Varehusoversikt

Din handlevogn

Ditt varehus

Handlevognen er tom

Tilbake til forsiden
XL-BYGG logo

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne XL-BYGG butikk

Bør man beise eller male innvendig hyttepanel?

Beiset eller malt interiørpanel er et vanlig syn på hytta. Her er tips til fargevalg og ferdige løsninger for deg som ønsker å pusse opp.

Beiset trepanel har truffet trenden med varme toner og koselig hytteinteriør perfekt. De seneste årene har det blant annet kommet nye fargealternativer som henter inspirasjon fra sjø, vidde og fjell, og som harmonerer godt med det skandinaviske uttrykket.

– Farger som brun eller gråbrun, slik som Huldrebeige, Setergrå, Drivvedgrå eller NORD-kolleksjonens Mørkne-panel, er populære. Populariteten til de varme fargene henger blant annet sammen med at vi har ganske kaldt lys her til lands store deler av året. Da vil vi gjerne ha det varmt og lunt inne, forteller Tone Bente Bergene Holm, kommunikasjonsdirektør i Bergene Holm.

Hvis du ønsker å gi nytt liv til trauste eller gulnede hyttevegger, har du flere mulige løsninger å velge mellom:

1. Male panelet selv

nærbilde av en lys sofa med puter. Store vinduer og lyse gardiner i bakgrunnen, svart panel på veggen.

Bilde: Svarte vegger er en lekker kontrast mot lyst interiør, spesielt på hytta. Her malt i fargen 362 Varg med Gjøco Fashion glans 05. (FOTO: Gjøco)

Den enkleste, billigste og mest bærekraftige løsningen vil være å friske opp det eksisterende panelet. Det å male hytteveggene kan få hele rommet til å virke forfriskende nytt! Det er vintermånedene januar, februar og mars som er den beste tiden for å ta frem malerkosten, ettersom treverket på dette tidspunktet er på sitt tørreste når vi fyrer opp hytta for å holde varmen. Da slipper du krympesprekker i etterkant.

Er panelet malt eller glatt fra før av, anbefales det å bruke heftgrunning for å være sikker på at grunningen sitter godt og gir god heft for de neste malingsstrøkene. Du bør også gi veggene en god vask for å klargjøre panelet for ny behandling, for eksempel med Nordsjö Original Forvask.

Se flere tips og fremgangsmåte for maling av vegger her

Du finner fargekart med forslag til forskjellige hyttepaletter fra Jotun, Gjøco og Nordsjö i våre byggevarehus.

2. Bytte til ferdigmalt panel

Noen ganger kan malejobben virke litt for omfattende, eller du ønsker kanskje en annen profil på hytteveggene. Da kan du også montere helt nytt panel eller veggplater.

Ved å velge ferdigmalt panel fra fabrikk sparer du deg for mye jobb, og du kan selv velge den fargen og profilen som passer best.

Mer om innvendig trepanel her

3. Beise gulnet panel

Hvis du vil beholde det originale panelet og i stedet beise det i en annen farge, er det viktig ikke å slurve med forarbeidet. Du må først rense treverket for å fjerne smuss, støv og sot, hvis ikke risikerer du skjemmende skjolder og ujevn fordeling av fargepigmentene i den nye beisen du legger på. Jotun spesialrens gulnet panel eller Tyrilin panelrens i kombinasjon med Tyrilin panellysner er eksempler på produkter som passer til dette. Spør gjerne om råd i ditt lokale XL-BYGG byggevarehus.

Deretter kan du beise hytteveggene i den nye fargen du ønsker. Vær oppmerksom på at fargen som er på panelet fra før, også vil påvirke hvordan beisens farge blir. Prøvemal beisen på et lite synlig område på veggen, slik at du er helt sikker på fargevalget før du beiser hele rommet.

Fordelen med beis er at strukturen i treverket kommer godt frem, noe du ikke får når du bruker en heldekkende maling. Jo flere strøk du legger på, desto mørkere blir fargen.

Panel soverom på hytte behandlet med interiørbeis

Bilde: Her er første strøk i fargen Snøheim fra Nordsjö på den gule furupanelveggen. Deretter er siste strøk påført i fargen Geiteryggen, en grå, drivbeisfarget nyanse. (FOTO: Nordsjö)

gulnet panel på hytte, før og etterbilde med beisede vegger

Bilde: Før og etterbilde av gulnede furuvegger som har blitt behandlet med ett strøk Osmo hardvoksolje pigmentert i fargen hvit, og deretter en egenblandet farge over. (FOTO: Osmo Nordic)

Smalt utsnitt av stue og kjøkken i en moderne hytte

Bilde: Gjøco interiørbeis i fargen Dempet gråbeige. (FOTO: Gjøco)

Panellakk er også et alternativ om du er usikker på om veggen tidligere er behandlet. I motsetning til beis som trekker inn i underlaget, blir lakken liggende som en film på utsiden.

blå krakk står foran en brunbeiset vegg

Bildet viser Jotun Panellakk 90024 Dyp brun. Dette er et godt alternativ til interiørbeis på vegger som tidligere er behandlet. (Foto: Jotun)

NB! Både lakk og beis tørker raskt, så du bør unngå å jobbe med mer enn 2-3 panelbord av gangen for å få et pent resultat. Bruk også maleredskap av god kvalitet, du har jo tross alt ikke lyst til å gjøre jobben om igjen ved en senere anledning?

