XL-BYGG logoXL-BYGG logo
Moderne hus med mørk brun kledning.Moderne hus med mørk brun kledning.
Moderne hus med mørk brun kledning.Moderne hus med mørk brun kledning.

Dette er populært på fasaden nå

Dette er de mest populære kledningstypene og profilene norske huseiere vil ha på boligene dine nå.

Når du bygger nytt eller skal bytte kledning er det ikke bare fargen på huset du må tenke på.

En kledning kan være med på å endre hele uttrykket til et hus, og det finnes flere materialer og profiler å velge mellom.

Skal du gå for klassisk og tidløst, ønsker du en vedlikeholdsvennlig kledning eller vil du ha det mest moderne på markedet?

Les også: Malt kledning

Hus med TRYR kledning fra Bergene Holm i tåkegrønn.Hus med TRYR kledning fra Bergene Holm i tåkegrønn.
Jan-Eddy Narozny hos XL-BYGG Ski i byggevarehuset.Jan-Eddy Narozny hos XL-BYGG Ski i byggevarehuset.

Bilder over: Jan-Eddy Narozny er fagansvarlig for trelast hos XL-BYGG Ski. På bildet til venstre ser du TRYR kledning fra Bergene Holm i fargen Tåkegrønn. Foto: XL-BYGG

Krever mer av kledningen

– Det er ikke bare én type kledning som «alle» vil ha. Det har i en periode vært mye liggende dobbelfals. Tidligere solgte vi mest med 28 grader, men nå går det like mye i 60 grader, forteller Jan-Eddy Narozny, fagansvarlig for trelast hos XL-BYGG Ski.

En del nye, arkitekttegnede hus har helt glatte fasader, og mange har heller ikke takutspring. Dette er en potensiell utfordring fordi takutspring beskytter kledningen, og kledningen bør sørge for vannavrenning. Da må man velge en kledning som tåler bedre å stå ubeskyttet.

Les også: Slik er kledning i termofuru

Trendrapport: Disse kledningene er populære nå

Under ser du: NORD kledning fra Bergene Holm og MøreRoyal fra Talgø. Foto: Bergen Holm og Talgø

Hus med stor vindusflater og Bergene Holms mest populære kledning NORD.Hus med stor vindusflater og Bergene Holms mest populære kledning NORD.
Hus med mørk brun MøreRoyal kledning.Hus med mørk brun MøreRoyal kledning.

Kledning fra Bergene Holm

– Trenden er fortsatt stående kledning og bord uten særlig profilering. Dobbelfals Tett og Dobbelfals Rett, med og uten midtspor, går igjen i mange moderne bygg. Vi ser også fine kombinasjoner av stående og liggende kledning i ganske like profiler, forteller kommunikasjonsdirektør Tone Bente Bergene Holm.

De siste årene har det vært mye transparente farger i grått og brunt. Det ser ut til å fortsette fremover også, men med økende etterspørsel etter flere farger.

Kledningskolleksjonen TRYR har flere og kompletterende farger, inkludert fargene Tåkegrønn, Solbrun og Skygrå.

Ellers er både gran og furu populære og solide kledningsmaterialer. Produktsjef Lars Gulbrandsen i Bergene Holm AS kan fortelle at NORD®-kolleksjonen er deres mest populære kledning.

– Det er nok først og fremst utseende til NORD® som treffer både hus- og hyttebyggere. Montert riktig, krever NORD-kledning lite vedlikehold og etterbehandling. Det veier tungt for mange som skal velge kledning, sier Gulbrandsen.

Kledning fra Talgø

– Rent visuelt ser vi at stadig flere velger materialer med transparent overflate, der treet virkelig får komme til sin rett. Det er noe med å la spillet i treet være synlig fremfor å skjule det bak en dekkende overflate, som appellerer til mange i dag, sier Janne Rangnes, markeds- og kommunikasjonssjef i Talgø MøreTre As.

En stram og stilren fasade med lite vedlikeholdsbehov er noe de aller fleste vil ha. Concise Collection er et resultat av etterspørselen etter et mer moderne uttrykk på kledninger. Siden kledningen leveres med skjult innfesting, kan den i prinsippet også tas av og brukes på nytt.

Den har en stram profil med rette linjer og skarpe kanter som gir et tydelig designuttrykk. Talgø har også i 2023 lansert MøreRoyal kledning 2.0, som er den eneste royalimpregnerte kledningen som tilbys i brannklasse D.

– Av tradisjonelle kledningsprofiler selger vi mest av dobbelfals 60 grader og dobbelfals rettkant, forteller Rangnes.

Dobbelfals 60 grader er en liggende kledning som både gir en estetisk flott fasade, men som også er kjent for sine gode egenskaper til å tåle et røft, nordisk klima.

Tradisjonelt har liggende kledning alltid dominert i kyststrøkene. Dobbelfals rettkant er en stående kledning med rette kanter med stramt og effektfullt design.

