XL-BYGG logoXL-BYGG logo
Blått kjøkken med over- og underskap og hvitevarer plassert i høyskap.Blått kjøkken med over- og underskap og hvitevarer plassert i høyskap.
Blått kjøkken med over- og underskap og hvitevarer plassert i høyskap.Blått kjøkken med over- og underskap og hvitevarer plassert i høyskap.

Blått kjøkken? Få inspirasjon til valg av kjøkkenfarge her

Lurer du på hvilken farge du skal velge på kjøkkenet? Se våre inspirasjonsbilder og få tips til hvordan du kan kombinere dem for et helhetlig uttrykk.

Et interiør med farger handler om å skape rom for gode opplevelser, og riktig farge kan løfte hjemmet ditt til et nytt nivå.

Et lite kjøkken kan for eksempel føles større og luftigere i en lys fargetone. I et større rom velger flere gjerne et kjøkken som kombinerer en malt farge med for eksempel treverk.

Det å holde hele kjøkkeninnredningen i en og samme farge kan være nøkkelen til et stilrent kjøkken, men det blir også mer og mer vanlig å velge et kjøkken med flere detaljer i en annen farge eller materiale.

– På denne måten får du et livligere kjøkken med for eksempel overskapene i én farge og resten av kjøkkenet i en bunnfarge. Eller du kan kombinere med en egen vegg med ensfargede høyskap, noe som gir kjøkkenet et sobert uttrykk og en luksuriøs følelse. Da er det kanskje lettere å være mer vågal i farge- eller materialvalg, forteller Kjersti Røstad, markedskoordinator i Drømmekjøkkenet.

Det viktigste når du skal velge farge på ditt kjøkken er at du velger en farge du selv liker, da er sjansen for å gå lei fargen liten.

Se også: Inspirasjon til moderne kjøkken

Se også: Inspirasjon til eksklusive kjøkken

Se også: Inspirasjon til åpen kjøkkenløsning

Det er mange fine farger å velge mellom på kjøkkenet. Her gir vi deg inspirasjon til litt ulike kjøkkenfarger, så blir kanskje valget litt enklere?

Blått kjøkken med stor kjøkkenøy.Blått kjøkken med stor kjøkkenøy.
Detaljbilde av blått kjøkken med hvit benkeplate fra Drømmekjøkkenet.Detaljbilde av blått kjøkken med hvit benkeplate fra Drømmekjøkkenet.

Bilder over: Line Inframe fra Sigdal og Studio i mørkblå fra Drømmekjøkkenet. Foto: Sigdal

Blått kjøkken

Blått er et fargevalg mange føler seg trygge med, og er den perfekte miksen mellom trygg og vågal om du skal gå for et kjøkken med farger. Det er like fint i mørke som lyseblå nyanser, og er et tidløst fargevalg. Et blått kjøkken passer også godt til den skandinaviske stilen.

Blått er enkelt å kombinere med både kalde og varme materialer og farger, så her kan du ikke velge feil.

Gå for en sterk og moderne kontrast med en hvit benkeplate til et mørkeblått kjøkken, eller hold det lyseblå kjøkkenet lett og ledig med en benkeplate i lyst treverk eller beige stein.

Detaljer i messing gir varme, armatur i stål vil gjøre det enkelt og minimalistisk, mens sorte håndtak vil gjøre rommet mer maskulint om det er mørkeblått og mer karakteristisk i lyseblått.

Les også: Årets kjøkkentrender

– Til et fargerikt kjøkken ville jeg fått for hvitevarer i stål fordi stål tar opp fargen på kjøkkenet, sier Leif Eliassen Neksum i Electrolux.

Hos XL-BYGG får du gode tips og kyndig veiledning fra våre hyggelige eksperter. Vi følger deg gjerne gjennom hele prosjektet ditt, fra start til slutt – og etterpå. Uansett hva du skal bygge – Det får vi til!

Brunt kjøkken med glatte fronter og glassfronter fra JKE Design.Brunt kjøkken med glatte fronter og glassfronter fra JKE Design.
Brunt kjøkken i treverk. Kjøkkenmodell Favn og Line fra Sigdal.Brunt kjøkken i treverk. Kjøkkenmodell Favn og Line fra Sigdal.