4. Velg ferdigbeiset panel

Både Moelven Wood og Bergene Holm leverer ferdigbehandlet panel med både maling, beis og olje i en rekke farger. Det gir et pent sluttresultat og sparer tid. For mange er dette en sikker vinner på hytta, ettersom denne løsningen både gir et perfekt resultat og mer tid til å kose seg.

Husk at panel også kommer i forskjellige strukturer, både børstet og glatte, med eller uten kvist. Et upolert, naturlig panel gir et røffere uttrykk enn panel med en glatt og klassisk overflate. Ofte ser vi mest av den førstnevnte stilen i hytter på fjellet, mens hytta ved sjøen som regel får en roligere og mer elegant finish. En av våre eksperter viser deg gjerne forskjellen neste gang du er innom.

moderne hytte med beiset panel på veggene. Stue med blå sofa og gule lenestoler

Bilde: Moelven panel Fjellgrå. (FOTO: Moelven Wood)

spisebord på en lysbeiset sommerhytte. pinnestoler

Bilde: Sprekkpanel i furu natur, beiset i fargen himmelgrå fra Moelven Wood. (FOTO: Moelven)

Hytte med gråbeisede vegger og tak. Vi ser fra stuen og inn på kjøkkenet.

Bilde: Eventyrpanel i fargen Setergrå fra Bergene Holm. (FOTO: Bergene Holm AS/@bergeneholm)

5. Ikke glem listverket

Alt av listverk, samt foringer rundt dører og vinduer, er med på å skape det helhetsuttrykket du er ute etter i rommet du skal pusse opp. Lister leveres i forskjellig høyde og profil, og bør velges ut ifra om du ønsker et klassisk eller moderne uttrykk på hytta.

Mange velger farger som går ton-i-ton. Det vil si at fargene ikke er helt like, men kommer fra samme fargefamilie. I våre byggevarehus kan du få hjelp og inspirasjon til å finne en god match. Leverandørene av panel har for eksempel kolleksjoner der både panel, listverk og utforinger er laget for å passe sammen.

Legg også merke til Onyks, en Bergene Holm-kolleksjon med utvalgte foringsdimensjoner og listverk i sort beisfarge. Onyks passer til mørke vinduer, som blir stadig mer utbredt både til hytter og hus.

Moderne hytte med sorte foringer rundt store glassvinduer

Bilde: Her ser du Onyks foringer og listverk i sort beisfarge fra Bergene Holm (FOTO: Bergene Holm AS/@bergeneholm)

Pusse opp hytta? Det får vi til!

Hos XL-BYGG møter du hyggelige eksperter som har en lidenskap for faget og det å gi deg som kunde gode råd. Vi følger deg gjennom hele prosjektet fra start til slutt – og gjerne etterpå.

Her ser du et utvalg av våre leverandører:

 • Baderomsinnredning: Noro Norge AS (bla. Hafa)
 • Dør: Harmonie Norge AS, Bygg 1 Produkter AS, Jeld-Wen Norge AS (Swedoor), Røros dører og vinduer AS
 • El-verktøy: Makita Norge AS
 • Festemidler: Essve Norge AS
 • Garasjeporter: Lista treindustri AS
 • Garderobe: Elfa Norge AS, Langlo AS
 • Gipsplater: Saint-Gobain Byggevarer AS - Gyproc
 • Gulv: Boen Bruk AS, Kährs Norge AS, Unilin Nordic AB (Pergo), Berry Alloc, Malorama AS
 • Gulvavretting og mørtel: Hey Di AS, Saint-Gobain Byggevarer AS - Weber
 • Innvendig vegg og tak: Byggma AS, Arbor AS
 • Isolasjon: Jackon AS, Vartdal plastindustri, Glava AS, Rockwool AS
 • Limtre: Sørlaminering AS
 • Listverk: Combiwood Barkevik AS, K. Kværner industri AS
 • Maling: Akzo Nobel Coating AS (Nordsjö)
 • Takrenner: Lindab AS
 • Trelast: Ringalm AS, Larvik impregneringskompani AS, Moelven Wood AS, Hasås AS, Inntre Kjeldstad Trelast AS, Bergene Holm AS, Norra Skogsägerna, G3 Gausdal treindustrier
 • Trelast royalimpregnert: Marnar Bruk AS, Alvdal Skurlag AS
 • Uterommet: Krifon AS, Arnøy Engros AS
 • Utvendig tak: Alsvåg plater AS, Nordic Waterproofing AS, Arcelormittal Construction, BMI Norge AS Icopal, Isola AS
 • Varme: Jøtul AS, Nordpeis AS
 • Verktøy og jernvarer: Luna Norge AS
 • Vindtetting: Hunton Fiber AS
 • Vindu: Gilje Tre AS, Lyssand-Frekhaug Salg AS, Natre Vinduer AS, Nordan AS, Norgesvinduet Bjørlo AS, Røros vinduer og dører AS
 • Våtrom: Fibo AS