Hos XL-BYGG får du gode tips og kyndig veiledning fra våre hyggelige eksperter. Vi følger deg gjerne gjennom hele prosjektet ditt, fra start til slutt – og etterpå. Uansett hva du skal bygge – Det får vi til!

– Mange velger også å blande ulike bredder på kledningsbordene for å skape litt liv i fasaden, forteller Elin Hasås Pettersen, markedsansvarlig i Hasås.
Hus med malmfuru som er en vedlikeholdsvennlig og populær kledning.Hus med malmfuru som er en vedlikeholdsvennlig og populær kledning.
Hus med mørk kledning i tre og kvadratisk vindu.Hus med mørk kledning i tre og kvadratisk vindu.

Over ser du: Malmfuru fra Hasås og Værbitt kledning fra Moelven. Foto: Hasås og Moelven

Kledning fra Hasås

Hos Hasås er dobbelfalset kledning i forskjellige varianter populært. Disse kledningene passer den moderne stilen, og brukes gjerne på både funkishus og hytter.

– Stående kledning dominerer dagens kledningstrend, det merkes på salget, forteller markedsansvarlig i Hasås, Elin Hasås Pettersen.

Dobbelfalset rett 5 mm spalte er særlig populært til moderne bygg, profilen har tydelig skygger som gir et stramt og moderne preg, og den har et slettere uttrykk enn andre profiler.

I tillegg velger mange samme profil med 10 mm spalte og midtspor 10/13. Dobbeltfalset rett og tett er også en høyt etterspurt profil, og Dobbeltfals 19x148 Ny norsk er et populært alternativ for dem som ønsker en liggende kledning.

– Mange velger også å blande ulike bredder på kledningsbordene for å skape litt liv i fasaden, forteller Hasås Pettersen.

Hasås opplever at det er populært å behandle stående kledning i gran med Jotun Trebitt, samtidig som salget av Malmfuru øker.

Malmfuru er et miljøprodukt som ubehandlet vil få en fin grå patina etter 3-5 år. Du kan også behandle den med jernvitrol som gjør at gråningsprosessen går raskere og jevnere.

– Det er blitt en svært populær behandling, forteller Hasås Pettersen.

Kledning fra Moelven

Moelven har et bredt spekter av kledninger, som stor bredde i gran- og furu-kledninger med ulike behandlinger kledd for det langstrakte landet vårt.

- Vi ser en økt etterspørsel etter profilerte, behandlede trekledninger. Profiler med minimalistisk utseende som dobbelfals rettkant og tett har større etterspørsel nå enn før. Sluttbrukerne ønsker også mer vedlikeholdsvennlige kledninger på sine hus. Moelven fokuserer på å lage kledninger med lite vedlikehold slik at sluttbrukeren kan bruke tiden sin på andre ting, forteller Jostein Hauge Volden, kategorisjef Byggtre i Moelven.

Også hos Moelven øker kledning med transparent utseende i popularitet, som eksempelvis Moelvens grankledning med beis: Heftig SYN som består av ett strøk grunning og ett strøk med Jotuns Trebitt.

– Et annet alternativ er Værbitt, vår nyeste kledning som er en innfarget Cu-impregnert kledning er også noe som har falt i smak i markedet. Her får sluttbruker en kledning som krever lite vedlikehold, gråner pent over tid og som tåler et hardt klima. Klimaet blir tøffere og tøffere, og det må vi ruste oss for, sier Hauge Volden.

Hauge Volden forteller at hva slags materiale folk velger, varierer ut fra geografien og hvordan klimaet er. Det samme gjelder farger; grått og brunt er generelt populære fargevalg, men det er variasjoner mellom by og fjell. Moelven dekker alt, og det skal vi fortsette å utvikle oss mot.

Skrur fast kledningen

– Bruk av skruer i stedet for spiker er en tydelig trend. Det gir et penere resultat og du slipper spikermerkene. De finnes dessuten i ulike farger, som går mer i ett med veggen, forklarer Jan-Eddy Narozny hos XL-BYGG Ski.

De siste årene har det blitt solgt en del kledning som ikke skal ha overflatebehandling, men bare stå og endre farge naturlig, som malmfuru og sibirsk lerk. De fleste velger imidlertid fortsatt behandlet kledning.

Les også: Velg riktig festemidler

– Uansett hva du velger er det viktig å vaske huset, helst en gang i året. Da holder du soppsporene i sjakk, og forebygger skader. Men styr unna høytrykksspyleren! Den kan gjøre stor skade, understreker Narozny.

Hvorfor velge fasadeskruer fra ESSVE?

  • De er utviklet i samarbeid med håndverkere
  • Er syrefaste
  • Har et farget hode og synes knapt
  • Tåler bevegelsen i en solvarm fasade

Bærekraftige valg

Flere ønsker bærekraftige produkter når de bygger eller pusser opp. Vil du vite mer om anbefalinger rundt dette, er det bare å spørre en av våre hyggelige eksperter neste gang du er innom XL-BYGG.