Bilder over: Nordic Cubic i fargen Clay fra JKE Design og kjøkken i brunt treverk fra Sigdal, Favn og Line. Foto: JKE Design & Sigdal

Brunt kjøkken

Hos JKE Design er de varme jordfargene populære, spesielt de gråbrune-nyansene. Fra lys sand til den mørkere jordfargen Clay, i tillegg til grønnfarger.

– Det er naturlige avbalanserte farger som vi forventer at holder seg aktuelle i mange år, sier Helle Fyllgraf, Marketingdirektør i JKE Design.

Et brunt kjøkken kan være malt eller i treverk, der sistnevnte vil gi en tydelig varme og en mer naturnær følelse på kjøkkenet.

De helt lyse tretypene vil gi et nordisk interiør som føles lett og minimalistisk, mens mørkt treverk vil gi tyngde som skaper et behagelig rom med ro og varme. Matte brun- og jordfarger på veggene vil føles lunt og gjøre kjøkkenet hjemmekoselig.

Lys eik

Lys eik glir rett inn i nordiske hjem og har lenge vært en favoritt for mange på kjøkkenet. Det er et kjøkken som er klassisk og moderne på samme tid, det tilfører varme og bidrar til å holde rommet lyst. Eik er elegant, og et åpenbart valg av treverk om du har lyse eikegulv og ønsker en sammenhengende stil i boligen.

Grønn kjøkkeninnredning med vitrineskapdører fra Drømmekjøkkenet.Grønn kjøkkeninnredning med vitrineskapdører fra Drømmekjøkkenet.
Gult kjøkken fra Drømmekjøkkenet i fargen Dus gul.Gult kjøkken fra Drømmekjøkkenet i fargen Dus gul.

Bilder over: Grønt kjøkken i fargen Lindblomstgrønn og gult kjøkken i fargen Dus gul. Kjøkkenmodellen heter Bistro og er fra Drømmkjøkkenet. Foto: Drømmekjøkkenet

Grønn kjøkkeninnredning

Grønt er i likhet med blått et trygt fargevalg, i naturen ser du grønt og blått kombinert med alle mulige farger. Duse grønntoner og olivengrønt passer perfekt til klassiske kjøkken, eller du kan velge et mørkegrønt for mer dybde og varme i rommet.

Les også: Se bilder av klassiske og landlige kjøkken her

Grønn er en frisk farge som gir liv til interiøret uten å gjøre for mye ut av seg. Grønt gir en moderne følelse, som samtidig er tidløs og kan føles eksklusiv med de rette detaljene til.

Gult kjøkken

Gult har kommet tilbake for fullt, og Drømmekjøkkenet har blant annet kjøkkenfronten Bistro i Dus gul. Gult er også en fantastisk farge til varmere treverk. En dus gultone er ikke bare trendy, men også en farge som passer godt på kjøkkenet i en hytte ved sjøen.

Les også: Få inspirasjon til hyttekjøkken her

Du tenker kanskje det er litt heftig med et gult kjøkken, men gul er en farge som tilfører varme og energi.

– Med et gult kjøkken får du et sommerlig og herlig uttrykk. Gul er en farge som jorder og gir energi, og en farge som egner seg veldig godt på et sosialt rom som kjøkkenet, sier Stine Pjaaten, Digital Content Manager i Sigdal.

Er du redd for å fargelegge hele kjøkkenet i gult, kan du velge gulfargen på mindre flater eller detaljer.

Hvitt kjøkken med lys benkeplater og hvite fliser på veggene.Hvitt kjøkken med lys benkeplater og hvite fliser på veggene.
Detaljbilde av sort enkeplate til hvitt kjøkken med grønne flisvegger.Detaljbilde av sort enkeplate til hvitt kjøkken med grønne flisvegger.

Bilder over: Gastro hvit og Gastro ask hvit fra Drømmekjøkkenet. Foto: Drømmekjøkkenet

Hvitt kjøkken

Et hvitt kjøkken er tidløs, flott og føles alltid moderne, selv om det like fullt kan være landlig og klassisk. Det er en svært populær farge på kjøkkenet i Norge. Hvitt føles som en beroligende bakgrunn, samtidig som lyse farger tilfører lys i mørketiden.

– Et lyst kjøkken kjennes åpent og lett, og kler de fleste hjem, forteller Pjaaten.

