.

Kjøkken i treverk med pocket-dører som skjuler oppbevaring.Kjøkken i treverk med pocket-dører som skjuler oppbevaring.
Kjøkken i mørk eik med pocket-dører som skjuler hvitevarer og oppbevaring.Kjøkken i mørk eik med pocket-dører som skjuler hvitevarer og oppbevaring.

Bilder over: Pocketdører fungerer godt i en åpen kjøkkenløsning fordi det skjulerFoto: JKE Design & Drømmekjøkkenet

Pocket-dører i åpen kjøkkenløsning

Pocket-dører fungerer som en helhetlig kamuflasjevegg som skjuler oppbevaring og hvitevarer ved at skapdørene skyves inn i lommer på siden av skapmodulene. Det gir et ryddig og minimalistisk uttrykk i åpen kjøkkenløsning.

Les også: Åpen kjøkkenløsning? Slik kan det løses

Du får pocket-dører hos både Sigdal og Drømmekjøkkenet.

Kjøkken med kombiovn og dampovn i høyskap.Kjøkken med kombiovn og dampovn i høyskap.
Kjøkken i mørkt treverk med NEFF Slide&Hide ovn.Kjøkken i mørkt treverk med NEFF Slide&Hide ovn.

Bilder over: Electrolux CombiQuick og SteamPro. NEFF stekeovn med Slide&Hide-funksjon, designet er en nyhet som kommer i oktober. Foto: Electrolux & NEFF

Spar plass med kombiovn

Innebygd mikrobølgeovn i kjøkken er særlig praktisk med barn i hus, men den tar opp ekstra plass du kanskje ikke har råd til å ofre. Velg derfor en ovn som har både steke-, damp- og mikrofunksjon, så får du alt du trenger på akkurat den samme plassen.

– I dag er energieffektivitet veldig viktig, vi anbefaler derfor å velge en stekeovn med integrert mikro. Fordelen med dette er at du da kan bruke produktet til flere oppgaver. Du kan for eksempel enkelt koke poteter i stekeovnen din med kun én spiseskje vann om den har mikro, forteller Stian Pettersen i BSH Husholdningsapparater AS.

En dampovn eller stekeovn med dampfunksjon egner seg også godt til oppvarming av mat.

– Med dampovn bevarer du opptil 90 prosent av vitamin C i råvaren, sparer 95 prosent energi med damprengjøring sammenliknet med pyrolyserengjøring, og ikke minst bruker du 20 prosent mindre energi når du lager mat ved lavere temperatur og damp, tipser Leif Eliassen Neksum i Electrolux.

Les også: Disse funksjonene vil du ha på kjøkkenet

Tips! Sjekk ut NEFF stekeovner med Slide&Hide-funksjon, der ovnsdøren forsvinner inn under ovnen når du åpner den. Ekstra enkelt å bevege seg rundt i et trangt kjøkken, selv med åpen ovnsdør.

Smart avfallssortering i smale skuffer til lite kjøkken.Smart avfallssortering i smale skuffer til lite kjøkken.
Lyst lite kjøkken med smart avfallssortering.Lyst lite kjøkken med smart avfallssortering.

Bilder over: Det finnes flere smarte løsninger for avfallssortering til mindre kjøkken. Foto Nibu

Smart avfallssortering

Kildesortering skal være enkelt, og med gode løsninger for avfallssortering får du utnyttet plassen. Nibu har løsninger for skap, skuff, integrert, frittstående, nedfelling i benkeplate og matavfallskvern.

Tenk over plassen du har og finn løsningen som passer best for deg og ditt kjøkken.

Les også: Fire smarte løsninger for ditt drømmekjøkken

Blandebatteri og kjøkkenvasker

Blandebatteri kommer med ulike funksjoner, som uttrekksdusj eller en nedfellbar modell dersom du har vindu bak kjøkkenvasken.

– Velg en romslig vask med mye funksjon, som skylleskål, skjærefjøl og rister. Det gjør at du kan stå og jobbe med matforberedelser og frigjøre benkeplass, tipser Bente Leikvoll, Marketingsjef i Nibu

For å få kjøkkenet til å virke større kan du kombinere materialer og farger på blandebatteri og kjøkkenvask som går ton-i-ton med kjøkkeninnredningen.

Se vårt utvalg her

Person som koker og steker mat på koketopp med integrert ventilator.Person som koker og steker mat på koketopp med integrert ventilator.
Svart takmontert kjøkkenvifte i hvitt kjøkken.Svart takmontert kjøkkenvifte i hvitt kjøkken.

Bilder over: For å utnytte veggplassen kan du velge benkeventilator, fritthengende eller takmontert kjøkkenvifte. Foto: NEFF & RørosHetta

Valg av kjøkkenventilator til lite kjøkken

Velg en benkeventilator for å kunne utnytte veggplassen til oppbevaring. Har du kjøkkenøy kan du gå for en fritthengende eller takmontert kjøkkenvifte.

– I en åpen kjøkkenløsning vil en innebygd ventilator i koketoppen på en kjøkkenøy også gi inntrykk av at rommet er større siden du unngår en stor hengende hette midt i rommet, tipser Kjersti Röstad, markedskoordinator i Drømmekjøkkenet.

Les også: Velg riktig ventilator til kjøkkenet

Tips! Spar plass med en komfyrvakt som er integrert i ventilatoren fra RørosHetta. Komfyrvakt har siden 2010 vært påbudt i nye norske hjem og fritidsboliger.

Bestill gratis tegnetime

God planlegging og hjelp fra fagfolk er nøkkelordene for å lykkes. Vi følger deg hele veien – fra tegnestadiet til kjøkkenet er ferdig montert. La XL-BYGG hjelpe deg med å oppfylle din kjøkkendrøm!

Ikke alle XL-BYGG varehus har kjøkkenavdeling, og utvalget vil variere fra sted til sted. I bestillingsskjemaet over vises kun byggevarehusene som tilbyr tegnetime per i dag.

XL-BYGG hjelper deg hele veien til nytt kjøkken

Med våre kjøkkenspesialister får du eksperthjelp fra dyktige fagfolk. Vi går igjennom dine skisser og ønsker, ser på stil, farger og planløsning. Sammen finner vi de beste løsningene for deg og ditt kjøkken.

Noen av våre leverandører:

  • Kjøkken: Drømmekjøkkenet, JKE og Sigdal
  • Hvitevarer: Bosch, Siemens, NEFF, Electrolux, AEG og Røroshetta
  • Tilbehør: Nibu og Fibo

(utvalget vil variere mellom byggevarehusene)

Et komplett kjøkken består av mer enn bare innredning, og hos oss får du også hjelp til gulv, vegger og tak. Vi har idéene og de komplette løsningene fra markedets ledende leverandører.