Ellers er hvitt kanskje den ultimate nøytrale fargen på kjøkkenet. Du kan legge til ulike farger og materialer uten at det virker bråkete, eller du kan holde det stilrent og minimalistisk. Du kan også leke deg med en kombinasjon av matte og blanke overflater i hvit, for å skape kontraster som går ton-i-ton.

Benkeplate til hvitt kjøkken

Til hvitt kjøkken kan du være vågal i valg av benkeplate. Lek deg med sterke kontraster i sort eller farger, eller hold det lett og ledig med lys stein eller kompositt. Tilfør spenning i rommet med benkeplate med mye mønster, eller hold det nedpå ved å velge heltre.

Les også: Se vår store benkeplateguide

Sort og grått kjøkken med dempet sort kjøkkeninnredning i matte farger.Sort og grått kjøkken med dempet sort kjøkkeninnredning i matte farger.
Grå kjøkkeninnredning fra Sigdal i kjøkken med kjøkkenøy.Grå kjøkkeninnredning fra Sigdal i kjøkken med kjøkkenøy.

Bilder over: Du kan fint kombinere forskjellige farger på kjøkkeninredningen, som i dette JKE Design-kjøkkenet med sort og grått. Bildet til høyre viser Scala Inframe fra Sigdal i fargen Torden. Foto: JKE Design & Sigdal

Dempet sort kjøkken

Et sort kjøkken blir sett på som moderne og elegant. Med matte fronter får du et dempet og behagelig uttrykk som ikke virker like hardt som glansede overflater. Et sort kjøkken er et kjøkken med mye karakter, som du kan myke opp eller ned med valg av benkeplate.

Les også: Svart kjøkken med gull er et populært valg

En mørk naturstein vil gi en lun og luksuriøs finish. Du kan introdusere varme til det sorte med en benkeplate i heltre, eller fullfør det elegante uttrykket med en benkeplate i lys, mønstret naturstein. En mønstret naturstein vil også gi liv til rommet. Du kan også la benkeplaten kle kjøkkenøya eller langsiden på et høyskap for å skape en rød tråd i interiøret.

Grå kjøkkeninnredning

Grått er en farge som er lett å kombinere med andre farger, og er en fin basisfarge på kjøkkenet. Velger du en varm gråtone på kjøkkenet gir det mange muligheter for å legge til aksentfarger, som vil gi et personlig uttrykk til kjøkkenet. En klar fordel med grått er at det også er mer praktisk enn for eksempel hvitt, ved at riper og flekker ikke blir like synlige.

– Grå kjøkken går til det meste, og vår mest populære gråfarge Granitt er en mørkegrå farge som passer til deg som vil ha et mørkere og mer sofistikert kjøkken. Kombiner gjerne med tilbehør i naturfarger for en naturlig look, eller velg sort for et røffere uttrykk, sier Pjaaten.

Les også: Fire smarte løsninger for ditt drømmekjøkken

Er du fortsatt usikker på hvilken farge du ønsker på ditt nye kjøkken? Spør gjerne en av kjøkkenspesialistene i ditt lokale byggevarehus om råd. Du kan også bestille en tegnetime, så får du veiledningen du trenger.

Bilder over: Fargepalett Furu, Fargepalett Blek Terrakotta. Foto: Sigdal

Nyhet til deg som vil ha et fargerikt kjøkken

Sigdal har inngått et spennende samarbeid med fargeeksperten Dagny Thurmann-Moe for å utvikle et nytt fargeunivers til sine kjøkken. Dette inkluderer malte fronter, veggfarger og fliser spesielt tilpasset for lang holdbarhet på kjøkkenet. De har skapt 12 ulike fargepaletter som inkluderer både egne Koi-farger og Sigdal Jordnær-konseptfarger, som passer forskjellige kjøkkentyper og stiler.

Bestill gratis tegnetime

God planlegging og hjelp fra fagfolk er nøkkelordene for å lykkes. Vi følger deg hele veien – fra tegnestadiet til kjøkkenet er ferdig montert. La XL-BYGG hjelpe deg med å oppfylle din kjøkkendrøm!

Ikke alle XL-BYGG varehus har kjøkkenavdeling, og utvalget vil variere fra sted til sted. I bestillingsskjemaet over vises kun byggevarehusene som tilbyr tegnetime per i dag.